Παιδεία, υγεία, στέγαση ή άμυνα;

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δεν είναι προφανώς άγνωστο πως δίνουμε ως χώρα από τις πιο χαμηλές δαπάνες σε επίπεδο ΕΕ για βασικά κοινωνικά αγαθά όπως η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία, αλλά και πως υπεχρηματοδοτούνται τομείς που αρχίζουν να χτυπάνε «κόκκινο», όπως το πρόβλημα στέγασης. Ούτε πως έχουμε από τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες ή δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους στην ΕΕ. 

Ωστόσο, τα στοιχεία  που δημοσίευσε η Eurostat για το 2023 επιβεβαιώνουν το πρόβλημα και το αναδεικνύουν. Σε μία περίοδο που η Ελλάδα διεκδικεί από τους εταίρους στην ΕΕ εξαιρέσεις και διευκολύνσεις που θα «λασκάρουν» έστω και λίγο τη θηλειά των δημοσιονομικών κανόνων και να υπάρξει κάποιο περιθώριο για «ελαφρύνσεις». 

Τι λένε λοιπόν οι αριθμοί της Eurostat για το πώς διανέμονται οι κρατικές δαπάνες σε κάποια κρίσιμα πεδία; Να πούμε πως στην Ελλάδα το 2023 συνολικά οι κρατικές δαπάνες σε αξία αυξήθηκαν (111 δισ. ευρώ), αλλά ως αναλογία του ονομαστικού ΑΕΠ μειώθηκαν στο 49,5%, από 59,3% το 2021 (105 δισ. ευρώ). Μειώθηκαν ως αναλογία του ΑΕΠ γιατί και ανάπτυξη είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και σε ονομαστικούς όρους το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν περιλαμβάνει και τον πληθωρισμό και άρα αυξάνεται πολύ ταχύτερα.

Οι αμυντικές δαπάνες, λοιπόν, το 2023 ήταν στο 2,2% του ΑΕΠ, από 2,6% το 2022 και 2,7% το 2021. Σε αξία ήταν οριακά αυξημένες, στα 5,039 δι.σ από 5,028 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η δαπάνη λοιπόν για άμυνα υπολογίζεται πλέον ως η 4η υψηλότερη μετά τη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία, ενώ το 2021 ήταν η υψηλότερη στην ΕΕ. Βάζουμε στο «κάδρο» και το 2021 γιατί αν δεν αλλάξει ο σχετικός όρος στη Λευκή Βίβλο της ΕΕ για την άμυνα, τότε το γεγονός πως το 2021 είχαμε τόσο υψηλή επίδοση αποτελεί ένα «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις που τώρα είναι σε εξέλιξη (ορίζουν το 2021 ως βάση μέτρησης της επιπλέον ανόδου δαπανών που θα «εξαιρείται» και θα δίνει έτσι δημοσιονομικό χώρο). 

Στον αντίποδα, δίνουμε πάρα πολύ λίγα ως χώρα για στέγαση. Η δαπάνη στην Ελλάδα είναι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ το χρόνο, περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου στο 1,2% του ΑΕΠ. Η Ιταλία επιλέγει να δίνει το 4,3% του ΑΕΠ και η Κύπρος το 1,9% του ΑΕΠ. Δεν έχουμε εικόνα αν αυτή η δαπάνη θα φανεί αυξημένη πλέον με τα προγράμματα στέγασης που έχουν δρομολογηθεί, αν και αφορούν κυρίως σε δάνεια και όχι σε άμεση κρατική δαπάνη πχ για να γίνουν κατοικίες. 

Για τη δημόσια υγεία δίνουμε το 5,8% του ΑΕΠ, αναλογία πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ. Αν αφαιρεθεί η δαπάνη για ιατρικά προϊόντα και συσκευές, που είναι παραδόξως υψηλή (στο 1,5% του ΑΕΠ  3η πιο μεγάλη στην ΕΕ), τότε η κατάσταση χειροτερεύει, ειδικά στο πεδίο της εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

Και πάμε στην παιδεία. Δίνουμε το 4% του ΑΕΠ, την 4η πιο χαμηλή αναλογία στην ΕΕ. Μόνο το 1,1% του ΑΕΠ πάει σε πρωτοβάθμια και προσχολική ηλικία και άλλο 1,2% στην 2βάθμια. Έχουμε με 1,3% του ΑΕΠ την 4η υψηλότερη επίδοση δαπανών στην τριτοβάθμια. Μόνο που για να φτάσει ένα παιδί (και η οικογένειά του) έως το πανεπιστήμιο, προφανώς θα πρέπει – αν προέρχεται από τη διαδικασία της δημόσιας παιδείας – να περάσει επιτυχώς όλα τα προηγούμενα στάδια. Κάτι που συνδέεται και με τα λεφτά που έχει να δώσει από την «τσέπη» του για να συμπληρώσει τα κενά του κράτους που αποτυπώνονται στα πορίσματα του ΟΟΣΑ και όχι μόνο.

Τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν μία κατάσταση που δύσκολα αλλάζει. Η υποχρηματοδότηση βασικών δημοσίων αναγκών είναι μία επιλογή δεκαετιών. Και παρά τις αυξημένες δαπάνες των τελευταίων ετών το χάσμα παραμένει. Στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει σε μια οικονομία όπως η Ελληνική που ναι μεν αναπτύσσεται (συνεχώς και γρηγορότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ), αλλά έχει το βαρίδι του χρέους που εμποδίζει γενναίες δημοσιονομικές κινήσεις και αυξημένες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, εύκολη απάντηση δεν υπάρχει.

Προφανώς είναι αναγκαίο να πληρώνουμε για την ασφάλεια και άρα για την αμυντική μας θωράκιση. Αλλά, πρέπει και κάθε ευρώ που είναι διαθέσιμο για την κάλυψη των υπολοίπων (πολλών) αναγκών να πιάνει τόπο.

Πρέπει επίσης κάθε κίνηση ελάφρυνσης/στήριξης που είναι εφικτή να είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και να κινείται στο πλαίσιο μίας συνολικής στρατηγικής, με μακροχρόνιους στόχους που απαιτούν ίσως και ευρύτερες συναινέσεις. Προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα παιδεία, υγεία ή άμυνα. Πρέπει οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, αλλά πρέπει και να έχουν διασφαλισμένα και τα βασικά «όπλα» για να διαμορφώσουν, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, το μέλλον τους.

Όλες οι ειδήσεις

09:43

Επενδύσεις και έργα ψηφιακής αναβάθμισης άνω των 3,3 δισ. ευρώ για καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων

09:27

Golden Visa: Αλλάζει το πλαίσιο για τους επενδυτές τρίτων χωρών

09:17

Ελληνική σφραγίδα στον ενεργειακό χάρτη ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου

09:00

Reuters: Ο Τραμπ αγοράζει ομόλογα από τομείς που ωφελούνται απ' τις πολιτικές του

08:57

Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη: Όλα όσα πρέπει να κάνετε

08:48

Bloomberg: Η Ευρώπη αποτιμά τις συνέπειες από το εμπορικό χάος του Τραμπ

08:34

Η αγορά ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων ξεπερνά ήδη τα 45 δισ. - Οι προοπτικές για το μέλλον

08:25

Οι προϋπολογισμοί στο μικροσκόπιο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ - Οι αστερίσκοι για την Ελλάδα

08:18

Ρεύμα: Οφειλή 500 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές – Ζητούν άμεση κρατική ενίσχυση

08:11

Μπαράζ πληρωμών ξεκινάει στις 25/11 - Πότε θα πληρωθούν συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι

08:05

Τι μπορούν να κερδίσουν οι δανειολήπτες ελβετικού από τη ρύθμιση που έρχεται

08:00

Διαφωνίες στην ΕΕ για τους νέους φόρους στα καύσιμα – Οι κόκκινες γραμμές και το «no go» του Κ. Πιερρακάκη

23:58

Βατικανό: Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο

23:34

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας εντός του '26

23:15

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

22:47

Σερβία: Τρίμηνη αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων για την πετρελαϊκή εταιρία NIS

22:17

Σύλληψη δύο 13χρονων για κλοπή πορτοφολιού στο Μετρό «Κορυδαλλός»

21:47

Συνελήφθη μέλος διεθνούς σπείρας που διέπραττε κλοπές σε σπίτια στο κέντρο της Αθήνας

21:18

Βραζιλία : Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του πρώην προέδρου Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος

21:09

Μενδώνη: Η χειροτεχνία είναι επάγγελμα, δημιουργική απασχόληση και μέσο οικονομικής αυτοτέλειας

21:05

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

21:02

Ιταλία: Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Γένοβας

20:46

Τραμπ: Ζητά 5 δισ. απ' το BBC αλλά δύσκολα θα τα λάβει

20:21

Ποινές φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στους 23 συλληφθέντες με τον νέο νόμο για τον Άγνωστο Στρατιώτη

20:16

Βρετανία: Σοβαρές πλημμύρες στην Ουαλία απ' το πέρασμα της καταιγίδας Κλαούντια

20:04

ΗΠΑ: Ετήσιες ζημιές 9 δισ. δολάρια για τα αμερικανικά ταχυδρομεία

19:42

Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Φιλοθέη και Χαλάνδρι την Κυριακή λόγω της επίσκεψης Ζελένσκι

19:27

ΗΠΑ: Ανοίγουν τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την πώληση των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Lukoil

19:00

Η μεγάλη «παγίδα» των €600 δισ. για τη Γερμανία

18:55

Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Χάρη Θεοχάρη στην 5η Διεθνή Έκθεση και το Συνέδριο «ReBuild Ukraine 2025»

gazzetta
gazzetta reader insider insider