Οι δύσκολες εποχές και οι ευκαιρίες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα δύσκολα είναι μπροστά, τούτο είναι προφανές σε κάθε σενάριο για το που θα κάτσει η «μπίλια» στη ρουλέτα των δασμών, των αντίμετρων, των συμβιβασμών αλλά και των επιπτώσεων που έχουν ήδη φανεί στις αγορές, στο επενδυτικό κλίμα, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για την μετάβαση σε ένα μοντέλο προστατευτισμού, μιλάμε και για το νέο γεωπολιτικό σκηνικό και για μία οικονομία πολέμου που κυοφορείται. Και όλα αυτά με μία Ευρώπη που συνεχίζει να θυμίζει Βαβέλ, επιχειρώντας με γενικόλογες τοποθετήσεις να καλύψει την απουσία κοινής και αποφασιστικής θέσης/αντίδρασης.

Είναι θετικό πως στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκε ξανά στο ΚΥΣΟΙΠ. Με δέσμευση για τακτική λειτουργία. Γιατί ναι μεν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης και ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (αφού τούτο εξαρτάται από το τι θα γίνει στο τέλος της διαδρομής), αλλά το σίγουρο είναι πως οι τριγμοί ήδη φτάνουν – και θα συνεχίσουν να φτάνουν -  μέσα από πολλά κανάλια, άμεσα και έμμεσα, στην ελληνική οικονομία: στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στον παραγωγικό ιστό, στον πρωτογενή τομέα και – προφανώς – στους πολίτες.

Αλλά, υπάρχουν και κάποιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, αν η υπόσχεση για παρεμβάσεις στήριξης από πλευράς ΕΕ υλοποιηθεί με τρόπο δυναμικό, ίσως να δούμε ένα σχήμα που θα διαδεχθεί (και με επιδοτήσεις) το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά και στο ΕΣΠΑ οι αλλαγές με διπλάσια έμφαση για τα ευάλωτα νοικοκυριά και για τη στέγασή τους προφανώς μπορούν ωφελήσουν.  Το ίδιο ισχύει αν η Ελλάδα καταφέρει να αδράξει ικανοποιητικά οφέλη από την εθνική ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες, μέσα από έναν πολιτικό συμβιβασμό των «μεγάλων» της ΕΕ που θα ξεπεράσει τον σκόπελο της «βάσης» του 2021.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες της ΕΕ ή και άλλες που ίσως προκύψουν, θα φέρουν ευκαιρίες  - μικρότερες ή μεγαλύτερες -  και θα αποτελέσουν ένα δίκτυ ασφαλείας από την πτώση που έρχεται παγκοσμίως. Αλλά, αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ένα εγχώριο δίκτυ. Γιατί σε τέτοιες εποχές κρίσεως οι μάσκες πέφτουν και οι αδυναμίες κάθε χώρας αποκαλύπτονται. Έτσι λοιπόν κάθε κίνηση που εκκρεμεί πρέπει να ολοκληρωθεί, κάθε καθυστέρηση πρέπει να καλυφθεί, κάθε δυνατότητα που υπάρχει πρέπει να αξιοποιηθεί. Είτε μιλάμε για εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, είτε για κονδύλια της ΕΕ που είναι διαθέσιμα, είτε για περιθώριο μεγιστοποίησης της χρήσης των διαθέσιμων δαπανών.

Η κυβέρνηση έδειξε να λαμβάνει το μήνυμα.  Στην τοποθέτησή του στο ΚΥΣΟΙΠ ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια εποχή με «απρόβλεπτα ρίσκα» στην οποία «η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο» δίνοντας έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που «γίνονται πιο επείγουσες σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής». Με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να τονίζει πως πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές μέσα από συλλογική προσπάθεια.

Το μήνυμα ελήφθη λοιπόν. Αλλά θα πρέπει και να περάσουμε από το σχεδιασμό στην πράξη...

Όλες οι ειδήσεις

15:37

Ζαχαράκη: Η ίδρυση της ΑΣΠΤ εκπληρώνει το όραμα χρόνων του καλλιτεχνικού και δημιουργικού κόσμου της χώρας

15:36

Κεραμέως: Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση του εισοδήματος των πολιτών - Δείτε Live

15:24

Αποχωρεί ο τουρκικός στρατός από το Ιράκ με απόφαση του ΝΑΤΟ

15:15

Δύο νέα στελέχη στο εποπτικό συμβούλιο της tbi bank

15:08

Μικρή αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

14:52

ΒΕΑ: «Ναι» στην αύξηση εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονη στήριξη στις ΜμΕ

14:38

Κύπρος: Τα οκτώ μέτρα που ανακοίνωσε ο Χριστοδουλίδης για τον αντίκτυπο του πολέμου στο Ιράν

14:31

Καρδαμύλη: Η ήρεμη γοητεία της Μεσσηνιακής Μάνης

14:20

Συνεργασία ΔΥΠΑ - ΟΟΣΑ: Νέα στρατηγική για την ενίσχυση επανένταξης των πιο ευάλωτων ανέργων

14:11

Mastercard: Στα 15,6 τρισ. δολάρια το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος το 2030

14:05

ΕΚΤΕΡ: Δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ για την Πάρο

14:05

Πακιστάν: Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν έπειτα από προσωρινή παύση

14:04

Καταδίκη - σταθμός των Meta και Google στις ΗΠΑ για εθιστικούς αλγορίθμους

14:00

Το στρατηγικό δίλημμα των τραπεζών στα αμοιβαία κεφάλαια

13:54

Χατζηθεοδοσίου: «Σωστή η αύξηση του κατώτατου, να δούμε και πως θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα»

13:52

Πρόστιμο έως 100 ευρώ για εισιτηριοδιαφυγή στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

13:44

Κώτσηρας: Στόχος μας η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών

13:41

ΓΣΕΕ: Επιστολή σε τρία υπουργεία για καταβολή δεδουλευμένων εργαζομένων στη Φλώρινα

13:40

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 445 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο

13:33

ΥΠΑΑΤ: 45 προσλήψεις για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - Ποιες ειδικότητες ζητούνται

13:23

Ιράν: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης

13:22

Κομισιόν: 1 στους 3 εμπόρους εμφανίζει εσφαλμένα εκπτώσεις σε Black Friday και Cyber Monday

13:16

Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο φως» για το 7ο αίτημα της Ελλάδας για 1,18 δισ. ευρώ

13:08

Η Alpha Bank ενισχύει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της για τη γυναικεία ενδυνάμωση

13:08

Τσάπαλος: Διπλή επιδότηση για κατόχους πετρελαιοκίνητων οχημάτων - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

12:53

Τραμπ: «Οι Ιρανοί ικετεύουν για συμφωνία - Να σοβαρευτούν σύντομα, προτού να είναι πολύ αργά»

12:48

Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί καθοδικά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2026

12:48

ΗΠΑ: Σκέψεις για ανακατεύθυνση στρατιωτικής βοήθειας που προοριζόταν για την Ουκρανία προς τη Μέση Ανατολή

12:42

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά για κατώτατο μισθό: Κρίσιμη η στήριξη μικρών επιχειρήσεων

12:38

Πληθωρισμός ενέργειας και εύθραυστη ανάπτυξη μετά την κρίση στο Ιράν εντός της Ευρωζώνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider