Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ξεκίνησε το δράμα των πυρκαγιών και αυτό το καλοκαίρι. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όλος ο Νότος πλήττεται από τις πυρκαγιές. Ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε κεντρικό επίπεδο, φαίνεται πως οι πολλαπλές κρίσεις που βιώνει η Ευρώπη έβαλαν στην άκρη του «κάδρου» το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ στην κλιματική μετάβαση μετέφεραν το βάρος στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Μόνο που θα πρέπει με καθαρό μυαλό να γίνει κατανοητό πλήρως πως δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής.  Η μεγάλη – προφανώς – ανάγκη για επάρκεια ενέργειας που… μονόπλευρα απασχολεί την Ε.Ε. δεν αναιρεί την άλλη (επίσης εντεινόμενη) ανάγκη πρόληψης και προστασίας όχι μόνο από τις πυρκαγιές, αλλά και από όλες τις φυσικές καταστροφές και τα έντονα φαινόμενα που εντείνονται συνεχώς σε ένταση και έκταση. Η Ευρώπη οφείλει να βρει τρόπους και κονδύλια να συνδράμει πιο αποφασιστικά. 

Άλλωστε η μη πρόληψη εντέλει ενέχει αυξανόμενο κόστος σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα από όλα σε ανθρώπινο, σε ζωές, κάτι που το έχει βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν πολύ έντονα και επώδυνα η Ελλάδα. Και ευτυχώς λαμβάνονται πλέον άμεσα μέτρα απομάκρυνσης από τις απειλούμενες περιοχές ώστε βα μην επαναληφθεί το δραματικό φαινόμενο. Έχει και οικονομικό κόστος αποκατάστασης και σε όρους απώλειας από την καταστροφή περιουσιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 

Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δυστυχώς είναι ευάλωτη όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης θέσης της αλλά και γιατί πέρασαν πάρα πολλά κοινοτικά χρήματα από τα «χέρια» της όλες τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε. Κάτι που ναι μεν έχει πλέον αλλάξει αλλά δεν είναι δυνατό σε ελάχιστο χρόνο να καλυφθούν ελλείψεις και ευθύνες δεκαετιών. 

Προφανώς υπάρχει πλέον ένα νέο σχέδιο που αρχίζει και υλοποιεί η κυβέρνηση με κονδύλια και από το νέο ΕΣΠΑ, το Σχέδιο Ανάκαμψης και άλλες πηγές. Ανάλογα σχέδια υπάρχουν ανά την ΕΕ ή δρομολογούνται. Η πρόκληση όμως για την ταχύτερη και καλύτερη δυνατή υλοποίησή τους είναι τεράστια. ¨Όπως και η ανάγκη ευρύτερων πρωτοβουλιών, γιατί φαίνεται από τα μέτωπα των πυρκαγιών ανά την Ευρώπη πως τα γεγονότα ξεπερνούν και το σχεδιασμό που υπάρχει.

Η πρόκληση είναι τεράστια. Πρέπει να γίνει σαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής των μεγάλων κινδύνων που κομίζει δεν πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας άλλων προτεραιοτήτων. Χρειάζονται ακόμα πιο γενναίες πολιτικές. Και απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στις πληττόμενες χώρες. 

Όλες οι ειδήσεις

19:21

Στάρμερ: Βρετανία και ΕΕ θα προχωρήσουν στο θέμα των παγωμένων ρωσικών assets

19:08

Ακρίτας: Από 26 Νοεμβρίου σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές

19:02

Συνομιλίες στην Αίγυπτο για τη β' φάση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

18:54

Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι μονόδρομος να βάλουμε τάξη στα πράγματα

18:50

Στο Μουσείο της Ακρόπολης για εκδήλωση του υπ. Τουρισμού αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:49

Η Σουηδία ενισχύει την αντιαεροπορική της άμυνα

18:48

Yπουργείο Παιδείας: Ενεργοποιείται η χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ατομικών σχολικών θυρίδων στα δημοτικά

18:47

Στάρμερ: Η Βρετανία θα στείλει περισσότερους πυραύλους για την άμυνα της Ουκρανίας

18:42

Λευκός Οίκος για Ουκρανία: «Λεπτά αλλά όχι ανυπέρβλητα σημεία» στο σχέδιο για ειρήνη

18:34

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αναστολή αδειών και χρηματικά πρόστιμα σε τρεις φορείς πιστοποίησης

18:30

Fourlis: Στα 9,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Αύξηση εσόδων 10,4%

18:26

Enaon EDA: Επίσημη έναρξη λειτουργίας του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά

18:24

ΟΠΑΠ: Στα 361,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Αύξηση 6,3%

18:19

«Η εξαίρεση γίνεται κανονικότητα»: Ο απολογισμός Κεφαλογιάννη για τη δυσκολότερη αντιπυρική περίοδο της Ευρώπης από το 2006

18:16

ΧΑ: Σε υψηλό 6 εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης - Ανοδικό «ξέσπασμα» για Metlen

18:15

«Ξεκλειδώνει» το πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP)

18:13

Τουρκία: Συνελήφθησαν τρία άτομα για κατασκοπεία υπέρ ξένων δυνάμεων

18:06

Θεοδωρικάκος: Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο κέντρο των προτεραιοτήτων μας

17:58

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ – Τρεις μεγάλες αλλαγές

17:52

Ισπανία: Τα φλαμίνγκο ξεχειμωνιάζουν στους ανδαλουσιανούς υγρότοπους

17:41

Σε απόγνωση λόγω χρεών το Ρίο ντε Τζανέιρο: «Βγάζει στο σφυρί» το Μαρακανά

17:37

Στο ΣτΕ προσέφυγαν δυο Πανεπιστημιακοί καθηγητές κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων

17:29

ΗΠΑ: Σε χαμηλό επτά μηνών το καταναλωτικό κλίμα τον Νοέμβριο

17:27

Παπασταύρου: Απαιτείται η μέγιστη εθνική συναίνεση για τις ενεργειακές επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες

17:21

Παπαστεργίου: Με υψηλές επιδόσεις εξελίσσεται το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

17:14

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ

17:11

Bain & Company: Η παγκόσμια αγορά προϊόντων πολυτελείας παραμένει ανθεκτική παρά τις προκλήσεις

17:04

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street ελέω των «μάκρο» - Κέρδη 2% για Alphabet

17:02

SKY express: Ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Β. Ελλάδας με απευθείας πτήση Θεσσαλονίκη - Ντίσελντορφ

16:57

Δήμας: Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε περίοδο έντονης και ταχείας ανάπλασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider