Ήταν καλύτερο τον Νοέμβριο το (οικονομικό) κλίμα αλλά υπάρχουν και… μπουρίνια

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα νέα στοιχεία για την πορεία του οικονομικού κλίματος το μήνα Νοέμβριο έχουν καλά νέα για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη:  το οικονομικό κλίμα ανέκαμψε, έστω και... λίγο. Ειδικά στην Ελλάδα έχει ενδιαφέρον ότι ξεπέρασε, και πάλι, το «ψυχολογικό» όριο των 100 μονάδων (101,4), όταν στην ΕΕ η άνοδος σημαίνει πως πήγε στις 92,2 μονάδες.

Πάμε λοιπόν καλά, η αγορά αντέχει, το ίδιο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι δείκτες που συνδέονται με την αβεβαιότητα υποχώρησαν, η πρόθεση για αγορές ενισχύεται, το ίδιο και η εκτίμηση για την πορεία της απασχόλησης.

Βεβαίως, η ανοδική αυτή τάση μπορεί να είναι μία «εξισορρόπηση» από την μεγάλη πτώση του Οκτωβρίου στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Μπορεί όμως και να συνδέεται με την εκτίμηση πως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο «μαύρα» όσο αρχικά αναμενόταν. Αυτό θα φανεί στη συνέχεια, αλλά προς το παρόν ας μείνουμε στο γεγονός πως το αποτέλεσμα είναι καλό. Δίνει ένα θετικό μήνυμα και μία αισιοδοξία για έναν δείκτη που ουσιαστικά είναι «προάγγελος» της πορείας του ΑΕΠ.

Να πούμε όμως και κάτι άλλο. Σε επιμέρους στοιχεία αυτού του συνολικά καλού «κλίματος» του Νοεμβρίου υπάρχουν και προειδοποιήσεις για… μπουρίνια. Τα οποία δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, ισχύουν για όλη την Ε.Ε., αλλά δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητα.

Το ένα πεδίο είναι οι ανατιμήσεις. Οι προσδοκίες για το μέλλον είναι ελαφρά πιο ήπιες (παραμένοντας βεβαίως πάρα πολύ υψηλές), αλλά επιδεινώνεται συνεχώς - και στην Ελλάδα όπως και ολόκληρη την Ευρώπη -  ένας άλλος δείκτης: η αντίληψη του καταναλωτή για το πόσο υψηλές ήταν τελικά οι ανατιμήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Σε ιστορικό υψηλό έφτασε λοιπόν και το Νοέμβριο (88,5 μονάδες ήταν το άθροισμα θετικών και αρνητικών απαντήσεων) ο αντιληπτός πληθωρισμός, ο δείκτης για την πορεία των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα. Στη χώρα μας μάλιστα είναι από τους υψηλότερους ανά την Ε.Ε. και συγκρίνεται σε ένταση μόνο με το «βάρος» που αισθάνονται οι καταναλωτές  σε κράτη του «Βορρά» που έχουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία ή σε άλλες χώρες που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ένα άλλο καμπανάκι είναι οι επενδύσεις. Στη σχετική έρευνα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη περιορίζεται σημαντικά το 2023 η πρόθεση για επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις. Πώς θα ήταν άλλωστε δυνατό να συμβαίνει διαφορετικά, όταν όλοι μιλάνε για έντονη αβεβαιότητα και για πιθανότητα ύφεσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα καλά είναι πιο πολλά από τα κακά. Η πορεία του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο δείχνει ότι υπάρχει εμπέδωση εμπιστοσύνης, παρά το τέλος της τουριστικής σεζόν, παρά την έναρξη του χειμώνα, ενώ τα 11,9 δισ. ευρώ Δημοσίων Επενδύσεων του 2023 θα συμβάλλουν στη διατήρηση και στη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων.

Όσο για το πεδίο της εμπεδωμένης πλέον ακρίβειας, εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Θα πρέπει να γίνουν επιπλέον κινήσεις, πέρα από αυτά που ήδη δρομολογούνται. Ειδικά αν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει το Δεκέμβριο σε μία στιβαρή και επαρκή λύση η οποία θα μπορέσει, από μόνη της, να αλλάξει το κλίμα. για να δούμε τι «καιρό» θα κάνει τον Δεκέμβριο…

Όλες οι ειδήσεις

11:31

ZeniΘ: Συμμετοχή σε τρία ερευνητικά έργα της ΕΕ - Πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή μετάβαση

11:29

Dassault Systemes: Απογοήτευσε το 4ο τρίμηνο - Η χειρότερη ημέρα στα χρονικά για τη μετοχή με -21%

11:22

Σάντσεθ: Το σιδηροδρομικό δίκτυο «δεν είναι τέλειο, αλλά είναι ασφαλές»

11:21

ΧΑ: Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες, στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος του FTSE Large Cap

11:17

Πέθανε ο Γιώργος Γεράρδος, ιδρυτής της αλυσίδας Πλαίσιο

11:12

Τσαγγάρη: Στοχευμένες παρεμβάσεις στις τιμές από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

11:10

Ford: «Βουτιά» τετραετίας στα κέρδη δ' τριμήνου - Αισιοδοξία για το 2026

11:08

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα - Άλμα 6% για Siemens

11:07

EY: Ανακοινώθηκαν οι νικητές των κατηγοριών του διαγωνισμού «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2025

11:02

ΕΒΕΠ: Ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημαίνει και ανταγωνιστική Ευρώπη

10:54

Η παχυσαρκία συσχετίζεται με το 10,8% των θανάτων εξαιτίας λοιμώξεων, σύμφωνα με νέα έρευνα

10:46

Metlen: Υποστηρίζει την ένταξη της Acciaieria Arvedi στο ιταλικό Energy Release 2.0

10:40

Κίνα: Άνοδο 0,2% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο

10:38

Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη α' τριμήνου της Siemens Energy

10:35

Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα - 16 τραυματίες αστυνομικοί

10:25

Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας για τη Commerzbank στο 2025 - Αύξηση 18% στα 4,5 δισ. ευρώ

10:20

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ στις γυψοσανίδες στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Άμφισσας

10:16

Στρατηγική συμφωνία του Ομίλου AKTOR με την Suez International

10:13

Ουκρανία: Στο χαμηλότερο σημείο η ξένη στρατιωτική βοήθεια - Μόλις 36 δισ. ευρώ το 2025

10:12

TotalEnergies: Πτώση 13% στα καθαρά κέρδη το δ' τρίμηνο - «Ψαλιδίζει» το buyback

10:03

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θέλει να αναιρέσει τα θεμέλια του κανονιστικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος

10:03

Έρχεται διπλός ΕΝΦΙΑ για τα κενά οικιστικά ακίνητα που ανήκουν σε τράπεζες - servicers

09:54

ΠΟΥ: Οι μισοί από τους 94 εκατ. ανθρώπους που πάσχουν από καταρράκτη δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση

09:44

ΑΒΑΞ: Αναβάθμιση τιμής στόχου από Euroxx - Στα 4,70 ευρώ ανά μετοχή

09:39

«Γλιστρά» κάτω από το όριο των 67.000 δολαρίων το Bitcoin

09:25

Ο Τραμπ υποδέχεται τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο - Στην ατζέντα Γάζα και Ιράν

09:19

Μy Market Local: Πρόσω ολοταχώς για 100 καταστήματα το 2026

09:12

Ο Ερντογάν διόρισε νέο υπουργό Δικαιοσύνης στην Τουρκία - Αλλαγή προσώπου και στο ΥΠΕΣ

09:05

Heineken: Στα 4,39 δισ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη το 2025 με +4,4% - Έρχονται έως 6.000 απολύσεις

08:53

Τέσσερις νεκροί από ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider