Η ώρα της ενηλικίωσης. Είμαστε έτοιμοι;

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα σενάρια για το τι σημαίνει η – άνετη και κόντρα στα προγνωστικά – επικράτηση Τραμπ, δίνουν και παίρνουν, τόσο για την «μεταβατική» περίοδο (έως την επίσημη ανάληψη καθηκόντων), όσο και για την επόμενη ημέρα. Πλέον περιμένουμε να ξεδιπλωθεί η (προσεκτικά ασαφής προεκλογικά) πολιτική των ΗΠΑ την προσεχή 4ετία ειδικά προς τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο στο πεδίο της οικονομίας (με επίκεντρο τους δασμούς στο παγκόσμιο εμπόριο που οδεύει με βεβαιότητα σε μία εποχή προστατευτισμού), όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο (ειδικά στο μέτωπο της Ουκρανίας και της της Μ. Ανατολής), αλλά και σε άλλα πεδία που αναμένονται ανατροπές (όπως είναι η πολιτική για το κλίμα).

Η δεύτερη τετραετία Τράμπ είναι σίγουρα διαφορετική από την πρώτη. Στις ΗΠΑ οι ψηφοφόροι έκαναν αυτήν τη φορά μία συνειδητή επιλογή και το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο.

Στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού, οι συνθήκες είναι σήμερα τελείως διαφορετικές από αυτές που ίσχυαν στην πρώτη θητεία: οι ηγεσίες σε Γερμανία και Γαλλία είναι αποδυναμωμένες, η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει ισχυρούς τριγμούς, πολεμικές συρράξεις μαίνονται και νέα μέτωπα απαιτούν άμεση διαχείριση.

Βεβαίως, μένει να ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα ποια θα είναι η τελική πολιτική Τραμπ. Γιατί το - ολίγων σελίδων ουσιαστικά - προεκλογικό του πρόγραμμα αφήνει πολλά προς αποσαφήνιση: από το αν και πως θα γίνει πράξη η απειλή για διακοπή της στρατιωτικής βοήθεια προς την Ουκρανία και το ποια θα είναι η νέα στάση στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας, έως τα τελικά ποσοστά των δασμών (10% ή 20% οριζόντια, 60% στις εισαγωγές από Κίνα και 100% στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι τα βασικά σενάρια στο τραπέζι)

Ακόμη ωστόσο και αυτή η αβεβαιότητα μεταφέρει ένα «μήνυμα»: Η ΕΕ παρά τα προβλήματά της πρέπει να σταθεί όρθια. Ήρθε η ώρα να ενηλικιωθεί και να πάρει την τύχη της στα χέρια της. Και η ευχή είναι να έχει προετοιμασθεί επαρκώς για αυτήν την στιγμή και να υπάρχουν οι δυνάμεις που θα την κρατήσουν ενωμένη, αντιμετωπίζοντας τα μέτωπα και λαμβάνοντας αποφάσεις που θα τη θωρακίσουν και θα την οδηγήσουν σε ασφαλή νερά.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αντίδραση της Ευρώπης στην πολιτική Τραμπ. Ήταν ήδη μετέωρη η συζήτηση για τη χάραξη μίας πορείας που θα κλείσει τις πληγές που ήδη είναι ανοιχτές και όλα δείχνουν πως θα ματώσουν ακόμη πιο πολύ.  Δηλαδή, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, η κυοφορούμενη νέα κρίση χρέους, οι τριγμοί στη βιομηχανία (με επίκεντρο στη Γερμανία), είναι το «σημείο εκκίνησης» της ΕΕ στο οικονομικό πεδίο. Και  τούτο με τα κράτη να αδυνατούν καν να συζητήσουν για νέο κοινό δανεισμό και νέες μεγάλες ανάγκες να προκύπτουν (εκτεινόμενες από μεγαλύτερη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών έως τη στήριξη της βιομηχανίας της ΕΕ και των στόχων της κλιματικής κρίσης/μετάβασης που δείχνει τα δόντια της).

Τους επόμενους μήνες θα φανεί στην ΕΕ αν η «ενηλικίωση» ήρθε. Αν θα συνεχίζουν με «μπαλώματα» να επιχειρούν να διαχειριστούν μέτωπα (όπως συμβαίνει τώρα με την μεταφορά κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία) ή αν θα υπάρξει μία αποφασιστική δράση στο πνεύμα του σχεδίου Ντράγκι ή και πιο προωθημένη.  

Στο μεσοδιάστημα μικρά κράτη όπως η Ελλάδα το μόνο που μπορούν να  κάνουν είναι να διασφαλίζουν την δική τους ετοιμότητα. Αναζητώντας συμμαχίες και κλείνοντας εκκρεμότητες και μέτωπα.  Στο οικονομικό πεδίο τούτο συνεπάγεται πως τα λεφτά που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες πρέπει να πιάσουν τόπο (μέσω της πιο γρήγορης ολοκλήρωσης έργων και της επιτάχυνσης της ροής των πληρωμών), αλλά και πως η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (από τις παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν την εξαγωγική και επενδυτική θέση της Ελλάδας έως τη τιθάσευση της ακρίβειας) θα ανεβάσει στροφές. Γιατί βλέπουμε πως οι καιροί το επιβάλλουν...

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Μακρόν: Οι πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς σε ομάδες βίας να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους

23:41

Άλμα εσόδων 73% για την Nvidia το δ' τρίμηνο με ώθηση από τα data centers

23:22

Βραζιλία: Στους 46 οι νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές - 21 αγνοούμενοι

23:15

Δεύτερη ημέρα κερδών στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

23:01

Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος στη Βαρκελώνη - Έως 15 ευρώ τη βραδιά

22:43

Κούβα: Επεισόδιο του λιμενικού με σκάφος προερχόμενο από την Φλόριντα

22:28

Ήπιες μεταβολές στο πετρέλαιο εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

22:16

Δυνατή πλέον η αναστροφή στη Λ. Αμαλίας για είσοδο στην Πλάκα

21:57

Γαλλία: Η κυβέρνηση Λεκορνί επιβίωσε από δύο προτάσεις μομφής

21:48

Υπεγράφη ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ για αξιολογήσεις στον τουρισμό - Μήνυμα Τζιτζικώστα

21:36

Κέρδη 1% για τον χρυσό με φόντο δασμούς και γεωπολιτικά

21:24

Επικοινωνία Τραμπ- Ζελένσκι πριν τις νέες διαπραγματεύσεις για Ουκρανία

21:10

Τραμπ: Θριαμβολογία για την οικονομία, σιωπές για τα δύσκολα και «μάχη» για τις εντυπώσεις

20:59

Βανς: Προτεραιότητα η διπλωματική λύση με Ιράν - Νέες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη

20:48

Βουλή: Ψηφίστηκε το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

20:37

Μητσοτάκης: Ο Έβρος κράτησε Ελλάδα και Ευρώπη ασφαλή – Φράχτης σε όλο το μήκος των συνόρων

20:25

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 27/2 και 24ωρη απεργία στις 28/2

20:17

Καρυστιανού: «Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος»

20:06

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τον σωλήνα - Λάθος εγκατάσταση χωρίς μέτρα προστασίας

19:59

Έρχεται δημοψήφισμα για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Παραιτήθηκε από το Χάρβαρντ ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Λάρι Σάμερς

19:38

Ανάκαμψη πάνω από τα 68.000 για το Bitcoin

19:21

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη - Η ατζέντα

19:15

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 12,7% για Diageo

19:11

«Πράσινο φως» από ΕΚΤ στον Βούιτσιτς για την θέση του νέου αντιπροέδρου

19:01

ΥΠΕΘΟ για ελβετικό φράγκο: Καμία παράβαση του ενωσιακού δικαίου στη ρύθμιση

18:51

ΕΚΚΟΜΕΔ και Netflix ενώνουν δυνάμεις για ενίσχυση της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας

18:41

Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για τις δηλώσεις για κυριότητα αγροτεμαχίων μέσω ΚΑΕΚ

18:31

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) από Αλεξανδρούπολη: Περιφερειακός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

18:21

ΧΑ: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί του Γενικού Δείκτη - Κέρδη άνω του 2% στις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider