Οι δύσκολες εποχές και οι ευκαιρίες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα δύσκολα είναι μπροστά, τούτο είναι προφανές σε κάθε σενάριο για το που θα κάτσει η «μπίλια» στη ρουλέτα των δασμών, των αντίμετρων, των συμβιβασμών αλλά και των επιπτώσεων που έχουν ήδη φανεί στις αγορές, στο επενδυτικό κλίμα, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για την μετάβαση σε ένα μοντέλο προστατευτισμού, μιλάμε και για το νέο γεωπολιτικό σκηνικό και για μία οικονομία πολέμου που κυοφορείται. Και όλα αυτά με μία Ευρώπη που συνεχίζει να θυμίζει Βαβέλ, επιχειρώντας με γενικόλογες τοποθετήσεις να καλύψει την απουσία κοινής και αποφασιστικής θέσης/αντίδρασης.

Είναι θετικό πως στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκε ξανά στο ΚΥΣΟΙΠ. Με δέσμευση για τακτική λειτουργία. Γιατί ναι μεν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης και ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (αφού τούτο εξαρτάται από το τι θα γίνει στο τέλος της διαδρομής), αλλά το σίγουρο είναι πως οι τριγμοί ήδη φτάνουν – και θα συνεχίσουν να φτάνουν -  μέσα από πολλά κανάλια, άμεσα και έμμεσα, στην ελληνική οικονομία: στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στον παραγωγικό ιστό, στον πρωτογενή τομέα και – προφανώς – στους πολίτες.

Αλλά, υπάρχουν και κάποιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, αν η υπόσχεση για παρεμβάσεις στήριξης από πλευράς ΕΕ υλοποιηθεί με τρόπο δυναμικό, ίσως να δούμε ένα σχήμα που θα διαδεχθεί (και με επιδοτήσεις) το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά και στο ΕΣΠΑ οι αλλαγές με διπλάσια έμφαση για τα ευάλωτα νοικοκυριά και για τη στέγασή τους προφανώς μπορούν ωφελήσουν.  Το ίδιο ισχύει αν η Ελλάδα καταφέρει να αδράξει ικανοποιητικά οφέλη από την εθνική ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες, μέσα από έναν πολιτικό συμβιβασμό των «μεγάλων» της ΕΕ που θα ξεπεράσει τον σκόπελο της «βάσης» του 2021.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες της ΕΕ ή και άλλες που ίσως προκύψουν, θα φέρουν ευκαιρίες  - μικρότερες ή μεγαλύτερες -  και θα αποτελέσουν ένα δίκτυ ασφαλείας από την πτώση που έρχεται παγκοσμίως. Αλλά, αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ένα εγχώριο δίκτυ. Γιατί σε τέτοιες εποχές κρίσεως οι μάσκες πέφτουν και οι αδυναμίες κάθε χώρας αποκαλύπτονται. Έτσι λοιπόν κάθε κίνηση που εκκρεμεί πρέπει να ολοκληρωθεί, κάθε καθυστέρηση πρέπει να καλυφθεί, κάθε δυνατότητα που υπάρχει πρέπει να αξιοποιηθεί. Είτε μιλάμε για εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, είτε για κονδύλια της ΕΕ που είναι διαθέσιμα, είτε για περιθώριο μεγιστοποίησης της χρήσης των διαθέσιμων δαπανών.

Η κυβέρνηση έδειξε να λαμβάνει το μήνυμα.  Στην τοποθέτησή του στο ΚΥΣΟΙΠ ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια εποχή με «απρόβλεπτα ρίσκα» στην οποία «η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο» δίνοντας έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που «γίνονται πιο επείγουσες σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής». Με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να τονίζει πως πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές μέσα από συλλογική προσπάθεια.

Το μήνυμα ελήφθη λοιπόν. Αλλά θα πρέπει και να περάσουμε από το σχεδιασμό στην πράξη...

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Τα μεσάνυχτα πιο κοντά από ποτέ στο Ρολόι της Αποκάλυψης

23:45

Νορβηγία: Εγκρίθηκε σχέδιο για την προμήθεια οπλικών συστημάτων πυροβολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων

23:35

Στο Ιράν η καταστολή συνεχίζεται ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται ήδη στον Κόλπο

23:25

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν με πλήγμα πρωτοφανούς ισχύος

23:17

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 - Στο επίκεντρο Fed και Magnificent 7

23:03

ΗΠΑ: «Πολυήμερη αεροπορική άσκηση» στη Μέση Ανατολή προανήγγειλε η Centcom

22:43

Άλμα 3% για το πετρέλαιο - Επανέκαμψε η παραγωγή μετά από κακοκαιρία στις ΗΠΑ

22:26

Βιολάντα για συλλήψεις: «Πραγματοποιήθηκαν βάσει της προβλεπόμενης στο νόμο διαδικασίας»

22:10

Ελβετία: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τις ποινικές κυρώσεις σε φοιτητές για καθιστικές διαμαρτυρίες για τη Γάζα

21:47

Νετανιάχου: Δεν θα επιτρέψω την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

21:45

Φρεντέρικσεν: Έτοιμη «να κάνει ό,τι μπορεί» για να επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ

21:42

ΗΠΑ: Νέο επεισόδιο με την ICE στην Αριζόνα - Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο από πυροβολισμούς

21:34

Ουκρανία: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από ρωσική επίθεση σε επιβατικό τρένο στo Χάρκοβο

21:29

Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση δεν ενέκρινε τις δύο προτάσεις μομφής κατά του Λεκορνί

21:23

Χρυσός: Παραμένει πάνω από τα 5.000 δολάρια συνεχίζοντας ένα ιστορικό ράλι

21:13

LVMH: Άγγιξαν τα 22,7 δισ. ευρώ οι πωλήσεις δ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

21:04

Τραμπ: Καλά πράγματα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας

20:49

Τραμπ: Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Νόεμ θα παραμείνει στη θέση της

20:46

Βραζιλία-Γαλλία: Ζητούν την ενίσχυση του ΟΗΕ, ως απάντηση στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

20:41

Το αεροδρόμιο του Βίλνιους ανέστειλε ξανά τη λειτουργία του - Ύποπτη εισβολή αεροστάτων από τη Λευκορωσία

20:38

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Είναι σκάνδαλο της συγκεκριμένης κυβέρνησης της ΝΔ

20:33

Σε τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

20:19

UPS: Περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης

20:13

Καναδάς: Ο Κάρνεϊ διαψεύδει ότι ανακάλεσε τις επικριτικές δηλώσεις του για τις ΗΠΑ

20:05

Μεξικό: Κυρίαρχη απόφαση η παράδοση πετρελαίου στην Κούβα

20:01

Συρία: Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν να αποτραπεί «οποιοδήποτε κενό ασφαλείας» που θα ευνοούσε το Ισλαμικό Κράτος

19:54

«Βιολάντα»: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και δύο ακόμα άτομα - Η απάντηση της εταιρείας

19:42

ΕΕ: Αυστηρότερους και καλύτερους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα ζήτησε η Ελλάδα

19:30

Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η Standard & Poor's

19:27

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το deal ΕΕ - Ινδίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider