Tο μεγάλο στοίχημα της καλά αμειβόμενης απασχόλησης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε αυξήσεις μισθών, πιο μεγάλες από αυτές που υποχρεούνται να κάνουν, λόγω του «ξεπαγώματος» των τριετιών. Αναγνωρίζουν προϋπηρεσία, εφαρμόζουν από τώρα τη νέα άνοδο του κατώτατου, κάνουν αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια ή προσλαμβάνουν με καλύτερες αποδοχές.

Βεβαίως, οι εν λόγω κινήσεις δεν είναι γενικές, αφορούν κάποιους κλάδους, αυτούς που έχουν ελλείψεις προσωπικού ή που βιώνουν έντονη «κινητικότητα» εργαζομένων. Δηλαδή κάποιες επιχειρήσεις πληρώνουν παραπάνω για να διατηρήσουν το προσωπικό τους ή για να βρουν έμπειρους εργαζόμενους.  

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία πολύ καλή εξέλιξη. Συνιστά επίσης ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε ανοίξει ο δρόμος και για άλλους κλάδους. Για να έχουμε καλύτερα αμειβόμενες και πιο πολλές θέσεις εργασίας. Είναι κάτι παραπάνω από ευκαιρία, είναι μία αναγκαιότητα. Ειδικά τώρα που τα περιθώρια για νέες «ελαφρύνσεις» και για μέτρα στήριξης στενεύουν και με δεδομένο πως ο πληθωρισμός θα συνεχίζει (αν και με πιο αργό ρυθμό) να ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Ειδικά σε μία αγορά εργασίας όπως η ελληνική, που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα την προηγούμενη δεκαετία.

Το στοίχημα των μισθών και της απασχόλησης είναι μεγάλο και δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Προφανώς και η εικόνα έχει αλλάξει άρδην με μοχλό την ανάπτυξη αλλά και τα επιχειρηματικά κέρδη. Η ανεργία πέφτει πλέον κάτω από το 10% με τον αριθμό των εργαζομένων στα 4,3 εκατομμύρια, όταν τον καιρό των μνημονίων είχε φτάσει έως το 28% και οι απασχολούμενοι είχαν πέσει στα 3,5 εκατομμύρια.

Αλλά, να θυμόμαστε πως το 2008 στην «καλύτερη» χρονιά για την ελληνική αγορά εργασίας των τελευταίων δεκαετιών η ανεργία ήταν στο 7,5% και οι απασχολούμενοι στα 4,6 εκατομμύρια. Οι εν λόγω αριθμοί δίδουν το δικαίωμα για διπλή ερμηνεία: ναι μεν πλησιάζουμε προς τα προ κρίσεων δεδομένα, αλλά και τότε υπήρχε πρόβλημα, αφού η ανεργία ήταν πάντα υψηλή...

Με άλλα λόγια, υπάρχει (και) δομικό πρόβλημα ανεργίας στην Ελλάδα και τούτο εμποδίζει μεταξύ άλλων και την άνοδο των μισθών. Αναφορικά με τις αιτίες, υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για εργασία, όπως υπάρχει και ελλιπής σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς, αλλά κυρίως υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας που θα προσφέρει πιο πολλές και πιο καλές θέσεις εργασίας μέσα από την αύξηση των αναγκών για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Τούτο είναι λοιπόν το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, με προσπάθεια από πολλές πλευρές. Καταρχήν από το κράτος που πρέπει να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στην 4ετία. Αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος θα πρέπει να φερθεί με υπευθυνότητα, στηρίζοντας την αναπτυξιακή διαδικασία και τη διασφάλιση των εισοδημάτων και μισθολογικά και τιμολογιακά.

Καλό λοιπόν το ποδαρικό των μισθολογικών αυξήσεων του 2024, μακάρι να έχει και συνέχεια αλλά και διάρκεια. Καλή χρονιά να έχουμε!

Όλες οι ειδήσεις

18:00

Το Ισραήλ εξαπολύει στρατιωτική επιχείρηση έπειτα από φονική σύγκρουση κοντά σε παλαιστινιακό χωριό

17:52

Hellenic Train: Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα Λάρισα - Ραψάνη λόγω πυρκαγιάς

17:50

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 1,86%, κράτησε «επαφή» με τις 2.500 μονάδες

17:41

Ο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για την επανάληψη των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

17:28

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

17:14

ΗΠΑ: Σε υψηλό οκταμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω Μουντιάλ και 4ης Ιουλίου

17:08

Ρωσική πυραυλική επίθεση σε εκδήλωση της αμυντικής βιομηχανίας στην Ουκρανία - 10 νεκροί, 100 τραυματίες

16:56

Wall Street: Ψάχνει ηρεμία μετά την πτώση του brent - Παραμένει «κόκκινος» ο Nasdaq

16:48

Βαριά πρόστιμα για πυρκαγιές από αναμμένα τσιγάρα σε Σέρρες, Θεσπρωτία

16:35

Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι στις 28 Ιουλίου

16:34

ΕΛΤΑ: Σχέδιο μετασχηματισμού έως το 2030 - Οι επτά άξονες

16:27

ΑΑΔΕ: Στις 27/7 η έναρξη λειτουργίας ΚΕΦΟΔΕ και ΥΦΕ Θεσσαλονίκης

16:26

Eurobank: Ανθεκτικός ο ελληνικός τουρισμός το πρώτο πεντάμηνο παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

16:13

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 16 Φεβρουαρίου 2027 η δίκη του Γ. Ξυλούρη για «το δικαίωμα σιωπής»

16:00

«Πόλεμος» Ευρώπης-Ασίας για το LNG

15:50

Στουρνάρας: «Επαναφορά της 13ης σύνταξης θα οδηγήσει πάλι σε δύσκολες καταστάσεις»

15:49

Αναβρασμό προκαλεί ο περιορισμένος ανασχηματισμός κυβέρνησης του Μερτς

15:46

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 1.000 άνεργους πτυχιούχους - Μισθοί έως 1.250 ευρώ

15:41

Αναβάθμιση της ΔΕΗ σε «ΒΒ» από Fitch

15:35

To Ισραήλ ετοιμάζεται για «μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Δυτική Όχθη

15:33

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Κάνατε τα ίδια και χειρότερα με τους προκατόχους σας»

15:31

Θεοδωρικάκος: «Η Δημοκρατία απαιτεί ευθύνη και τη συμμετοχή όλων»

15:27

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 31 Ιουλίου

15:21

Ο Μπέρναμ εγκαινιάζει το «No10 North» για να μεταφερθεί η λήψη οικονομικών αποφάσεων από το Λονδίνο

15:16

Αυτές οι φωτογραφίες από τα Κουφονήσια 20 χρόνια πριν δείχνουν πώς έχει αλλάξει το ελληνικό καλοκαίρι

15:14

Η Κομισιόν κατηγορεί το TikTok ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους ανήλικους χρήστες

15:07

«Aspides»: Αυξάνεται σε υψηλός ο κίνδυνος επιθέσεων από τους Χούθι στη Ερυθρά Θάλασσα

15:06

Νέο πλαίσιο κυρώσεων για ελέγχους σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής

15:01

Voucher παιδικών σταθμών: Αιτήσεις έως 5 Αυγούστου - Τι ισχύει για τους πολύτεκνους

14:51

Η Ελλάδα συνδράμει την Ισπανία με δύο Canadair για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider