Θα πέφτουμε σε παγίδες αν δεν μπορούμε να έχουμε στατιστικά

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πολύς ο λόγος τις τελευταίες ημέρες για τον περίφημο δείκτη κόστους νοσοκομειακής περίθαλψης που θα πρέπει να παράγει από το 2026 η ΕΛΣΤΑΤ. Στο ερώτημα γιατί θέλουμε έναν χρόνο και δεν γίνεται η κίνηση τώρα, η απάντηση είναι η εξής: δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.  

Ο υποδείκτης «νοσοκομειακή περίθαλψη» του δείκτη τιμών καταναλωτή έχει άνοδο 3,26% το 2024 και 5% από το 2020! Γιατί τόσο χαμηλή η άνοδος του εν λόγω δείκτη; Γιατί μετρά μόνο πώς μεταβάλλεται το κόστος δωματίου στα ιδιωτικά νοσοκομεία και προφανώς αυτό το κόστος δεν «ανεβαίνει» πολύ, εν αντιθέσει με άλλες πράξεις, υπηρεσίες και υλικά που σύμφωνα με τις μελέτες έχουν πάρει «φωτιά».
 
Γιατί μετρά η ΕΛΣΤΑΤ μόνο την τιμή «κλίνης»; Γιατί μόνο για αυτήν την νοσοκομειακή υπηρεσία μπορεί να λάβει συνολικά και επαρκή στοιχεία. Έτσι, λοιπόν, συμφώνησε με την Eurostat να κάνει μόνο αυτήν τη μέτρηση. Αυτή, λοιπόν, η (χαμηλή) τιμή «τροφοδοτεί» τον πληθωρισμό όπως ανακοινώνεται κάθε μήνα (προκαλώντας και άλλη γενικότερη παραμορφωτική εικόνα για την πορεία της αγοράς).

Ένα άλλο, επίσης πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές ενοικίων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών στην υποκατηγορία «ενοίκιο κύριων κατοικιών» στο σύνολο του 2024 αυξήθηκε κατά 5,1% και συνολικά από το 2020 κατά 12% περίπου. Στην εύλογη παρατήρηση πως όσοι κινούνται στην αγορά και ψάχνουν για σπίτι, βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια πολύ πιο μεγάλες ανατιμήσεις, η απάντηση είναι πως: πρώτον ο εν λόγω δείκτης τιμών ενοικίων μετρά όλα τα ακίνητα που διατίθενται (δηλαδή και αυτά που δεν άλλαξαν ενοικιαστή και άρα οι αναπροσαρμογές έπρεπε να είναι οι προβλεπόμενες από τον σχετικό δείκτη τιμών) και δεύτερον – και σημαντικότερο- οι μετρήσεις βασίζονται στο σχετικό μητρώο ενοικιαζόμενων κατοικιών της ΑΑΔΕ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα λαμβάνει η ΕΛΣΤΑΤ (με 2ετή υστέρηση όπως είναι λογικό να συμβαίνει σε όλες αυτές τις βάσεις δεδομένων που θέλουν επεξεργασία), και περιέχουν τα «νόμιμα» μισθωτήρια. Μετά, η ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνει δείγμα και κάνει δειγματοληπτική έρευνα στην οποία ρωτά τους ενοικιαστές το εξής με απλά λόγια: τι ενοίκιο πληρώνετε και πόση αύξηση είχατε; Και οι ενοικιαστές απαντούν και με βάση αυτό που απαντούν (αληθές ή όχι) βγαίνει ο δείκτης.

Με λίγα λόγια, αν δεν έχεις πρόσφατα στοιχεία, αν τα στοιχεία δεν δείχνουν την πλήρη εικόνα (γιατί ίσως κρύβεις εισοδήματα) ή αν δεν έχει βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε να είναι δημόσια και εύκολα αξιοποιήσιμα ως βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία εταιρειών, όπως τα ιδιωτικά νοσοκομεία για να υπάρχει διαφάνεια και συγκρισιμότητα, τότε δεν μπορείς να έχεις σωστές και αξιόπιστες στατιστικές όχι μόνο για να κάνεις αναλύσεις, αλλά και για να λαμβάνεις αποφάσεις πολιτικής και για να κάνεις παρεμβάσεις εκεί που πρέπει.

Και για να επιστρέψουμε στην ιδιωτική ασφάλιση, θα είναι καλό να υπάρξει αξιόπιστο ιστορικό στην τιμολόγηση και όχι μόνο η εικόνα του «σήμερα». Για να φανεί τι έγινε και αν υπάρχουν αδικίες που πρέπει να διορθωθούν. Για να μπορούν οι θεσμοί (κράτος και ανεξάρτητες αρχές) να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν και άλλες παρεμβάσεις πέρα από ένα πλαφόν στις αυξήσεις. Αλλά είπαμε. Πρώτα απ' όλα να αποκτήσουμε στατιστικά, γιατί αλλιώς θα πέφτουμε ως χώρα σε παγίδες…

Όλες οι ειδήσεις

15:15

ΗΠΑ: Βασική αιτία για τις απολύσεις για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η Τεχνητή Νοημοσύνη

15:14

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες μέσα σε 4 μήνες - Ως 35 ετών η πλειοψηφία των θυμάτων

15:08

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα αλλάξει τη θέση και την παρουσία της» στο Κίεβο

15:01

Κομισιόν για χανταϊό: Ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι «χαμηλός»

14:53

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν συνάντησε τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Μοτζταμπά Χαμενεΐ

14:49

Λειψοί: 5 λόγοι για διακοπές σε έναν από τους πιο αυθεντικούς προορισμούς του Αιγαίου

14:46

Ρωσία: Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την διήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

14:38

Πλεόνασμα 20,28 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο το 2025

14:35

McDonald's: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και πωλήσεις παρά το «απαιτητικό περιβάλλον»

14:33

Citi: Αυξάνει τιμή-στόχο για ΕΤΕ στα 17 ευρώ, παραμένει «buy»

14:33

Χρυσοχοΐδης: Νέο σχέδιο για το κυκλοφοριακό και παρεμβάσεις για τα ηλεκτρικά πατίνια

14:20

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Eπενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s

14:18

Κίνα: Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο πρώην υπ. Άμυνας που κατηγορήθηκαν για διαφθορά

14:16

Panathēnea 2026: Το φεστιβάλ που φέρνει επενδυτικά κεφάλαια άνω των 400 δισ. στην Αθήνα

14:16

Η κρουαζιέρα στρέφεται στα νέα ελληνικά λιμάνια - Σχέδιο ανάπτυξης για ανερχόμενους προορισμούς

14:12

Στον Άρειο Πάγο ο Σπίρτζης για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

14:10

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα

14:04

ΓΣΕΕ: Η μισθολογική διαφάνεια είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας και αξιοπρεπούς εργασίας

13:44

Νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ο καθηγητής Αθανάσιος Κατσής

13:36

Επίτροπος Εμπορίου μετά τις συνομιλίες με ΗΠΑ: «Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα»

13:35

Coca-Cola HBC: Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει την Ελλάδα

13:34

Το νέο μοντέλο εποπτείας στον τζόγο: Το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΕΠ έως το 2030

13:31

Δωρεά 12 οχημάτων από την Εθνική Ασφαλιστική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

13:17

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ξεκινά η ανακαίνιση 238 σχολείων

13:16

Υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

13:09

Mondelēz: Το εργοστάσιο σοκολατοποιΐας «Παυλίδη» επισκέφθηκε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

13:01

Παπαθανάσης: Τέσσερις νέες παρεμβάσεις για βελτίωση της καθημερινότητας στην Αρκαδία

12:58

Το 68% των κωδικών μπορούν να χακαριστούν σε μία μέρα - Ποιο λάθος κάνουν οι χρήστες

12:55

H Optimus Energy πρωτοπορεί και στην υπερπροσφορά παραγωγής ΑΠΕ

12:49

ΕΕ: Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν βλέπει πλέον τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο εταίρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider