Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, η ακρίβεια όμως δεν θα φύγει

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η συμφωνία, έστω και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και από πολλά σκαμπανεβάσματα, για το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου προσέφερε και ικανοποίηση και ανακούφιση. Αποτελεί μία ασπίδα για τα… χειρότερα, έναντι δηλαδή μιας νέας κερδοσκοπικής πίεσης από τις 15 Φεβρουαρίου του 2023 και μετά, όταν δηλαδή θα τεθεί σε ισχύ. Γιατί, ας μη ξεχνάμε, αυτός ο μηχανισμός δεν έχει φτιαχτεί για το τώρα αλλά για το αύριο της ΕΕ.

Η απόφαση λήφθηκε κυρίως για το χειμώνα του 2023. Γενικά, για τις πιέσεις που μπορεί να σημειωθούν στην αγορά όταν θα πρέπει να ξαναγεμίσουν οι αποθήκες της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνει αυτό που η αγορά εκτιμά: πως οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου ήρθαν για να μείνουν. Η ακρίβεια στην ενέργεια δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας, αν και βεβαίως κάνεις δεν αποκλείει οι τιμές να αποκλιμακωθούν, λίγο ή περισσότερο παραμένοντας - σε κάθε σενάριο που τώρα είναι στο τραπέζι – σε πολύ πιο υψηλές τιμές από τα επίπεδα που ξέραμε προ ενεργειακής κρίσης.

Ο πληθωρισμός ενέργειας λοιπόν μπορεί να επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα λόγω της μικρής αυτής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών, αλλά και του γεγονότος ότι η ενεργειακή κρίση έκλεισε ένα χρόνο. Δηλαδή γιατί μετράμε την άνοδο σε σχέση με την ήδη υψηλή τιμή που ίσχυε στο τέλος του 2021. Αλλά, είναι ξεκάθαρο πως οι τιμές αυτές είναι ακριβές, και στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ.

Ακριβές τιμές ενέργειας όμως σημαίνει και ακριβό ρεύμα, άρα και υψηλό κόστος παραγωγής. Άρα, σημαίνει ακριβές τιμές σε τρόφιμα και σε πολλά άλλα προϊόντα. Άλλωστε, τα στοιχεία το αποδεικνύουν αφού ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και σε πολλά άλλα είδη και υπηρεσίες συνεχίζει να επιταχύνεται. Γιατί, να μην ξεχνάμε, υπάρχει μία χρονική απόκλιση μέχρι να φανεί η ακρίβεια από τον παραγωγό στο «ράφι».

Ακόμα λοιπόν και αν πετύχει το σχέδιο για τη συγκράτηση της ανόδου στις τιμές των τροφίμων και των άλλων βιομηχανικών προϊόντων τους επόμενους μήνες, ακόμη δηλαδή και αν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί, η ακρίβεια θα παραμείνει και σε αυτό το πεδίο.

Το ίδιο ισχύει και με την ανάγκη για μέτρα στήριξης και στο ρεύμα και στην «τσέπη» του καταναλωτή και στο κόστος λειτουργίας μίας επιχείρησης. Ανάγκες θα υπάρχουν και θα πρέπει (προφανώς εν μέρει) να καλύπτονται. Και εδώ είναι το πολύ κρίσιμο στοιχείο γιατί θα πρέπει να ξεδιπλωθούν, ομαλά και επιτυχώς, παρεμβάσεις που θα στηρίζουν ισόρροπα πολλές ανάγκες: τη λειτουργία της αγοράς και τον ανταγωνισμό, την κοινωνία και την κατανάλωση, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της οποίας θα μπορέσουν να αντισταθμισθούν, στο μέλλον, οι απώλειες.

Όλες οι ειδήσεις

11:32

Ευκαιρία ή παγίδα; Τι κρύβουν οι δύο μεγάλες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ για τη Γεωργία

11:14

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

11:01

Αυξήθηκαν οι οφειλές των επιχειρηματιών στο ΚΕΑΟ - Μειώθηκαν οι ρυθμίσεις

10:52

Motor Oil: Διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αργού λόγω της κρίσης

10:33

Δένδιας: Η ιστορική μνήμη είναι ο οδηγός μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου

10:25

Πτώση 5% στο πετρέλαιο - Έτοιμος για νέα αποδέσμευση αποθεμάτων ο ΔΟΕ

10:20

Έκαναν περιουσίες και μετά εξαφανίστηκαν: Δουλειές που κατέρρευσαν ξαφνικά

10:00

Ακίνητα: Η κρίση των κόκκινων και η αναδιάρθρωση της αγοράς κατοικίας

09:54

«Τείχος προστασίας» για τα web της Επιτροπής Εποπτείας Παιγνίων

09:37

Τραμπ: Η 25η Μαρτίου 2026 «Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας»

09:17

Δανία - εκλογές: Η συμμαχία της κεντροαριστεράς επικρατεί, αλλά δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία

08:56

Μέση Ανατολή: Νέα κύματα επιθέσεων - «Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους», λέει το Ιράν

08:50

125 προσλήψεις χωρίς προσόντα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - 30 πτυχιούχοι στην Εθνική Τράπεζα

08:46

ΔΑΑ: Πώς προχωρά το πλάνο επέκτασης - Τα σχέδια και οι εκτιμήσεις για το 2026

08:44

Τυχερά παίγνια: 3 στους 4 παίκτες βλέπουν τον δρόμο προς την παρανομία - Η Ελλάδα από τις ακριβότερες αγορές στην Ευρώπη

08:36

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου - Ξεκίνησε η στρατιωτική παρέλαση

08:28

Εθνική Στρατηγική για το Διάστημα καταρτίζει η Ελλάδα

08:22

Υπερταμείο: Διαγωνισμός «μαμούθ» 272,5 εκατ. για Facilities Management σε δομές φιλοξενίας

08:16

«Αλμυρό» το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

08:10

Πετρέλαιο - βενζίνη: Η ανάσα που δεν ήρθε και το νέο ράλι τιμών

23:55

Κένυα: Τουλάχιστον 88 νεκροί και χιλιάδες άστεγοι εξαιτίας των πλημμυρών

23:44

ΗΠΑ: «Καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ

23:34

Τσεχία: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό βιομηχανίας όπλων που συνεργάζεται με ισραηλινή εταιρεία

23:27

Ισραήλ: Τουλάχιστον 12 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους κοντά στο Τελ Αβίβ

23:20

Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται ολοένα και λιγότερο προβλέψιμες»

23:11

Οκτώ νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

23:05

Οι 15 όροι του Τραμπ για το τέλος του πολέμου με το Ιράν - Απαιτήσεις και ανταλλάγματα

23:00

Η NASA αναστέλλει το σχέδιο κατασκευής του διαστημικού σταθμού Gateway στη Σελήνη

22:47

Τουρκία: Ο υπουργός Ενέργειας διαψεύδει τη διακοπή ροής φυσικού αερίου από το Ιράν

22:39

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider