Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ξεκίνησε το δράμα των πυρκαγιών και αυτό το καλοκαίρι. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όλος ο Νότος πλήττεται από τις πυρκαγιές. Ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε κεντρικό επίπεδο, φαίνεται πως οι πολλαπλές κρίσεις που βιώνει η Ευρώπη έβαλαν στην άκρη του «κάδρου» το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ στην κλιματική μετάβαση μετέφεραν το βάρος στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Μόνο που θα πρέπει με καθαρό μυαλό να γίνει κατανοητό πλήρως πως δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής.  Η μεγάλη – προφανώς – ανάγκη για επάρκεια ενέργειας που… μονόπλευρα απασχολεί την Ε.Ε. δεν αναιρεί την άλλη (επίσης εντεινόμενη) ανάγκη πρόληψης και προστασίας όχι μόνο από τις πυρκαγιές, αλλά και από όλες τις φυσικές καταστροφές και τα έντονα φαινόμενα που εντείνονται συνεχώς σε ένταση και έκταση. Η Ευρώπη οφείλει να βρει τρόπους και κονδύλια να συνδράμει πιο αποφασιστικά. 

Άλλωστε η μη πρόληψη εντέλει ενέχει αυξανόμενο κόστος σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα από όλα σε ανθρώπινο, σε ζωές, κάτι που το έχει βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν πολύ έντονα και επώδυνα η Ελλάδα. Και ευτυχώς λαμβάνονται πλέον άμεσα μέτρα απομάκρυνσης από τις απειλούμενες περιοχές ώστε βα μην επαναληφθεί το δραματικό φαινόμενο. Έχει και οικονομικό κόστος αποκατάστασης και σε όρους απώλειας από την καταστροφή περιουσιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 

Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δυστυχώς είναι ευάλωτη όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης θέσης της αλλά και γιατί πέρασαν πάρα πολλά κοινοτικά χρήματα από τα «χέρια» της όλες τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε. Κάτι που ναι μεν έχει πλέον αλλάξει αλλά δεν είναι δυνατό σε ελάχιστο χρόνο να καλυφθούν ελλείψεις και ευθύνες δεκαετιών. 

Προφανώς υπάρχει πλέον ένα νέο σχέδιο που αρχίζει και υλοποιεί η κυβέρνηση με κονδύλια και από το νέο ΕΣΠΑ, το Σχέδιο Ανάκαμψης και άλλες πηγές. Ανάλογα σχέδια υπάρχουν ανά την ΕΕ ή δρομολογούνται. Η πρόκληση όμως για την ταχύτερη και καλύτερη δυνατή υλοποίησή τους είναι τεράστια. ¨Όπως και η ανάγκη ευρύτερων πρωτοβουλιών, γιατί φαίνεται από τα μέτωπα των πυρκαγιών ανά την Ευρώπη πως τα γεγονότα ξεπερνούν και το σχεδιασμό που υπάρχει.

Η πρόκληση είναι τεράστια. Πρέπει να γίνει σαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής των μεγάλων κινδύνων που κομίζει δεν πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας άλλων προτεραιοτήτων. Χρειάζονται ακόμα πιο γενναίες πολιτικές. Και απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στις πληττόμενες χώρες. 

Όλες οι ειδήσεις

22:42

Σκιάθος: Tο πρώτο νησί στην Ελλάδα με οργανωμένη στρατηγική τουρισμού για άτομα στο φάσμα του αυτισμού

22:27

Τουρκία: Σύλληψη δημοσιογράφου αντιπολιτευόμενης εφημερίδας για «διασπορά fake news»

22:06

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Ο σοσιαλιστής Εμανουέλ Γκρεγκουάρ επικρατεί στο Παρίσι

21:58

Το νερό, μέγα διακύβευμα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

21:32

Σλοβενία: Το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Γκολόμπ προηγείται στα exit polls

21:18

Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα πρωτοπορεί υλοποιώντας για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επαλήθευσης ηλικίας»

20:55

Μπέσεντ: Έχουμε «άφθονα λεφτά» για τον πόλεμο στο Ιράν - Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους

20:43

Οι νέες οικονομικές συμμαχίες που προκύπτουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:23

Ζελένσκι: «Η Ρωσία επιχειρεί να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις»

19:58

Η Κάγια Κάλας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ του Ιράν

19:33

Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία - Παλατινάτο έπειτα από 35 χρόνια

19:15

Τι σηματοδοτεί η εμπλοκή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

18:57

Κεφαλογιάννης για αντιπυρική περίοδο: «Ο καθαρισμός οικοπέδων είναι από τα βασικά εργαλεία πρόληψης»

18:34

Πρόεδρος του Λιβάνου: «Προοίμιο χερσαίας εισβολής οι επιθέσεις του Ισραήλ σε υποδομές»

18:17

Ιράν: Σοβαρές ζημιές σε υποδομές νερού και ενέργειας από επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ

17:59

Η Βόρεια Μακεδονία μειώνει τον ΦΠΑ στα καύσιμα για δύο εβδομάδες

17:40

Bitcoin: Κάτω από τα 69.000 δολάρια - «Βαρίδι» ο πόλεμος για την αγορά crypto

17:28

Έκρηξη από διαρροή αερίου στη Ρώμη: Κατέρρευσε κτήριο - Δύο σοβαρά τραυματίες

17:10

Τραμπ: Στέλνει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια για ενίσχυση της ασφάλειας

16:51

Φρουροί της Επανάστασης σε Τραμπ: «Πλήρες κλείσιμο του Ορμούζ σε περίπτωση επίθεσης σε ενεργειακές υποδομές»

16:36

Νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο - Χτύπημα σε γέφυρα

16:19

Η Σλοβενία επιβάλλει περιορισμούς στις αγορές καυσίμων λόγω του πολέμου

16:01

Στις 26 Μαρτίου η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού - Συνετή αύξηση εισηγείται η Νίκη Κεραμέως

15:50

Ισραηλινός στρατός: Το Ιράν έχει εκτοξεύσει πάνω από 400 πυραύλους - Αναχαιτίστηκε το 92%

15:33

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα ταξί τη Δευτέρα

15:23

7 μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται να επισκεφθούμε

15:04

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Οι πολίτες αποφασίζουν για μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη

14:47

Πώς βλέπει η Γερμανία την Ελλάδα και την Κύπρο το 2026

14:25

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

14:16

Ο Νετανιάχου καλεί την Ευρώπη να ταχθεί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider