Η παραδοχή για πόλεμο διαρκείας και η ώρα για αφύπνιση της Ευρώπης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα δύο φλέγοντα θέματα των επόμενων ημερών σε οικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη είναι το τι θα γίνει με την πορεία των επιτοκίων, αλλά και το πως θα κλιμακωθούν οι πρώτες ενδείξεις για «αφύπνιση» των κρατών στο καυτό ζήτημα της κοινής παρέμβασης στην αγορά ενέργειας. Είναι αμφότερα συνδεδεμένα με δύο παραδοχές: την έκρηξη πληθωρισμού, αλλά και τον πόλεμο διαρκείας στα σύνορα της Ευρώπης.

Προς το παρόν αυτό που ξεδιπλώνεται στο ενεργειακό πεδίο είναι η… έκφραση προθέσεων και η διαμόρφωση προτάσεων. Με την απάντηση στο κάλεσμα της Τσεχικής προεδρίας από τη Γερμανία και τον κ. Κρίστιαν Λίντνερ να συνιστά ένα πρώτο πολιτικό σήμα για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Όπως είπε διαφορετικά θα συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται, ειδικά στην Ευρώπη, από αυτή την κρίση στην αγορά ενέργειας. Αλλά και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας του μίλησε για πόλεμο διαρκείας.

Από πλευράς τραπεζιτών, οι τοποθετήσεις ήταν πολλές στον απόηχο όσων ανακοινώθηκαν από τη FED και ωθούν την Ευρώπη σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Ενδιαφέρον έχει ανάμεσά τους το πως τοποθετήθηκε ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα από το «μνημονιακό» του παρελθόν και την… ευχή για «καλό κουράγιο» Κεντρικός Τραπεζίτης πλέον της Φινλανδίας Όλι Ρεν. Αναφέρθηκε λοιπόν σε πόλεμο που θα διαρκέσει χρόνια, οδηγώντας σε επίσης μακροχρόνια ενεργειακή κρίση και εξήγησε πως η νομισματική πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη ισορροπία: να περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να σπρώξει την οικονομία σε ύφεση (η οποία ίσως να έχει ήδη αρχίσει όπως παραδέχτηκε).

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες οι ζυμώσεις στην Ευρώπη για το περίφημο πλαφόν στην τιμή ρεύματος και αερίου, αλλά και πως θα διακλαδωθούν αυτά τα σχέδια με τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει η ΕΚΤ. Όλα αυτά υπό το βλέμμα των αγορών αλλά και των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Προφανώς το θετικό είναι πως, πλέον, υπάρχει κινητικότητα. Το κρίσιμο είναι να φανεί πως έχει γίνει αντιληπτή από όλες τις πλευρές η σοβαρότητα, το βάθος και η – μακρά – διάρκεια αυτής της κρίσης. Ούτως ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι επαρκείς για να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μία επόμενη μέρα.

Όλες οι ειδήσεις

00:05

Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση «ΒΒΒ» για την Ελλάδα

23:58

Έρευνα του Κολούμπια εντόπισε σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με ψευδείς παραπομπές

23:47

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:41

Ζελένσκι: Διατάσσει τον στρατό να μην επιτεθεί στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας για την «Ημέρα της Νίκης»

23:27

Μέχρι το 2060 ο αναπαραγωγικός πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 35% - Τα παράδειγμα Ιθάκης και Γιαννιτσών

23:19

Wall Street: Το deal Intel-Apple ώθησε σε νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P 500

22:59

Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν κατά της στρατιωτικής θητείας

22:41

Πετρέλαιο: Άνοδος την Παρασκευή μετά τα νέα πλήγματα, πτώση όμως 6% στην εβδομάδα

22:26

Τραμπ: Το αεροσκάφος που του δώρισε το Κατάρ θα είναι έτοιμο την 4η Ιουλίου

22:05

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% για τον χρυσό

21:57

Κυρανάκης: «Αυστηρά πρόστιμα σε εταιρείες που πωλούν πατίνια εκτός προδιαγραφών»

21:40

«Ευκαιρία εξίσου πολύτιμη με την ατομική βόμβα τα Στενά» λέει σύμβουλος του Χαμενεΐ

21:30

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας - Επιβεβαιώνουν Μόσχα και Κίεβο

21:27

Circana: Άνοδος 6,9% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το α’ τρίμηνο

21:08

Βρετανία: Εκλογική συντριβή για τους Εργατικούς στην Ουαλία

21:04

Intel: «Εκτοξεύεται» 15% η μετοχή μετά την προκαταρκτική συμφωνία με την Apple

20:58

Η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις αρχές του 2026

20:25

Ο Μητσοτάκης συνεχάρη τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του

20:06

BBC: Αυτές είναι οι εταιρείες που θησαυρίζουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:02

ΗΠΑ: Δικαστικό «όχι» στον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη της Βιρτζίνια - Τραμπ: «Τεράστια νίκη»

19:53

Η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη να μεσολαβήσει για Ουκρανία: Θετική συνομιλία Ρούμπιο - Μελόνι

19:44

Γεωργιάδης: Θα παραδώσουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ από αυτό που παραλάβαμε

19:35

«Θηλιά» η ακρίβεια λέει το 72% των Ελλήνων - Αρνητική πρωτιά στην ΕΕ

19:26

Τι απαντά η Fraport στη Ryanair: «Αβάσιμες και καθ’ ολοκληρία προσχηματικές αιτιάσεις»

19:20

Δεύτερη εβδομάδα κερδών στις ευρωαγορές

19:19

Χεζμπολάχ: Στοχοθετήσαμε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

19:10

Δανία: «Ναυάγιο» στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Πλήγμα για την πρωθυπουργό Φρεντέρικσεν

19:03

Σαουδική Αραβία: Απαγόρευσε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βάσεις και εναέριο χώρο για στρατιωτικές επιχειρήσεις

18:57

Κυρανάκης - Ταχιάος: Νωρίτερα το πρώτο δρομολόγιο του Μετρό Θεσσαλονίκης

18:56

ElvalHalkor: Ένατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider