Βάστα Ντράγκι!

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σε μία περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη η αμηχανία περισσεύει και ο καθαρός πολιτικός λόγος - από πλευράς ηγετών και θεσμών - είναι σπάνιος, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η τοποθέτηση του «Σούπερ Μάριο» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.  Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ κατά τις δύσκολες ημέρες του “whatever it takes” και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προέβη σε μία σειρά από δηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Οι αναφορές του είχαν ξεκάθαρα μηνύματα. Προανήγγειλε πως «αυτό που συνέβη στην Ουκρανία πρόκειται να φέρει μια δραστική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε και «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Συμφώνησε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης παράλληλα με πίεση προς τη Μόσχα, λέγοντας όμως και ότι «είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» επισήμανε ο Ντράγκι. Έκανε σαφές πως στην Ιταλία και στην Ευρώπη οι άνθρωποι σκέφτονται τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε ειρήνη και «οι άνθρωποι πιστεύουν ότι — τουλάχιστον θέλουν να σκεφτούν την πιθανότητα εκεχειρίας και να ξαναρχίσουν κάποιες αξιόπιστες διαπραγματεύσεις».

Επίσης, μιλώντας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία περί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είπε πως «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».  Για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, έκανε σαφές πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια».

Οι αναφορές του αλλά και η προειδοποίησή του για το μέλλον της ΕΕ έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία  υπάρχει τεράστια έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων και μεγάλη ατολμία λήψης πρωτοβουλιών και αποφάσεων. Το αίτημα μιας πανευρωπαϊκής απάντησης στο οικονομικό πεδίο, το οποίο θέτει διαρκώς και εμφατικά η Ελληνική πλευρά, μένει αναπάντητο. Η πιθανότητα μίας κοινής και γενναίας αντίδρασης για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους από την ίδια την Ευρώπη δεν κερδίζει έδαφος. 

Η Ευρώπη, μετά από μήνες ενεργειακής κρίσης και πολέμου πασχίζει να βρει κοινό τόπο ακόμη και σε (θεωρητικά) απλά βήματα, όπως είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων. Με μία Κομισιόν που έχει προφανώς η ίδια ευθύνη για τη διστακτικότητα της, αλλά, ας μην ξεχνάμε, αποτελεί και τον καθρέφτη της αδυναμίας λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών από πλευράς ηγετών των μεγάλων κρατών.

Α! Να μη λησμονήσουμε το εξής: την Πέμπτη η Επιτροπή πήρε μία απόφαση, ότι πρέπει να μην πάρουν άλλη παράταση τα προσωρινά καθεστώτα ενισχύσεων που προσέφεραν το νομικό πλαίσιο για μέτρα στήριξης από την πανδημία. Πάει, λοιπόν, τελείωσε η κρίση του 2020. Καλό θα μου πείτε δεν είναι αυτό; Θεωρητικά ναι. Πρακτικά αυτά τα καθεστώτα θα μπορούσαν να είναι ένα «όχημα» διευκόλυνσης των μέτρων στήριξης και για τη νέα κρίση που διανύουμε. Έστω με το να δίνουν το «δικαίωμα» για μέτρα, χωρίς «ζεστό χρήμα».

Όλες οι ειδήσεις

11:32

UBS: Νέα σύσταση neutral και τιμή-στόχος 10,7 ευρώ για τη μετοχή του ΔΑΑ

11:27

Μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Τι αποζημιώσεις δικαιούνται οι επιβάτες

11:16

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας προς Τραμπ: «Όχι άλλες φαντασιώσεις προσάρτησης»

11:03

ΧΑ: Ήπιες διακυμάνσεις κοντά στα πολυετή υψηλά για τον Γενικό Δείκτη

10:52

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με φόντο τη Βενεζουέλα - Ισχυρά κέρδη για τις αμυντικές μετοχές

10:42

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδιώκει να «υπονομεύσει την εθνική ενότητα»

10:25

Έως 15.000 ευρώ χρωστούν 7 στους 10 οφειλέτες του ΚΕΑΟ - Στα 50,68 δισ. εκτοξεύτηκε το χρέος

10:22

Τουρκία: Στο 30,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Επιβραδύνθηκε για 3ο διαδοχικό μήνα

10:20

Έκτακτη επιχορήγηση 4,4 εκατ. ευρώ σε πέντε Πανεπιστήμια για λειτουργικές ανάγκες

09:59

Νορβηγία: Πρώτη στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2025 - Άγγιξαν το 96%

09:57

Κινέζος ΥΠΕΞ: Το Πεκίνο δεν αποδέχεται οποιαδήποτε χώρα να αναλάβει ρόλο «παγκόσμιου δικαστή»

09:53

Starlink: Προσφέρει δωρεάν ίντερνετ στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο

09:38

Χατζηδάκης: Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο θεατές στα μπλόκα - Μια μειοψηφία κρατά όμηρο την υπόλοιπη κοινωνία

09:32

Τραμπ: Επανέλαβε την επιθυμία του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία στις ΗΠΑ - Έντονες αντιδράσεις από Δανία

09:30

Εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ για το χάος στα αεροδρόμια - Δήμας: Οι επιβάτες δικαιούνται αποζημιώσεις

09:27

Κοντογεώργης: Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Σημίτη

09:24

Η ΕΚΤΕΡ παρουσίασε το νέο της λογότυπο

09:17

Επιχειρήσεις: Μόλις 10% του τζίρου από online πωλήσεις - Πόσες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη

09:12

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

09:04

Eurobank: Αγορά 1.447.993 ιδίων μετοχών έναντι 5,06 εκατ. ευρώ

08:54

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες ανακοίνωσε την ίδρυση επιτροπής για την απελευθέρωση του Μαδούρο

08:37

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν οι 40 νεκροί, εκ των οποίων 20 ανήλικοι, από την πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά

08:20

Πέντε συμβουλές πιο ασφαλή «ψηφιακή ζωή»

08:10

Σκουπίδια, ενέργεια και δισεκατομμύρια: Αλματώδης η ανάπτυξη της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων

08:00

Επιστρέφει στην αγορά για 27 εκατ. δολάρια το σπίτι της Ντάιαν Κίτον στο Λος Άντζελες

07:46

Απειλές Τραμπ κατά Κολομβίας - H Κούβα είναι έτοιμη να «πέσει»

07:43

Μαλλιά κουβάρια εξαιτίας Μαδούρο - Η άποψη Βενιζέλου για το Διεθνές Δίκαιο - Ποιον θαυμάζει η Άννα;

07:22

Περίπου 200 ξενοδοχεία και τουριστικά προς πώληση σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς

07:15

Επίθεση κατά της φοροδιαφυγής με 72.800 ελέγχους - Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο το 2026

07:11

Βραδυφλεγής κίνδυνος για την ελληνική κοινωνία η μείωση των γεννήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider