Η αύξηση του κατώτατου και τα επόμενα, αναγκαία, βήματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δρομολογείται λοιπόν η ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία ειδικά τώρα, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό αλλά και με το δομικό δείκτη να επιταχύνεται, προφανώς και είναι απολύτως αναγκαία. Είναι όμως εξίσου προφανές πως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Κινήσεις τις οποίες όμως θα πρέπει να αντέχει και η αγορά, αλλά και τα δημόσια ταμεία.

Η ισορροπία ανάμεσα στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη της κοινωνίας από τη νέα αυτή κρίση και στην ανάγκη να αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι πολύ κρίσιμη όσο θα οδεύουμε προς την ώρα της «κάλπης» και θα αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για παροχές. Θα είναι επίσης σημαντικό τώρα, καθώς γράφονται τα προγράμματα της επόμενης τετραετίας, να τεθούν επί τάπητος ζητήματα τα οποία, παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, έχουν ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Γιατί στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι πως παραμένουν υψηλά τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη, σε συνδυασμό μάλιστα με υψηλή «σκιώδη» οικονομία (που στερεί έσοδα από το κράτος και προκαλεί αδικίες και επιπλέον βάρη σε λίγους) και με χαμηλό (σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ) κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ναι έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ναι, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διπλή αυτή κρίση θα είχαν γίνει πολλά περισσότερα.

Το ερώτημα είναι όμως τι γίνεται από εδώ και πέρα, με δεδομένους τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και τη θηλιά που προκαλεί το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «παράγει» αρκετά έσοδα ώστε να διασφαλίσει και τη συνεχή μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών και μία επαρκή και δίκαιη επιδοματική στήριξη, σε συνθήκες πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ.

Σε βάθος χρόνου η λύση είναι μία: υψηλή, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και θα φέρνει επαρκή και διασφαλισμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Και επιπλέον, για να φτάνουν όλα αυτά τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, είναι κομβικής σημασίας η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Άλλωστε μόνο έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και θα μπορεί να ασκείται η κοινωνική πολιτική με ορθό τρόπο, με ορατότητα και με αποτελεσματικότητα.

Όλες οι ειδήσεις

15:23

ΟΗΕ: Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία ενδέχεται να συνιστούν «εγκλήματα πολέμου»

15:20

Υπεγράφη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου FREMM

15:19

Η UniCredit αγοράζει μειοψηφικό μερίδιο σε γερμανική fintech

15:15

Η GE Aerospace αποκτά την Consolidated Precision Products για 11,75 δισ. δολάρια

15:12

Hellenic Train στη 90η ΔΕΘ: Επένδυση 308 εκατ. ευρώ για 23 νέα ηλεκτροκίνητα τρένα και δύο υβριδικά

15:05

Μητσοτάκης: Ο Αλ Σίσι τον υποδέχθηκε στο Ελ Αλαμέιν

15:01

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Επικίνδυνος ο αέρας για το 95% όσων ζουν σε ευρωπαϊκές πόλεις

14:56

Ποιο είναι το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη μείωση 30% του ενεργειακού κόστους - Παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα

14:56

Βασίλισσα Ελισάβετ: 15 λιγότερο γνωστά γεγονότα, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της

14:52

ΗΠΑ: Υποχώρησε ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων

14:51

Morgan Stanley: Ισχυρό το επενδυτικό story της Ελλάδας - Τι βλέπει για το 2027

14:39

Παράταση στις αιτήσεις εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου

14:38

Σχοινάς από Δουβλίνο: Ανάγκη για ανασυγκρότηση κτηνοτροφίας και για νέο σχεδιασμό στην άρδευση

14:33

Μαρινάκης: Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν ακούει σε τελεσίγραφα και ενισχύει τη χώρα στην πράξη

14:30

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία της

14:26

Ζελένσκι: Ελπίζει σε συνάντηση με τον Τραμπ μέσα στο μήνα

14:19

Σκέρτσος: Αντίπαλός μας τα προβλήματα της κοινωνίας, όχι όσοι εκπροσωπούν το παρελθόν

14:18

Γερμανία: Νέα απόπειρα δολιοφθοράς στο δίκτυο ενέργειας - Συνελήφθη ύποπτος

14:11

Δίκη για Τέμπη: Ξεκίνησε η κατάθεση του Ψαρόπουλου - Αίτημα για έλεγχο κινητού του σταθμάρχη

14:07

Νεπάλ: Αυξήθηκε ο αριθμός των αγνοούμενων - Τους 1.357 έφτασαν οι νεκροί

14:03

Αργυρού: Τα μέτρα στήριξης εισοδήματος είναι μόνιμα, εφικτά και ρεαλιστικά

13:52

Άλτμαν: Η ΑΙ εποχή αποτελεί την εκδίκηση «του τύπου με τις ιδέες» που δεν ξέρει κώδικα

13:34

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε Αττική και Εύβοια - Σε «Red Code» οι περιοχές

13:33

«Λίφτινγκ» στους διαδρόμους στα αεροδρόμια Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Μυκόνου - Πότε κλείνουν

13:26

Ανδρουλάκης: «Έχουμε όραμα και ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την Ελλάδα»

13:24

ManpowerGroup: Βελτιωμένες οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα - Ποιοι κλάδοι ξεχωρίζουν

13:21

Αγαπηδάκη: Δωρεάν δερματοσκοπήσεις για τον καρκίνο δέρματος - Συνεχίζεται το «Προλαμβάνω»

13:16

Crypto: Πάνω από 3,63 δισ. δολάρια έχουν χάσει οι πλατφόρμες από χάκερ

13:15

Στο Παρίσι ο Κυρ. Μητσοτάκης σε διεθνή συνάντηση κορυφής για το Διάστημα

13:13

Ισραήλ: Ο Χέρτζογκ προειδοποιεί το Λονδίνο για τις κυρώσεις στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δ. Όχθη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider