Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η τραγωδία των Τεμπών φέρνει, κάθε μέρα που περνάει, στην επιφάνεια διαφορετικές πτυχές της αμαρτωλής ιστορίας των σιδηροδρόμων. Μίας ιστορίας που χάνεται μέσα στις δεκαετίες και  -δυστυχώς- δεν είναι μία και μοναδική περίπτωση παθογένειας. Δεν είναι το μόνο πεδίο με στοιχεία που παραπέμπουν σε κακοδιαχείριση, σε διασπάθιση χρήματος, σε προβλήματα αναθέσεων και ημιτελών έργων, ελλιπούς ελέγχου ή υποστελέχωσης.

Προφανώς το πρώτο μέλημα στο νομικό πεδίο (γιατί ο πόνος για τους νεκρούς συνεχίζει να είναι αφόρητος) είναι να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και να μπουν οι βάσεις για να αλλάξει πραγματικά σελίδα ο ελληνικός σιδηρόδρομος.  Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς εκπτώσεις.

Ωστόσο, η τραγωδία αναδεικνύει και αυτό που όλοι λίγο-πολύ  γνωρίζουμε: πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στον τρόπο που λειτουργεί το στενό και (κυρίως) το ευρύτερο Δημόσιο. Πρέπει να γίνει μία ενδοσκόπηση για το πώς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα. Γιατί, είναι πολλά αυτά που μένει να γίνουν και σε πολλούς τομείς: από την πολυνομία και την πολυπλοκότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων, έως τη γενικότερη λειτουργία του Δημοσίου με πλήρη λογοδοσία,  αποτελεσματικότητα, αλλά και με θεσμική «συνέχεια». Ναι, πράγματι, πολλά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αλλά, όπως φάνηκε και στα Τέμπη, πολλά περισσότερα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το σύστημα τηλεδιοίκησης στα τρένα δεν είναι η μόνη παρέμβαση που εκκρεμεί. Παρά τα 3 μνημόνια και την Ενισχυμένη Εποπτεία, παρά τα τόσα κοινοτικά κονδύλια, ακόμη έχουμε πολλά λειτουργικά στοιχεία που δεν συνάδουν με μία χώρα της «Δύσης». Τα στοιχεία αυτά πρέπει να βελτιωθούν, αλλά μία τέτοιου είδους αλλαγή, αν είναι  εφικτή, δεν θα είναι περίπατος. Είναι προφανές πως συνδέεται και με τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί ένα κομμάτι της κοινωνίας, της αγοράς και της κρατικής μηχανής.

Η τραγωδία των Τεμπών δεν αφήνει περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις ενεργοποίησης  των αντανακλαστικών - που σίγουρα υπάρχουν - για να σχεδιαστεί ένα καλύτερο αύριο.  Με δομικές αλλαγές που θα αλλάξουν σελίδα στη χώρα.

Όλες οι ειδήσεις

20:31

Η Ρωσία έπληξε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία

20:20

Austriacard: Στο 96,29% το ποσοστό της Dai Nippon Printing

20:17

Νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν: Έμφαση σε 5 τομείς - Μπέσεντ: «Κομμένη κάθε οικονομική γραμμή ζωής»

20:14

«Περιφέρεια 2030»: Το κυβερνητικό σχέδιο για ορεινές περιοχές και νησιά

20:02

«Πακέτο» ΔΕΘ για μικρομεσαίους: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να τους ξανακερδίσει

19:58

Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

19:54

Εκτός λειτουργίας το ρωσικό διυλιστήριο στην Περμ

19:41

Παπουτσάνης: Από 2 Νοεμβρίου η πληρωμή καθαρού προμερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή

19:30

Κεφαλογιάννη: «Προτεραιότητα η νησιωτικότητα και ιδιαίτερα η στήριξη των μικρών νησιών»

19:18

Πούτιν: Υπό ρωσικό κρατικό έλεγχο οι επιχειρήσεις που δεν προστατεύονται από ουκρανικά drones

19:05

Φλατ οι ευρωαγορές με βλέμμα στον Μπέσεντ

19:04

Metlen: Απόσχιση του κλάδου «Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ» και εισφορά σε θυγατρική

18:56

Κόστος 20 εκατ. δολάρια για να διασχίσει ένα supertanker τα Στενά του Ορμούζ

18:44

Προσωπικός Βοηθός: Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις - Έως 1.939 ευρώ το μήνα

18:39

Swarovski: Οργανική ανάπτυξη 6% το πρώτο εξάμηνο του 2026

18:26

Κενό 27 δισ. ευρώ για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας: Το κάλεσμα Ζελένσκι - Παράθυρο για διάλογο με Μόσχα

18:08

Γερουλάνος: «Τα 100+ έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ»

18:05

Κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου και στην Κηφισιά - Έρχονται ειδικές παρεμβάσεις

18:00

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Alpha Trust από την Alpha Bank

17:54

Ελληνόκτητα τάνκερ στη «μαύρη λίστα» του Ιράν - Απειλές για πρόστιμα και κατάσχεση

17:39

«Ελλάδα 2.0»: Στην τελική ευθεία το Ταμείο Ανάκαμψης - Κλείνουν οι εκκρεμότητες στο τέλος της εβδομάδας

17:23

Χρηματιστήριο: Οριακές απώλειες με αδύναμο τζίρο

17:23

Το καλύτερο τριήμερο από το 2023 για τα crypto

17:17

Ρωσία και Ουκρανία προέβησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μέσω Λευκορωσίας

17:01

Αμερικανικοί δασμοί 50% σε αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και χάλυβα από Καναδά από 1η Ιανουαρίου 2027

16:56

Wall Street: Απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο - Στο επίκεντρο Ιράν και πληθωρισμός

16:45

Κίνα και Ιορδανία καλούν για αποκατάσταση κυκλοφορίας στο Ορμούζ και διατήρηση εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

16:32

Τραμπ: Το Ιράν «καταρρέει πλήρως»

16:24

Τι διεκδικεί η ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ 2026

16:11

Συμφωνία για μειώσεις τιμών: Συμμετέχουν ως τώρα 62 εταιρείες και 10 σούπερ μάρκετ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider