Η αύξηση του κατώτατου και τα επόμενα, αναγκαία, βήματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δρομολογείται λοιπόν η ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία ειδικά τώρα, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό αλλά και με το δομικό δείκτη να επιταχύνεται, προφανώς και είναι απολύτως αναγκαία. Είναι όμως εξίσου προφανές πως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Κινήσεις τις οποίες όμως θα πρέπει να αντέχει και η αγορά, αλλά και τα δημόσια ταμεία.

Η ισορροπία ανάμεσα στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη της κοινωνίας από τη νέα αυτή κρίση και στην ανάγκη να αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι πολύ κρίσιμη όσο θα οδεύουμε προς την ώρα της «κάλπης» και θα αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για παροχές. Θα είναι επίσης σημαντικό τώρα, καθώς γράφονται τα προγράμματα της επόμενης τετραετίας, να τεθούν επί τάπητος ζητήματα τα οποία, παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, έχουν ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Γιατί στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι πως παραμένουν υψηλά τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη, σε συνδυασμό μάλιστα με υψηλή «σκιώδη» οικονομία (που στερεί έσοδα από το κράτος και προκαλεί αδικίες και επιπλέον βάρη σε λίγους) και με χαμηλό (σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ) κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ναι έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ναι, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διπλή αυτή κρίση θα είχαν γίνει πολλά περισσότερα.

Το ερώτημα είναι όμως τι γίνεται από εδώ και πέρα, με δεδομένους τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και τη θηλιά που προκαλεί το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «παράγει» αρκετά έσοδα ώστε να διασφαλίσει και τη συνεχή μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών και μία επαρκή και δίκαιη επιδοματική στήριξη, σε συνθήκες πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ.

Σε βάθος χρόνου η λύση είναι μία: υψηλή, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και θα φέρνει επαρκή και διασφαλισμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Και επιπλέον, για να φτάνουν όλα αυτά τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, είναι κομβικής σημασίας η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Άλλωστε μόνο έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και θα μπορεί να ασκείται η κοινωνική πολιτική με ορθό τρόπο, με ορατότητα και με αποτελεσματικότητα.

Όλες οι ειδήσεις

15:00

Τουρκία: Προεδρικό διάταγμα για απαλλοτριώσεις εκτάσεων και διαγωνισμοί για ανάληψη του έργου στο Εσκισεχίρ

14:58

Τουρισμός: Μεγάλη αύξηση της Αττικής σε αφίξεις και έσοδα - Οι σημαντικότερες αγορές που κινούν την άνοδο

14:58

Μεταλλευτικό έργο Σκουριών: Η επόμενη ημέρα μιας επένδυσης στρατηγικής σημασίας

14:54

ΔΕΘ: Ενέργεια, τεχνολογία και συνδεσιμότητα σε ένα ενιαίο σημείο εμπειρίας από τη ΔΕΗ

14:51

Τι να μην κάνετε στο Παρίσι

14:40

Δήμας: Στο 62% οι εργασίες στο FlyOver - Σταθερά ο στόχος για παράδοση τον Μάιο του 2027

14:38

Μειώθηκαν κατά 53% τα μικρά δέματα από Κίνα προς ΕΕ - 224 εκατ. στα ταμεία μετά το τέλος των 3 ευρώ

14:29

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τετραετίας οι περικοπές θέσεων εργασίας το 2026

14:11

Δυναμική έναρξη του 9ου Κύκλου Επιτάχυνσης του CapsuleT από το ΞΕΕ

14:05

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου

14:05

Μαρινάκης: «Οριζόντια και μόνιμα τα μέτρα της ΔΕΘ - Ο Τσίπρας μοίρασε πάλι σανό»

13:56

Τουρκία: Έρευνα για «εξύβριση του προέδρου» κατά του Αχμέτ Νταβούτογλου

13:50

Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 127.462 απομιμητικά προϊόντα - Πρόστιμα 2,13 εκατ. ευρώ

13:50

Κατσαφάδος: Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση στη στεγαστική αρωγή

13:48

Δημοσκόπηση Interview: Διψήφιο προβάδισμα ΝΔ από ΕΛΑΣ - Πόσοι θα ψήφιζαν κόμμα Σαμαρά

13:44

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για τη νέα πολιτική αλλαγή - Δεν έχουμε εξαρτήσεις και δεσμεύσεις»

13:39

Βρετανία: Ο ηγέτης των Πρασίνων θα διεκδικήσει την κενή έδρα μετά την παραίτηση Στάρμερ από τη Βουλή

13:38

Μάλτα: Αντιδράσεις μετά την αθώωση επιχειρηματία για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλίζια

13:30

Skroutz: Αύξηση 30% στις παραγγελίες κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων - Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν

13:29

Αυξήθηκαν κατά 7,6% οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024

13:28

RWI: Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2026 - Στο 1,1% η πρόβλεψη για το 2027

13:22

Ιταλία: Ρεκόρ μακροβιότητας για την κυβέρνηση Μελόνι - Oι προκλήσεις

13:17

Bloomberg: H διαφωνία ΗΠΑ - Κίνας στη G20 για μία φράση που εμπόδισε το κοινό ανακοινωθέν

13:09

Γερμανία: Τι θα σήμαινε για τον καγκελάριο Μερτς μια νίκη του AfD στις εκλογές στη Σαξονίας

12:58

DW: Στον «αέρα» τέσσερα εργοστάσια της Volkswagen

12:50

Κίνα: Η κυβέρνηση θεσπίζει φόρο 20% στα μερίσματα ξένων πολιτών

12:44

Σαμαράς για οικονομικό πρόγραμμα Τσίπρα: «Στο ίδιο έργο θεατές»

12:40

Πούτιν: «Υπάρχει μια ευκαιρία για ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία»

12:35

Στη ΔΕΘ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ - Το Σάββατο τα εγκαίνια του περιπτέρου

12:32

Σάντσεθ: «Δεν υπάρχει αδιάσειστο στοιχείο ότι το Μαρόκο σχεδίασε» την μαζική εισροή μεταναστών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider