Tο μεγάλο στοίχημα της καλά αμειβόμενης απασχόλησης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε αυξήσεις μισθών, πιο μεγάλες από αυτές που υποχρεούνται να κάνουν, λόγω του «ξεπαγώματος» των τριετιών. Αναγνωρίζουν προϋπηρεσία, εφαρμόζουν από τώρα τη νέα άνοδο του κατώτατου, κάνουν αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια ή προσλαμβάνουν με καλύτερες αποδοχές.

Βεβαίως, οι εν λόγω κινήσεις δεν είναι γενικές, αφορούν κάποιους κλάδους, αυτούς που έχουν ελλείψεις προσωπικού ή που βιώνουν έντονη «κινητικότητα» εργαζομένων. Δηλαδή κάποιες επιχειρήσεις πληρώνουν παραπάνω για να διατηρήσουν το προσωπικό τους ή για να βρουν έμπειρους εργαζόμενους.  

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία πολύ καλή εξέλιξη. Συνιστά επίσης ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε ανοίξει ο δρόμος και για άλλους κλάδους. Για να έχουμε καλύτερα αμειβόμενες και πιο πολλές θέσεις εργασίας. Είναι κάτι παραπάνω από ευκαιρία, είναι μία αναγκαιότητα. Ειδικά τώρα που τα περιθώρια για νέες «ελαφρύνσεις» και για μέτρα στήριξης στενεύουν και με δεδομένο πως ο πληθωρισμός θα συνεχίζει (αν και με πιο αργό ρυθμό) να ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Ειδικά σε μία αγορά εργασίας όπως η ελληνική, που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα την προηγούμενη δεκαετία.

Το στοίχημα των μισθών και της απασχόλησης είναι μεγάλο και δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Προφανώς και η εικόνα έχει αλλάξει άρδην με μοχλό την ανάπτυξη αλλά και τα επιχειρηματικά κέρδη. Η ανεργία πέφτει πλέον κάτω από το 10% με τον αριθμό των εργαζομένων στα 4,3 εκατομμύρια, όταν τον καιρό των μνημονίων είχε φτάσει έως το 28% και οι απασχολούμενοι είχαν πέσει στα 3,5 εκατομμύρια.

Αλλά, να θυμόμαστε πως το 2008 στην «καλύτερη» χρονιά για την ελληνική αγορά εργασίας των τελευταίων δεκαετιών η ανεργία ήταν στο 7,5% και οι απασχολούμενοι στα 4,6 εκατομμύρια. Οι εν λόγω αριθμοί δίδουν το δικαίωμα για διπλή ερμηνεία: ναι μεν πλησιάζουμε προς τα προ κρίσεων δεδομένα, αλλά και τότε υπήρχε πρόβλημα, αφού η ανεργία ήταν πάντα υψηλή...

Με άλλα λόγια, υπάρχει (και) δομικό πρόβλημα ανεργίας στην Ελλάδα και τούτο εμποδίζει μεταξύ άλλων και την άνοδο των μισθών. Αναφορικά με τις αιτίες, υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για εργασία, όπως υπάρχει και ελλιπής σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς, αλλά κυρίως υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας που θα προσφέρει πιο πολλές και πιο καλές θέσεις εργασίας μέσα από την αύξηση των αναγκών για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Τούτο είναι λοιπόν το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, με προσπάθεια από πολλές πλευρές. Καταρχήν από το κράτος που πρέπει να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στην 4ετία. Αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος θα πρέπει να φερθεί με υπευθυνότητα, στηρίζοντας την αναπτυξιακή διαδικασία και τη διασφάλιση των εισοδημάτων και μισθολογικά και τιμολογιακά.

Καλό λοιπόν το ποδαρικό των μισθολογικών αυξήσεων του 2024, μακάρι να έχει και συνέχεια αλλά και διάρκεια. Καλή χρονιά να έχουμε!

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες και drones εναντίον του Ισραήλ

23:44

Rosatom: Τουρκικές εταιρείες ενδιαφέρονται για μερίδιο στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου

23:30

Reuters: Η άρση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο θα εκτοξεύσει τις εξαγωγές στην Ινδία

23:19

Τραμπ: Παράταση της εκεχειρίας μέχρι να καταθέσει πρόταση το Ιράν

23:12

Νέα πτώση στη Wall Street στο παρά πέντε της λήξης της εκεχειρίας

22:59

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Λιβάνου

22:46

Moody's: Νέες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

22:34

Νέο χαμηλό εβδομάδας για χρυσό με απώλειες 2%

22:21

Πετρέλαιο: Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent με τη διορία εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν να λήγει

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5,9 εκατ. ευρώ

22:00

Τσίπρας: H κοινωνική ιδιοτέλεια και η διαφθορά, είναι απειλές για την χώρα

21:49

Πάνω από 500.000 ευρώ θα κοστίζει το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο supercar της Ferrari

21:45

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 28 εκατ. ευρώ

21:36

Μ. Ανατολή: Ο Λίβανος αξιώνει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εδάφη του

21:30

AVAX: Κάτω από 5% το ποσοστό του Στέλιου Χριστοδούλου

21:22

Ισραήλ: Φυλάκισης ενός μήνα σε στρατιώτες που βεβήλωσαν άγαλμα του Χριστού στον Λίβανο

21:09

Ιράν: Οι αρχές διαψεύδουν τον Τραμπ για τις οκτώ γυναίκες που απειλούνται με εκτέλεση

21:03

«Φρένο» σε 20.000 πτήσεις από Lufthansa

21:02

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ενέργεια

20:54

Βρετανία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων για νέους κάτω των 17

20:50

«Παγώνει» το ταξίδι Βανς στο Ισλαμαμπάντ - Προς αδιέξοδο οι συνομιλίες

20:39

Κάλας: Εντός 24 ωρών το δάνειο 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

20:28

Τραμπ: Θα θυμάμαι τις εταιρίες που δεν ζήτησαν επιστροφή χρημάτων λόγω δασμών

20:24

Ζελένσκι: «Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει»

20:19

Λίβανος: Τουλάχιστον 2.454 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων από τις 2 Μαρτίου

20:07

Το μονοκλωνικό αντίσωμα για τον ιό RSV χορηγήθηκε για 1η φορά στα νεογέννητα στην Ελλάδα

20:05

Κέρδη για το πετρέλαιο από την αβεβαιότητα της αμερικανο-ιρανικής εκεχειρίας

20:00

Το «νέο Ιράν» θα είναι πιο αδύναμο, πιο σκληρό και πιο επικίνδυνο

19:58

Τραμπ: «Θα τα βρούμε με την Anthropic - Μπορούν να μας είναι πολύ χρήσιμοι»

19:53

Bureau Veritas: «Καμπανάκι» για ΣΕΔΕ 2 και τους κινδύνους υποβάθμισης των ελέγχων εκπομπών

gazzetta
gazzetta reader insider insider