Η παραδοχή για πόλεμο διαρκείας και η ώρα για αφύπνιση της Ευρώπης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα δύο φλέγοντα θέματα των επόμενων ημερών σε οικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη είναι το τι θα γίνει με την πορεία των επιτοκίων, αλλά και το πως θα κλιμακωθούν οι πρώτες ενδείξεις για «αφύπνιση» των κρατών στο καυτό ζήτημα της κοινής παρέμβασης στην αγορά ενέργειας. Είναι αμφότερα συνδεδεμένα με δύο παραδοχές: την έκρηξη πληθωρισμού, αλλά και τον πόλεμο διαρκείας στα σύνορα της Ευρώπης.

Προς το παρόν αυτό που ξεδιπλώνεται στο ενεργειακό πεδίο είναι η… έκφραση προθέσεων και η διαμόρφωση προτάσεων. Με την απάντηση στο κάλεσμα της Τσεχικής προεδρίας από τη Γερμανία και τον κ. Κρίστιαν Λίντνερ να συνιστά ένα πρώτο πολιτικό σήμα για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Όπως είπε διαφορετικά θα συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται, ειδικά στην Ευρώπη, από αυτή την κρίση στην αγορά ενέργειας. Αλλά και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας του μίλησε για πόλεμο διαρκείας.

Από πλευράς τραπεζιτών, οι τοποθετήσεις ήταν πολλές στον απόηχο όσων ανακοινώθηκαν από τη FED και ωθούν την Ευρώπη σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Ενδιαφέρον έχει ανάμεσά τους το πως τοποθετήθηκε ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα από το «μνημονιακό» του παρελθόν και την… ευχή για «καλό κουράγιο» Κεντρικός Τραπεζίτης πλέον της Φινλανδίας Όλι Ρεν. Αναφέρθηκε λοιπόν σε πόλεμο που θα διαρκέσει χρόνια, οδηγώντας σε επίσης μακροχρόνια ενεργειακή κρίση και εξήγησε πως η νομισματική πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη ισορροπία: να περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να σπρώξει την οικονομία σε ύφεση (η οποία ίσως να έχει ήδη αρχίσει όπως παραδέχτηκε).

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες οι ζυμώσεις στην Ευρώπη για το περίφημο πλαφόν στην τιμή ρεύματος και αερίου, αλλά και πως θα διακλαδωθούν αυτά τα σχέδια με τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει η ΕΚΤ. Όλα αυτά υπό το βλέμμα των αγορών αλλά και των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Προφανώς το θετικό είναι πως, πλέον, υπάρχει κινητικότητα. Το κρίσιμο είναι να φανεί πως έχει γίνει αντιληπτή από όλες τις πλευρές η σοβαρότητα, το βάθος και η – μακρά – διάρκεια αυτής της κρίσης. Ούτως ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι επαρκείς για να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μία επόμενη μέρα.

Όλες οι ειδήσεις

13:12

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «ERMINIO»

13:06

Η Greenpeace κατηγορεί τις πετρελαϊκές εταιρίες για υπερκέρδη λόγω του πολέμου

13:04

Μαρινάκης: «Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη»

13:03

Παπαθανάσης: Νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

13:00

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι πήρε τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία

12:55

Morgan Stanley: Overweight για Ελλάδα – Τι λέει για την αναταξινόμηση του ΧΑ

12:50

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Από αύριο το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

12:50

Τραμπ: Χάρτινη τίγρης το ΝΑΤΟ - Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης

12:45

Ήχησε το 112 σε Αρκαδία, Λακωνία, Κορινθία και Αργολίδα

12:40

Nova: Ταχύτερο ίντερνετ έως 500 Mbps χωρίς οπτική ίνα - Τα προγράμματα

12:39

Κακοκαιρία Erminio: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου – Red Code για Αττική

12:39

Γερμανία: Τα κορυφαία ινστιτούτα αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

12:27

Κάθειρξη έως 12 έτη στους τρεις Τούρκους για τους πυροβολισμούς κατά στελέχους της ΕΥΠ

12:26

Για 4η χρονιά το «BRAVE IN - Επιστροφή στην Παραγωγικότητα» από Τρ. Πειραιώς και ΕΛΕΠΑΠ

12:25

Στο 8,5% το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο

12:24

Samsung: H καλύτερη ημέρα για τη μετοχή από το 2001

12:15

Νέος δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα από ΟΠΑ και Qualco Intelligent Finance

12:05

Ξεπέρασαν τα 165 δισ. ευρώ τα χρέη σε φόρους και εισφορές - Η ακτινογραφία των ποσών

12:02

ΔΕΗ: Στα 0,138 €/kWh το πράσινο τιμολόγιο τον Απρίλιο - Αμετάβλητα τα σταθερά, νέο δυναμικό προϊόν για τα νοικοκυριά

11:59

ΕΕ: Σχεδόν 20.000 νεκροί από τροχαία το 2024 - Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά

11:54

EOS Hellenic Renaissance Fund II: Επιτυχής ολοκλήρωση της τελικής φάσης άντλησης κεφαλαίων 250 εκατ. ευρώ

11:54

Γιώτης: Η ακρίβεια, ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας τροφίμων - Απαιτούνται λύσεις υπέρ των καταναλωτών

11:50

tbi bank: Ο Petr Baron αναλαμβάνει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

11:39

JP Morgan: Η αναταξινόμηση του ΧΑ θα πλήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον

11:37

ΣΤΟΑ: Αυτοί είναι οι 17 συνεργάτες που συνθέτουν τον νέο προορισμό της Αθήνας

11:35

Παντελιάδης για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους: «Δεν φέρνουν αποτέλεσμα οι συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά»

11:31

Youth Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις - Πού αξιοποιούνται τα 150 ευρώ

11:31

S&P Global: Ανθεκτικότητα υπέδειξε ο ελληνικός τομέας παραγωγής αγαθών τον Μάρτιο

11:22

ΗΠΑ: Δικαστής απορρίπτει τη διακοπή χρηματοδότησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που ήθελε ο Τραμπ

11:14

Τουρκία: Δεκαοκτώ μετανάστες πνίγηκαν στο Αιγαίο στα ανοικτά του Μπόντρουμ

gazzetta
gazzetta reader insider insider