Το διπλό καμπανάκι για το λιανεμπόριο

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένα διπλό καμπανάκι ηχεί για το λιανεμπόριο με βάση τα στοιχεία του δείκτη λιανικής που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και υπολείπονται χρονικά του… τώρα.

Αφορούν στο Νοέμβριο, τότε δηλαδή που έλαβε χώρα και η Black Friday, η μεγάλη ευκαιρία για αύξηση τζίρου στην αγορά, αλλά και ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμό 8,5%.

Το ένα συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η αύξηση όγκου πωλήσεων ήταν οριακή. Βεβαίως το αποτέλεσμα του συν 0,9% του Νοεμβρίου είναι καλύτερο από το πλην 2,3% του Οκτωβρίου. Όλα αυτά από άποψη όγκου πωλήσεων πάντα, γιατί αν δούμε τον τζίρο στο λιανεμπόριο, τότε η άνοδος είναι διψήφια: κατά 12,3% τον Νοέμβριο με βάση τις ίδιες ανακοινώσεις. Έχει ενδιαφέρον αυτό γιατί ο εν λόγω δείκτης είναι ο μόνος που αποτυπώνει την πορεία της αγοράς και από άποψη τζίρου και από άποψη όγκου πωλήσεων, δηλαδή αποτυπώνει αυτή την «ψαλίδα» που είναι ουσιαστικά ο πληθωρισμός.

Ο πληθωρισμός στο λιανεμπόριο το Νοέμβριο ήταν διψήφιος, έτρεχε με 11,4%. Για να δούμε όμως τι γίνεται ανά κατηγορία, για να φανεί σε ποια πεδία μετακυλίονται οι πληθωριστικές πιέσεις στο τελικό καταναλωτή.

Η ψαλίδα λοιπόν μεταξύ τζίρου και όγκου διευρύνεται στα καταστήματα ειδών διατροφής στο 12,3% και ειδικά στα σούπερ μάρκετ φτάνει στο 13,6%. Η διαφορά ανάμεσα στον όγκο πωλήσεων και στο τζίρο στον κλάδο, σε τρόφιμα, ποτά, καπνός είναι 12,9% με την αύξηση του τζίρου στο 15,6% και την αύξηση όγκου πωλήσεων στο 2,7%. Σε ποια πεδία είναι πιο μικρή ψαλίδα; Στα πολυκαταστήματα, σε έπιπλα, ηλεκτρικά είδη οικιακού εξοπλισμού αλλά και σε φάρμακα και καλλυντικά.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο είναι ότι τα στοιχεία και στη λιανική κατέγραψαν τις πληθωριστικές πιέσεις που υπήρχαν στην αγορά το Νοέμβριο με την πίεση να εντοπίζεται στα τρόφιμα. Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Οι πρόδρομοι δείκτες του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο δείχνουν ότι οι πιέσεις, αν και σχετικά μειωμένες, θα συνεχιστούν. Το στοίχημα του πληθωρισμού δεν είναι στοίχημα εβδομάδων. Είναι το στοίχημα της επιβίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της συγκράτησης των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα. Είναι και το στοίχημα για τη συγκράτηση των πιέσεων και για μισθολογικές αυξήσεις και – έτσι - για δεύτερο κύκλο απωλειών ανταγωνιστικότητας.

Ναι, είναι σαφές ότι τα τωρινά στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού. Δηλαδή θα είναι πιο βραδεία η επιπλέον άνοδος (πέραν δηλαδή αυτής που έλαβε χώρα έως τώρα). Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε. Αυτό δεν διασφαλίζει ότι ο κίνδυνος πέρασε. Τουναντίον, τα στοιχεία για την κατάσταση το κλάδο του λιανικού εμπορίου δείχνουν ένα διπλό πρόβλημα (και πληθωριστικών πιέσεων αλλά και μείωσης της πραγματικής αύξησης του όγκου πωλήσεων στην αγορά) που πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς

23:35

Θεσσαλονίκη: Νεκρή 30χρονη σε τροχαίο στον Ευόσμο

23:15

Τσουκαλάς: Ζητούμε εντολή διακυβέρνησης από τους πολίτες

22:52

Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για το σημαντικό έργο που συντελείται

22:46

Ισραήλ: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επισκέφτηκε παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη που έχει δεχθεί επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους

22:23

Μαρινάκης για μέτρα ΔΕΘ: «Ένα μέρισμα ανάπτυξης για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα»

22:17

Μιχαηλίδου: Επισκέφθηκε δύο διαμερίσματα όπου μένουν γυναίκες-ωφελούμενες προγράμματος κοινωνικής κατοικίας

22:11

Χατζηδάκης: Ελπίδα ή περιπέτειες - Αυτό πρέπει να κρατήσουμε απ' την ομιλία Μητσοτάκη

22:09

Καφούνης: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

21:54

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η ακρίβεια έχει «καταπιεί» ήδη τις εξαγγελίες της ΝΔ

21:47

Κίνα: Kινεζικός ρομποτικός βραχίονας εκσυγχρόνισε την παραγωγή καουτσούκ της Seng Fong Holdings Berhad στη Μαλαισία

21:44

Με νέα κλιμάκωση απειλεί την Ουάσιγκτον η Τεχεράνη

21:30

Τανάγρα: Τα συλλυπητήρια της αντιπολίτευσης - «Μαύρη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία»

21:18

Νάξος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 67χρονο μετά από ανατροπή ηλεκτρικού ποδηλάτου

21:07

Ιράν: Δέκα νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου μετά από τροχαίο

20:56

Τσεντεμεΐδης (ΔΕΘ-Helexpo): Νέα εποχή ανάπτυξης με επίκεντρο το μητροπολιτικό πάρκο

20:45

Πούτιν σε Γουίτκοφ - Κούσνερ: Οι επαφές είναι επωφελείς

20:34

Ανδρουλάκης: Συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα από την τραγική απώλεια των δύο πιλότων του Phantom

20:23

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μείωση τεκμηρίων, προκαταβολής φόρου - Επίδομα και στο Δημόσιο, μηδέν φόρος για τρίτεκνους και αγρότες έως 20.000 ευρώ

20:11

Times: «Μαχαίρι» σε 4.000 θέσεις εργασίας από Jaguar Land Rover

20:00

Η ομιλία Μητσοτάκη στην 90ή ΔΕΘ - Βίντεο

19:57

Τασούλας: Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια των δυο αξιωματικών που επέβαιναν στο Phantom

19:50

Η ξεχωριστή ανάρτηση της Γιώτας Παναγιωτοπούλου για τον Νίκο Χαρδαλιά και το ΑΕΝΑΟΝ

19:41

Συλλυπητήρια Ν. Κακλαμάνη για την απώλεια των δύο πιλότων της ΠΑ

19:31

Κοντογεώργης: Ο συντονισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων στον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής «Περιφέρεια 2030»

19:25

Δένδιας: Τριήμερο πένθος στις ΕΔ για την απώλεια ζωής των δυο μελών του πληρώματος του μαχητικού αεροσκάφους F-4

19:20

Η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εγκαινίασε το περίπτερο του ΟΔΑΠ στην 90ή ΔΕΘ

19:09

Metlen: Υπογραφή σύμβασης δωρεάς για την ανακαίνιση του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης

19:00

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

18:52

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει ισχυρότατη αμυντική διάταξη την οποία μπορεί να προβάλει σε ολόκληρο τον κόσμο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider