Όταν ο ελληνικός μισθός είναι στο 46% του γερμανικού

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Tο καλάθι του νοικοκυριού στην Γερμανία είναι κατά 26% πιο ακριβό από ότι στην Ελλάδα, λέει το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών με βάση στοιχεία δικά του αλλά και από τη βάση δεδομένων Numbeo που επικαλείται. Η ίδια διακρατική βάση δεδομένων υπολογίζει πως συνολικά το κόστος ζωής στη Γερμανία είναι 22,4% υψηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα.

Να πανηγυρίσουμε; Μακάρι να μπορούσαμε. Αλλά δεν γίνεται γιατί το εν λόγω ποσοστό σημαίνει απλά πως πλησιάζουμε το κόστος ζωής της Γερμανίας, το οποίο – παρεμπιπτόντως -  είναι από τα πιο υψηλά ανά την ΕΕ. Μόνο που το «πλησιάζουμε» με μισθούς…. Ελλάδας και όχι Γερμανίας.

Να συνεχίσουμε λίγο ακόμη με τα στοιχεία της ίδια βάσης δεδομένων: η Ελλάδα, λοιπόν, είναι πολύ πιο «φθηνή» από ότι είναι η Γερμανία, αλλά υπάρχουν και… καλύτερα: πολλές πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και όλη η Πορτογαλία είναι πιο φθηνές από την Ελλάδα αλλά και δίνουν μισθούς πιο υψηλούς από ό,τι στην Ελλάδα.

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο αν οι τιμές αυξάνονται και πόσο (με την ΤτΕ στην μελέτη της την προηγούμενη εβδομάδα να αναφέρει πως η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή χώρα για τυποποιημένα προϊόντα σουπερμάρκετ που πωλούνται σε περίπου 10% υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, προτείνοντας σειρά παρεμβάσεων ώστε οι τιμές να μειωθούν). Είναι και το πόσο εισόδημα έχει ένα νοικοκυριό για να τα βγάλει πέρα.

Στην Ελλάδα, παρά τις συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού των τελευταίων ετών, οι απολαβές παραμένουν από τις πιο χαμηλές στην ΕΕ λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που προηγήθηκε και όσων συνέβησαν στους μισθούς και σε όλη την αγορά εργασίας της χώρας. Με τις προοπτικές σύγκλισης με τη Δυτική Ευρώπη να είναι πολύ φιλόδοξες και λόγω των πολύ ψηλών «βαρών» στην εργασία αλλά και λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας (στο 57,4% του μέσου όρου της ΕΕ).

Ας κάνουμε λοιπόν μία διαφορετική σύγκριση αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία. Αυτή τη φορά με βάση στοιχεία από την Eurostat.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα έχει φτάσει πλέον στα 830 ευρώ τον μήνα, ή αν υπολογίζουμε και τα δώρα ανά μήνα φτάνει στα 968 ευρώ (έτσι τον κάνει συγκρίσιμο η Eurostat προσθέτοντας τα δώρα και διαιρώντας δια 12). Είναι, λοιπόν, πιο χαμηλός και από τον κατώτατο σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία κλπ. Έχει αυξηθεί πολύ, (κατά 28%) από το 2020.

Στη Γερμανία, ο κατώτατος είναι στα 2.054 ευρώ! Αυξημένος κατά 33% από το 2020. Είναι από τους πιο υψηλούς στην ΕΕ μαζί με αυτούς που προσφέρει η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Δηλαδή, στη Γερμανία το ίδιο καλάθι προϊόντων κοστίζει 365 ευρώ το μήνα (σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ), αλλά ο εργαζόμενος βγάζει τουλάχιστον 2.054 ευρώ το μήνα για να το πληρώσει. Στην Ελλάδα, το καλάθι κοστίζει 26% λιγότερο (στα 265 ευρώ το μήνα), αλλά ο κατώτατος είναι πολύ... κατώτερος φτάνει στο 47% του γερμανικού ή στα 830 ευρώ.

Και στον μέσο μισθό, ίδια είναι η εικόνα: στην Ελλάδα δεν φτάνει τα 10.000 ευρώ όταν στην Γερμανία είναι υπερδιπλάσιος, στα 21.660 ευρώ και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στα 18.383 ευρώ. Δηλαδή, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι στο 46% του μέσου γερμανικού.  

Τα νούμερα, λοιπόν, δίνουν την εικόνα και οι ερμηνείες μπορεί να είναι πολλές. Αυτό που δεν δέχεται αμφισβήτηση είναι η πολύ μεγάλη «ψαλίδα» με τη Δυτική Ευρώπη συνολικά και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως θα βελτιωθεί η κατάσταση. Για όλους. Γιατί δεν μπορεί μόνο το κράτος να αλλάξει την κατάσταση, πρέπει και ο επιχειρηματικός κόσμος να συνδράμει, γνωρίζοντας πως έχει να κερδίσει από καταναλωτές με ισχυρή αγοραστική δύναμη. Μία αγοραστική δύναμη η οποία μπορεί να ενισχυθεί και με τη συγκράτηση/μείωση των τελικών τιμών στο «ράφι», αλλά και με την – εντελώς αναγκαία – μισθολογική σύγκλιση.

Όλες οι ειδήσεις

20:45

H Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου

20:37

Ιταλία: Συνεχίζει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2026

20:32

ΕΧΑΕ: Στις 20 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων

20:25

Τουρκία-Αρμενία: Χαλαρώνουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από 1η Ιανουαρίου 2026

20:09

Πετρέλαιο 2026: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές – Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα

20:00

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς, παρακαμπτηρίους και τελωνεία - Ταλαιπωρία για τους οδηγούς

19:56

Μητσοτάκης: Λύση στο αγροτικό θα προκύψει μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο - Ο ΟΠΕΚΕΠΕ η δυσκολότερη μεταρρύθμιση της χρονιάς

19:52

Ισραήλ: Θα αναπτύξει αμυντικό σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ σε αεροσκάφη

19:32

Γερμανία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τα περιστατικά βίας και εξτρεμισμού σε μονάδα αλεξιπτωτιστών

19:22

Πούτιν σε Τραμπ: Αλλάζουμε στάση μετά την επίθεση στην προεδρική κατοικία

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600 - Πτώση για τις αμυντικές μετοχές

18:59

Ρωσία: Βλέπει «βρετανική επιρροή» στις τελευταίες «προκλήσεις» της Ουκρανίας

18:40

Βαριά ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου

18:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία

18:24

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Πούτιν είχαν μια «θετική τηλεφωνική συνομιλία»

18:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο

18:14

Ιράν: Ο εισηγητής του ΟΗΕ ζητεί έρευνα για «τη δολοφονία» πρώην αξιωματούχων του Αφγανιστάν

17:51

ΧΑ: Μικτές τάσεις στο ταμπλό και οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

17:38

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του εκπροσώπου της που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ τον Αύγουστο

17:28

Ουκρανία: Ο σταθμός της Ζαπορίζια μπορεί να λειτουργήσει ξανά σε 18 μήνες εφόσον ο πόλεμος τελειώσει

17:28

Λαβρόφ: Η Ουκρανία επιχείρησε επίθεση στην κατοικία του Πούτιν με 91 drones - «Είναι ψέματα» απαντά ο Ζελένσκι

17:18

ΑΑΔΕ: «Κλείνουν» 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές την Πρωτοχρονιά

17:06

Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο τουρισμός το 2025

17:00

Wall Street: Απώλειες λίγο πριν το τέλος του 2025 - Πτώση για τις μετοχές AI

17:00

Ουκρανία: Ο Πούτιν ενημερώθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα

16:55

Prodea: Εγκρίθηκε η διάθεση περιουσιακών στοιχείων άνω του 51% της αξίας ενεργητικού

16:36

Οι σιωπηλοί εχθροί που μπορεί να μειώνουν την άμυνα του οργανισμού των παιδιών

16:34

Επιφυλακτική η Γερμανία για τις συνομιλίες Τραμπ-Ζελένσκι - «Εναπόκειται στη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο»

16:27

Πούτιν: Υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στη Ρωσία να αγνοεί τις αποφάσεις διεθνών ποινικών δικαστηρίων

16:25

Παραγγελίες 8,2 δισ. δολαρίων για Airbus από Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider