Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ξεκίνησε το δράμα των πυρκαγιών και αυτό το καλοκαίρι. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όλος ο Νότος πλήττεται από τις πυρκαγιές. Ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε κεντρικό επίπεδο, φαίνεται πως οι πολλαπλές κρίσεις που βιώνει η Ευρώπη έβαλαν στην άκρη του «κάδρου» το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ στην κλιματική μετάβαση μετέφεραν το βάρος στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Μόνο που θα πρέπει με καθαρό μυαλό να γίνει κατανοητό πλήρως πως δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής.  Η μεγάλη – προφανώς – ανάγκη για επάρκεια ενέργειας που… μονόπλευρα απασχολεί την Ε.Ε. δεν αναιρεί την άλλη (επίσης εντεινόμενη) ανάγκη πρόληψης και προστασίας όχι μόνο από τις πυρκαγιές, αλλά και από όλες τις φυσικές καταστροφές και τα έντονα φαινόμενα που εντείνονται συνεχώς σε ένταση και έκταση. Η Ευρώπη οφείλει να βρει τρόπους και κονδύλια να συνδράμει πιο αποφασιστικά. 

Άλλωστε η μη πρόληψη εντέλει ενέχει αυξανόμενο κόστος σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα από όλα σε ανθρώπινο, σε ζωές, κάτι που το έχει βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν πολύ έντονα και επώδυνα η Ελλάδα. Και ευτυχώς λαμβάνονται πλέον άμεσα μέτρα απομάκρυνσης από τις απειλούμενες περιοχές ώστε βα μην επαναληφθεί το δραματικό φαινόμενο. Έχει και οικονομικό κόστος αποκατάστασης και σε όρους απώλειας από την καταστροφή περιουσιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 

Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δυστυχώς είναι ευάλωτη όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης θέσης της αλλά και γιατί πέρασαν πάρα πολλά κοινοτικά χρήματα από τα «χέρια» της όλες τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε. Κάτι που ναι μεν έχει πλέον αλλάξει αλλά δεν είναι δυνατό σε ελάχιστο χρόνο να καλυφθούν ελλείψεις και ευθύνες δεκαετιών. 

Προφανώς υπάρχει πλέον ένα νέο σχέδιο που αρχίζει και υλοποιεί η κυβέρνηση με κονδύλια και από το νέο ΕΣΠΑ, το Σχέδιο Ανάκαμψης και άλλες πηγές. Ανάλογα σχέδια υπάρχουν ανά την ΕΕ ή δρομολογούνται. Η πρόκληση όμως για την ταχύτερη και καλύτερη δυνατή υλοποίησή τους είναι τεράστια. ¨Όπως και η ανάγκη ευρύτερων πρωτοβουλιών, γιατί φαίνεται από τα μέτωπα των πυρκαγιών ανά την Ευρώπη πως τα γεγονότα ξεπερνούν και το σχεδιασμό που υπάρχει.

Η πρόκληση είναι τεράστια. Πρέπει να γίνει σαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής των μεγάλων κινδύνων που κομίζει δεν πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας άλλων προτεραιοτήτων. Χρειάζονται ακόμα πιο γενναίες πολιτικές. Και απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στις πληττόμενες χώρες. 

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Η Μελάνια Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Τζέφρι Έπστιν

23:45

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος επισήμως στα «απειλούμενα» είδη

23:40

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Κύπρο με ειδική πτήση της Aegean

23:36

Ερντογάν προς Πεζεσκιάν: Προτρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρήνη

23:25

Ισραήλ: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μιλά για «σκληρό πλήγμα» κατά της Χεζμπολάχ

23:10

Wall Street: H ελπίδα για εκεχειρία διεύρυνε το «relief rally»

23:00

Λονδίνο: Έκλεψε τσάντα με αυγό Φαμπερζέ αξίας 2,2 εκατ. λιρών - Το πούλησε για ναρκωτικά

22:59

Χρυσός: Τρίτη ημέρα κερδών με φόντο την εκεχειρία

22:47

Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν γνωστό ερευνητή δημοσιογράφο

22:27

Πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν - Σε ισχύ από τo Μ. Σάββατο

22:18

ENTSOG: «Οι χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο από τώρα»

22:03

Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

21:48

Κέρδη για το πετρέλαιο αλλά με «φρένο» από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου

21:34

Λίβανος: Στους 303 οι νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:20

Το πρώτο μη ιρανικό τάνκερ διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ

21:08

Τραμπ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - Χαμενεΐ: Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας

20:55

Ρωσία: Διαψεύδει τις βρετανικές ανησυχίες για απειλή στις υποθαλάσσιες υποδομές

20:42

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας για Μέση Ανατολή: Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων εάν συνεχιστεί η κρίση

20:30

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Δίνει 5 δισ. ευρώ στις οικονομίες που επλήγησαν από τον πόλεμο

20:19

Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ρωσία αποτελεί διαρκή απειλή για την Ευρώπη

20:07

H Βρετανία παρακολουθούσε επί ένα μήνα τρία ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό

19:55

Τέσσερις δράσεις του ΠΟΥ για την «Μία Υγεία»

19:45

Ρούτε για πόλεμο στο Ιράν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν όλα όσα έχει ζητήσει ο Τραμπ

19:35

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Είμαστε ένας περήφανος λαός και όχι ένα κομμάτι πάγου

19:25

Παπουτσάνης: Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το Α’ Τρίμηνο 2026

19:14

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες καθώς δοκιμάζεται η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:00

Τα γεύματα των θρησκευτικών εορτών είναι σε όλο τον κόσμο ακριβά

18:48

Από εβδομάδα οι επαφές Ισραήλ με Λίβανο - Νετανιάχου: Επί τάπητος ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

18:38

Μητσοτάκης για social media: «Να βάλουμε στοπ στον εθισμό» - Οι παρεμβάσεις που ακολουθούν

18:26

Μερτς: Χρειάζεται εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να στείλουμε πλοία στα Στενά του Ορμούζ

gazzetta
gazzetta reader insider insider