Η τιμή του αερίου βαρόμετρο για μέτρα στήριξης και για τη στάση των Βρυξελλών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στις Βρυξέλλες το μήνυμα για τα μέτρα στήριξης που μεταφέρεται από την πρώτη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών είναι πως λόγω των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις κυβερνήσεις ώστε να κάνουν τις παρεμβάσεις τους πιο στοχευμένες αλλά και για να αρχίσουν να τις αποσύρουν. Μιλάμε για «μήνυμα» και όχι για αποφάσεις, με το νέο ραντεβού για το θέμα να έχει ορισθεί για τον Μάρτιο.

Στην Αθήνα ο μηχανισμός που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την επιδότηση της τιμής του ρεύματος είναι έτσι δομημένος πού από μόνος του, λόγω της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, μειώνει το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.  Από το κονδύλι των 600 εκατομμύρια ευρώ που έχει προβλεφθεί φέτος για την συνδρομή του κράτους στον εν λόγω μηχανισμό επιδότησης ρεύματος, υπολογίζεται πως με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου απαιτείται το μισό ποσό, δηλαδή 300 εκατομμύρια ευρώ, που μπορούν να διοχετευθούν σε άλλα μέτρα στήριξης. Το «μπορούν» είναι όμως προς το παρόν… θεωρητικό,  γιατί η έλλειψη ορατότητας – διεθνώς - για το πώς θα κινηθούν οι τιμές ενέργειας ανάλογα με την πορεία του πολέμου καθώς και άλλους παράγοντες όπως ο χειμώνας που είναι «μπροστά», εμποδίζουν την ορατότητα.

Η εικόνα αυτή που μπορεί να δώσει επιπλέον δυνατότητες παρέμβασης, θα αρχίσει να γίνεται πιο ορατή τις επόμενες εβδομάδες και σταδιακά. Με επιπλέον ορόσημα το τελικό κλείσιμο του ΑΕΠ για το 2022, αλλά και το τελικό κλείσιμο του προϋπολογισμού σε δημοσιονομική βάση που ακόμη έχει αγνώστους «Χ» οι οποίοι μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα: από  μία πιθανή υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό κλείσιμο του 2022 της τάξης του 0,1% 0,2% του ΑΕΠ, έως ένα επιπλέον «δώρο» καταγραφής των κερδών ομολόγων στο «ταμείο» του 2023.

Όλα αυτά οδηγούν χρονικά στην περίπτωση της Ελλάδος στην Άνοιξη και στην τελική ευθεία των εκλογών. Με μεγάλο βεβαίως άγνωστο «Χ» το τι θα γίνει έως τότε και στην ΕΕ και στο αν και οι Βρυξέλλες μετακυλήσουν και αυτές χρονικά τις αποφάσεις για «επιβεβλημένη» απόσυρση των μέτρων στήριξης ή για πλαφόν στις επιδοτήσεις. Δηλαδή για το αν και «έξω» περιμένουν να δουν κατά πόσο η ύφεση στην κρίση ενέργειας είναι πρόσκαιρη ή αν είναι μόνο μία ανάπαυλα που θα πρέπει να οδηγήσει σε άλλου τύπου προετοιμασία για το 2ο εξάμηνο του 2023.

Όλες οι ειδήσεις

12:16

Ουκρανία: Ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα στο Κίεβο

12:03

Κίνα: Θέτει κανόνες στην ΑΙ με ανθρώπινη αλληλεπίδραση

11:52

Παπαστεργίου: Στόχος η δημιουργία μιας σύγχρονης, ψηφιακής Ελλάδας

11:43

Αργεντινή: Το Κογκρέσο ενέκρινε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μιλέι

11:36

Κινεζικές κυρώσεις σε αμερικανικές αμυντικές εταιρείες για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

11:23

Τραμπ: Δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Σομαλιλάνδης

11:12

Κιμ Γιονγκ Ουν: Σφυρηλατήθηκαν «δεσμοί αίματος» με τη Ρωσία

11:03

Εν αναμονή της συνάντησης Τραμπ - Ζελένσκι την Κυριακή - Στο τραπέζι τα ευαίσθητα ζητήματα

10:45

Ζελένσκι: Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη Λευκορωσία για τις επιθέσεις της

10:40

Βρετανία: Πέθανε ο Πέρι Μπαμόντε του συγκροτήματος The Cure

10:36

Ρούμπιο: Απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη

10:19

Αφρικανική Ένωση: Απορρίπτει «οποιαδήποτε αναγνώριση της Σομαλιλάνδης»

10:14

Νέα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στα νότια της Κρήτης

10:08

DW: Η AfD ετοιμάζεται να αλλάξει τη Γερμανία

09:56

Νιγηρία: Με πυραύλους από MQ-9 Reaper τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον τζιχαντιστών

09:47

Αναμένεται κύμα ψύχους και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας

09:30

Εφιαλτική χρονιά για το stock picking οδηγεί σε εκροές τρισεκατομμυρίων από τα funds

09:05

Ο δρόμος για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους

08:46

«ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»: Τι αλλάζει με την εφαρμογή της για εργαζόμενους και εργοδότες

08:41

Πρωτοχρονιά στα μπλόκα θα κάνουν οι αγρότες – Στις 12:00 κλείνει η Εθνική οδός στο ρεύμα προς Αθήνα

08:26

ΤτΕ: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το Ταμείο Ανάκαμψης – Το στοίχημα των επενδύσεων

08:17

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Πώς λειτουργεί η ρύθμιση και τι σημαίνει στην πράξη για τους δανειολήπτες

08:07

To ΑΙ «απογειώνει» το ηλεκτρονικό έγκλημα - Aπίστευτη deepfake απάτη σε βάρος βρετανικής πολυεθνικής

08:00

Ποιες φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

23:28

Τραμπ: Ο Ζελένσκι «δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ»

23:23

Wall Street: Σε «ακτίνα» ρεκόρ παρέμειναν οι δείκτες

22:51

Το πετρέλαιο έχασε 1 δολάριο με το σενάριο της «υπερπροσφοράς» στο μυαλό των επενδυτών

22:24

ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών

21:58

Ό,τι λάμπει, δεν είναι μόνο χρυσός: Ιστορική ημέρα και για το ασήμι, ρεκόρ για πλατίνα

21:33

Πώς η γήρανση του πληθυσμού αλλάζει τις οικονομίες του κόσμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider