Tο εκλογικό μήνυμα που κομίζει η κάρτα αγορών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η προσθήκη στο πακέτο μέτρων στήριξης του 2023 της κάρτας αγορών 650 εκατομμυρίων ευρώ αφορά ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, όσους είναι χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων. Δεν λύνει το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά, ας μη γελιόμαστε, αποτελεί ένα βοήθημα που θα φτάσει σε πολύ μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, μεταφέροντας και σημειολογικά το μήνυμα της κάλυψης. Για όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, είναι ένα σημαντικό μέτρο, γιατί για ένα ζευγάρι με 2 παιδιά και οικονομικά προβλήματα τα 52 ευρώ το μήνα έχουν αξία.  

Είναι σημαντικό επίσης πως χρηματοδοτείται από τα έσοδα που θα φέρει η φορολόγηση των διυλιστηρίων. Γιατί μεταφέρει προς τα «έξω» το μήνυμα πως η παρέμβαση είναι πλήρως «καλυμμένη» δημοσιονομικά και προς τα «μέσα» πως γίνεται κάποια αναδιανομή.

Προφανώς η αξία του δεν είναι μεγάλη αν συγκριθεί με μέτρα στήριξης τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής ή αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Γίνεται σαφές λοιπόν πως οι παρεμβάσεις δισεκατομμυρίων του καιρού της πανδημίας έχουν τελειώσει οριστικά. Άλλωστε η Ελλάδα φιγουράρει στη λίστα της Ε.Ε. με τα κράτη που λάβανε από τα πιο πολλά μέτρα στήριξης το 2022: στο 2,2% του ΑΕΠ έναντι 1,1% μέσου όρου στην ΕΕ. Και αυτό, για ένα κράτος με τόσο υψηλό χρέος που επιχειρεί να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα είναι ένα… θέμα. Γιατί φέτος η Ελλάδα, ακριβώς λόγω των επερχόμενων εκλογών, θα είναι σε ακόμη πιο στενή παρακολούθηση.

Υπάρχουν και άλλα... μηνύματα που κομίζει το εν λόγω μέτρο και εν όψει των εκλογών. Για παράδειγμα έχει μία σημασία το πως εκτείνεται… χρονικά. Ουσιαστικά στην τσέπη των νοικοκυριών θα φανεί προς το… Πάσχα αφού θα εφαρμόζεται για τις αγορές Φεβρουαρίου – Ιουλίου. Ανάλογο πολιτικό «ορίζοντα» άλλωστε έδωσαν στις τοποθετήσεις τους και κυβερνητικοί αξιωματούχοι για το χρόνο των εκλογών.

Και να μην ξεχάσουμε πως ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως το 2023 θα συνεχίσει τον ίδιο, οριζόντιο, μηχανισμό επιδότησης του κόστους του ρεύματος. Το λέμε γιατί υπάρχουν οι πιέσεις στην Ε.Ε. για εξαίρεση από την επιδότηση όσων δεν εξοικονομούν ή όσων δεν είναι ως επιχειρηματίες βιώσιμοι.

Βεβαίως παραμένουν αποθέματα για άλλες παρεμβάσεις. Είτε από την υπεραπόδοση των εσόδων φέτος και το 2023, είτε από το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που μπορεί – ανάλογα με τις συνθήκες – να οδεύσει και σε άλλες παρεμβάσεις πέρα από το ρεύμα. Άλλωστε, είπαμε, στην κυβέρνηση το ξεκαθαρίζουν πως οι εκλογές αργούν ακόμη.

Να κρατήσουμε προς το παρόν λοιπόν το - πολύ θετικό - στοιχείο ότι η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα, διατηρώντας τα μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ και χτίζει, βήμα-βήμα, νέες παρεμβάσεις θωράκισης. Κινείται με βάση τα λεφτά που μπορεί να δώσει και έχοντας κατά νου πως οι δυσκολίες στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να διαρκέσουν.

Μακάρι όσο πλησιάζει η προεκλογική περίοδος η στάση αυτή να διατηρηθεί. Γιατί έχουμε χορτάσει από πλειοδοσία δεσμεύσεων, παροχών και εξαγγελιών ως χώρα, ως πολίτες, ως επιχειρηματίες. Το 2023 θα είναι ένας χρόνος δύσκολος και καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας, για το αν θα ξεφύγουμε από τις νέες κρίσεις που βιώνουμε ή αν θα βρεθούμε και πάλι σε περιπέτειες.

Όλες οι ειδήσεις

18:18

Στουρνάρας: Ανησυχίες για ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πραγματικές και δικαιολογημένες

18:00

Επίσκεψη Τασούλα στην Αρμενία

17:49

ΔΟΑE: Drone έθεσε στο στόχαστρο εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:39

Μαρινάκης για παγκόσμια ημέρα ελευθερίας Τύπου: Αυτά έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το τοπίο στα ΜΜΕ

17:29

Μαρόκο: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην άσκηση "African Lion 2026"

17:20

Τσίπρας: Γιατί αρνήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά ντοκιμαντέρ του Σκάι

17:01

Οι επιθέσεις Τραμπ κατά Ευρωπαίων ηγετών επιδεινώνουν το ψυχρό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις

16:24

Σδούκου: Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου

16:13

Τα μνημόνια δε χτίζονται σε μια μέρα

16:00

Παπασταύρου: Κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία

15:46

Εκτοξεύθηκαν οι πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων

15:41

Κεφαλογιάννη από το 11ο Mediterranean Yacht Show: Στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού

15:20

Μητσοτάκης: Συναντήσεις με Γερμανό ΥΠΕΞ και Ευρωπαίο Επίτροπο Άμυνας και Διαστήματος τη Δευτέρα

15:14

Δημοσκόπηση Marc: Πρωτιά ΝΔ με άνοδο ποσοστών

14:44

Τσουκαλάς: Εκλογές το συντομότερο

14:28

Φρουροί της Επανάστασης: Για τις ΗΠΑ οι επιλογές είναι μια αδύνατη στρατιωτική επιχείρηση ή μια κακή συμφωνία

14:12

Στενά του Ορμούζ: Σχεδόν στο μηδέν η κίνηση της ναυσιπλοΐας

13:55

Χατζηδάκης: Νέα συμφωνία αλήθειας απέναντι στον λαϊκισμό

13:51

Κοντογεώργης - Περιφέρεια 2030: Το μέλλον της Ελλάδας χτίζεται στην Περιφέρεια

13:44

Ρωσία: Πυρκαγιά ξέσπασε στο λιμάνι Πριμόρσκ έπειτα από ουκρανική επίθεση

13:18

Βρετανία: Τι σημαίνει η αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής

13:14

ΟΠΕΚ+: Προχώρησε σε συμβολική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μετά την αποχώρηση των ΗΑΕ

13:07

Τέλος στο «φούσκωμα» καταναλωτικών δανείων – Πώς αλλάζει το ταβάνι της οφειλής

13:00

Μετρό Αθήνας: Τα σχέδια των επεκτάσεων με ορίζοντα το 2045 και οι νέες «γραμμές»

12:51

Επτά στις δέκα περιοχές Natura προστατεύονται από ΕΠΜ

12:48

Λίβανος: Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για περιοχές πέρα από το νότιο τμήμα της χώρας

12:41

Πειρατές κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Υεμένης

12:37

Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στη Χερσώνα

12:33

Κίνα: Αψηφά κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider