Ήταν καλύτερο τον Νοέμβριο το (οικονομικό) κλίμα αλλά υπάρχουν και… μπουρίνια

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα νέα στοιχεία για την πορεία του οικονομικού κλίματος το μήνα Νοέμβριο έχουν καλά νέα για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη:  το οικονομικό κλίμα ανέκαμψε, έστω και... λίγο. Ειδικά στην Ελλάδα έχει ενδιαφέρον ότι ξεπέρασε, και πάλι, το «ψυχολογικό» όριο των 100 μονάδων (101,4), όταν στην ΕΕ η άνοδος σημαίνει πως πήγε στις 92,2 μονάδες.

Πάμε λοιπόν καλά, η αγορά αντέχει, το ίδιο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι δείκτες που συνδέονται με την αβεβαιότητα υποχώρησαν, η πρόθεση για αγορές ενισχύεται, το ίδιο και η εκτίμηση για την πορεία της απασχόλησης.

Βεβαίως, η ανοδική αυτή τάση μπορεί να είναι μία «εξισορρόπηση» από την μεγάλη πτώση του Οκτωβρίου στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Μπορεί όμως και να συνδέεται με την εκτίμηση πως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο «μαύρα» όσο αρχικά αναμενόταν. Αυτό θα φανεί στη συνέχεια, αλλά προς το παρόν ας μείνουμε στο γεγονός πως το αποτέλεσμα είναι καλό. Δίνει ένα θετικό μήνυμα και μία αισιοδοξία για έναν δείκτη που ουσιαστικά είναι «προάγγελος» της πορείας του ΑΕΠ.

Να πούμε όμως και κάτι άλλο. Σε επιμέρους στοιχεία αυτού του συνολικά καλού «κλίματος» του Νοεμβρίου υπάρχουν και προειδοποιήσεις για… μπουρίνια. Τα οποία δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, ισχύουν για όλη την Ε.Ε., αλλά δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητα.

Το ένα πεδίο είναι οι ανατιμήσεις. Οι προσδοκίες για το μέλλον είναι ελαφρά πιο ήπιες (παραμένοντας βεβαίως πάρα πολύ υψηλές), αλλά επιδεινώνεται συνεχώς - και στην Ελλάδα όπως και ολόκληρη την Ευρώπη -  ένας άλλος δείκτης: η αντίληψη του καταναλωτή για το πόσο υψηλές ήταν τελικά οι ανατιμήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Σε ιστορικό υψηλό έφτασε λοιπόν και το Νοέμβριο (88,5 μονάδες ήταν το άθροισμα θετικών και αρνητικών απαντήσεων) ο αντιληπτός πληθωρισμός, ο δείκτης για την πορεία των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα. Στη χώρα μας μάλιστα είναι από τους υψηλότερους ανά την Ε.Ε. και συγκρίνεται σε ένταση μόνο με το «βάρος» που αισθάνονται οι καταναλωτές  σε κράτη του «Βορρά» που έχουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία ή σε άλλες χώρες που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ένα άλλο καμπανάκι είναι οι επενδύσεις. Στη σχετική έρευνα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη περιορίζεται σημαντικά το 2023 η πρόθεση για επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις. Πώς θα ήταν άλλωστε δυνατό να συμβαίνει διαφορετικά, όταν όλοι μιλάνε για έντονη αβεβαιότητα και για πιθανότητα ύφεσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα καλά είναι πιο πολλά από τα κακά. Η πορεία του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο δείχνει ότι υπάρχει εμπέδωση εμπιστοσύνης, παρά το τέλος της τουριστικής σεζόν, παρά την έναρξη του χειμώνα, ενώ τα 11,9 δισ. ευρώ Δημοσίων Επενδύσεων του 2023 θα συμβάλλουν στη διατήρηση και στη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων.

Όσο για το πεδίο της εμπεδωμένης πλέον ακρίβειας, εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Θα πρέπει να γίνουν επιπλέον κινήσεις, πέρα από αυτά που ήδη δρομολογούνται. Ειδικά αν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει το Δεκέμβριο σε μία στιβαρή και επαρκή λύση η οποία θα μπορέσει, από μόνη της, να αλλάξει το κλίμα. για να δούμε τι «καιρό» θα κάνει τον Δεκέμβριο…

Όλες οι ειδήσεις

21:38

Αραγτσί: Λέει ότι λαμβάνει «μέσω φίλων» μηνύματα από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ

21:34

Κεκλεισμένων των θυρών θα τελεστούν οι λειτουργίες του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Λατίνος Πατριάρχης

21:16

Την Πέμπτη ψηφίζεται το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση - Δεκτικός σε προτάσεις από την αντιπολίτευση ο Χατζηδάκης

21:15

ΟΗΕ: Στα 186 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή για τις αραβικές χώρες

21:06

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

21:05

Ουκρανικό «μέτωπο» στις τιμές πετρελαίου – Οι επιπτώσεις από την επίθεση με drones στην Ρωσία

20:55

Η Τεχεράνη έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις

20:54

ΟΗΕ για Ισραήλ: «Έγκλημα πολέμου» ο νόμος που θεσπίζει θανατική ποινή για Παλαιστίνιους

20:47

Cenergy Holdings: Κατά 39% εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη το 2025 - Αυξημένο μέρισμα

20:47

Alpha Trust Συμμετοχών: Εκτοξεύτηκαν κατά 114,57% τα EBITDA το 2025

20:39

Orilina:Στα 10,71 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με αύξηση 57,6%

20:35

Κυρώθηκε η ΠΝΠ για το fuel pass και τα άλλα μέτρα

20:25

Κατακόρυφη αύξηση 61% των εμπορικών επισκεπτών στην 31η Agrotica

20:09

Ινδονησία: Τηλεργασία στο Δημόσιο για να διαφυλαχθούν τα αποθέματα καυσίμων

20:02

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ στη δίκη των Τεμπών

19:54

Κούβα: Ρωσικό τάνκερ με 700.000 βαρέλια αργού εισήλθε σε λιμάνι

19:49

Φινλανδία, Εσθονία και Λετονία εντόπισαν αεροπορικές απειλές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

19:45

Ο χειρότερος μήνας για τις ευρωαγορές από το 2022

19:42

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ για τη Μέση Ανατολή

19:24

Στ. Παπασταύρου προς ΕΕ: Να ληφθούν στοχευμένα μέτρα και να εξαιρεθούν από τον δημοσιονομικό δείκτη καθαρών δαπανών

19:17

Η Λαγκάρντ αμφισβήτησε ευθέως τον Μπέσεντ

19:14

Προ των πυλών χιλιάδες απολύσεις στην Oracle

19:02

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας - «Αύριο η πιο δύσκολη μέρα»

18:54

Ισραήλ: Απειλείται με αποκλεισμό από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την έγκριση νόμου για τη θανατική ποινή

18:47

Fourlis: Διψήφια αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία το 2025

18:47

Μιχαηλίδου: «Ένα εκατ. ευρώ σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ»

18:25

Ενδιαφέρον από 5 επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του τουριστικού λιμένα Καλαμαριάς

18:24

Profile: Αυξημένα κατά 27% τα EBITDA το 2025, στα 0,08 ευρώ/μετοχή μεικτά το μέρισμα

18:20

Κίνα και Πακιστάν παρουσιάζουν ένα «σχέδιο 5 σημείων» για άμεση κατάπαυση πυρός στη Μ. Ανατολή

18:19

Το Ιράν απειλεί 18 αμερικανικούς κολοσσούς με επιθέσεις - Ποιες εταιρείες είναι στο στόχαστρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider