O καλός καιρός μας... σώζει αλλά έως πότε;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένας από τους λόγους που η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου έχει επιστρέψει στα προ πολέμου επίπεδα είναι γιατί η Ευρώπη έκανε Πρωτοχρονιά με ζέστη και με τις αποθήκες της γεμάτες. Τόσο απλά, τόσο ευμετάβλητα και ενδεχομένως τόσο πρόσκαιρα. Γιατί, με βάση τις στατιστικές των κλιματολογικών συνθηκών ο βαρύς χειμώνας είναι μπροστά, αλλά και γιατί η βασική αιτία, δηλαδή ο πόλεμος και η γεωπολιτική/πληθωριστική κρίση, είναι εδώ. 

Βλέπουμε τι γίνεται με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. Είναι από τις υψηλότερες αφού επιβαρύνεται από τις τιμές φυσικού που ίσχυαν έναν μήνα πριν. Να μην ξεχνάμε και το γεγονός πως στην Ελλάδα έχουμε καλό καιρό αλλά και… άπνοια. Και έτσι το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι χαμηλό (κοντά στο 20% σήμερα από  40% τον Οκτώβριο).

Θα μου πεις, η λιανική τιμή παραμένει χαμηλή, αφού το κράτος πληρώνει τη διαφορά, Ναι, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτή η κάλυψη είναι πρόσκαιρη.

Προφανώς θα κρατήσει για όλο το πρώτο εξάμηνο. Αυτός ο χειμώνας θα βγει γιατί υπάρχουν τα κονδύλια του 1 δισ. ευρώ, υπάρχουν και οι εκλογές. Τα λεφτά μπορεί να φτάσουν και για τον επόμενο χειμώνα.

Είναι, όμως, σαφές πως αρχίζουν τα σενάρια για πληθωριστική κρίση ανά την ΕΕ έως και το 2025 και αν τα σενάρια αυτά ευοδωθούν, τότε αλλάζει το πράγμα. Τότε γίνεται κατανοητό πως μιλάμε για μία ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της ενεργειακής θωράκισης της χώρας. Δεν είναι όμως απλή αυτή η κουβέντα γιατί δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές από το κράτος. Μιλάμε για δομικές αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα ζουν τα νοικοκυριά τα επόμενα χρόνια.

Ο κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας ακόμα και σε μία χώρα με τόσο καλές κλιματολογικές συνθήκες όπως η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος. Προς το παρόν όραμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει. Το δόγμα για περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης χωράει πολύ μεγάλη κουβέντα και προφανώς δεν έχει σχέση με τα ενεργειακά αλλά και με τα εισοδηματικά και τα κτιριακά στάνταρ της χώρας.

Δεν φτάνει ούτε ένα, ούτε τρία, ούτε δέκα «Εξοικονομώ» για να διαμορφωθεί ένα ποιοτικό ενεργειακό απόθεμα.

Επιπλέον, η ιδιωτική επένδυση στη στέγαση είναι πολύ πιο δύσκολη σε συνθήκες ακρίβειας, υψηλού κόστους και ακριβών τιμών κατοικιών. Διαμορφώνεται ένας γόρδιος δεσμός, μία παγίδα που μπορεί να αποφευχθεί  μόνο από…. τύχη, δηλαδή από παγκόσμιες εξελίξεις που θα αποκλιμακώσουν την κρίση που βιώνουμε το τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Αλλά, ακόμη κι έτσι, όσα βιώσαμε κάνουν σαφές πως θα πρέπει να σχεδιάσουμε ολιστικά και με όραμα, χωρίς πολιτικά πισωγυρίσματα, ένα σχέδιο που θα θωρακίσει συνολικά τη χώρα. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, όλα συνδέονται. Η ανάπτυξη, η σύγκλιση των εισοδημάτων, η συγκράτηση της ακρίβειας, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η γενικότερη αύξηση του βιοτικού επιπέδου σε πολλά πεδία θα βοηθήσουν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και το κράτος να επενδύσει στην επόμενη μέρα.

Γιατί,  κακά τα ψέματα, μόνο ο καλός καιρός και η καλή τύχη δε σώζει…

Όλες οι ειδήσεις

22:19

Θεσσαλονίκη: Κλειστός το βράδυ ο Περιφερειακός λόγω εργασιών για το Flyover

22:00

Αμμουλιανή: Απόδραση στο μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής

21:42

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για επικείμενα μαζικά ρωσικά πλήγματα στη χώρα του

21:33

Bloomberg: Οι φόβοι του Τραμπ για την οικονομία υπονομεύουν το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ

21:17

Στους 4.057 οι νεκροί στον Λίβανο από τις 2 Μαρτίου

20:54

Ρωσία: Μία νεκρή και τραυματίες από επίθεση οπλισμένου με μαχαίρι

20:39

Νέα εποχή στην ιχνηλασιμότητα των αιγοπροβάτων με ηλεκτρονικούς βώλους και ψηφιακή καταγραφή

20:16

Το οικονομικό αποτύπωμα του Μουντιάλ

20:08

Centcom: «Το Ιράν δεν ελέγχει το Ορμούζ, συνεχίζεται η ροή των πλοίων»

19:53

Κίνα: Περισσότερα ηλεκτρικά από συμβατικά αυτοκίνητα

19:32

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στη Βαρσοβία το Τάγμα του Λευκού Αετού

19:02

Χεζμπολάχ και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης πυρός

18:42

Αγορές και οικονομία σε διαφορετικό μήκος κύματος μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

18:28

Γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία: 35 διαμερίσματα σε «κόκκινη επιφυλακή» από αύριο

18:10

Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο συνιδρυτής της Ubisoft, Κλοντ Γκιγιεμό

17:52

«Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε την δημοτικότητά μου», απαντά η Μελόνι στον Τραμπ

17:39

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Κάρυστο

17:22

Σκέρτσος: «Δικαστικός Χάρτης: η μεγάλη αθόρυβη μεταρρύθμιση»

17:04

Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην Κορινθία

16:45

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

16:27

Σκωτσέζικο ντουζ με τα Στενά του Ορμούζ- «Έκλεισαν» λέει η Τεχεράνη, διαψεύδει η Centcom

16:26

Πόσο κοστίζουν βασικά είδη διατροφής: Συγκλίναμε με την ΕΕ σε ακρίβεια τροφίμων, μεγάλες αποκλίσεις ανά αλυσίδα

16:09

Τραμπ: «Η Μελόνι θέλει να ξαναγίνουμε φίλοι για να ανέβει στα γκάλοπ»

15:54

Ο ΠΟΥ εκδίδει ολοκληρωμένες οδηγίες για τη νόσο από φιλοϊό

15:41

Ισπανία: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του Σάντσεθ

15:27

Τις εργασίες του Lyceum Project 2026 παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

15:18

ΟΗΕ: Ανησυχίες για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

14:57

Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν θα διεξαχθούν αύριο στην Ελβετία

14:39

Το ΥΠΑΑΤ εξετάζει πιλοτική αλιεία λαγοκέφαλων με οικονομικά κίνητρα

14:20

ΕΛΑΣ: «Δωρεάν μετακινήσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider