Tο εκλογικό μήνυμα που κομίζει η κάρτα αγορών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η προσθήκη στο πακέτο μέτρων στήριξης του 2023 της κάρτας αγορών 650 εκατομμυρίων ευρώ αφορά ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, όσους είναι χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων. Δεν λύνει το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά, ας μη γελιόμαστε, αποτελεί ένα βοήθημα που θα φτάσει σε πολύ μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, μεταφέροντας και σημειολογικά το μήνυμα της κάλυψης. Για όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, είναι ένα σημαντικό μέτρο, γιατί για ένα ζευγάρι με 2 παιδιά και οικονομικά προβλήματα τα 52 ευρώ το μήνα έχουν αξία.  

Είναι σημαντικό επίσης πως χρηματοδοτείται από τα έσοδα που θα φέρει η φορολόγηση των διυλιστηρίων. Γιατί μεταφέρει προς τα «έξω» το μήνυμα πως η παρέμβαση είναι πλήρως «καλυμμένη» δημοσιονομικά και προς τα «μέσα» πως γίνεται κάποια αναδιανομή.

Προφανώς η αξία του δεν είναι μεγάλη αν συγκριθεί με μέτρα στήριξης τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής ή αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Γίνεται σαφές λοιπόν πως οι παρεμβάσεις δισεκατομμυρίων του καιρού της πανδημίας έχουν τελειώσει οριστικά. Άλλωστε η Ελλάδα φιγουράρει στη λίστα της Ε.Ε. με τα κράτη που λάβανε από τα πιο πολλά μέτρα στήριξης το 2022: στο 2,2% του ΑΕΠ έναντι 1,1% μέσου όρου στην ΕΕ. Και αυτό, για ένα κράτος με τόσο υψηλό χρέος που επιχειρεί να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα είναι ένα… θέμα. Γιατί φέτος η Ελλάδα, ακριβώς λόγω των επερχόμενων εκλογών, θα είναι σε ακόμη πιο στενή παρακολούθηση.

Υπάρχουν και άλλα... μηνύματα που κομίζει το εν λόγω μέτρο και εν όψει των εκλογών. Για παράδειγμα έχει μία σημασία το πως εκτείνεται… χρονικά. Ουσιαστικά στην τσέπη των νοικοκυριών θα φανεί προς το… Πάσχα αφού θα εφαρμόζεται για τις αγορές Φεβρουαρίου – Ιουλίου. Ανάλογο πολιτικό «ορίζοντα» άλλωστε έδωσαν στις τοποθετήσεις τους και κυβερνητικοί αξιωματούχοι για το χρόνο των εκλογών.

Και να μην ξεχάσουμε πως ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως το 2023 θα συνεχίσει τον ίδιο, οριζόντιο, μηχανισμό επιδότησης του κόστους του ρεύματος. Το λέμε γιατί υπάρχουν οι πιέσεις στην Ε.Ε. για εξαίρεση από την επιδότηση όσων δεν εξοικονομούν ή όσων δεν είναι ως επιχειρηματίες βιώσιμοι.

Βεβαίως παραμένουν αποθέματα για άλλες παρεμβάσεις. Είτε από την υπεραπόδοση των εσόδων φέτος και το 2023, είτε από το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που μπορεί – ανάλογα με τις συνθήκες – να οδεύσει και σε άλλες παρεμβάσεις πέρα από το ρεύμα. Άλλωστε, είπαμε, στην κυβέρνηση το ξεκαθαρίζουν πως οι εκλογές αργούν ακόμη.

Να κρατήσουμε προς το παρόν λοιπόν το - πολύ θετικό - στοιχείο ότι η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα, διατηρώντας τα μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ και χτίζει, βήμα-βήμα, νέες παρεμβάσεις θωράκισης. Κινείται με βάση τα λεφτά που μπορεί να δώσει και έχοντας κατά νου πως οι δυσκολίες στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να διαρκέσουν.

Μακάρι όσο πλησιάζει η προεκλογική περίοδος η στάση αυτή να διατηρηθεί. Γιατί έχουμε χορτάσει από πλειοδοσία δεσμεύσεων, παροχών και εξαγγελιών ως χώρα, ως πολίτες, ως επιχειρηματίες. Το 2023 θα είναι ένας χρόνος δύσκολος και καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας, για το αν θα ξεφύγουμε από τις νέες κρίσεις που βιώνουμε ή αν θα βρεθούμε και πάλι σε περιπέτειες.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Γερμανία: Ανάπτυξη 1% προβλέπει για το 2026 η κυβέρνηση

23:43

Tesla: Η πρώτη ετήσια πτώση εσόδων που έχει καταγράψει ποτέ «επισκιάζει» το νικηφόρο τρίμηνο - Γιατί ανεβαίνει η μετοχή

23:35

Θετικό δ' τρίμηνο για Meta με έσοδα 59,89 δισ. δολαρίων - Ισχυρό forecast πωλήσεων

23:23

Microsoft: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα, αλλά «φρενάρει» η ανάπτυξη στο cloud

23:21

Wall Street: Άγγιξε αλλά δεν κράτησε τις 7.000 μονάδες ο S&P 500 λόγω Fed - Πάουελ

23:08

Κολομβία: Αγνοείται αεροσκάφος με 15 επιβαίνοντες

22:55

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τετραμήνου λόγω των απειλών Τραμπ προς Ιράν

22:41

Τραμπ: Μετέωρη η «αποκλιμάκωση» που είχε υποσχεθεί στη Μινεάπολη - Σκληρή επίθεση κατά του δημάρχου Φρέι

22:28

Ελβετία: Πολιτικός χρησιμοποίησε εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας για σκοποβολή - Πρόστιμο 544 ευρώ

22:14

Οργή βετεράνων πολέμου στη Δανία - Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη αφαίρεσε σημαίες της χώρας

22:02

Πάουελ: Στο «περίμενε» για επιτόκια - Βελτιωμένο το αναπτυξιακό outlook

21:50

Ιράν: Δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά αλλά είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

21:38

Χρυσός: Διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά την «παύση» Fed

21:27

Στουρνάρας στο ΕΒΕΑ: Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της

21:13

Κροατία: Η χώρα δεν θα ενταχθεί στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

21:00

Έβαλε στον «πάγο» τα επιτόκια η Fed: Πώς «διαβάζει» πληθωρισμό - αγορά εργασίας

20:59

Δημοσκόπηση GPO: Στο 13,7% η «ψαλίδα» ΝΔ με ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι πολίτες για Καρυστιανού - Τσίπρα

20:48

ΗΠΑ: Σε αργία τέθηκαν οι πράκτορες που πυροβόλησαν τον Άλεξ Πρέτι

20:36

Mε ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας θα επαναπατριστούν οι σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ

20:23

Μερτς για συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ: Απαιτείται τώρα μια τελική απόφαση - Δεν θα δεχτούμε επιδείνωσή της

20:11

Συνάντηση Στουρνάρα – Κοντογεώργη: Η χώρα συνεχίζει το δρόμο της υπευθυνότητας απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό

20:00

ΗΠΑ: Αδύναμο δολάριο, ρεκόρ στη Wall Street και αυξανόμενοι κίνδυνοι από τους ξένους επενδυτές

19:55

Μητσοτάκης: Νέα εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης

19:43

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε η υποψήφια βουλεύτρια Αριστέα Καζάκου σε ηλικία 40 ετών

19:30

«Σε καμία περίπτωση»: Ο Μπέσεντ διαψεύδει αναφορές παρέμβασης των ΗΠΑ στο γεν

19:22

Ευρωαγορές: Απώλειες στους δείκτες με «βαρίδια» ASML και LVMH

19:05

Γεραπετρίτης στο ΣΑ ΟΗΕ: Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή αποτελεί επιτακτική ηθική, πολιτική και ανθρωπιστική αναγκαιότητα

19:03

Βιολάντα: Ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης και οι άλλοι 2 κατηγορούμενοι

18:54

Ρούμπιο: Θα βρεθεί μια λύση αναφορικά με τη Γροιλανδία που θα ικανοποιεί «όλους»

18:46

Κεφαλογιάννη: Η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην ινδική αγορά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider