Η αύξηση του κατώτατου και τα επόμενα, αναγκαία, βήματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δρομολογείται λοιπόν η ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία ειδικά τώρα, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό αλλά και με το δομικό δείκτη να επιταχύνεται, προφανώς και είναι απολύτως αναγκαία. Είναι όμως εξίσου προφανές πως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Κινήσεις τις οποίες όμως θα πρέπει να αντέχει και η αγορά, αλλά και τα δημόσια ταμεία.

Η ισορροπία ανάμεσα στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη της κοινωνίας από τη νέα αυτή κρίση και στην ανάγκη να αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι πολύ κρίσιμη όσο θα οδεύουμε προς την ώρα της «κάλπης» και θα αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για παροχές. Θα είναι επίσης σημαντικό τώρα, καθώς γράφονται τα προγράμματα της επόμενης τετραετίας, να τεθούν επί τάπητος ζητήματα τα οποία, παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, έχουν ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Γιατί στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι πως παραμένουν υψηλά τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη, σε συνδυασμό μάλιστα με υψηλή «σκιώδη» οικονομία (που στερεί έσοδα από το κράτος και προκαλεί αδικίες και επιπλέον βάρη σε λίγους) και με χαμηλό (σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ) κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ναι έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ναι, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διπλή αυτή κρίση θα είχαν γίνει πολλά περισσότερα.

Το ερώτημα είναι όμως τι γίνεται από εδώ και πέρα, με δεδομένους τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και τη θηλιά που προκαλεί το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «παράγει» αρκετά έσοδα ώστε να διασφαλίσει και τη συνεχή μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών και μία επαρκή και δίκαιη επιδοματική στήριξη, σε συνθήκες πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ.

Σε βάθος χρόνου η λύση είναι μία: υψηλή, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και θα φέρνει επαρκή και διασφαλισμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Και επιπλέον, για να φτάνουν όλα αυτά τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, είναι κομβικής σημασίας η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Άλλωστε μόνο έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και θα μπορεί να ασκείται η κοινωνική πολιτική με ορθό τρόπο, με ορατότητα και με αποτελεσματικότητα.

Όλες οι ειδήσεις

12:10

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στάθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στο πλευρό της Κύπρου

12:06

Κοντογεώργης για κρίση στο Ιράν: Δεν έχουν επηρεαστεί τουρισμός και επενδύσεις

12:03

Emirates: Πραγματοποίησε ειδική πτήση επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών από το Ντουμπάι σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ

12:00

Ακίνητα: Ο «χάρτης» της ζήτησης, πού κοιτάνε οι ξένοι, πόσα δίνουν - Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά/ενοικίαση

11:55

Όσκαρ 2026: Η μεγάλη βραδιά του Χόλιγουντ στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας

11:49

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία

11:41

Ιταλία: Εξετάζει μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα

11:31

Το σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή

11:25

Κίνα: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί

11:17

Σταδιακή μείωση της εκροής των νερών της Μαύρης Θάλασσας προς το Αιγαίο

11:10

Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ–ΤΜΕΔΕ: Εργαλείο ανάπτυξης για μικρές και μεσαίες τεχνικές επιχειρήσεις

10:58

ΕΚΤ: Με το βλέμμα στα επιτόκια για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

10:46

Bloomberg: Οι τρεις τρόποι που θα μπορούσε να λήξει ο πόλεμος με το Ιράν

10:22

Παπασταύρου για Τσίπρα: Ξαναγυρνάμε στη ρητορική του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

09:58

Δυναμικά τιμολόγια ρεύματος: Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές εντός του 24ώρου

09:46

Η ΔΕΟΣ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

09:37

ΥΠΕΞ: Συνεχίστηκε ο επαναπατρισμών Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή

09:21

Τραμπ σε Στάρμερ: Δεν σας χρειαζόμαστε - Θα θυμάμαι την έλλειψη υποστήριξης

09:08

6 πόλεις για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες

09:02

Ιράν: Πολύ κοντά η εκλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη

08:43

Γυναίκες: Αποζητούν ευέλικτες μορφές εργασίας για να συνδυάσουν καριέρα και ευθύνες φροντίδας

08:33

Παγκόσμια «χρεοκοπία νερού»: Το νέο οικονομικό και γεωπολιτικό ρίσκο έως το 2050

08:22

Τι μπορεί να προσφέρει το AI στον αγροτικό τομέα;

08:15

Πώς και πόσο επεκτείνεται η τουριστική σεζόν – Το γράφημα της εβδομάδας

08:07

Σεισμός 5,3 βαθμών ταρακούνησε την Ήπειρο - Συνεχείς μετασεισμοί

08:00

Το Χρηματιστήριο στη δίνη του πολέμου - Αντίστροφη μέτρηση ως τα τέλη Μαρτίου

07:49

Νορβηγία: Έκρηξη κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Όσλο

07:37

Τραμπ: Δεν θα μείνει κανείς Ιρανός ηγέτης ζωντανός - Για ένατη μέρα στις φλόγες η Μέση Ανατολή

23:58

Συνελήφθη 82χρονος στην Αχαΐα για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

23:36

Κίνα: Ιστορικά ρεκόρ κατέγραψε ο εσωτερικός τουρισμός το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider