Θα πέφτουμε σε παγίδες αν δεν μπορούμε να έχουμε στατιστικά

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πολύς ο λόγος τις τελευταίες ημέρες για τον περίφημο δείκτη κόστους νοσοκομειακής περίθαλψης που θα πρέπει να παράγει από το 2026 η ΕΛΣΤΑΤ. Στο ερώτημα γιατί θέλουμε έναν χρόνο και δεν γίνεται η κίνηση τώρα, η απάντηση είναι η εξής: δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.  

Ο υποδείκτης «νοσοκομειακή περίθαλψη» του δείκτη τιμών καταναλωτή έχει άνοδο 3,26% το 2024 και 5% από το 2020! Γιατί τόσο χαμηλή η άνοδος του εν λόγω δείκτη; Γιατί μετρά μόνο πώς μεταβάλλεται το κόστος δωματίου στα ιδιωτικά νοσοκομεία και προφανώς αυτό το κόστος δεν «ανεβαίνει» πολύ, εν αντιθέσει με άλλες πράξεις, υπηρεσίες και υλικά που σύμφωνα με τις μελέτες έχουν πάρει «φωτιά».
 
Γιατί μετρά η ΕΛΣΤΑΤ μόνο την τιμή «κλίνης»; Γιατί μόνο για αυτήν την νοσοκομειακή υπηρεσία μπορεί να λάβει συνολικά και επαρκή στοιχεία. Έτσι, λοιπόν, συμφώνησε με την Eurostat να κάνει μόνο αυτήν τη μέτρηση. Αυτή, λοιπόν, η (χαμηλή) τιμή «τροφοδοτεί» τον πληθωρισμό όπως ανακοινώνεται κάθε μήνα (προκαλώντας και άλλη γενικότερη παραμορφωτική εικόνα για την πορεία της αγοράς).

Ένα άλλο, επίσης πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές ενοικίων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών στην υποκατηγορία «ενοίκιο κύριων κατοικιών» στο σύνολο του 2024 αυξήθηκε κατά 5,1% και συνολικά από το 2020 κατά 12% περίπου. Στην εύλογη παρατήρηση πως όσοι κινούνται στην αγορά και ψάχνουν για σπίτι, βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια πολύ πιο μεγάλες ανατιμήσεις, η απάντηση είναι πως: πρώτον ο εν λόγω δείκτης τιμών ενοικίων μετρά όλα τα ακίνητα που διατίθενται (δηλαδή και αυτά που δεν άλλαξαν ενοικιαστή και άρα οι αναπροσαρμογές έπρεπε να είναι οι προβλεπόμενες από τον σχετικό δείκτη τιμών) και δεύτερον – και σημαντικότερο- οι μετρήσεις βασίζονται στο σχετικό μητρώο ενοικιαζόμενων κατοικιών της ΑΑΔΕ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα λαμβάνει η ΕΛΣΤΑΤ (με 2ετή υστέρηση όπως είναι λογικό να συμβαίνει σε όλες αυτές τις βάσεις δεδομένων που θέλουν επεξεργασία), και περιέχουν τα «νόμιμα» μισθωτήρια. Μετά, η ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνει δείγμα και κάνει δειγματοληπτική έρευνα στην οποία ρωτά τους ενοικιαστές το εξής με απλά λόγια: τι ενοίκιο πληρώνετε και πόση αύξηση είχατε; Και οι ενοικιαστές απαντούν και με βάση αυτό που απαντούν (αληθές ή όχι) βγαίνει ο δείκτης.

Με λίγα λόγια, αν δεν έχεις πρόσφατα στοιχεία, αν τα στοιχεία δεν δείχνουν την πλήρη εικόνα (γιατί ίσως κρύβεις εισοδήματα) ή αν δεν έχει βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε να είναι δημόσια και εύκολα αξιοποιήσιμα ως βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία εταιρειών, όπως τα ιδιωτικά νοσοκομεία για να υπάρχει διαφάνεια και συγκρισιμότητα, τότε δεν μπορείς να έχεις σωστές και αξιόπιστες στατιστικές όχι μόνο για να κάνεις αναλύσεις, αλλά και για να λαμβάνεις αποφάσεις πολιτικής και για να κάνεις παρεμβάσεις εκεί που πρέπει.

Και για να επιστρέψουμε στην ιδιωτική ασφάλιση, θα είναι καλό να υπάρξει αξιόπιστο ιστορικό στην τιμολόγηση και όχι μόνο η εικόνα του «σήμερα». Για να φανεί τι έγινε και αν υπάρχουν αδικίες που πρέπει να διορθωθούν. Για να μπορούν οι θεσμοί (κράτος και ανεξάρτητες αρχές) να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν και άλλες παρεμβάσεις πέρα από ένα πλαφόν στις αυξήσεις. Αλλά είπαμε. Πρώτα απ' όλα να αποκτήσουμε στατιστικά, γιατί αλλιώς θα πέφτουμε ως χώρα σε παγίδες…

Όλες οι ειδήσεις

13:18

Νίκος Γκάλης: Η πρώτη σειρά υπογεγραμμένων συλλεκτικών αντικειμένων του!

13:13

Σε προπολεμικό χαμηλό η τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Χάνει τα 60 δολάρια το Brent

13:10

Ουκρανία: Η Ευρώπη συστήνει διεθνή επιτροπή για την παροχή αποζημιώσεων από τη Ρωσία

13:04

Jefferies: Ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες η αγορά REPO

13:01

PMI Ευρωζώνης: Πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης όλο το 2025 - Πρώτη φορά από το 2019

12:59

Σούπερ μάρκετ: Στο 1,06% ο πληθωρισμός στο κλείσιμο του 2025 - Πού αυξήθηκαν οι τιμές και πού μειώθηκαν

12:52

Δημοσκόπηση GPO: Πόσοι ζητούν πρόωρες εκλογές

12:51

Κρεμλίνο: Η πρόταση της Ουκρανίας για εκεχειρία τα Χριστούγεννα εξαρτάται από την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας

12:34

Αιφνίδιο προσωρινό «λουκέτο» για την Cetracore-Jetoil

12:30

Αγρότες: Τι δεν ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό

12:29

Άβαξ για Μετρό: Έτοιμο το 90% της σήραγγας από την Κατεχάκη στον Ευαγγελισμό της Γραμμής 4

12:19

Klarna: Το 95,1% των Ελλήνων δηλώνει ότι η ακρίβεια θα επηρεάσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους

12:13

Ideal Holdings: Έκτακτη ΓΣ στις 12/1 για την επιστροφή κεφαλαίου 0,15 ευρώ/μετοχή στους μετόχους

12:04

Kaspersky: Οι μισοί από τους κωδικούς που παραβιάστηκαν μέσα στο 2025 είχαν ήδη διαρρεύσει

11:53

Παπασταύρου: Η ενέργεια μετατρέπεται σε όπλο σε καιρό πολέμου

11:49

Η Coffee Berry εγκαινίασε το νέο της κατάστημα στο Αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

11:48

Skroutz: 9 στις 10 παραγγελίες επιχειρήσεων της επαρχίας «ταξιδεύουν» εκτός της περιφέρειάς τους

11:44

Λιβύη: «Άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής

11:41

Κεραμέως: Από σήμερα λειτουργεί πιλοτικά το ΕΡΓΑΝΗ 2 - Τέσσερα θετικά νέα για τους συνταξιούχους

11:37

Ανδριανός: Ξεκινάει σήμερα η πληρωμή των 121 εκατ. στους αγρότες για τις ζημιές του ’25

11:25

ΟΗΕ - Κυπριακό: Μια νέα άτυπη διάσκεψη 5+1 πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη

11:15

Η Ρωσία δηλώνει ότι πήρε τον «έλεγχο» της πόλης Κουπιάνσκ

11:11

Τσιάρας προς αγρότες: «Συζητάμε για φθηνότερο ρεύμα» - Τι είπε για πετρέλαιο, ΕΛΓΑ, ευλογιά

11:08

ΧΑ: Με χαμηλό τζίρο κάτω από τις 2.100 μονάδες

11:05

Κανονικά τα δρομολόγια ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης – Αθήνας, παρά τις καθυστερήσεις λόγω μπλόκων

11:00

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας - Τι διεκδικούν

10:54

Κατρίνης για τη σύλληψη του γιου του: Ο νόμος ισχύει για όλους - Αδικαιολόγητη και παράνομη πράξη

10:51

Εξάρχου - Aktor: Ψήφος εμπιστοσύνης από επενδυτές η ομολογιακή έκδοση - Στο επίκεντρο η Ενέργεια

10:51

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της AXIA Ventures

10:42

Χαλάνδρι: Συνελήφθη γιος βουλευτή για επικίνδυνη οδήγηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider