Η παραδοχή για πόλεμο διαρκείας και η ώρα για αφύπνιση της Ευρώπης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα δύο φλέγοντα θέματα των επόμενων ημερών σε οικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη είναι το τι θα γίνει με την πορεία των επιτοκίων, αλλά και το πως θα κλιμακωθούν οι πρώτες ενδείξεις για «αφύπνιση» των κρατών στο καυτό ζήτημα της κοινής παρέμβασης στην αγορά ενέργειας. Είναι αμφότερα συνδεδεμένα με δύο παραδοχές: την έκρηξη πληθωρισμού, αλλά και τον πόλεμο διαρκείας στα σύνορα της Ευρώπης.

Προς το παρόν αυτό που ξεδιπλώνεται στο ενεργειακό πεδίο είναι η… έκφραση προθέσεων και η διαμόρφωση προτάσεων. Με την απάντηση στο κάλεσμα της Τσεχικής προεδρίας από τη Γερμανία και τον κ. Κρίστιαν Λίντνερ να συνιστά ένα πρώτο πολιτικό σήμα για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Όπως είπε διαφορετικά θα συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται, ειδικά στην Ευρώπη, από αυτή την κρίση στην αγορά ενέργειας. Αλλά και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας του μίλησε για πόλεμο διαρκείας.

Από πλευράς τραπεζιτών, οι τοποθετήσεις ήταν πολλές στον απόηχο όσων ανακοινώθηκαν από τη FED και ωθούν την Ευρώπη σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Ενδιαφέρον έχει ανάμεσά τους το πως τοποθετήθηκε ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα από το «μνημονιακό» του παρελθόν και την… ευχή για «καλό κουράγιο» Κεντρικός Τραπεζίτης πλέον της Φινλανδίας Όλι Ρεν. Αναφέρθηκε λοιπόν σε πόλεμο που θα διαρκέσει χρόνια, οδηγώντας σε επίσης μακροχρόνια ενεργειακή κρίση και εξήγησε πως η νομισματική πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη ισορροπία: να περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να σπρώξει την οικονομία σε ύφεση (η οποία ίσως να έχει ήδη αρχίσει όπως παραδέχτηκε).

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες οι ζυμώσεις στην Ευρώπη για το περίφημο πλαφόν στην τιμή ρεύματος και αερίου, αλλά και πως θα διακλαδωθούν αυτά τα σχέδια με τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει η ΕΚΤ. Όλα αυτά υπό το βλέμμα των αγορών αλλά και των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Προφανώς το θετικό είναι πως, πλέον, υπάρχει κινητικότητα. Το κρίσιμο είναι να φανεί πως έχει γίνει αντιληπτή από όλες τις πλευρές η σοβαρότητα, το βάθος και η – μακρά – διάρκεια αυτής της κρίσης. Ούτως ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι επαρκείς για να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μία επόμενη μέρα.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ρούμπιο για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου: Διαδικασία και για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

23:40

ΕΟΤ: Δράση για την προβολή της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά

23:26

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χαλάνδρι το Σαββατοκύριακο λόγω εργασιών

23:12

Wall Street: 5η ημέρα απωλειών για S&P 500 - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και 10 μήνες

22:58

Europol: Τα εγκληματικά δίκτυα μετατρέπονται σε «παγκόσμιες επιχειρήσεις»

22:44

Κομισιόν σε Τραμπ για δασμούς: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά για τα δικαιώματά μας

22:30

Κασκάρι (Fed): Θα χρειαστεί μία αύξηση επιτοκίων φέτος

22:16

ΕΛΑΣ: Παραπλανητική ιστοσελίδα κλέβει τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία - «Μην δίνετε δεδομένα»

22:02

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Ρόδο

21:48

Τρίτη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

21:34

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 86 εκατ. ευρώ

21:20

ΑΣΕΠ 3Κ/2025: Οριστικά αποτελέσματα για 450 θέσεις ΔΕ σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

21:06

Τέταρτη εβδομάδα πτώσης για τον χρυσό - Απώλειες 2,1%

20:52

Πρώην σύμβουλος του Τραμπ δηλώνει ένοχος για κακή διαχείριση απόρρητων εγγράφων

20:38

Σκέρτσος: Πώς κωδικοποιείς και επικοινωνείς το κυβερνητικό έργο 7 χρόνων;

20:26

Τριμερής συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου για «βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια»

20:17

Έκκληση ΟΗΕ για «διεθνή αλληλεγγύη» στη Βενεζουέλα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς

20:09

Παράνομος τζόγος: Στο στόχαστρο της ΕΕΕΠ 18 influencers που προωθούσαν μη αδειοδοτημένες στοιχηματικές πλατφόρμες

20:00

Τα data centers, ο νέος καταλύτης του πληθωρισμού

19:45

O Τραμπ απειλεί με δασμούς 100% την Ευρώπη για το Digital Services Tax

19:37

Κώτσηρας: Θεσπίζουμε ένα ασφαλέστερο πλαίσιο χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών

19:28

Αττικά Πολυκαταστήματα: Υπερκάλυψη κατά 3,9 φορές της Δημόσιας Προσφοράς - Συγκέντρωση 212 εκατ. ευρώ

19:15

Ευρωαγορές: Στο «κόκκινο» οι δείκτες υπό το βάρος του sell off στην τεχνολογία

19:03

Τραμπ για Ιράν: Παραβίασε την εκεχειρία - Μήνυμα από Ομάν για τέλη στα Στενά του Ορμούζ

18:54

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ντεμπούτο στις 30 Ιουνίου για τις 3.42 εκατ. νέες μετοχές

18:45

Συντριβή αεροσκάφους στον ψηλότερο ουρανοξύστη του Πεκίνου

18:37

Μάνος (Dotsoft): Σημείο καμπής με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης - Ψήφος εμπιστοσύνης από DECA

18:27

Επίσκεψη Χατζηδάκη και Κυρανάκη στις εγκαταστάσεις DEMO, Win Medica και FARAN στην Τρίπολη

18:20

Ελλάκτωρ: Πώληση ακινήτου στο Χαλάνδρι έναντι 18,950 εκατ. ευρώ

18:11

Ο καύσωνας της Ευρώπης «κατηφορίζει» στα Βαλκάνια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider