Το διπλό καμπανάκι για το λιανεμπόριο

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένα διπλό καμπανάκι ηχεί για το λιανεμπόριο με βάση τα στοιχεία του δείκτη λιανικής που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και υπολείπονται χρονικά του… τώρα.

Αφορούν στο Νοέμβριο, τότε δηλαδή που έλαβε χώρα και η Black Friday, η μεγάλη ευκαιρία για αύξηση τζίρου στην αγορά, αλλά και ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμό 8,5%.

Το ένα συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η αύξηση όγκου πωλήσεων ήταν οριακή. Βεβαίως το αποτέλεσμα του συν 0,9% του Νοεμβρίου είναι καλύτερο από το πλην 2,3% του Οκτωβρίου. Όλα αυτά από άποψη όγκου πωλήσεων πάντα, γιατί αν δούμε τον τζίρο στο λιανεμπόριο, τότε η άνοδος είναι διψήφια: κατά 12,3% τον Νοέμβριο με βάση τις ίδιες ανακοινώσεις. Έχει ενδιαφέρον αυτό γιατί ο εν λόγω δείκτης είναι ο μόνος που αποτυπώνει την πορεία της αγοράς και από άποψη τζίρου και από άποψη όγκου πωλήσεων, δηλαδή αποτυπώνει αυτή την «ψαλίδα» που είναι ουσιαστικά ο πληθωρισμός.

Ο πληθωρισμός στο λιανεμπόριο το Νοέμβριο ήταν διψήφιος, έτρεχε με 11,4%. Για να δούμε όμως τι γίνεται ανά κατηγορία, για να φανεί σε ποια πεδία μετακυλίονται οι πληθωριστικές πιέσεις στο τελικό καταναλωτή.

Η ψαλίδα λοιπόν μεταξύ τζίρου και όγκου διευρύνεται στα καταστήματα ειδών διατροφής στο 12,3% και ειδικά στα σούπερ μάρκετ φτάνει στο 13,6%. Η διαφορά ανάμεσα στον όγκο πωλήσεων και στο τζίρο στον κλάδο, σε τρόφιμα, ποτά, καπνός είναι 12,9% με την αύξηση του τζίρου στο 15,6% και την αύξηση όγκου πωλήσεων στο 2,7%. Σε ποια πεδία είναι πιο μικρή ψαλίδα; Στα πολυκαταστήματα, σε έπιπλα, ηλεκτρικά είδη οικιακού εξοπλισμού αλλά και σε φάρμακα και καλλυντικά.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο είναι ότι τα στοιχεία και στη λιανική κατέγραψαν τις πληθωριστικές πιέσεις που υπήρχαν στην αγορά το Νοέμβριο με την πίεση να εντοπίζεται στα τρόφιμα. Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Οι πρόδρομοι δείκτες του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο δείχνουν ότι οι πιέσεις, αν και σχετικά μειωμένες, θα συνεχιστούν. Το στοίχημα του πληθωρισμού δεν είναι στοίχημα εβδομάδων. Είναι το στοίχημα της επιβίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της συγκράτησης των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα. Είναι και το στοίχημα για τη συγκράτηση των πιέσεων και για μισθολογικές αυξήσεις και – έτσι - για δεύτερο κύκλο απωλειών ανταγωνιστικότητας.

Ναι, είναι σαφές ότι τα τωρινά στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού. Δηλαδή θα είναι πιο βραδεία η επιπλέον άνοδος (πέραν δηλαδή αυτής που έλαβε χώρα έως τώρα). Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε. Αυτό δεν διασφαλίζει ότι ο κίνδυνος πέρασε. Τουναντίον, τα στοιχεία για την κατάσταση το κλάδο του λιανικού εμπορίου δείχνουν ένα διπλό πρόβλημα (και πληθωριστικών πιέσεων αλλά και μείωσης της πραγματικής αύξησης του όγκου πωλήσεων στην αγορά) που πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Όλες οι ειδήσεις

12:58

ΣΒΕ: Εθνικό σύμφωνο για τη βιομηχανία και 10ετή βιομηχανική στρατηγική πρότεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη

12:48

Η Ισλανδία ζυγίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το δημοψήφισμα

12:31

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Τη Δευτέρα οι υπογραφές Ελλάδας-Ισραήλ για τον νέο αντιαεροπορικό θόλο

12:30

Τράπεζες: Η αγορά δεν ακολουθεί κατά πόδας τους αναλυτές

12:29

Αραγτσί: Μπορεί να υπάρξει διπλωματία αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την πολιτική πίεσης

12:26

Μείωση 0,8% στις οικοδομικές άδειες τον Μάιο

12:17

Αύξηση 11,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο

12:13

Το Ταμείο Ανάκαμψης πέθανε - Ζήτω το Κλιματικό Ταμείο

12:13

ΥΠΑΑΤ: Έως 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 16 εκατ. στα αλιευτικά σκάφη

12:10

Berenberg: Το σοκ του Ιράν θα κρατήσει ψηλά τον πληθωρισμό - Πλήγμα στα νοικοκυριά από πετρέλαιο, αέριο και τρόφιμα

12:04

«Τα γυρνάει» ο Μπέρναμ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Είναι θέμα του Μουσείου»

11:58

Γεραπετρίτης: Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι έχει μια κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση

11:52

Διαμαντοπούλου: Ένα κακό ανέκδοτο τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ

11:46

Στην κατεδάφιση του Μπάντμιντον ο Δούκας - «Ανοίγει τον δρόμο για το Μητροπολιτικό Πάρκο»

11:44

Σύψας για ιό Δυτικού Νείλου: «Κανείς δεν είναι άνοσος» - Υπέρ της ανάπτυξης διαγνωστικών rapid tests

11:29

Google: Αλλάζει την πολιτική για τα spam στην Ευρώπη μετά από πιέσεις της ΕΕ

11:21

Αύξηση κατά 11,2% των θέσεων μαθητείας στον Δημόσιο Τομέα για το 2026-27

11:12

CrediaBank: Κατώτατος μισθός έως 1.600 ευρώ και νέες παροχές - Υπεγράφη η πρώτη ενιαία Συλλογική Σύμβαση

11:09

Χατζηδάκης για Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: «Δεν έτυχε… πέτυχε»

11:05

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και πληθωρισμό

11:03

Χρηματιστήριο: Διστακτική απόπειρα για τις 2.700 μονάδες

10:43

Γαλλία: Οριακά απέφυγε την ύφεση στο α' εξάμηνο - Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

10:39

Τράπεζα Πειραιώς: Στις αγορές με 6ετές ομόλογο, ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

10:23

Κάζακς: «Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επιτρέψει στον πληθωρισμό να εδραιωθεί - Πιθανή εξέλιξη η αύξηση επιτοκίων»

10:15

Πέθανε ο βασιλιάς της Νορβηγίας

10:15

Νέο Ειδικό Χωροταξικό για Βιομηχανία: 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

10:06

Εκτός λειτουργίας για δεύτερη μέρα η τηλεματική του ΟΑΣΑ λόγω βλάβης

10:00

Κοινά γυμνάσια Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο

09:58

Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως

09:53

Η Βενεζουέλα εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον OPEC


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider