Τα μηνύματα από το μέτωπο της - δύσκολης πια - ανάπτυξης

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Προφανώς τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδος το 1ο τρίμηνο του 2023 δείχνουν -πρώτα από όλα- την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Καθρεφτίζουν» τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτως ώστε να μπορεί να αντέξει τους τριγμούς και της ενεργειακής/πληθωριστικής κρίσης που διανύουμε. Η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Ευρωζώνης και είναι ανάμεσα στα κράτη με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης.

Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση για τα στοιχεία του ΑΕΠ, η οποία είναι -προφανώς- ικανοποιητική, αλλά και ενθαρρυντική για τη συνέχεια. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 2,1% θεωρείται ικανοποιητικός τη στιγμή που προσέγγιζε το 5% το χρόνο που μας πέρασε, δείχνει ότι οι εύκολοι καιροί έχουν τελειώσει. Προς το παρόν, τουλάχιστον.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ένας ταχύτερος ρυθμός τα επόμενα τρίμηνα. Τουναντίον, αν βοηθήσουν οι διεθνείς συνθήκες, είναι πολύ πιθανή μία ταχύτερη άνοδος του ΑΕΠ, ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Είναι πιθανό να ξεπεραστεί και ο αναθεωρημένος στόχος για ανάπτυξη κατά 2,3% συνολικά φέτος. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα. Επίσης, με δεδομένο ότι και ο δείκτης του πληθωρισμού θα επιβραδύνεται (προσοχή, η ακρίβεια θα παραμένει), αυτό σημαίνει ότι και τα άλλα μεγέθη που συνδέονται με το ΑΕΠ (όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του χρέους ή ακόμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού ή των συντάξεων) θα επηρεάζονται αντίστοιχα.

Να εξηγήσουμε ότι η άνοδος του ΑΕΠ αυτό τρίμηνο επηρεάστηκε αρνητικά από την «επίπτωση βάσης» όπως ονομάζεται επισήμως η μεγάλη άνοδος που επιτεύχθηκε έναν χρόνο πριν (αύξηση ΑΕΠ κατά 7,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022) λόγω της επαναφοράς από την πανδημία. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σαφές ότι σχεδόν όλος ο ρυθμός ανάπτυξης συνδέεται με τα κοινοτικά κονδύλια και με τις επενδύσεις που αυτά δρομολογούν.

Αυτό είναι και το ένα μεγάλο στοίχημα: το πώς οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ θα καταφέρουν να διαχυθούν στην αγορά το επόμενο διάστημα, αλλά και να αποτελέσουν (μαζί με μεταρρυθμίσεις και με την επενδυτική βαθμίδα) ένα «μοχλό» για ακόμα μεγαλύτερη ώθηση γενικότερα των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα.  

Η ώθηση των επενδύσεων από την πλευρά της είναι αναγκαία, γιατί βλέπουμε πως άλλοι αναπτυξιακοί «μοχλοί» όπως η κατανάλωση αυξάνονται μεν αλλά βραδύτερα. Ειδικά η κρατική κατανάλωση, μοιραία, «φλερτάρει» με τη συρρίκνωση, λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης αλλά και της επιστροφής σε δημοσιονομική πειθαρχία.

Εδώ τίθεται ένα άλλο θέμα, αυτό της φοροδοτικής ικανότητας και της δυνατότητας των κρατικών ταμείων να γεμίζουν υγιώς, από τα κέρδη που θα φέρνει η ανάπτυξη, αλλά και η καλύτερη επιβολή του νόμου, δηλαδή η μεγαλύτερη εισπραξιμότητα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνονται κρατικές δαπάνες και παράλληλα να μειώνονται ακόμα περισσότερο τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ΕΕ περί δημοσιονομικής πειθαρχίας σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων και χαμηλής ζήτησης. Γιατί, το ζήτημα δεν είναι να αυξήσεις ως χώρα έναν φόρο για να μπορέσεις να μειώσεις έναν άλλον. Το ζήτημα είναι να έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις δαπάνες (κοινωνικές και αναπτυξιακές) και να καταργείς «χαράτσια» των Μνημονίων, χωρίς να υποχρεώνεις κάποια κομμάτια της κοινωνίας ή κλάδους σε επιπλέον βάρη.

Όλες οι ειδήσεις

16:59

Wall Street: Μεικτές τάσεις με τον Nasdaq υπό πίεση από το sell off στα τσιπ

16:47

Σεισμός στην Ιαπωνία: Φόβοι για πολλούς νεκρούς κάτω από τα συντρίμμια εμπορικού κέντρου

16:47

Ανεστάλη η λειτουργία των ρωσικών σούπερ μάρκετ Mere στην Ελλάδα - Τι συνέβη

16:46

Η DB engineering & consulting τεχνικός σύμβουλος στην Σιδηρόδρομοι Ελλάδος - Tο αντικείμενο της συνεργασίας

16:46

Μ. Ανατολή: Μαχητικά των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ισραηλινές βάσεις για να πλήξουν το Ιράν

16:38

Τέμπη: Στις 7 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η δίκη - Ένταση σήμερα μετά την απαγγελία κατηγορίας

16:33

ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

16:25

Συνάντηση Κεφαλογιάννη - Καραμανλή με Σμπώκου για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

16:24

Η Apple εγκαινιάζει πρόγραμμα leasing στα... iPhone - Ο τιμοκατάλογος

16:20

SKY express: Αύξηση κατά 12,3% στη συνολική επιβατική κίνηση το β' τρίμηνο

16:14

Βρετανία: Ξεπέρασαν το Reform UK στις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί μετά από ένα χρόνο

16:13

Τα σκήπτρα της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο κρατά η Apple - Ανοίγει η «ψαλίδα» με Nvidia

16:08

Νότια Κορέα: Λευκός φώσφορος διέρρευσε σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ

16:00

Τι κρύβεται πίσω από όσους δεν αγχώνονται ποτέ για τη δουλειά τους

15:59

Ταχιάος: Ε65, ΒΟΑΚ, Flyover και Μετρό Θεσσαλονίκης αλλάζουν τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας

15:53

Citi Wealth: Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις χτίζουν τη μακροπρόθεσμη επενδυτική επιτυχία

15:49

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στον ΑΘΕ λόγω ασφαλτικών εργασιών

15:42

Neptune Maritime Leasing: Η ναυτιλία στο επίκεντρο ενός νέου γεωοικονομικού χάρτη

15:38

UPS: Νίκησαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη, αναβάθμισε το ετήσιο guidance - H απεξάρτηση από την Amazon

15:33

Τα μεγέθη β' τριμήνου της LVMH δεν «πείθουν» για comeback της πολυτέλειας

15:24

Γαλλία - πυρκαγιές: Ανησυχία ενόψει καύσωνα, νέες εκκενώσεις κοινοτήτων στο Μπορντό

15:12

Διπλό δίχτυ ασφαλείας για τους ανέργους που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη - Οι επιλογές για τα τελευταία ασφαλιστικά «χιλιόμετρα»

15:11

Meta και BlackRock επενδύουν σε data center αξίας 14 δισ. δολ.

15:09

Κικίλιας για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Πετύχαμε να μην αυξηθούν οι τιμές για 2η συνεχόμενη χρονιά»

15:08

Πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και servicers επέβαλε η ΤτΕ

15:04

Αύξηση εσόδων αλλά μεγαλύτερες ζημιές για Boeing στο β' τρίμηνο

15:01

«Προλαμβάνω»: Τι θα ισχύσει για ασθενείς που λάμβαναν Mounjaro και Ozempic

14:52

Ιταλία: Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται από αύριο - Το τέταρτο συνεχόμενο

14:48

ΟΕΕ: Ο Σάκης Ιωαννίδης νέος Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

14:46

Επίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Χουρδάκης: Τον υποδέχθηκε ο Ανδρουλάκης - Με 34 βουλευτές η ΚΟ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider