Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ξεκίνησε το δράμα των πυρκαγιών και αυτό το καλοκαίρι. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όλος ο Νότος πλήττεται από τις πυρκαγιές. Ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε κεντρικό επίπεδο, φαίνεται πως οι πολλαπλές κρίσεις που βιώνει η Ευρώπη έβαλαν στην άκρη του «κάδρου» το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ στην κλιματική μετάβαση μετέφεραν το βάρος στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Μόνο που θα πρέπει με καθαρό μυαλό να γίνει κατανοητό πλήρως πως δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής.  Η μεγάλη – προφανώς – ανάγκη για επάρκεια ενέργειας που… μονόπλευρα απασχολεί την Ε.Ε. δεν αναιρεί την άλλη (επίσης εντεινόμενη) ανάγκη πρόληψης και προστασίας όχι μόνο από τις πυρκαγιές, αλλά και από όλες τις φυσικές καταστροφές και τα έντονα φαινόμενα που εντείνονται συνεχώς σε ένταση και έκταση. Η Ευρώπη οφείλει να βρει τρόπους και κονδύλια να συνδράμει πιο αποφασιστικά. 

Άλλωστε η μη πρόληψη εντέλει ενέχει αυξανόμενο κόστος σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα από όλα σε ανθρώπινο, σε ζωές, κάτι που το έχει βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν πολύ έντονα και επώδυνα η Ελλάδα. Και ευτυχώς λαμβάνονται πλέον άμεσα μέτρα απομάκρυνσης από τις απειλούμενες περιοχές ώστε βα μην επαναληφθεί το δραματικό φαινόμενο. Έχει και οικονομικό κόστος αποκατάστασης και σε όρους απώλειας από την καταστροφή περιουσιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 

Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δυστυχώς είναι ευάλωτη όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης θέσης της αλλά και γιατί πέρασαν πάρα πολλά κοινοτικά χρήματα από τα «χέρια» της όλες τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε. Κάτι που ναι μεν έχει πλέον αλλάξει αλλά δεν είναι δυνατό σε ελάχιστο χρόνο να καλυφθούν ελλείψεις και ευθύνες δεκαετιών. 

Προφανώς υπάρχει πλέον ένα νέο σχέδιο που αρχίζει και υλοποιεί η κυβέρνηση με κονδύλια και από το νέο ΕΣΠΑ, το Σχέδιο Ανάκαμψης και άλλες πηγές. Ανάλογα σχέδια υπάρχουν ανά την ΕΕ ή δρομολογούνται. Η πρόκληση όμως για την ταχύτερη και καλύτερη δυνατή υλοποίησή τους είναι τεράστια. ¨Όπως και η ανάγκη ευρύτερων πρωτοβουλιών, γιατί φαίνεται από τα μέτωπα των πυρκαγιών ανά την Ευρώπη πως τα γεγονότα ξεπερνούν και το σχεδιασμό που υπάρχει.

Η πρόκληση είναι τεράστια. Πρέπει να γίνει σαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής των μεγάλων κινδύνων που κομίζει δεν πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας άλλων προτεραιοτήτων. Χρειάζονται ακόμα πιο γενναίες πολιτικές. Και απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στις πληττόμενες χώρες. 

Όλες οι ειδήσεις

14:49

Η Profile Software Χρυσός Χορηγός στο μεγαλύτερο event Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στη Μάλτα

14:43

Τσικριπής (ΤτΕ): Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτοστοιχείων είναι άνω των 3 τρισ. δολαρίων

14:41

Walmart: Στα στα 179,50 δισ. τα έσοδα γ' τριμήνου - Αυξάνει ξανά τις προβλέψεις για το έτος

14:37

Πεσκόφ: Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο θα πρέπει να εξαλείφει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης στην Ουκρανία

14:29

ΔΥΠΑ: Στα 768.001 άτομα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβριο

14:20

Πιερρακάκης για τα σενάρια περί Eurogroup: Τιμητική η συζήτηση αλλά εξαιρετικά πρόωρη

14:07

Διπλή παγκόσμια αναγνώριση για την TP Greece από τη Singapore Airlines και το Contact Center World

13:57

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα

13:54

Μπρατάκος: Η δημοσιονομική πρόοδος είναι η βάση, οι μεταρρυθμίσεις είναι το μέλλον

13:51

Γεωργιάδης για το νέο νοσοκομείο της Κω: Ένα όραμα δεκαετιών μπαίνει σε τροχιά οριστικής υλοποίησης

13:45

Bundesbank: Σε τροχιά ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο η Γερμανία

13:43

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΣΤΑΤ - Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

13:29

Κομισιόν: Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης στην ΕΕ

13:26

Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Η βιομηχανία τροφίμων «αντέχει» παρά τις προκλήσεις

13:15

UBS: Το 2026 θα είναι χρονιά κερδών για τις μετοχές

13:12

Γάλλος ΥΠΕΞ για Ουκρανία: Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι συνθηκολόγηση

13:00

Brandenburger: Τα σούπερ μάρκετ χρειάζονται σταθερό περιβάλλον, όχι πλημμύρα νέων κανονισμών

12:56

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Σεπτέμβριο

12:54

Κικίλιας: Στρατηγική επένδυση η Ελευσίνα - Η διάταξη αφορά μόνο το ναυπηγείο

12:53

Αύξηση 13,4% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο

12:49

Προϋπολογισμός: Περιθώριο 800-900 εκατ. ευρώ για νέα μέτρα το 2027 - To νέο πακέτο του 2026

12:47

Πρόσκληση χρηματοδότησης για το νέο Αεροδρόμιο Πάρου

12:40

Nvidia: Τα ισχυρά κέρδη και η αισιόδοξη πρόβλεψη χαλαρώνουν τον φόβο του «AI bubble»

12:40

Χριστοδουλίδης και Ερχιουρμάν συμφώνησαν σε κοινή συνάντηση με Ολιγκίν

12:28

Χρυσοχοΐδης: Νέο πλαίσιο για παράνομη οπλοκατοχή - Ενίσχυση ελέγχων για πάταξη του εμπορίου όπλων

12:23

Πιερρακάκης: Μια οικονομία που πέτυχε το αδιανόητο - Είμαστε στο ισχυρότερο επενδυτικό κύμα της 10ετίας

12:16

Kaspersky - VDC Research: Πιθανές απώλειες άνω των 18 δισ. από επιθέσεις ransomware στη βιομηχανία το 2025

12:13

Tσιάρας: Εγκρίθηκε το Action Plan 2 και απελευθερώνονται οι πληρωμές των αγροτών

12:08

Black Friday: Πώς θα κάνετε «έξυπνες» αγορές

12:05

Πιερρακάκης: Eίναι ένας Προϋπολογισμός ρεαλιστικός, κοινωνικός, εφαρμόσιμος και αναπτυξιακός

gazzetta
gazzetta reader insider insider