Ο πληθωρισμός στο «ράφι» θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά... βραδύτερα λέει το λιανεμπόριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός στο «ράφι» θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά... βραδύτερα λέει το λιανεμπόριο
Πιο ισχυρή η πληθωριστική λαίλαπα στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Πιέσεις στις υπηρεσίες αποκλιμάκωση στη βιομηχανία. Στο κλάδο λιανεμπορίου οι ανατιμήσεις θα συνεχισθούν, αλλά υπάρχουν οι θετικές ενδείξεις για 2ο σερί μήνα.

Ο πληθωρισμός στις τιμές λιανικής θα παραμείνει μεν υψηλός και οι ανατιμήσεις θα συνεχισθούν, αλλά υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης για δεύτερο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα των μετρήσεων που έκανε το ΙΟΒΕ τον Ιανουάριο στο πλαίσιο του δείκτη οικονομικού κλίματος. Τα στοιχεία δείχνουν πως στο ερώτημα αν θα προβούν σε ανατιμήσεις τους επόμενους 3 μήνες οι επιχειρηματίες του κλάδου απάντησαν «ναι» σε χαμηλότερο ποσοστό (στο 52,3 ο δείκτης που αθροίζει το αποτέλεσμα των θετικών και αρνητικών απαντήσεων τον Ιανουάριο, από 57,5 τον Δεκέμβριο και από 64,4 τον Νοέμβριο).

Η αποκλιμάκωση αυτή οδηγεί τον δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών για το επόμενο 3μηνο στα χαμηλότερα επίπεδα για το κλάδο από τον Οκτώβριο του 2021. Και τούτο δίνει έναν «τόνο» και ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων από την Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιανουάριο συντείνοντας στην εκτίμηση για νέα αποκλιμάκωση (διαμορφώθηκε στο 7,6% σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη και στο 7,2% σε επίπεδο εθνικού δείκτη τον Δεκέμβριο).

Ωστόσο, και πάλι η άνοδος των τιμών είναι υψηλή. Ειδικά δεδομένου ότι πλέον «πατάει» πάνω στις ανατιμήσεις που είχαν ήδη ξεκινήσει έναν χρόνο πριν, ειδικά στα τρόφιμα. Κάτι που πυροδοτεί και το νέο γύρο μέτρων στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 που παρουσίασε αύξηση 12,3%, έναντι μόνο 0,9% ανόδου σε όρους Γενικού Δείκτη Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές χωρίς τον πληθωρισμό), μία «ψαλίδα» που δείχνει το εύρος των ανατιμήσεων...

Πιο ισχυρές οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη

Τα αναλυτικά στοιχεία από τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ όπως τα ανακοινώνει αναλυτικά η Κομισιόν για όλα τα κράτη (την 1η Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν και από το ΙΟΒΕ) δίνουν και μία άλλη διάσταση: το πρόβλημα για τους Έλληνες λιανέμπορους είναι πιο οξύ από ότι για το μέσο όρο της ΕΕ.

Ενώ λοιπόν σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των μετρήσεων ανά την ΕΕ έως και τον Μάρτιο του 2021 στην Ευρωζώνη η προσδοκία για ανατιμήσεις ήταν πιο έντονη από ότι στην Ελλάδα (δείκτης στο 9,8 και στο 1,3 αντίστοιχα), μετά η τάση αναστράφηκε και έτσι διατηρείται έως και τον Ιανουάριο του 2033 (στην ευρωζώνη στην οποία επίσης καταγράφεται μικρή μείωση της τάσης για αυξήσεις τιμών λιανικής ο δείκτης είναι στο 47,3 από 52,3 στην Ελλάδα).

Πιέσεις στις υπηρεσίες αποκλιμάκωση στη βιομηχανία

Ένα άλλο «καλό» στοιχείο είναι η αποκλιμάκωση των ανάλογων πιέσεων στις τιμές όπως την αντιλαμβάνονται οι Έλληνες βιομήχανοι. Ο δείκτης απαντήσεων (θετικών ή αρνητικών) για την πορεία των τιμών στο κλάδο το επόμενο τρίμηνο είναι στις 22,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 27,3 τον Δεκέμβριο και από 27.8 τον Νοέμβριο. μάλιστα υπάρχει και χαμηλότερη τάση από ότι στο μέσο όρο της ΕΕ, κάτι που το ΙΟΒΕ έχει ήδη αιτιολογήσει ως σχετιζόμενο με την δομή της οικονομίας και τη λειτουργία της αγοράς: στην ευρωζώνη ο δείκτης είναι στο 31,9.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εντεινόμενες πιέσεις, οι οποίες αφορούν στον κλάδο των υπηρεσιών. Ο δείκτης απαντήσεων (θετικών ή αρνητικών) για την πορεία των τιμών στο κλάδο το επόμενο τρίμηνο είναι στις 29,9 μονάδες τον Ιανουάριο από 24,6 τον Δεκέμβριο και τον Νοέμβριο. Με την εν λόγω ενίσχυση πλέον η τάση για ανατιμήσεις στο κλάδο των υπηρεσιών έχει φτάσει σε αυτή του μέσου όρου της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Απροσδόκητη αντοχή της οικονομίας το 2022 - Με ρυθμό 3,5% «έτρεξε» το ΑΕΠ

Λιανεμπόριο: Αύξηση στον κύκλο εργασιών και τον όγκο για τον Νοέμβριο - Πτώση 13,2% στα τρόφιμα και ποτά

Είμαστε εγκλωβισμένοι σε υψηλά πλεονάσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider