Η αύξηση του κατώτατου και τα επόμενα, αναγκαία, βήματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δρομολογείται λοιπόν η ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία ειδικά τώρα, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό αλλά και με το δομικό δείκτη να επιταχύνεται, προφανώς και είναι απολύτως αναγκαία. Είναι όμως εξίσου προφανές πως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Κινήσεις τις οποίες όμως θα πρέπει να αντέχει και η αγορά, αλλά και τα δημόσια ταμεία.

Η ισορροπία ανάμεσα στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη της κοινωνίας από τη νέα αυτή κρίση και στην ανάγκη να αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι πολύ κρίσιμη όσο θα οδεύουμε προς την ώρα της «κάλπης» και θα αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για παροχές. Θα είναι επίσης σημαντικό τώρα, καθώς γράφονται τα προγράμματα της επόμενης τετραετίας, να τεθούν επί τάπητος ζητήματα τα οποία, παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, έχουν ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Γιατί στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι πως παραμένουν υψηλά τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη, σε συνδυασμό μάλιστα με υψηλή «σκιώδη» οικονομία (που στερεί έσοδα από το κράτος και προκαλεί αδικίες και επιπλέον βάρη σε λίγους) και με χαμηλό (σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ) κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ναι έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ναι, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διπλή αυτή κρίση θα είχαν γίνει πολλά περισσότερα.

Το ερώτημα είναι όμως τι γίνεται από εδώ και πέρα, με δεδομένους τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και τη θηλιά που προκαλεί το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «παράγει» αρκετά έσοδα ώστε να διασφαλίσει και τη συνεχή μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών και μία επαρκή και δίκαιη επιδοματική στήριξη, σε συνθήκες πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ.

Σε βάθος χρόνου η λύση είναι μία: υψηλή, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και θα φέρνει επαρκή και διασφαλισμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Και επιπλέον, για να φτάνουν όλα αυτά τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, είναι κομβικής σημασίας η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Άλλωστε μόνο έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και θα μπορεί να ασκείται η κοινωνική πολιτική με ορθό τρόπο, με ορατότητα και με αποτελεσματικότητα.

Όλες οι ειδήσεις

23:28

Τραμπ: Ο Ζελένσκι «δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ»

23:23

Wall Street: Σε «ακτίνα» ρεκόρ παρέμειναν οι δείκτες

22:51

Το πετρέλαιο έχασε 1 δολάριο με το σενάριο της «υπερπροσφοράς» στο μυαλό των επενδυτών

22:24

ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών

21:58

Ό,τι λάμπει, δεν είναι μόνο χρυσός: Ιστορική ημέρα και για το ασήμι, ρεκόρ για πλατίνα

21:33

Πώς η γήρανση του πληθυσμού αλλάζει τις οικονομίες του κόσμου

21:14

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

20:53

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Αγίου Δημητρίου

20:51

Ρωσία: Κάθειρξη 12 ετών για πρώην διπλωμάτη επειδή πούλησε κρατικά μυστικά στις ΗΠΑ

20:33

Εντοπίστηκαν τέσσερις ορειβάτες χωρίς τις αισθήσεις τους στα Βαρδούσια

20:30

Γερμανία: Το ΥΠΕΞ συνιστά «ιδιαίτερη προσοχή» σε όσους θέλουν να επισκεφτούν την Τουρκία

20:10

Αποδοχές δύο «ταχυτήτων»: Στα 1.457 ευρώ ο μέσος μισθός στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα 1.032 ευρώ στις μικρές

19:49

Πάνω από 50 δισεκατομμυριούχοι στο «εκκολαπτήριο» της τεχνητής νοημοσύνης

19:38

Ο Ζελένσκι έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

19:25

Ρώσος υφΥΠΕΞ: Η Ουκρανία «τορπιλίζει» τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου

18:44

Το Ισραήλ γίνεται η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει επισήμως την Σομαλιλάνδη

18:22

Ασήμι: Η τιμή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο - Αλλά πώς γίνεται το trading;

17:46

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνα κολύμβησης στη Βαρκελώνη

17:22

Προς εβδομαδιαία κέρδη και Santa Claus rally «κοιτάζει» η Wall Street

17:10

Γερμανός ΥΠΕΞ: Δεν θα συμμετάσχουμε για την ώρα σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Γάζας

16:50

Σδούκου για αγροτικά μπλόκα: Δεν μπορεί κάποιος να ζητά χωρίς να συζητά - Πληρωμές και επόμενα βήματα

16:15

Πώς θα είναι ο καιρός έως το τέλος της χρονιάς

16:00

Σιγκαπούρη: Στέλεχος της Bank of America κατηγορείται για χρήση ναρκωτικών σε event - Κινδυνεύει να φυλακιστεί και να μαστιγωθεί

15:40

Γιγάντιο σπίτι της ταινίας «Home Alone» από τζίντζερμπρεντ στο Λος Άντζελες κατέρριψε ρεκόρ Γκίνες

15:25

Τουρκία: Ήπιες αυξήσεις φόρων κατανάλωσης το 2026 με στόχο να μπει «φρένο» στον πληθωρισμό

15:20

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα

15:05

Χριστούγεννα στη μικρή οθόνη: Τα επεισόδια σειρών που έγιναν γιορτινή παράδοση

14:43

Real estate: Τι «τρέχει» στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων

14:31

Άκαρπες μέχρι στιγμής, οι έρευνες για τρεις ορειβάτες στα Βαρδούσια

14:00

Διαβάσατε τα τελευταία οικονομικά νέα; Κάντε το κουίζ!

gazzetta
gazzetta reader insider insider