Η παραδοχή για πόλεμο διαρκείας και η ώρα για αφύπνιση της Ευρώπης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα δύο φλέγοντα θέματα των επόμενων ημερών σε οικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη είναι το τι θα γίνει με την πορεία των επιτοκίων, αλλά και το πως θα κλιμακωθούν οι πρώτες ενδείξεις για «αφύπνιση» των κρατών στο καυτό ζήτημα της κοινής παρέμβασης στην αγορά ενέργειας. Είναι αμφότερα συνδεδεμένα με δύο παραδοχές: την έκρηξη πληθωρισμού, αλλά και τον πόλεμο διαρκείας στα σύνορα της Ευρώπης.

Προς το παρόν αυτό που ξεδιπλώνεται στο ενεργειακό πεδίο είναι η… έκφραση προθέσεων και η διαμόρφωση προτάσεων. Με την απάντηση στο κάλεσμα της Τσεχικής προεδρίας από τη Γερμανία και τον κ. Κρίστιαν Λίντνερ να συνιστά ένα πρώτο πολιτικό σήμα για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Όπως είπε διαφορετικά θα συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται, ειδικά στην Ευρώπη, από αυτή την κρίση στην αγορά ενέργειας. Αλλά και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας του μίλησε για πόλεμο διαρκείας.

Από πλευράς τραπεζιτών, οι τοποθετήσεις ήταν πολλές στον απόηχο όσων ανακοινώθηκαν από τη FED και ωθούν την Ευρώπη σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Ενδιαφέρον έχει ανάμεσά τους το πως τοποθετήθηκε ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα από το «μνημονιακό» του παρελθόν και την… ευχή για «καλό κουράγιο» Κεντρικός Τραπεζίτης πλέον της Φινλανδίας Όλι Ρεν. Αναφέρθηκε λοιπόν σε πόλεμο που θα διαρκέσει χρόνια, οδηγώντας σε επίσης μακροχρόνια ενεργειακή κρίση και εξήγησε πως η νομισματική πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη ισορροπία: να περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να σπρώξει την οικονομία σε ύφεση (η οποία ίσως να έχει ήδη αρχίσει όπως παραδέχτηκε).

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες οι ζυμώσεις στην Ευρώπη για το περίφημο πλαφόν στην τιμή ρεύματος και αερίου, αλλά και πως θα διακλαδωθούν αυτά τα σχέδια με τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει η ΕΚΤ. Όλα αυτά υπό το βλέμμα των αγορών αλλά και των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Προφανώς το θετικό είναι πως, πλέον, υπάρχει κινητικότητα. Το κρίσιμο είναι να φανεί πως έχει γίνει αντιληπτή από όλες τις πλευρές η σοβαρότητα, το βάθος και η – μακρά – διάρκεια αυτής της κρίσης. Ούτως ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι επαρκείς για να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μία επόμενη μέρα.

Όλες οι ειδήσεις

17:42

Μεγάλη πυρκαγιά στην Άμπελο Αχαΐας - Ήχησε το 112

17:28

Χειροπέδες σε μεθυσμένο οδηγό που έτρεχε με πάνω από 200 χλμ/ώρα στη Λεωφόρο Κηφισού

17:14

Μακρόν: Νεκρός Γάλλος στρατιώτης σε επίθεση στον Λίβανο

17:00

Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην ανεπίσημη εργασία - Μάστιγα η υποδηλωμένη απασχόληση

16:45

Χεζμπολάχ: «Δεν μας απασχολούν οι συνομιλίες Τελ Αβίβ - Βηρυτού»

16:30

Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει - «Η Τεχεράνη εξετάζει νέες προτάσεις από Ουάσιγκτον»

16:16

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Η μάχη που δίνουμε δεν έχει χρώματα και κομματική διάσταση

16:02

FT: Και ξενοδοχεία στην πλατφόρμα της Airbnb

15:48

Τραμπ: «Σύντομα» η δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων για τα UFO

15:34

Ο ισραηλινός στρατός καθόρισε «κίτρινη γραμμή» στον Λίβανο, όπως στη Γάζα

15:20

Πιο επιτυχημένη εμπορικά ηθοποιός στην ιστορία του σινεμά η Ζόε Σαλντάνα

15:06

Νέα «πυρά» από την αντιπολίτευση για την παραίτηση Λαζαρίδη

14:52

Λαβρόφ: Να συζητήσουμε τους μελλοντικούς οικονομικούς δεσμούς Μόσχας - Ουάσιγκτον

14:38

Χαμενεΐ: Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν είναι έτοιμο να επιφέρει «νέες πικρές ήττες» στους εχθρούς

14:25

ΥΠΑΑΤ: 43 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 54 εκτροφές της Λέσβου

14:12

Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

13:59

Με Ελλάδα οι 13 «μυστικοί» προορισμοί της Ευρώπης για το καλοκαίρι

13:45

Περιοδεία Κικίλια στην Κρήτη

13:33

Παραιτήθηκε από ΥΦΥΠΑΑΤ ο Μακάριος Λαζαρίδης - «Εν ευθέτω χρόνω ο αντικαταστάτης του»

13:28

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Κολωνό: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας

13:14

Κοινωνικός τουρισμός: Την Τρίτη οι αιτήσεις - Ποιοι δικαιούνται το voucher

13:00

Εύθραυστη «εκεχειρία» στις αγορές

12:48

ΠΑΣΟΚ: «Πόσο ακόμα ο κ. Μητσοτάκης θα διατηρεί το προσωπικό του ρουσφέτι;»

12:37

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα περιφερειακά κανάλια - «Tάξη σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών»

12:24

Πιερρακάκης: Η ενεργειακή κρίση απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση

12:11

Τουρκία κατά Ισραήλ: Πρόσχημα η «εθνική ασφάλεια» - Θέλουν απλά περισσότερα εδάφη

12:00

Στο Ηράκλειο τη Δευτέρα το 4ο προσυνέδριο της ΝΔ

11:47

Οι IRGC έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ - Ιρανικά σκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον τάνκερ

11:41

Παρέμβαση Τσίπρα με προαναγγελία εξελίξεων: «Ζυγώνει η ώρα ανάληψης ευθυνών»

11:28

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 24 Απριλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider