O καλός καιρός μας... σώζει αλλά έως πότε;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένας από τους λόγους που η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου έχει επιστρέψει στα προ πολέμου επίπεδα είναι γιατί η Ευρώπη έκανε Πρωτοχρονιά με ζέστη και με τις αποθήκες της γεμάτες. Τόσο απλά, τόσο ευμετάβλητα και ενδεχομένως τόσο πρόσκαιρα. Γιατί, με βάση τις στατιστικές των κλιματολογικών συνθηκών ο βαρύς χειμώνας είναι μπροστά, αλλά και γιατί η βασική αιτία, δηλαδή ο πόλεμος και η γεωπολιτική/πληθωριστική κρίση, είναι εδώ. 

Βλέπουμε τι γίνεται με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. Είναι από τις υψηλότερες αφού επιβαρύνεται από τις τιμές φυσικού που ίσχυαν έναν μήνα πριν. Να μην ξεχνάμε και το γεγονός πως στην Ελλάδα έχουμε καλό καιρό αλλά και… άπνοια. Και έτσι το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι χαμηλό (κοντά στο 20% σήμερα από  40% τον Οκτώβριο).

Θα μου πεις, η λιανική τιμή παραμένει χαμηλή, αφού το κράτος πληρώνει τη διαφορά, Ναι, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτή η κάλυψη είναι πρόσκαιρη.

Προφανώς θα κρατήσει για όλο το πρώτο εξάμηνο. Αυτός ο χειμώνας θα βγει γιατί υπάρχουν τα κονδύλια του 1 δισ. ευρώ, υπάρχουν και οι εκλογές. Τα λεφτά μπορεί να φτάσουν και για τον επόμενο χειμώνα.

Είναι, όμως, σαφές πως αρχίζουν τα σενάρια για πληθωριστική κρίση ανά την ΕΕ έως και το 2025 και αν τα σενάρια αυτά ευοδωθούν, τότε αλλάζει το πράγμα. Τότε γίνεται κατανοητό πως μιλάμε για μία ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της ενεργειακής θωράκισης της χώρας. Δεν είναι όμως απλή αυτή η κουβέντα γιατί δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές από το κράτος. Μιλάμε για δομικές αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα ζουν τα νοικοκυριά τα επόμενα χρόνια.

Ο κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας ακόμα και σε μία χώρα με τόσο καλές κλιματολογικές συνθήκες όπως η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος. Προς το παρόν όραμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει. Το δόγμα για περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης χωράει πολύ μεγάλη κουβέντα και προφανώς δεν έχει σχέση με τα ενεργειακά αλλά και με τα εισοδηματικά και τα κτιριακά στάνταρ της χώρας.

Δεν φτάνει ούτε ένα, ούτε τρία, ούτε δέκα «Εξοικονομώ» για να διαμορφωθεί ένα ποιοτικό ενεργειακό απόθεμα.

Επιπλέον, η ιδιωτική επένδυση στη στέγαση είναι πολύ πιο δύσκολη σε συνθήκες ακρίβειας, υψηλού κόστους και ακριβών τιμών κατοικιών. Διαμορφώνεται ένας γόρδιος δεσμός, μία παγίδα που μπορεί να αποφευχθεί  μόνο από…. τύχη, δηλαδή από παγκόσμιες εξελίξεις που θα αποκλιμακώσουν την κρίση που βιώνουμε το τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Αλλά, ακόμη κι έτσι, όσα βιώσαμε κάνουν σαφές πως θα πρέπει να σχεδιάσουμε ολιστικά και με όραμα, χωρίς πολιτικά πισωγυρίσματα, ένα σχέδιο που θα θωρακίσει συνολικά τη χώρα. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, όλα συνδέονται. Η ανάπτυξη, η σύγκλιση των εισοδημάτων, η συγκράτηση της ακρίβειας, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η γενικότερη αύξηση του βιοτικού επιπέδου σε πολλά πεδία θα βοηθήσουν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και το κράτος να επενδύσει στην επόμενη μέρα.

Γιατί,  κακά τα ψέματα, μόνο ο καλός καιρός και η καλή τύχη δε σώζει…

Όλες οι ειδήσεις

23:26

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Ούτε λέξη για τη Γλυφάδα την μέρα της μεγάλης νεροποντής»

22:59

Η Βρετανία ιδρύει το δικό της FBI - Ανακοινώθηκε η νέα Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία

22:33

Χατζηθεοδοσίου: Είναι στις προθέσεις μου να θέσω υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Αττικής

22:19

ΔΕΔΔΗΕ σε δήμαρχο Γλυφάδας: Καμία εκσκαφή, μόνο απομάκρυνση υλικών

22:07

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 15 εκατ. ευρώ

21:54

Αιφνίδια επίσκεψη Χαρδαλιά στο Πέραμα: Κάποια θέματα μένουν στα συρτάρια δυστυχώς χωρίς λόγο

21:27

Σκέρτσος: Τι πετύχαμε για την αναπηρική κοινότητα το 2025;

21:14

Κικίλιας: «Μας κάνατε περήφανους για το ιστορικό χάλκινο της Εθνικής πόλο»

21:00

Στο τρίγωνο Καναδά - ΗΠΑ - Κίνας: Φουντώνει το εμπορικό «μπρα ντε φερ»

20:44

Άνοιξαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη βόρεια Συρία: Έφτασε βοήθεια στο Κομπάνι

20:30

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός αναζητά τη σορό του τελευταίου ομήρου

20:16

Μητσοτάκης για το χάλκινο της Εθνικής Πόλο: Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι

20:02

Ο CEO της Airbus προειδοποιεί για νέους κινδύνους με φόντο τους δασμούς

19:48

Σύρος: Σορός γυναίκας εντοπίστηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης

19:34

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 80 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν σήμερα

19:20

«Χάλκινη» η Εθνική Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο: Με 5-12 την Ιταλία

19:06

Συνέδριο Νέας Αριστεράς: Αποφεύχθηκε η ρήξη - Παραμένει το χάσμα

18:52

Ζελένσκι: 100% έτοιμο το έγγραφο με τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για Ουκρανία

18:38

Οι Δημοκρατικοί απειλούν με shutdown μετά τον θάνατο του 37χρονου - Παρέμβαση Ομπάμα

18:24

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 75χρονος που έπεσε από τον 4ο όροφο

18:10

Γουίτκοφ: Χρήσιμες οι συνομιλίες με Νετανιάχου για το σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας

17:56

Τρεις νεκροί στη Γάζα από ισραηλινά πυρά

17:42

Στο VIP Lounge του ΟΑΚΑ τη Δευτέρα η κοπή πίτας του Κωστή Χατζηδάκη

17:28

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο 29ο Παζάρι Βιβλίου

17:14

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό υπό Μητσοτάκη - Η ατζέντα

17:00

Χειμερινές εκπτώσεις: Ο κρίσιμος Ιανουάριος και η επόμενη μέρα - Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα

16:52

Στο έλεος της χιονοκαταιγίδας Fern οι ΗΠΑ - 4 νεκροί και 1 εκατ. σπίτια χωρίς ρεύμα

16:40

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας - Μετατρέπεται σε Πάρκο Μνήμης

16:26

Τζιτζικώστας: Ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση της ΕΕ να καταπολεμά το μίσος σε κάθε του μορφή

16:12

Πάτρα: Νεκρός ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του

gazzetta
gazzetta reader insider insider