Η αύξηση του κατώτατου και τα επόμενα, αναγκαία, βήματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δρομολογείται λοιπόν η ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία ειδικά τώρα, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό αλλά και με το δομικό δείκτη να επιταχύνεται, προφανώς και είναι απολύτως αναγκαία. Είναι όμως εξίσου προφανές πως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Κινήσεις τις οποίες όμως θα πρέπει να αντέχει και η αγορά, αλλά και τα δημόσια ταμεία.

Η ισορροπία ανάμεσα στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη της κοινωνίας από τη νέα αυτή κρίση και στην ανάγκη να αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι πολύ κρίσιμη όσο θα οδεύουμε προς την ώρα της «κάλπης» και θα αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για παροχές. Θα είναι επίσης σημαντικό τώρα, καθώς γράφονται τα προγράμματα της επόμενης τετραετίας, να τεθούν επί τάπητος ζητήματα τα οποία, παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, έχουν ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Γιατί στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι πως παραμένουν υψηλά τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη, σε συνδυασμό μάλιστα με υψηλή «σκιώδη» οικονομία (που στερεί έσοδα από το κράτος και προκαλεί αδικίες και επιπλέον βάρη σε λίγους) και με χαμηλό (σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ) κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ναι έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ναι, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διπλή αυτή κρίση θα είχαν γίνει πολλά περισσότερα.

Το ερώτημα είναι όμως τι γίνεται από εδώ και πέρα, με δεδομένους τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και τη θηλιά που προκαλεί το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «παράγει» αρκετά έσοδα ώστε να διασφαλίσει και τη συνεχή μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών και μία επαρκή και δίκαιη επιδοματική στήριξη, σε συνθήκες πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ.

Σε βάθος χρόνου η λύση είναι μία: υψηλή, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και θα φέρνει επαρκή και διασφαλισμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Και επιπλέον, για να φτάνουν όλα αυτά τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, είναι κομβικής σημασίας η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Άλλωστε μόνο έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και θα μπορεί να ασκείται η κοινωνική πολιτική με ορθό τρόπο, με ορατότητα και με αποτελεσματικότητα.

Όλες οι ειδήσεις

17:28

ΣτΕ: Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τη μη κατεδάφιση των 3 τελευταίων ορόφων του Coco-Mat

17:21

ΗΠΑ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν η κύρια αιτία περικοπών θέσεων εργασίας τον Μάρτιο

17:09

Μητσοτάκης: «Με τη δωρεά της Allwyn το νοσοκομείο Μεταξά γίνεται υπερσύγχρονο»

17:05

Η Blue Owl περιορίζει τις αναλήψεις σε δύο funds της

17:00

Σταθερό το επενδυτικό momentum στον τουρισμό - Τα νέα πρότζεκτς που έρχονται

16:53

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε λιγότερο από τις προβλέψεις τον Φεβρουάριο

16:47

Απώλειες στη Wall Street στην σκιά Τραμπ και πετρελαίου

16:38

Ζαχαράκη: Στόχος να ανακαινίσουμε περισσότερα από 2.000 σχολεία έως το 2030

16:30

Μακρόν σε Τραμπ: «Δεν πρέπει να λέμε κάθε μέρα το αντίθετο από αυτό που έχουμε πει την προηγουμένη»

16:29

Απειλές κατά αμερικανικών τραπεζών: Σε καθεστώς τηλεργασίας εργαζόμενοι της Citi σε Παρίσι και Φρανκφούρτη

16:26

Tesla: Παρέδωσε 358.023 οχήματα παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο

16:25

Χατζηθεοδοσίου: «Να μειωθεί άμεσα ΕΦΚ στα καύσιμα και ΦΠΑ σε βασικά αγαθά»

16:15

Ιράν: Οι δύο μεγαλύτερες χαλυβουργίες διέκοψαν τη λειτουργία τους έπειτα από πλήγματα

16:08

Τέμπη: Αποχή δήλωσε η πρόεδρος της δίκης για τα βίντεο

16:04

ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

16:01

Θεμιστοκλέους: «Η αξιολόγηση των ασθενών είναι εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης»

15:59

Χατζηδάκης για αίτημα πρόωρων εκλογών: «Μου θυμίζετε το αρνί που εύχεται να έρθει το Πάσχα»

15:46

Τέσσερις συλλήψεις για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε γραφεία της BofA στο Παρίσι

15:44

Euroxx: Στα top-picks του 2026 η μετοχή της Τρ. Κύπρου, ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 11,50 ευρώ

15:41

Γεραπετρίτης: «Η ασφάλεια των ναυτικών μας και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά»

15:34

Allwyn: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

15:29

Κεραμέως: Θέλουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας

15:28

Εκτοξεύεται 13% το πετρέλαιο

15:26

Περ. Αττικής: Υπογραφή σύμβασης για το νέο «υδάτινο» σπίτι του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού

15:23

Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

15:20

Ύδρα: Πάσχα στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού

15:19

Κώτσηρας: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία»

15:19

Γιατί οι αγορές ανεβαίνουν στην αρχή της εβδομάδας και «βυθίζονται» στο τέλος

15:16

Η Ρωσία ετοιμάζει την αποστολή και δεύτερου τάνκερ στην Κούβα

15:14

Fraport Greece: Στο «Μακεδονία» το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκαταστάθηκε σε περιφερειακό αεροδρόμιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider