Ασφάλιστρα - «φωτιά»: Δε φτάνει μόνο να σταματήσουν οι υπερβολικές ανατιμήσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας προφανώς είναι καλοδεχούμενη και απολύτως αναγκαία. Προφανώς ο δείκτης -βάση του οποίου όλα τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστικές προέβαιναν σε συνεχείς και μεγάλες ανατιμήσεις- δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η βάση μέτρησης. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν έπρεπε να είναι κριτήριο ο «Ενιαίος Δείκτης Υγείας – ΕΔΥ» του ΙΟΒΕ. Και τούτο όχι γιατί η μέτρηση είναι λάθος, αλλά γιατί ποτέ – μέχρι σήμερα – δεν ζητήθηκε πέρα από την «λογιστική»... καταμέτρηση και δομικός έλεγχος του γιατί υπάρχουν αυτές οι (πολύ μεγάλες) αυξήσεις στις πραγματικές δαπάνες και αποζημιώσεις που πληρώνουν οι ασφαλιστικές για τις παροχές υγείας. Αυξήσεις που νομιμοποιούν τόσα χρόνια τις τόσο μεγάλες αναπροσαρμογές ασφαλίστρων.

Τι δείχνει η Eurostat: στην Ελλάδα καταγράφεται σταθερά άνοδος φωτιά στα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας. Είναι η 1 η ή άντε η 2 η πιο ταχεία άνοδος στην ΕΕ, φτάνει στο 14% και φέτος και πέρυσι, και είναι διπλάσια της μέσης ανόδου κόστους ασφαλίστρων σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Προφανώς λοιπόν κάτι τρέχει εδώ και καιρό στον εν λόγω κλάδο και δεν πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει ο καταναλωτής – ασφαλισμένος το «μάρμαρο». Ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία δίδεται μάχη για να μην μειωθεί και άλλο το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και ενώ είναι ζητούμενο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις ασφαλιστικές εταιρείες όχι μόνο για συμβόλαια ζωής αλλά και για ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών που εκτείνεται από τις φυσικές καταστροφές έως τη διασφάλιση επαρκών συντάξεων στο μέλλον.

Να πούμε όμως ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει στις τσέπες των νοικοκυριών. Ιδιαίτερα στα ισόβια συμβόλαια, οι ανατιμήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν υπέρογκες. Και στην άποψη  ότι μπορεί ο πελάτης/ ασφαλισμένος να επιλέξει άλλο πάροχο, να σπάσει δηλαδή το συμβόλαιό του, ο αντίλογος είναι προφανής: αν ο ασφαλισμένος έχει εν τω μεταξύ αποκτήσει να πρόβλημα υγείας (γιατί τι να κάνουμε, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος βγάζει «βλάβες»), τότε όχι, δεν μπορεί να το σπάσει. Είναι εγκλωβισμένος να πληρώνει ένα υπέρογκο ποσό, προφανώς αν μπορεί. Αλλιώς τα λεφτά που έχει ήδη δώσει απλά πάνε χαμένα και μετανιώνει που δεν τα έβαλε απλά στην «άκρη» για μία δύσκολη στιγμή.

Άρα δεν φτάνει μόνο να σταματήσουν οι υπερβολικές ανατιμήσεις. Πρέπει να γίνει και έλεγχος και να επανέλθουν οι τιμές σε συμβόλαια που έγιναν υπέρογκες/μη αιτιολογημένες αυξήσεις. Όπως επίσης πρέπει να γίνει σε βάθος έλεγχος σε όλα αυτά τα κόστη νοσηλείας.  

Και κάτι άλλο επίσης πολύ σημαντικό: θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες αποζημίωσης των ασφαλισμένων. Να διασφαλιστεί δηλαδή ότι όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή που έχουν ανάγκη την νοσηλεία και την αποζημίωση, αυτή θα έρχεται σε λογικούς χρόνους και με λογικές διαδικασίες χωρίς «παραθυράκια» και δίχως λόγους για περικοπές. Γιατί «ακούγονται» και τέτοια κρούσματα στην αγορά και είναι έτσι κρίσιμο να ενισχυθεί η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης του ασφαλισμένου σε μηχανισμούς καταγγελίας τέτοιων φαινομένων. Ώστε αν έχει στοιχεία, να βρίσκει το δίκαιό του αλλά και (με τα στοιχεία αυτά) να υπάρχει ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική εποπτεία στον κλάδο, μία εποπτεία που θα βοηθήσει και στη δική του ανάπτυξη.  

Όλες οι ειδήσεις

16:36

Reuters: Ο τζόγος πριν από ορισμένες ανακοινώσεις του Τραμπ δημιουργεί ερωτηματικά

16:26

Μητσοτάκης: Σύσκεψη με αντικείμενο την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

16:00

Γιατί διστάζει η ΕΕ; Τα μαθήματα από την ενεργειακή κρίση του 2022

15:41

Λίβανος: Κηδεύτηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή

15:29

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο

15:24

ΠΑΣΟΚ: Με την ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το 4ο συνέδριο

15:11

Καραμανλή: Ανερχόμενος διεθνής προορισμός για τους τουρίστες η Θεσσαλονίκη

14:52

Αρχαία Ολυμπία: Η ΔΟΑ ανοίγει τις πύλες της

14:46

Καιρός: Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό φέρνει θυελλώδεις ανέμους και έντονα φαινόμενα

14:41

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση στη Μ. Ανατολή

14:36

Δύο ινδικά δεξαμενόπλοια LPG πέρασαν με ασφάλεια τα Στενά του Ορμούζ

14:22

ΠΟΕ: Μέλη του οργανισμού συμφώνησαν σε παγκόσμιο πλαίσιο κανόνων για το ψηφιακό εμπόριο

14:10

Ιράν: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν χερσαία επίθεση

14:03

Ελβετία: Οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν και μετά τον Μάρτιο

13:51

Τσουκαλάς: H ανάπτυξη επί διακυβέρνησης της ΝΔ δεν διαχέεται δίκαια στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού

13:42

PetroChina: Μείωση κερδών για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Κίνας

13:28

Με τα εμβόλια επόμενης γενιάς μπορούν να αποφευχθούν 18 δισ. περιστατικά γρίπης έως το 2050

13:14

Κέρκυρα: Σε τροχιά ανάπτυξης ο θαλάσσιος τουρισμός - Αισιόδοξα μηνύματα για το 2026

13:04

Γερμανία: Η στεγαστική κρίση θα επιδεινωθεί

13:00

Επαγγελματικά Ακίνητα - Θεσσαλονίκη: Τι συμβαίνει σε Γραφεία, Logistics, Retail - Ενοίκια, αποδόσεις και προοπτικές

12:53

Ρωσία: Ουκρανικό πλήγμα στο σημαντικό λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου Ουστ-Λούγκα

12:43

Ινδία: Οι τράπεζες ζητούν απ' την κεντρική τράπεζα χαλάρωση των κανόνων στις συναλλαγές συναλλάγματος

12:25

Panathēnea 2026: Η Αθήνα στο σταυροδρόμι τεχνολογίας, startups και πολιτισμού

12:19

Επεισόδιο τα ξημερώματα στα Εξάρχεια- Έγιναν 114 προσαγωγές

12:12

ΠΟΕ: Αδιέξοδες οι συνομιλίες για παράταση μορατόριουμ στη μη επιβολή δασμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

11:48

Συρία: Ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση drones που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Ιράκ εναντίον αμερικανικής βάσης

11:44

Ομάν: Καταδικάζει τις επιθέσεις στο έδαφός του και δηλώνει ότι καμία πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές

11:40

Κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ: Τέσσερις προφυλακίσεις έπειτα από τις απολογίες των 22 κατηγορουμένων

11:28

Η βιομηχανία της ενέργειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου - Έρχονται ελλείψεις καυσίμων

11:11

Γάζα: Έξι νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider