Οι δύσκολες εποχές και οι ευκαιρίες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα δύσκολα είναι μπροστά, τούτο είναι προφανές σε κάθε σενάριο για το που θα κάτσει η «μπίλια» στη ρουλέτα των δασμών, των αντίμετρων, των συμβιβασμών αλλά και των επιπτώσεων που έχουν ήδη φανεί στις αγορές, στο επενδυτικό κλίμα, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για την μετάβαση σε ένα μοντέλο προστατευτισμού, μιλάμε και για το νέο γεωπολιτικό σκηνικό και για μία οικονομία πολέμου που κυοφορείται. Και όλα αυτά με μία Ευρώπη που συνεχίζει να θυμίζει Βαβέλ, επιχειρώντας με γενικόλογες τοποθετήσεις να καλύψει την απουσία κοινής και αποφασιστικής θέσης/αντίδρασης.

Είναι θετικό πως στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκε ξανά στο ΚΥΣΟΙΠ. Με δέσμευση για τακτική λειτουργία. Γιατί ναι μεν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης και ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (αφού τούτο εξαρτάται από το τι θα γίνει στο τέλος της διαδρομής), αλλά το σίγουρο είναι πως οι τριγμοί ήδη φτάνουν – και θα συνεχίσουν να φτάνουν -  μέσα από πολλά κανάλια, άμεσα και έμμεσα, στην ελληνική οικονομία: στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στον παραγωγικό ιστό, στον πρωτογενή τομέα και – προφανώς – στους πολίτες.

Αλλά, υπάρχουν και κάποιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, αν η υπόσχεση για παρεμβάσεις στήριξης από πλευράς ΕΕ υλοποιηθεί με τρόπο δυναμικό, ίσως να δούμε ένα σχήμα που θα διαδεχθεί (και με επιδοτήσεις) το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά και στο ΕΣΠΑ οι αλλαγές με διπλάσια έμφαση για τα ευάλωτα νοικοκυριά και για τη στέγασή τους προφανώς μπορούν ωφελήσουν.  Το ίδιο ισχύει αν η Ελλάδα καταφέρει να αδράξει ικανοποιητικά οφέλη από την εθνική ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες, μέσα από έναν πολιτικό συμβιβασμό των «μεγάλων» της ΕΕ που θα ξεπεράσει τον σκόπελο της «βάσης» του 2021.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες της ΕΕ ή και άλλες που ίσως προκύψουν, θα φέρουν ευκαιρίες  - μικρότερες ή μεγαλύτερες -  και θα αποτελέσουν ένα δίκτυ ασφαλείας από την πτώση που έρχεται παγκοσμίως. Αλλά, αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ένα εγχώριο δίκτυ. Γιατί σε τέτοιες εποχές κρίσεως οι μάσκες πέφτουν και οι αδυναμίες κάθε χώρας αποκαλύπτονται. Έτσι λοιπόν κάθε κίνηση που εκκρεμεί πρέπει να ολοκληρωθεί, κάθε καθυστέρηση πρέπει να καλυφθεί, κάθε δυνατότητα που υπάρχει πρέπει να αξιοποιηθεί. Είτε μιλάμε για εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, είτε για κονδύλια της ΕΕ που είναι διαθέσιμα, είτε για περιθώριο μεγιστοποίησης της χρήσης των διαθέσιμων δαπανών.

Η κυβέρνηση έδειξε να λαμβάνει το μήνυμα.  Στην τοποθέτησή του στο ΚΥΣΟΙΠ ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια εποχή με «απρόβλεπτα ρίσκα» στην οποία «η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο» δίνοντας έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που «γίνονται πιο επείγουσες σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής». Με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να τονίζει πως πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές μέσα από συλλογική προσπάθεια.

Το μήνυμα ελήφθη λοιπόν. Αλλά θα πρέπει και να περάσουμε από το σχεδιασμό στην πράξη...

Όλες οι ειδήσεις

19:18

CrediaBank: Στο 50,172% το ποσοστό της Thrivest

19:12

Απώλειες στις ευρωαγορές πλην DΑΧ - Τέταρτη ημέρα κερδών στις μετοχές άμυνας λόγω Γροιλανδίας

19:01

Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε σε δύο λιμάνια κοντά στην Οδησσό

18:44

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ρωσικό τάνκερ στον Ατλαντικό - «Πράξη πειρατείας» λέει η Μόσχα

18:29

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων: «Κανείς δεν μιλά για χρήση στρατού στη Γροιλανδία»

18:15

ΗΠΑ: Ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών τον Δεκέμβριο

18:04

Νέα υψηλά 16ετίας στο ΧΑ με στήριξη από ισχυρά «χέρια»

17:55

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση επιχείρησε να σερβίρει στους αγρότες «ξαναζεσταμένη σούπα»

17:49

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα «είναι πάντα δίπλα» στo ΝΑΤΟ ακόμα και αν εκείνο δεν θα είναι εκεί για εμάς

17:35

Βενεζουέλα: Η αμερικανική Ακτοφυλακή συνέλαβε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στον Ατλαντικό

17:21

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Δύο νεκροί και 30 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοδυτικά

17:19

Εμείς συζητάμε για 1 ή 1,5 λεπτό φθηνότερο ρεύμα, όταν η αγροτική υφήλιος φλέγεται…

16:59

Wall Street: Νέα ρεκόρ κυνηγούν οι δείκτες

16:57

Γερμανία: Σχεδόν 3 εκατ. οι άνεργοι το 2025 - Τα υψηλότερα επίπεδα από το 2013

16:36

Ο Ζελένσκι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον Τραμπ

16:22

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

16:10

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός επενδύει στην πόλωση, χωρίς διάθεση να λύσει τα προβλήματα

15:53

ΗΠΑ: 41.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο

15:38

Kaspersky: Πενταπλάσια αύξηση στις επιθέσεις phishing μέσω κωδικών QR το β' εξάμηνο του 2025

15:31

Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας του ΕΒΕΠ με το Ελληνο-Κενυατικό Επιμελητήριο

15:28

Βενεζουέλα: Απόπειρα σύλληψης τάνκερ από τις αμερικανικές δυνάμεις έπειτα από εβδομάδες καταδίωξης

15:23

Πρώτη αντίδραση αγροτών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης: «Σκέτη απογοήτευση»

15:22

Το ΔΣ της Warner Bros απορρίπτει την προσφορά της Paramount - «Πράσινο φως» για την Netflix

15:16

Στάρμερ: Τυχόν ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή

15:01

Δένδιας: Πιο σημαντικό από την πολιτική επιβίωση το συμφέρον της χώρας

15:00

Συρία: Ο στρατός άρχισε να βομβαρδίζει τις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπίου

14:52

Παπαστεργίου: Kάθε ελληνικό προϊόν θα έχει barcode που θα το συνοδεύει από το χωράφι ως την απόδειξη

14:51

«Πράσινο φως» για συνένωση ΟΠΑΠ - Allwyn από την έκτακτη ΓΣ

14:49

Τσιάρας: Πενταπλό σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα

14:43

Πετραλιάς: Με διευρυμένα όρια η επιστροφή ΕΦΚ μέχρι τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider