Ασφάλιστρα - «φωτιά»: Δε φτάνει μόνο να σταματήσουν οι υπερβολικές ανατιμήσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας προφανώς είναι καλοδεχούμενη και απολύτως αναγκαία. Προφανώς ο δείκτης -βάση του οποίου όλα τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστικές προέβαιναν σε συνεχείς και μεγάλες ανατιμήσεις- δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η βάση μέτρησης. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν έπρεπε να είναι κριτήριο ο «Ενιαίος Δείκτης Υγείας – ΕΔΥ» του ΙΟΒΕ. Και τούτο όχι γιατί η μέτρηση είναι λάθος, αλλά γιατί ποτέ – μέχρι σήμερα – δεν ζητήθηκε πέρα από την «λογιστική»... καταμέτρηση και δομικός έλεγχος του γιατί υπάρχουν αυτές οι (πολύ μεγάλες) αυξήσεις στις πραγματικές δαπάνες και αποζημιώσεις που πληρώνουν οι ασφαλιστικές για τις παροχές υγείας. Αυξήσεις που νομιμοποιούν τόσα χρόνια τις τόσο μεγάλες αναπροσαρμογές ασφαλίστρων.

Τι δείχνει η Eurostat: στην Ελλάδα καταγράφεται σταθερά άνοδος φωτιά στα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας. Είναι η 1 η ή άντε η 2 η πιο ταχεία άνοδος στην ΕΕ, φτάνει στο 14% και φέτος και πέρυσι, και είναι διπλάσια της μέσης ανόδου κόστους ασφαλίστρων σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Προφανώς λοιπόν κάτι τρέχει εδώ και καιρό στον εν λόγω κλάδο και δεν πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει ο καταναλωτής – ασφαλισμένος το «μάρμαρο». Ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία δίδεται μάχη για να μην μειωθεί και άλλο το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και ενώ είναι ζητούμενο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις ασφαλιστικές εταιρείες όχι μόνο για συμβόλαια ζωής αλλά και για ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών που εκτείνεται από τις φυσικές καταστροφές έως τη διασφάλιση επαρκών συντάξεων στο μέλλον.

Να πούμε όμως ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει στις τσέπες των νοικοκυριών. Ιδιαίτερα στα ισόβια συμβόλαια, οι ανατιμήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν υπέρογκες. Και στην άποψη  ότι μπορεί ο πελάτης/ ασφαλισμένος να επιλέξει άλλο πάροχο, να σπάσει δηλαδή το συμβόλαιό του, ο αντίλογος είναι προφανής: αν ο ασφαλισμένος έχει εν τω μεταξύ αποκτήσει να πρόβλημα υγείας (γιατί τι να κάνουμε, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος βγάζει «βλάβες»), τότε όχι, δεν μπορεί να το σπάσει. Είναι εγκλωβισμένος να πληρώνει ένα υπέρογκο ποσό, προφανώς αν μπορεί. Αλλιώς τα λεφτά που έχει ήδη δώσει απλά πάνε χαμένα και μετανιώνει που δεν τα έβαλε απλά στην «άκρη» για μία δύσκολη στιγμή.

Άρα δεν φτάνει μόνο να σταματήσουν οι υπερβολικές ανατιμήσεις. Πρέπει να γίνει και έλεγχος και να επανέλθουν οι τιμές σε συμβόλαια που έγιναν υπέρογκες/μη αιτιολογημένες αυξήσεις. Όπως επίσης πρέπει να γίνει σε βάθος έλεγχος σε όλα αυτά τα κόστη νοσηλείας.  

Και κάτι άλλο επίσης πολύ σημαντικό: θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες αποζημίωσης των ασφαλισμένων. Να διασφαλιστεί δηλαδή ότι όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή που έχουν ανάγκη την νοσηλεία και την αποζημίωση, αυτή θα έρχεται σε λογικούς χρόνους και με λογικές διαδικασίες χωρίς «παραθυράκια» και δίχως λόγους για περικοπές. Γιατί «ακούγονται» και τέτοια κρούσματα στην αγορά και είναι έτσι κρίσιμο να ενισχυθεί η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης του ασφαλισμένου σε μηχανισμούς καταγγελίας τέτοιων φαινομένων. Ώστε αν έχει στοιχεία, να βρίσκει το δίκαιό του αλλά και (με τα στοιχεία αυτά) να υπάρχει ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική εποπτεία στον κλάδο, μία εποπτεία που θα βοηθήσει και στη δική του ανάπτυξη.  

Όλες οι ειδήσεις

19:44

Το τελευταίο μίλι πριν το νέο μαραθώνιο

19:23

Η Γερμανία επαναφέρει τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα - Κονδύλια 3 δισ. ευρώ

19:05

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν έφθασε στη Μέση Ανατολή

18:50

Η Apple ανανεώνει το AirTag με μεγαλύτερη εμβέλεια και δυνατότερο ήχο

18:47

Τρίκαλα: Το βίντεο από την στιγμή της έκρηξης στο εργοστάσιο της Βιολάντα

18:45

Κάρνεϊ: Οι τελευταίες απειλές Τραμπ για δασμούς συνιστούν τακτική εμπορικών διαπραγματεύσεων

18:39

MAIA 200: Η Microsoft χτίζει την επόμενη οικονομία ΑΙ

18:38

Σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για την ευλογιά των προβάτων την Τρίτη

18:38

Ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ορισμένες πτήσεις λόγω διακοπής στο σύστημα κρατήσεων

18:28

Ακροκόρινθος και Αρχαία Κόρινθος: Μια μονοήμερη εκδρομή στην ιστορία και τη θέα

18:15

Κρίση στον τομέα των τσιπ ελέω AI: Η έλλειψη θα διαρκέσει «έως το 2027»

18:03

ΧΑ: «Διακριτική» άνοδος και νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη

17:58

Συρία: Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από αεροπορική βάση στα βορειοανατολικά

17:45

Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια - Οι πρώτες εκτιμήσεις

17:36

Γαλλία: Η αντιπαράθεση του με τον Τραμπ ενισχύει τη δημοφιλία του Μακρόν

17:35

Boυλή: 1,2 εκατ. ευρώ ανακτήθηκαν έως το 2025 από αχρεωστήτως καταβληθείσες αγροτικές ενισχύσεις

17:30

HAE: Δεν θα επιτρέψουμε τη χρήση της επικράτειάς μας για επιθέσεις εναντίον του Ιράν

17:25

ΗΠΑ: Ο Τραμπ στέλνει στη Μινεσότα τον «τσάρο των συνόρων» μετά τη δεύτερη δολοφονία από την ICE

17:11

Μεταρρύθμιση στις πολεοδομίες: Τι σημαίνει για ιδιοκτήτες με αυθαίρετα

17:02

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στις Magnificent 7 και Fed

17:02

Ισραήλ: Ανακτήθηκε η σορός του τελευταίου ομήρου που κρατούνταν στη Γάζα

16:53

Bitcoin: «Παλεύει» να επιστρέψει πάνω από τα 88.000 δολάρια

16:38

Αυτοπεποίθηση και σεβασμός στο γραφείο: Αντικαταστήστε την απολογία με ευγνωμοσύνη

16:35

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκε η 50η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στην Αθήνα

16:22

Fed: «Παύση» στις μειώσεις επιτοκίων αναμένουν οι αναλυτές στην πρώτη συνεδρίαση του έτους

16:17

Τραμπ: Είναι πολύ αργά για να σταματήσει η κατασκευή της «υπέροχης» νέας αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

16:13

Πηγές ΝΔ: Εκθέτει Τυχεροπούλου και Σημανδράκο η Χαλικιά - Υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαζαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

16:02

Ζελένσκι: Στις τριμερείς συνομιλίες συζητήθηκαν στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα

16:01

ΗΠΑ: Κατά 5,3% αυξήθηκαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Νοέμβριο

15:59

Διακοπή κυκλοφορίας στο ρέμα Βάρδα από τα Σπάτα προς το Πικέρμι - Απεγκλωβίστηκαν 2 άτομα από όχημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider