Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η τραγωδία των Τεμπών φέρνει, κάθε μέρα που περνάει, στην επιφάνεια διαφορετικές πτυχές της αμαρτωλής ιστορίας των σιδηροδρόμων. Μίας ιστορίας που χάνεται μέσα στις δεκαετίες και  -δυστυχώς- δεν είναι μία και μοναδική περίπτωση παθογένειας. Δεν είναι το μόνο πεδίο με στοιχεία που παραπέμπουν σε κακοδιαχείριση, σε διασπάθιση χρήματος, σε προβλήματα αναθέσεων και ημιτελών έργων, ελλιπούς ελέγχου ή υποστελέχωσης.

Προφανώς το πρώτο μέλημα στο νομικό πεδίο (γιατί ο πόνος για τους νεκρούς συνεχίζει να είναι αφόρητος) είναι να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και να μπουν οι βάσεις για να αλλάξει πραγματικά σελίδα ο ελληνικός σιδηρόδρομος.  Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς εκπτώσεις.

Ωστόσο, η τραγωδία αναδεικνύει και αυτό που όλοι λίγο-πολύ  γνωρίζουμε: πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στον τρόπο που λειτουργεί το στενό και (κυρίως) το ευρύτερο Δημόσιο. Πρέπει να γίνει μία ενδοσκόπηση για το πώς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα. Γιατί, είναι πολλά αυτά που μένει να γίνουν και σε πολλούς τομείς: από την πολυνομία και την πολυπλοκότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων, έως τη γενικότερη λειτουργία του Δημοσίου με πλήρη λογοδοσία,  αποτελεσματικότητα, αλλά και με θεσμική «συνέχεια». Ναι, πράγματι, πολλά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αλλά, όπως φάνηκε και στα Τέμπη, πολλά περισσότερα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το σύστημα τηλεδιοίκησης στα τρένα δεν είναι η μόνη παρέμβαση που εκκρεμεί. Παρά τα 3 μνημόνια και την Ενισχυμένη Εποπτεία, παρά τα τόσα κοινοτικά κονδύλια, ακόμη έχουμε πολλά λειτουργικά στοιχεία που δεν συνάδουν με μία χώρα της «Δύσης». Τα στοιχεία αυτά πρέπει να βελτιωθούν, αλλά μία τέτοιου είδους αλλαγή, αν είναι  εφικτή, δεν θα είναι περίπατος. Είναι προφανές πως συνδέεται και με τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί ένα κομμάτι της κοινωνίας, της αγοράς και της κρατικής μηχανής.

Η τραγωδία των Τεμπών δεν αφήνει περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις ενεργοποίησης  των αντανακλαστικών - που σίγουρα υπάρχουν - για να σχεδιαστεί ένα καλύτερο αύριο.  Με δομικές αλλαγές που θα αλλάξουν σελίδα στη χώρα.

Όλες οι ειδήσεις

23:20

Πυρκαγιές: Στις 122 οι συλλήψεις για εμπρησμό μέσα στο 2026 - Από αμέλεια οι 115

23:14

Διχασμένη η Wall Street μετά τον PCE: Ρεκόρ ο Dow Jones, στο -6% η Apple

23:03

Ορμούζ: Αναστέλλεται η επιχείρηση απομάκρυνσης πλοίων μετά την επίθεση στον Κόλπο του Ομάν

22:48

Goolsbee (Fed): «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

22:32

Το διυλιστήριο NORSI της Ρωσίας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone

22:21

Helleniq Energy: Εγκρίθηκε τελικό μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Από 8 Ιουλίου η καταβολή

22:09

ΗΠΑ: Έκλεισε το «Αλκατράζ με αλιγάτορες», η φυλακή για μετανάστες στη Φλόριντα

21:56

Τουρνάς: Έρχονται δύσκολες ημέρες – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

21:51

Αλλαγή σκηνικού στο πετρέλαιο - Η ιρανική επίθεση σε πλοίο το έφερε ξανά σε ανοδική πορεία

21:37

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 θάνατοι από πνιγμό καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα - Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

21:22

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: «Ή αγνοεί τους κανόνες ή οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες - Να εξηγήσει πού θα βρει τα 6 δισ.»

21:11

Η Michelin θα κλείσει εργοστάσιο 1.200 εργαζομένων στις ΗΠΑ

21:04

Πολωνία: Σύγκρουση τρένων κοντά στην πόλη Μπιαλοσλίβιε

21:00

Τσίπρας: «Στόχος η νίκη στις εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης»

20:54

Απάντηση Chevron σε Τραμπ: Θα χρειαστεί χρόνος για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης

20:50

Γαλλία: Το α' τρίμηνο του 2026, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 3,5 τρισ. ευρώ

20:35

Βουλή: Ο Ευ. Μπακέλας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

20:27

Ομάν: Αναφορές για πλήγμα σε φορτηγό πλοίο

20:14

Ο Δ. Αβραμόπουλος ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του

20:07

ΑΑΔΕ: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

19:55

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για μαζική απέλαση χιλιάδων μεταναστών που καλύπτονταν από το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας

19:43

Ποιος θα «καλλιεργήσει» τη χώρα το 2035;

19:41

Autohellas: Στο 61,27% αυξήθηκε το ποσοστό της Main Stream S.A.

19:38

Ισραήλ: «Τα στρατεύματά μας θα παραμείνουν στις ζώνες ασφαλείας σε Λίβανο, Συρία και Γάζα»

19:33

Κεραμέως: «Παραδώσαμε οικισμό εργατικών κατοικιών στην Κυρακαλή Γρεβενών που εκκρεμούσε για πάνω από 20 χρόνια»

19:32

Κομισιόν για Αβραμόπουλο: Δεν διαπιστώθηκε παραβίαση όρων στη συνεργασία του με τη Fight Impunity

19:20

Bayer: Ράλι 18% μετά την «αθώωση» για αγωγή 1,25 εκατ. δολαρίων σχετικά με το ζιζανιοκτόνο Roundup

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 με ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη

19:11

ΔΝΤ: «Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές της ενέργειας»

19:03

Πυροσβεστική: Στις 41 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider