Tο μεγάλο στοίχημα της καλά αμειβόμενης απασχόλησης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε αυξήσεις μισθών, πιο μεγάλες από αυτές που υποχρεούνται να κάνουν, λόγω του «ξεπαγώματος» των τριετιών. Αναγνωρίζουν προϋπηρεσία, εφαρμόζουν από τώρα τη νέα άνοδο του κατώτατου, κάνουν αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια ή προσλαμβάνουν με καλύτερες αποδοχές.

Βεβαίως, οι εν λόγω κινήσεις δεν είναι γενικές, αφορούν κάποιους κλάδους, αυτούς που έχουν ελλείψεις προσωπικού ή που βιώνουν έντονη «κινητικότητα» εργαζομένων. Δηλαδή κάποιες επιχειρήσεις πληρώνουν παραπάνω για να διατηρήσουν το προσωπικό τους ή για να βρουν έμπειρους εργαζόμενους.  

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία πολύ καλή εξέλιξη. Συνιστά επίσης ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε ανοίξει ο δρόμος και για άλλους κλάδους. Για να έχουμε καλύτερα αμειβόμενες και πιο πολλές θέσεις εργασίας. Είναι κάτι παραπάνω από ευκαιρία, είναι μία αναγκαιότητα. Ειδικά τώρα που τα περιθώρια για νέες «ελαφρύνσεις» και για μέτρα στήριξης στενεύουν και με δεδομένο πως ο πληθωρισμός θα συνεχίζει (αν και με πιο αργό ρυθμό) να ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Ειδικά σε μία αγορά εργασίας όπως η ελληνική, που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα την προηγούμενη δεκαετία.

Το στοίχημα των μισθών και της απασχόλησης είναι μεγάλο και δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Προφανώς και η εικόνα έχει αλλάξει άρδην με μοχλό την ανάπτυξη αλλά και τα επιχειρηματικά κέρδη. Η ανεργία πέφτει πλέον κάτω από το 10% με τον αριθμό των εργαζομένων στα 4,3 εκατομμύρια, όταν τον καιρό των μνημονίων είχε φτάσει έως το 28% και οι απασχολούμενοι είχαν πέσει στα 3,5 εκατομμύρια.

Αλλά, να θυμόμαστε πως το 2008 στην «καλύτερη» χρονιά για την ελληνική αγορά εργασίας των τελευταίων δεκαετιών η ανεργία ήταν στο 7,5% και οι απασχολούμενοι στα 4,6 εκατομμύρια. Οι εν λόγω αριθμοί δίδουν το δικαίωμα για διπλή ερμηνεία: ναι μεν πλησιάζουμε προς τα προ κρίσεων δεδομένα, αλλά και τότε υπήρχε πρόβλημα, αφού η ανεργία ήταν πάντα υψηλή...

Με άλλα λόγια, υπάρχει (και) δομικό πρόβλημα ανεργίας στην Ελλάδα και τούτο εμποδίζει μεταξύ άλλων και την άνοδο των μισθών. Αναφορικά με τις αιτίες, υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για εργασία, όπως υπάρχει και ελλιπής σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς, αλλά κυρίως υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας που θα προσφέρει πιο πολλές και πιο καλές θέσεις εργασίας μέσα από την αύξηση των αναγκών για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Τούτο είναι λοιπόν το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, με προσπάθεια από πολλές πλευρές. Καταρχήν από το κράτος που πρέπει να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στην 4ετία. Αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος θα πρέπει να φερθεί με υπευθυνότητα, στηρίζοντας την αναπτυξιακή διαδικασία και τη διασφάλιση των εισοδημάτων και μισθολογικά και τιμολογιακά.

Καλό λοιπόν το ποδαρικό των μισθολογικών αυξήσεων του 2024, μακάρι να έχει και συνέχεια αλλά και διάρκεια. Καλή χρονιά να έχουμε!

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ο Μακρόν στηρίζει τη λήψη νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

23:54

Nestlé: Πουλά το τμήμα βιταμινών και συμπληρωμάτων στις ΗΠΑ για 1 δισ. δολάρια

23:42

Ο Πούτιν καλεί την Αρμενία να επιλέξει μεταξύ ΕΕ και Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης

23:38

Βρετανία: Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα

23:36

Dell: Αύξηση εσόδων 58% το β' τρίμηνο - Άλμα 10% για τη μετοχή

23:27

Στην Ελλάδα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άλισον Χούκερ

23:19

Wall Street: «Κακή» αρχή στον Σεπτέμβριο - Απώλειες άνω των 400 μονάδων για τον Dow

23:07

Ρωσία: «Πρωτοφανής κλιμάκωση οι κατηγορίες της Γερμανίας για το drone στη Λειψία»

22:54

Ήρων: Τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου

22:50

Απώλειες πάνω από 2% για τον χρυσό

22:36

Κικίλιας: «Δεν δεχόμαστε το κόστος των πολιτικών στη ναυτιλία να μετακυλιστεί στα νοικοκυριά»

22:21

Το Ιράν επιτίθεται σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή

22:18

Ζελένσκι σε αεροπορικές: «Εξαιρετικά επικίνδυνος ο ρωσικός εναέριος χώρος»

21:56

Μητσοτάκης για ρωσική υβριδική επίθεση στη Λειψία: «Είμαστε αλληλέγγυοι στη Γερμανία»

21:51

Τραμπ: «Αν το Ιράν προχωρήσει σε αντίποινα θα αφανιστεί»

21:45

Ιταλία: Τέταρτο στην πρόθεση ψήφου το νεοσυσταθέν ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέλλον»

21:33

H Επιτροπή Εμπορίου και 22 πολιτείες μηνύουν την Amazon για κρυφές χρεώσεις σε 1,2 εκατ. διαφημιζόμενους

21:17

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε τη σύλληψη του επικεφαλής εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς

21:05

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει τριμερή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας

20:55

Τραμπ: «Δικαιολογημένα τα πλήγματα κατά του Ιράν»

20:42

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ανακοινώθηκαν 29.948 προσλήψεις - Οι πίνακες με τα ονόματα

20:31

Η ΕΕ συζητά νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - «Δεν θα εκφοβιστούμε από υβριδικές επιθέσεις»

20:30

Το νέο πυρηνικό deal Ρωσίας - Τουρκίας και το γεωπολιτικό αποτύπωμα

20:23

Μαρινάκης: «Ό,τι ακούσετε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, θα γίνουν πράξη»

20:08

WiWo: Η Volkswagen εξετάζει το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων έως το 2034

20:05

ΕΕ: Δέκα χώρες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια νέα στρατιωτική αποστολή στον Λίβανο

19:53

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 5% για το WTI - Κοντά στα 95 δολάρια το Brent

19:44

Ιράν: Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στα Στενά του Ορμούζ - Απαντά η Τεχεράνη

19:42

Η Βρετανία απειλεί με «μέτρα» εναντίον των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

19:39

Η Γερμανία κατηγορεί τη Μόσχα για απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία, κλείνει το προξενείο στη Βόννη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider