Οι δύσκολες εποχές και οι ευκαιρίες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα δύσκολα είναι μπροστά, τούτο είναι προφανές σε κάθε σενάριο για το που θα κάτσει η «μπίλια» στη ρουλέτα των δασμών, των αντίμετρων, των συμβιβασμών αλλά και των επιπτώσεων που έχουν ήδη φανεί στις αγορές, στο επενδυτικό κλίμα, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για την μετάβαση σε ένα μοντέλο προστατευτισμού, μιλάμε και για το νέο γεωπολιτικό σκηνικό και για μία οικονομία πολέμου που κυοφορείται. Και όλα αυτά με μία Ευρώπη που συνεχίζει να θυμίζει Βαβέλ, επιχειρώντας με γενικόλογες τοποθετήσεις να καλύψει την απουσία κοινής και αποφασιστικής θέσης/αντίδρασης.

Είναι θετικό πως στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκε ξανά στο ΚΥΣΟΙΠ. Με δέσμευση για τακτική λειτουργία. Γιατί ναι μεν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης και ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (αφού τούτο εξαρτάται από το τι θα γίνει στο τέλος της διαδρομής), αλλά το σίγουρο είναι πως οι τριγμοί ήδη φτάνουν – και θα συνεχίσουν να φτάνουν -  μέσα από πολλά κανάλια, άμεσα και έμμεσα, στην ελληνική οικονομία: στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στον παραγωγικό ιστό, στον πρωτογενή τομέα και – προφανώς – στους πολίτες.

Αλλά, υπάρχουν και κάποιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, αν η υπόσχεση για παρεμβάσεις στήριξης από πλευράς ΕΕ υλοποιηθεί με τρόπο δυναμικό, ίσως να δούμε ένα σχήμα που θα διαδεχθεί (και με επιδοτήσεις) το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά και στο ΕΣΠΑ οι αλλαγές με διπλάσια έμφαση για τα ευάλωτα νοικοκυριά και για τη στέγασή τους προφανώς μπορούν ωφελήσουν.  Το ίδιο ισχύει αν η Ελλάδα καταφέρει να αδράξει ικανοποιητικά οφέλη από την εθνική ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες, μέσα από έναν πολιτικό συμβιβασμό των «μεγάλων» της ΕΕ που θα ξεπεράσει τον σκόπελο της «βάσης» του 2021.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες της ΕΕ ή και άλλες που ίσως προκύψουν, θα φέρουν ευκαιρίες  - μικρότερες ή μεγαλύτερες -  και θα αποτελέσουν ένα δίκτυ ασφαλείας από την πτώση που έρχεται παγκοσμίως. Αλλά, αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ένα εγχώριο δίκτυ. Γιατί σε τέτοιες εποχές κρίσεως οι μάσκες πέφτουν και οι αδυναμίες κάθε χώρας αποκαλύπτονται. Έτσι λοιπόν κάθε κίνηση που εκκρεμεί πρέπει να ολοκληρωθεί, κάθε καθυστέρηση πρέπει να καλυφθεί, κάθε δυνατότητα που υπάρχει πρέπει να αξιοποιηθεί. Είτε μιλάμε για εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, είτε για κονδύλια της ΕΕ που είναι διαθέσιμα, είτε για περιθώριο μεγιστοποίησης της χρήσης των διαθέσιμων δαπανών.

Η κυβέρνηση έδειξε να λαμβάνει το μήνυμα.  Στην τοποθέτησή του στο ΚΥΣΟΙΠ ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια εποχή με «απρόβλεπτα ρίσκα» στην οποία «η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο» δίνοντας έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που «γίνονται πιο επείγουσες σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής». Με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να τονίζει πως πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές μέσα από συλλογική προσπάθεια.

Το μήνυμα ελήφθη λοιπόν. Αλλά θα πρέπει και να περάσουμε από το σχεδιασμό στην πράξη...

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πορτογαλία: Ο Φεβρουάριος είναι ήδη ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων 47 ετών

23:48

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δεσμεύεται ο Στάρμερ

23:36

Boυλή: Στην ολομέλεια το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

23:32

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του UCLA

23:24

Ιράν: Εφικτή μία συμφωνία πριν τις νέες συνομιλίες με ΗΠΑ

23:11

«Πράσινη» η Wall Street με rebound στις μετοχές λογισμικού - Ράλι 8,77% για AMD

22:59

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόσκληση για παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων

22:47

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: 4 μακροχρόνια deals για Κάθετο Διάδρομο από Atlantic SEE LNG Trade

22:33

Λιβάνιος για απόδημους: Να ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές

22:20

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 61 εκατ. ευρώ

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,3 εκατ. ευρώ

21:54

Κοντά στο υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο

21:40

Η QnR αναλαμβάνει στρατηγικό έργο ενίσχυσης Κυβερνοασφάλειας του ΕΟΔΥ

21:29

Μπαταρίες για EV, ηλιακά πάνελ και αντλίες θερμότητας στο «πακέτο» επιδοτήσεων 400 εκατ. ευρώ

21:27

Συμφωνία συνεργασίας ΟΝΕΧ - Hanwha Power Systems

21:16

ΗΠΑ: Διακοπές ρεύματος και κλειστά σχολεία σε βορειοανατολικές πολιτείες λόγω χιονοπτώσεων

21:09

Φυσικό Αέριο: Κοινή δήλωση 13 χωρών για συνεργασία με ΗΠΑ - Δέσμευση για κινητοποίηση κεφαλαίων

20:56

Αποκαθήλωση από τα υψηλά 3 εβδομάδων για τον χρυσό

20:43

BBC: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία

20:29

e-ΕΦΚΑ: Παράταση της προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Ιανουαρίου 2026

20:15

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Μουσείου του Λούβρου

20:01

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατηγικό τέλμα, διπλωματικά αδιέξοδα και η Ευρώπη χωρίς δίχτυ ασφαλείας

19:49

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο την Τετάρτη

19:38

Θεοδωρικάκος: «Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις από ελληνικές βιομηχανίες»

19:23

Αντίδραση στις ευρωαγορές κόντρα στους δασμούς Τραμπ με όχημα την αυτοκινητοβιομηχανία

19:23

Η ΕΕ ανακοινώνει νέο πακέτο άμεσης ενεργειακής στήριξης 100 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

19:15

Y/KNOT Invest: Πούλησε την Kiriacoulis France SARL έναντι συμβολικού τιμήματος

19:05

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Απαλλακτικό» το πόρισμα ΝΔ για Βορίδη και Αυγενάκη - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, ΚΚΕ ζητούν Προκαταρκτική

19:00

Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τον ιδρυτή του Telegram για συνδρομή της τρομοκρατίας

18:52

Λάιεν: Η ΕΕ ζήτησε από την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στο αγωγό Ντρούζμπα

gazzetta
gazzetta reader insider insider