Θα πέφτουμε σε παγίδες αν δεν μπορούμε να έχουμε στατιστικά

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πολύς ο λόγος τις τελευταίες ημέρες για τον περίφημο δείκτη κόστους νοσοκομειακής περίθαλψης που θα πρέπει να παράγει από το 2026 η ΕΛΣΤΑΤ. Στο ερώτημα γιατί θέλουμε έναν χρόνο και δεν γίνεται η κίνηση τώρα, η απάντηση είναι η εξής: δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.  

Ο υποδείκτης «νοσοκομειακή περίθαλψη» του δείκτη τιμών καταναλωτή έχει άνοδο 3,26% το 2024 και 5% από το 2020! Γιατί τόσο χαμηλή η άνοδος του εν λόγω δείκτη; Γιατί μετρά μόνο πώς μεταβάλλεται το κόστος δωματίου στα ιδιωτικά νοσοκομεία και προφανώς αυτό το κόστος δεν «ανεβαίνει» πολύ, εν αντιθέσει με άλλες πράξεις, υπηρεσίες και υλικά που σύμφωνα με τις μελέτες έχουν πάρει «φωτιά».
 
Γιατί μετρά η ΕΛΣΤΑΤ μόνο την τιμή «κλίνης»; Γιατί μόνο για αυτήν την νοσοκομειακή υπηρεσία μπορεί να λάβει συνολικά και επαρκή στοιχεία. Έτσι, λοιπόν, συμφώνησε με την Eurostat να κάνει μόνο αυτήν τη μέτρηση. Αυτή, λοιπόν, η (χαμηλή) τιμή «τροφοδοτεί» τον πληθωρισμό όπως ανακοινώνεται κάθε μήνα (προκαλώντας και άλλη γενικότερη παραμορφωτική εικόνα για την πορεία της αγοράς).

Ένα άλλο, επίσης πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές ενοικίων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών στην υποκατηγορία «ενοίκιο κύριων κατοικιών» στο σύνολο του 2024 αυξήθηκε κατά 5,1% και συνολικά από το 2020 κατά 12% περίπου. Στην εύλογη παρατήρηση πως όσοι κινούνται στην αγορά και ψάχνουν για σπίτι, βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια πολύ πιο μεγάλες ανατιμήσεις, η απάντηση είναι πως: πρώτον ο εν λόγω δείκτης τιμών ενοικίων μετρά όλα τα ακίνητα που διατίθενται (δηλαδή και αυτά που δεν άλλαξαν ενοικιαστή και άρα οι αναπροσαρμογές έπρεπε να είναι οι προβλεπόμενες από τον σχετικό δείκτη τιμών) και δεύτερον – και σημαντικότερο- οι μετρήσεις βασίζονται στο σχετικό μητρώο ενοικιαζόμενων κατοικιών της ΑΑΔΕ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα λαμβάνει η ΕΛΣΤΑΤ (με 2ετή υστέρηση όπως είναι λογικό να συμβαίνει σε όλες αυτές τις βάσεις δεδομένων που θέλουν επεξεργασία), και περιέχουν τα «νόμιμα» μισθωτήρια. Μετά, η ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνει δείγμα και κάνει δειγματοληπτική έρευνα στην οποία ρωτά τους ενοικιαστές το εξής με απλά λόγια: τι ενοίκιο πληρώνετε και πόση αύξηση είχατε; Και οι ενοικιαστές απαντούν και με βάση αυτό που απαντούν (αληθές ή όχι) βγαίνει ο δείκτης.

Με λίγα λόγια, αν δεν έχεις πρόσφατα στοιχεία, αν τα στοιχεία δεν δείχνουν την πλήρη εικόνα (γιατί ίσως κρύβεις εισοδήματα) ή αν δεν έχει βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε να είναι δημόσια και εύκολα αξιοποιήσιμα ως βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία εταιρειών, όπως τα ιδιωτικά νοσοκομεία για να υπάρχει διαφάνεια και συγκρισιμότητα, τότε δεν μπορείς να έχεις σωστές και αξιόπιστες στατιστικές όχι μόνο για να κάνεις αναλύσεις, αλλά και για να λαμβάνεις αποφάσεις πολιτικής και για να κάνεις παρεμβάσεις εκεί που πρέπει.

Και για να επιστρέψουμε στην ιδιωτική ασφάλιση, θα είναι καλό να υπάρξει αξιόπιστο ιστορικό στην τιμολόγηση και όχι μόνο η εικόνα του «σήμερα». Για να φανεί τι έγινε και αν υπάρχουν αδικίες που πρέπει να διορθωθούν. Για να μπορούν οι θεσμοί (κράτος και ανεξάρτητες αρχές) να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν και άλλες παρεμβάσεις πέρα από ένα πλαφόν στις αυξήσεις. Αλλά είπαμε. Πρώτα απ' όλα να αποκτήσουμε στατιστικά, γιατί αλλιώς θα πέφτουμε ως χώρα σε παγίδες…

Όλες οι ειδήσεις

11:56

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για υπερβολική ταχύτητα και μέθη στην περιφερειακή οδό

11:49

Αντίστροφη μέτρηση για την απογραφή των ανελκυστήρων

11:38

Κίνα: Δηλώνει ότι μπορεί να αντέξει επιδείνωση ή και πάγωμα εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ

11:27

Διώρυγα Κορίνθου: Η επιστροφή του στρατηγικού περάσματος της Μεσογείου

11:13

Η Google επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση του Gemini από τη Meta

10:58

Μητσοτάκης: Επιλέγουμε τη σύγκριση αντί για τη σύγκρουση

10:54

Ιράν: Οι αμερικανικές επιθέσεις συνιστούν παραβίαση της εκεχειρίας

10:49

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητές της Χεζμπολάχ στη Ναμπατίγε

10:26

Χάλκη: Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα μικρό νησί με μεγάλες προσδοκίες

10:10

Enaon EDA: φυσικό αέριο σε 7 πόλεις μέχρι το Μάρτιο του 2027

10:01

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: «Φρένο» στη διαφθορά σε διπλώματα και εξετάσεις

09:53

Η κλιματική κρίση επαναπροσδιορίζει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι

09:42

Ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές

09:28

Τερκενλής: Αύξηση πωλήσεων και κερδών για τα διάσημα τσουρέκια της Θεσσαλονίκης

09:21

Κλειδί για την ελληνική οικονομία η διασύνδεση ναυτιλίας και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας

09:12

Λουτράκι: Στον Φάρο Μελαγκάβι για το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό

09:10

Χρυσός: Γιατί κατρακύλησε σχεδόν 30% η τιμή του μέσα σε πέντε μήνες

08:57

Πιερρακάκης: Η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής μετριέται από τον αριθμό των πολιτών που ξαναπαίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους

08:49

Βενεζουέλα: Αυξάνεται ο απολογισμός των φονικών σεισμών - 1430 νεκροί

08:36

Σε ποιους τομείς «εισχωρεί» η Τεχνητή Νοημοσύνη - Tο 72% των επιχειρήσεων υποστηρίζει ενεργά τη χρήση της

08:21

HELLENiQ ENERGY: Αναζητά πιο αποδοτικές επενδύσεις στο φυσικό αέριο

08:14

Κτηματολόγιο: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα για τις Πολεοδομίες και την αγορά ακινήτων

08:03

Τα 5,33 ευρώ ανά κιλό λαγοκέφαλου είναι περιβαλλοντικό μέτρο ή επίδομα σε ψαράδες;

08:00

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο διπλός κίνδυνος για κονδύλια και δαπάνες – Πώς μπορεί να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός

07:49

Τραμπ: Μπορεί να αναγκαστούμε να ολοκληρώσουμε το έργο - Νέα επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

23:58

Τσεχία: Απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 40,6°C

23:37

Η Αυστραλία διπλασιάζει τα πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων στους ανήλικους

23:15

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απορρίπτει τη συμφωνία-πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου

22:49

Ταϊλάνδη: Ένας Αυστραλός συνελήφθη μετά τον εντοπισμό του πτώματος μιας 17χρονης μέσα σε μια βαλίτσα

22:17

Η Δανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, με 36,6 βαθμούς Κελσίου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider