Όταν ο ελληνικός μισθός είναι στο 46% του γερμανικού

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Tο καλάθι του νοικοκυριού στην Γερμανία είναι κατά 26% πιο ακριβό από ότι στην Ελλάδα, λέει το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών με βάση στοιχεία δικά του αλλά και από τη βάση δεδομένων Numbeo που επικαλείται. Η ίδια διακρατική βάση δεδομένων υπολογίζει πως συνολικά το κόστος ζωής στη Γερμανία είναι 22,4% υψηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα.

Να πανηγυρίσουμε; Μακάρι να μπορούσαμε. Αλλά δεν γίνεται γιατί το εν λόγω ποσοστό σημαίνει απλά πως πλησιάζουμε το κόστος ζωής της Γερμανίας, το οποίο – παρεμπιπτόντως -  είναι από τα πιο υψηλά ανά την ΕΕ. Μόνο που το «πλησιάζουμε» με μισθούς…. Ελλάδας και όχι Γερμανίας.

Να συνεχίσουμε λίγο ακόμη με τα στοιχεία της ίδια βάσης δεδομένων: η Ελλάδα, λοιπόν, είναι πολύ πιο «φθηνή» από ότι είναι η Γερμανία, αλλά υπάρχουν και… καλύτερα: πολλές πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και όλη η Πορτογαλία είναι πιο φθηνές από την Ελλάδα αλλά και δίνουν μισθούς πιο υψηλούς από ό,τι στην Ελλάδα.

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο αν οι τιμές αυξάνονται και πόσο (με την ΤτΕ στην μελέτη της την προηγούμενη εβδομάδα να αναφέρει πως η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή χώρα για τυποποιημένα προϊόντα σουπερμάρκετ που πωλούνται σε περίπου 10% υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, προτείνοντας σειρά παρεμβάσεων ώστε οι τιμές να μειωθούν). Είναι και το πόσο εισόδημα έχει ένα νοικοκυριό για να τα βγάλει πέρα.

Στην Ελλάδα, παρά τις συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού των τελευταίων ετών, οι απολαβές παραμένουν από τις πιο χαμηλές στην ΕΕ λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που προηγήθηκε και όσων συνέβησαν στους μισθούς και σε όλη την αγορά εργασίας της χώρας. Με τις προοπτικές σύγκλισης με τη Δυτική Ευρώπη να είναι πολύ φιλόδοξες και λόγω των πολύ ψηλών «βαρών» στην εργασία αλλά και λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας (στο 57,4% του μέσου όρου της ΕΕ).

Ας κάνουμε λοιπόν μία διαφορετική σύγκριση αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία. Αυτή τη φορά με βάση στοιχεία από την Eurostat.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα έχει φτάσει πλέον στα 830 ευρώ τον μήνα, ή αν υπολογίζουμε και τα δώρα ανά μήνα φτάνει στα 968 ευρώ (έτσι τον κάνει συγκρίσιμο η Eurostat προσθέτοντας τα δώρα και διαιρώντας δια 12). Είναι, λοιπόν, πιο χαμηλός και από τον κατώτατο σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία κλπ. Έχει αυξηθεί πολύ, (κατά 28%) από το 2020.

Στη Γερμανία, ο κατώτατος είναι στα 2.054 ευρώ! Αυξημένος κατά 33% από το 2020. Είναι από τους πιο υψηλούς στην ΕΕ μαζί με αυτούς που προσφέρει η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Δηλαδή, στη Γερμανία το ίδιο καλάθι προϊόντων κοστίζει 365 ευρώ το μήνα (σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ), αλλά ο εργαζόμενος βγάζει τουλάχιστον 2.054 ευρώ το μήνα για να το πληρώσει. Στην Ελλάδα, το καλάθι κοστίζει 26% λιγότερο (στα 265 ευρώ το μήνα), αλλά ο κατώτατος είναι πολύ... κατώτερος φτάνει στο 47% του γερμανικού ή στα 830 ευρώ.

Και στον μέσο μισθό, ίδια είναι η εικόνα: στην Ελλάδα δεν φτάνει τα 10.000 ευρώ όταν στην Γερμανία είναι υπερδιπλάσιος, στα 21.660 ευρώ και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στα 18.383 ευρώ. Δηλαδή, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι στο 46% του μέσου γερμανικού.  

Τα νούμερα, λοιπόν, δίνουν την εικόνα και οι ερμηνείες μπορεί να είναι πολλές. Αυτό που δεν δέχεται αμφισβήτηση είναι η πολύ μεγάλη «ψαλίδα» με τη Δυτική Ευρώπη συνολικά και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως θα βελτιωθεί η κατάσταση. Για όλους. Γιατί δεν μπορεί μόνο το κράτος να αλλάξει την κατάσταση, πρέπει και ο επιχειρηματικός κόσμος να συνδράμει, γνωρίζοντας πως έχει να κερδίσει από καταναλωτές με ισχυρή αγοραστική δύναμη. Μία αγοραστική δύναμη η οποία μπορεί να ενισχυθεί και με τη συγκράτηση/μείωση των τελικών τιμών στο «ράφι», αλλά και με την – εντελώς αναγκαία – μισθολογική σύγκλιση.

Όλες οι ειδήσεις

14:42

Αλεξανδρούπολη: Τρεις συλλήψεις για τη δολοφονία 84χρονου

14:31

Απεβίωσε η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη

14:08

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία - Εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές

13:57

BBC: Η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς για το πυρηνικό πρόγραμμά της

13:53

Χατζηδάκης: Προχωρούμε στη μάχη με το βαθύ κράτος με μικρές και μεγάλες νίκες

13:44

ΕΕ: Όταν ο κοινός δανεισμός γίνεται μονόδρομος

13:34

Κώτσηρας: Με μειώσεις στη φορολογία αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών

13:25

Μαν (ΒΟΕ): Οι καταναλωτές στο ΗΒ έχουν τρομάξει απ' τον πληθωρισμό

13:14

Παπασταύρου: Η Ευρώπη να επενδύσει στην ενεργειακή της ασφάλεια

13:00

Lamda Development - Ελληνικό: Τι περιλαμβάνει ο πρόσφατος κύκλος πωλήσεων/deals μεγάλου βεληνεκούς - «Γεμάτα» ταμεία από οικιστικά

12:52

Σε νέα εποχή η ελληνική αμυντική βιομηχανία

12:48

Καινοτομία πριν το πτυχίο: Τρεις ιδέες με εφαρμογή από φοιτητές του ΕΚΠΑ

12:45

Κρήτη: Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία του χωριού Μάρθα μία ημέρα μετά το φονικό μεταξύ αδελφών

12:41

Η ερευνήτρια Έ. Θάνου φέρνει την υγρή βιοψία πιο κοντά στην ευρύτερη κλινική εφαρμογή

12:35

ΗΠΑ: Εν κρυπτώ απέλαση εννιά Καμερουνέζων παρά την προστασία τους από δικαστικές αποφάσεις

12:26

Κοντογεώργης: Να κλείσουμε το αυτιά μας στην τοξικότητα των άκρων

12:23

Σκέρτσος: Κατάποση καμήλου και διύλιση κώνωπα

12:10

ΑΔΜΗΕ: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές και την αγορά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

12:07

Αυστραλία: Επενδύει «προκαταβολή» 2,4 δισ. ευρώ σε νέο ναυπηγείο για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχιά της

12:04

Uber: Επεκτείνεται σε 7 νέες ευρωπαϊκές αγορές στον τομέα διανομής φαγητού

11:44

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι, αφρικανική σκόνη και λασποβροχή συνθέτουν το σκηνικό του καιρού

11:37

Τραμπ - Νετανιάχου: Συμφώνησαν η Ουάσιγκτον να πιέσει για να μειωθούν οι πωλήσεις αργού του Ιράν στην Κίνα

11:31

Γάζα: Τουλάχιστον εννιά νεκροί σε πλήγμα του Ισραήλ

11:28

Κίνα: Θέλει η σχέση της με τη Γερμανία να περάσει σε «νέο επίπεδο»

11:21

Ομπαμα: Ο πολιτικός λόγος στις ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε παράσταση κλόουν

11:17

Γαλλία: Το ΠΝ κατάσχεσε 2,4 τόνων κοκαΐνης πάνω σε πλοία στην Πολυνησία

11:12

Φρέντεριξεν: Ο Τραμπ «ποθεί» ακόμη οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία

10:59

Κύπρος: Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας καταγγέλει συμφέροντα πίσω από τις καθυστερήσεις για τον GSI

10:50

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ούτε την ένταση, ούτε την αδράνεια - Θέλουμε μια λειτουργική σχέση με την Τουρκία

10:38

Τσιόδρας: Πλέγμα προστασίας και οφέλη για τους Έλληνες αγρότες από την Mercosur

gazzetta
gazzetta reader insider insider