Οι προεκλογικές προσδοκίες καταναλωτών και επιχειρήσεων

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Παραδοσιακά πριν τις εκλογές το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Αυτή τη φορά, καθώς τα σύννεφα διεθνώς μαζεύονται και πάλι πάνω από τον ουρανό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ελληνικός δείκτης αυτό που κατάφερε  - σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν λίγες μέρες πριν τις εκλογές (και αποτυπώθηκαν στο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης) - ήταν να περιοριστεί στο ελάχιστο η υποχώρησή του. Δεν τον παρέσυρε η κλιμάκωση των πιέσεων στην ΕΕ που λαμβάνει χώρα όλους τους τελευταίους μήνες.

Τον Ιούλιο του 2019 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ένας δείκτης που είναι το «βαρόμετρο» για την πορεία της ανάπτυξης, είχε φτάσει στις 106,6 μονάδες για να ενισχυθεί επιπλέον έως τις 113 μονάδες λίγο πριν την πανδημία, τον Φεβρουάριο του 2020. Μετά τα lockdown κατατροπώθηκε (όπως και το ΑΕΠ) για να κάνει ένα άλμα έως τις 114,1 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2022. Μετά, η επιβράδυνση ακολούθησε τις πληθωριστικές πιέσεις ειδικά στο κλάδο τροφίμων για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος ανόδου από τα τέλη του 2022 με το δείκτη τον Μάιο στις 108,1 μονάδες στην Ελλάδα και στις 95,2 μονάδες στην ΕΕ.

Οι πιέσεις στο οικονομικό κλίμα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αναμενόμενες, αφού ναι μεν αποφεύχθηκε το σενάριο της συνολικής εισόδου της οικονομίας σε ύφεση αλλά η Γερμανία υπέστη μείωση ΑΕΠ κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο, στη Γαλλία η ανάπτυξη ήταν οριακή (0,9%), ενώ πολλά άλλα κράτη που είναι εμπορικοί πελάτες της Ελλάδος αντιμετωπίζουν τριγμούς.  Προφανώς, η ανησυχία συνεχίζεται, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει λήξει και πλέον, δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προεξοφληθεί μία (τουλάχιστον) ακόμα κίνηση ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όλα αυτά λοιπόν εξηγούν γιατί το κλίμα στην Ελλάδα αντέχει μεν αλλά οι παραγωγικοί κλάδοι διατηρούν (δικαίως) τις επιφυλάξεις τους για το μέλλον.  Ένας στους δύο Έλληνες επιχειρηματίες απάντησε στην έρευνα συγκυρίας του Μαΐου ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην προσπάθειά του να προβλέψει το μέλλον. Αλλά και για το παρόν καταγράφουν οι επιχειρηματίες πιέσεις στην εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Στην εσωτερική αγορά, στο λιανεμπόριο, ειδικά στα πολυκαταστήματα, πιέσεις υπάρχουν. Στις υπηρεσίες, αυτό που σώζει την παρτίδα είναι ο τουρισμός καθώς οι προσδοκίες στον κλάδο ενισχύονται σημαντικά. Μαζί όμως ενισχύεται και ένας άλλος παράγοντας: η προσδοκία για άνοδο τιμών αυξάνεται σημαντικά. Η ίδια τάση για ανατιμήσεις καταγράφεται και στη βιομηχανία, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες.  Τούτο όμως προκαλεί «παρενέργειες» και στην… άλλη πλευρά του δείκτη προσδοκιών: στους καταναλωτές.

Το μήνα Μάιο ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά, επανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, δηλαδή στην αίσθηση που υπήρχε το καλοκαίρι του 2021. Αυτό άλλωστε είναι σήμερα και το πιο μεγάλο ανάχωμα στο οικονομικό κλίμα. Συνδεδεμένο σε μεγάλο βαθμό και με την προεκλογική ευφορία.

Δύο παράγοντες ήταν αυτοί που πήγαν πολύ καλύτερα: οι προσδοκίες για την απασχόληση αλλά και οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Επέστρεψαν στα επίπεδα που είχαν τον Μάρτιο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει δηλαδή η πανδημία. Και εδώ όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που χρήζουν προσοχής:  είναι αμείωτο το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση, ενώ βλέπουν μικρή μόνο βελτίωση στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων.  Να μην ξεχνάμε τον Μάιο, σύμφωνα με την Eurostat, o δομικός πληθωρισμός «σκάλωσε» στο 7,2% και ο δείκτης τιμών τροφίμων αλλά και βιομηχανικών ειδών επιταχύνθηκαν.

Με βάση όλα αυτά είναι δεδομένο ότι υπάρχουν θετικές προσδοκίες. Προσδοκίες που συνδέονται άρρηκτα με τον εκλογικό κύκλο και με την αναμονή για καλύτερες οικονομικές συνθήκες και για παρεμβάσεις που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την επόμενη μέρα.

Παρόλα αυτά, καθώς το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασταθές, έχει πολύ μεγάλη σημασία το κατά πόσο θα διατηρηθεί (και θα ενισχυθεί) το καλό αυτό αποτέλεσμα, η δυναμική που έχει δημιουργηθεί. Θα πρέπει να διασφαλισθεί πως από τις «εποχικού» χαρακτήρα τάσεις εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στους καταναλωτές και στον τουριστικό κλάδο να οδεύσουμε σε μία τάση που να αφορά στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας με τρόπο που να «αντέχει» στους πιθανούς μελλοντικούς τριγμούς.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Πρέσινγκ από Γαλλία στην ΕΕ για Ελβετία - Τι ζητά

23:37

Έρευνα ξενοδόχων για Αθήνα: Αύξηση 10% της ημερήσιας δαπάνης από τουρίστες - «Αγκάθι» οι υποδομές

23:23

NBA: Πέθανε ξαφνικά στα 29 του ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις

23:11

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό - Πιέσεις στους ημιαγωγούς

22:58

Επίσκεψη Γκίλφοϊλ στην αμερικανική βάση της Σούδας

22:49

Νέα έρευνα Fed για το ιδιωτικό χρέος στις ΗΠΑ: Στα 1,25 τρισ. δολάρια οι οφειλές των πιστωτικών καρτών

22:38

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10,3 εκατ. ευρώ

22:30

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο: Στα 107 δολάρια το Brent - Άλμα 4,2% για WTΙ

22:22

Ντάιμον (JP Morgan): Οι «ανόητες» εμπορικές διαφορές ΗΠΑ και Ευρώπης βλάπτουν την ανάπτυξη

22:10

ΥΠΕΘΟΟ: Το «Ελλάδα 2.0» προχωρά με ισχυρές επιδόσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα

22:01

«Φοβήθηκε» το 6x6 κερδών ο χρυσός

21:53

Η Λιθουανία θα μπορούσε να συνδράμει στην αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ

21:40

Τραμπ: «Το Ιράν είτε θα κάνει το σωστό, είτε θα τελειώσουμε τη δουλειά» - Τι είπε για Ουκρανία

21:29

FDA: Παραιτείται από Επίτροπος ο Μάρτι Μάκαρι - Ποιος αναλαμβάνει προσωρινά

21:16

Ζελένσκι: Το Κίεβο έπληξε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Όρενμπουργκ της Ρωσίας

21:08

Καταλύτης στην αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων εγκεφάλου το Ινστιτούτο Νευροαγγειακής Καινοτομίας

20:56

Κάλας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποστολή Aspides να επεκταθεί στο Ορμούζ

20:45

Qualco, Cenobe, Mysten Labs και xMoney ενώνουν δυνάμεις για ενιαίο ψηφιακό fintech οικοσύστημα

20:36

Τραμπ - Σι: Συνάντηση υψηλού ρίσκου στο Πεκίνο με φόντο Ιράν, Ταϊβάν και παγκόσμια ισχύ

20:29

Μία ανάσα από την προεδρία της Fed ο Γουόρς

20:20

Austriacard: Αύξηση 61% στα καθαρά κέρδη το α΄ τρίμηνο

20:09

Σε ενεργειακό συνέδριο των FT ο Μητσοτάκης την Τετάρτη

19:59

Η Ρωσία υποβαθμίζει σε 0,4% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026

19:46

Ανακατατάξεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών: Νέες άδειες, διεθνείς επενδύσεις και το στοίχημα του online gaming

19:40

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας για βεβαιώσεις διακοπής ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσων μελών

19:31

Τέταρτη παραίτηση υφυπουργού στη Βρετανία - Βαθαίνει η πολιτική κρίση

19:26

Η βρετανική πολιτική κρίση έριξε τη «σκιά» της στις ευρωαγορές

19:13

Άγγιξε ρεκόρ η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος στις ΗΠΑ

19:00

Λάμψα: Δάνειο 19,4 εκατ. ευρώ για τη θυγατρική «ΕΛΑΤΟΣ ΙΚΕ»

18:49

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Μαγιάρ στην Ουγγαρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider