Η αύξηση του κατώτατου και τα επόμενα, αναγκαία, βήματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δρομολογείται λοιπόν η ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία ειδικά τώρα, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό αλλά και με το δομικό δείκτη να επιταχύνεται, προφανώς και είναι απολύτως αναγκαία. Είναι όμως εξίσου προφανές πως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Κινήσεις τις οποίες όμως θα πρέπει να αντέχει και η αγορά, αλλά και τα δημόσια ταμεία.

Η ισορροπία ανάμεσα στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη της κοινωνίας από τη νέα αυτή κρίση και στην ανάγκη να αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι πολύ κρίσιμη όσο θα οδεύουμε προς την ώρα της «κάλπης» και θα αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για παροχές. Θα είναι επίσης σημαντικό τώρα, καθώς γράφονται τα προγράμματα της επόμενης τετραετίας, να τεθούν επί τάπητος ζητήματα τα οποία, παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, έχουν ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Γιατί στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι πως παραμένουν υψηλά τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη, σε συνδυασμό μάλιστα με υψηλή «σκιώδη» οικονομία (που στερεί έσοδα από το κράτος και προκαλεί αδικίες και επιπλέον βάρη σε λίγους) και με χαμηλό (σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ) κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ναι έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ναι, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διπλή αυτή κρίση θα είχαν γίνει πολλά περισσότερα.

Το ερώτημα είναι όμως τι γίνεται από εδώ και πέρα, με δεδομένους τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και τη θηλιά που προκαλεί το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «παράγει» αρκετά έσοδα ώστε να διασφαλίσει και τη συνεχή μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών και μία επαρκή και δίκαιη επιδοματική στήριξη, σε συνθήκες πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ.

Σε βάθος χρόνου η λύση είναι μία: υψηλή, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και θα φέρνει επαρκή και διασφαλισμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Και επιπλέον, για να φτάνουν όλα αυτά τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, είναι κομβικής σημασίας η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Άλλωστε μόνο έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και θα μπορεί να ασκείται η κοινωνική πολιτική με ορθό τρόπο, με ορατότητα και με αποτελεσματικότητα.

Όλες οι ειδήσεις

15:46

Η Intel ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών αξίας 5 δισ. δολ. στην Nvidia

15:44

Τουρκία: Επικυρώθηκε συμφωνία με αναφορά στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

15:43

Η ΔΥΠΑ με τη συνδρομή επιχειρήσεων στηρίζουν το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα

15:29

Ζελένσκι: «Απαραίτητη η παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως εγγύηση ασφαλείας»

15:14

Θεοδωρικάκος: Ρεκόρ πληρωμών για αναπτυξιακούς νόμους το 2025 - Έφτασαν τα 340 εκατ.

15:05

Εγκαίνια του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου»

14:56

Σε συζητήσεις για εξαγορά της DigitalBridge η SoftBank

14:50

ΗΠΑ: Δέσμευση για χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια

14:28

ΚΕΦίΜ: Σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του νομοθετικού έργου το 2024

14:20

5 ξεχωριστά πρωτοχρονιάτικα ταξίδια

14:14

Επιχορήγηση 2,46 εκατ. ευρώ για 1.112 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Ντάνιελ στη Θεσσαλία

14:09

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων - Οι τέσσερις «μνηστήρες»

14:04

Ποια ήταν η καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς;

14:00

Πόσα χρήματα κέρδισε το 2025 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

13:58

Εκδόθηκε η πρώτη άδεια επισκευής κτηρίου που επλήγη στις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2025

13:53

Στη Σουηδία άνοιξε εμπορικό κέντρο που μετατρέπει σκουπίδια σε στυλάτα ρούχα

13:34

Εγκρίθηκαν οι ΕΠΜ για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου

13:23

Βασιλική Λαζαράκου: Επανεξελέγη στο προεδρείο της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του ΟΟΣΑ

13:05

Από τι θα εξαρτηθούν οι τιμές ρεύματος το 2026 - Τα σενάρια

12:58

ΕΛΣΤΑΤ: Οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις στήριξαν την ελληνική οικονομία το 2023

12:49

Νέο ρεκόρ για τον χαλκό: Μία ανάσα από τα 13.000 δολάρια - Προς άλμα 16ετίας

12:46

Γεωργόπουλος (Πειραιώς): Η διάχυση εργαλείων ΑΙ θα φέρει επανάσταση στην παραγωγικότητα

12:34

Κρεμλίνο: Το Κίεβο να αποσύρει τα στρατεύματα από το Ντονμπάς

12:28

Στουρνάρας για επιτόκια: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές

12:21

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,5% στις οικοδομικές άδειες τον Σεπτέμβριο

12:09

Απολογισμός Δράσεων ΔΥΠΑ 2025 - Δεξιότητες, εργασία και ασφάλεια ζωής

11:56

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την αστική υγεία πλήττοντας 4,4 δισ. κατοίκους παγκοσμίως

11:44

Πρωτοχρονιά με τσουχτερό κρύο - Η πρόγνωση για χιόνια

11:30

Citi: Σύσταση buy και τιμή-στόχος 52 ευρώ για τη Metlen

11:15

ΧΑ: Ήπιες απώλειες μετά την πενθήμερη διακοπή

gazzetta
gazzetta reader insider insider