Ασφάλιστρα - «φωτιά»: Δε φτάνει μόνο να σταματήσουν οι υπερβολικές ανατιμήσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας προφανώς είναι καλοδεχούμενη και απολύτως αναγκαία. Προφανώς ο δείκτης -βάση του οποίου όλα τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστικές προέβαιναν σε συνεχείς και μεγάλες ανατιμήσεις- δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η βάση μέτρησης. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν έπρεπε να είναι κριτήριο ο «Ενιαίος Δείκτης Υγείας – ΕΔΥ» του ΙΟΒΕ. Και τούτο όχι γιατί η μέτρηση είναι λάθος, αλλά γιατί ποτέ – μέχρι σήμερα – δεν ζητήθηκε πέρα από την «λογιστική»... καταμέτρηση και δομικός έλεγχος του γιατί υπάρχουν αυτές οι (πολύ μεγάλες) αυξήσεις στις πραγματικές δαπάνες και αποζημιώσεις που πληρώνουν οι ασφαλιστικές για τις παροχές υγείας. Αυξήσεις που νομιμοποιούν τόσα χρόνια τις τόσο μεγάλες αναπροσαρμογές ασφαλίστρων.

Τι δείχνει η Eurostat: στην Ελλάδα καταγράφεται σταθερά άνοδος φωτιά στα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας. Είναι η 1 η ή άντε η 2 η πιο ταχεία άνοδος στην ΕΕ, φτάνει στο 14% και φέτος και πέρυσι, και είναι διπλάσια της μέσης ανόδου κόστους ασφαλίστρων σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Προφανώς λοιπόν κάτι τρέχει εδώ και καιρό στον εν λόγω κλάδο και δεν πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει ο καταναλωτής – ασφαλισμένος το «μάρμαρο». Ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία δίδεται μάχη για να μην μειωθεί και άλλο το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και ενώ είναι ζητούμενο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις ασφαλιστικές εταιρείες όχι μόνο για συμβόλαια ζωής αλλά και για ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών που εκτείνεται από τις φυσικές καταστροφές έως τη διασφάλιση επαρκών συντάξεων στο μέλλον.

Να πούμε όμως ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει στις τσέπες των νοικοκυριών. Ιδιαίτερα στα ισόβια συμβόλαια, οι ανατιμήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν υπέρογκες. Και στην άποψη  ότι μπορεί ο πελάτης/ ασφαλισμένος να επιλέξει άλλο πάροχο, να σπάσει δηλαδή το συμβόλαιό του, ο αντίλογος είναι προφανής: αν ο ασφαλισμένος έχει εν τω μεταξύ αποκτήσει να πρόβλημα υγείας (γιατί τι να κάνουμε, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος βγάζει «βλάβες»), τότε όχι, δεν μπορεί να το σπάσει. Είναι εγκλωβισμένος να πληρώνει ένα υπέρογκο ποσό, προφανώς αν μπορεί. Αλλιώς τα λεφτά που έχει ήδη δώσει απλά πάνε χαμένα και μετανιώνει που δεν τα έβαλε απλά στην «άκρη» για μία δύσκολη στιγμή.

Άρα δεν φτάνει μόνο να σταματήσουν οι υπερβολικές ανατιμήσεις. Πρέπει να γίνει και έλεγχος και να επανέλθουν οι τιμές σε συμβόλαια που έγιναν υπέρογκες/μη αιτιολογημένες αυξήσεις. Όπως επίσης πρέπει να γίνει σε βάθος έλεγχος σε όλα αυτά τα κόστη νοσηλείας.  

Και κάτι άλλο επίσης πολύ σημαντικό: θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες αποζημίωσης των ασφαλισμένων. Να διασφαλιστεί δηλαδή ότι όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή που έχουν ανάγκη την νοσηλεία και την αποζημίωση, αυτή θα έρχεται σε λογικούς χρόνους και με λογικές διαδικασίες χωρίς «παραθυράκια» και δίχως λόγους για περικοπές. Γιατί «ακούγονται» και τέτοια κρούσματα στην αγορά και είναι έτσι κρίσιμο να ενισχυθεί η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης του ασφαλισμένου σε μηχανισμούς καταγγελίας τέτοιων φαινομένων. Ώστε αν έχει στοιχεία, να βρίσκει το δίκαιό του αλλά και (με τα στοιχεία αυτά) να υπάρχει ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική εποπτεία στον κλάδο, μία εποπτεία που θα βοηθήσει και στη δική του ανάπτυξη.  

Όλες οι ειδήσεις

07:06

Ενέργεια: Αξιοποίηση του momentum στη «συμμαχία» Ελλάδας-ΗΠΑ – Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

07:04

Πώς οι τράπεζες βάζουν την αποταμίευση στην «πρίζα»

07:01

Το σκληρό πόκερ του Ορσέλ – Άλυτο το στεγαστικό – Μεγάλα προβλήματα για τους Γάλλους

07:00

Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης μετά τη ΔΕΘ – Οι δημοσκοπήσεις μίλησαν

23:58

Δράμα: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που αποβίβασε ανήλικους σε μη κατοικημένη περιοχή

23:36

Τασούλας: Σήμερα είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

23:15

Δύο τρένα εκτροχιάστηκαν σε διαφορετικά ατυχήματα στη Ρωσία - Νεκρός ένας μηχανοδηγός

22:46

Θεσσαλονίκη: Διέρρηξε αυτοκίνητο και εντοπίστηκε να κοιμάται μέσα σε αυτό

22:18

Χανιά: Συλλήψεις για όπλα και ζωοκλοπή

21:47

Συνελήφθησαν 12 άτομα για ναρκωτικά σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης

21:18

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

20:54

Πάπας Λέων ΙΔ: Διάβασα ότι ο Μασκ πρόκειται να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο - Τι σημαίνει;

20:39

Γερμανία: Το CDU πρώτη δύναμη με απώλειες στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

20:26

Τουρκία: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδήλωση του CHP στην Αγκυρα

20:12

Ρουμανία: Ο Ρώσος πρεσβευτής εκλήθη στο ΥΠΕΞ για τη διείσδυση ρωσικού drone

20:06

Τασούλας: Η εθνική ομάδα μπάσκετ μας γεμίζει χαρά και περηφάνια

20:03

Γάζα: Ομάδα σοβαρά άρρωστων παιδιών θα μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για ιατρική φροντίδα τις προσεχείς εβδομάδες

19:48

Ανδρουλάκης για Εθνική μπάσκετ: Μας κάνατε περήφανους

19:42

Συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εθνική ομάδα μπάσκετ

19:30

Ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να βάλει την Κίνα στο κέντρο του κόσμου - Ο ρόλος των ΗΠΑ

19:13

Ευρωμπάσκετ: «Χάλκινη» η εθνική με ηγέτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

18:48

Κατάρ: Ζητά από τη διεθνή κοινότητα την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ

18:34

Επικοινωνία Γεραπετρίτη τον νέο ηγούμενο της Μονής Σινά

18:25

Νετανιάχου: Η επίσκεψη Ρούμπιο καταδεικνύει την ισχύ των διμερών σχέσεων

18:00

Στάρμερ: Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά

17:50

Εφραίμογλου: Η γυναικεία ηγεσία δεν είναι «ειδική κατηγορία» ηγεσίας

17:38

Συνάντηση Μητσοτάκη - Costa τη Δευτερά

17:22

NYT: Η UBS εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει την Ελβετία για τις ΗΠΑ

17:00

Βιοτεχνολογία: Νέο μέτωπο στην παγκόσμια σκακιέρα - Ποια κράτη υπερέχουν

16:52

Tesla: Σχεδιάζει αύξηση παραγωγής στο γερμανικό της εργοστάσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider