Βάστα Ντράγκι!

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σε μία περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη η αμηχανία περισσεύει και ο καθαρός πολιτικός λόγος - από πλευράς ηγετών και θεσμών - είναι σπάνιος, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η τοποθέτηση του «Σούπερ Μάριο» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.  Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ κατά τις δύσκολες ημέρες του “whatever it takes” και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προέβη σε μία σειρά από δηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Οι αναφορές του είχαν ξεκάθαρα μηνύματα. Προανήγγειλε πως «αυτό που συνέβη στην Ουκρανία πρόκειται να φέρει μια δραστική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε και «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Συμφώνησε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης παράλληλα με πίεση προς τη Μόσχα, λέγοντας όμως και ότι «είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» επισήμανε ο Ντράγκι. Έκανε σαφές πως στην Ιταλία και στην Ευρώπη οι άνθρωποι σκέφτονται τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε ειρήνη και «οι άνθρωποι πιστεύουν ότι — τουλάχιστον θέλουν να σκεφτούν την πιθανότητα εκεχειρίας και να ξαναρχίσουν κάποιες αξιόπιστες διαπραγματεύσεις».

Επίσης, μιλώντας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία περί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είπε πως «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».  Για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, έκανε σαφές πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια».

Οι αναφορές του αλλά και η προειδοποίησή του για το μέλλον της ΕΕ έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία  υπάρχει τεράστια έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων και μεγάλη ατολμία λήψης πρωτοβουλιών και αποφάσεων. Το αίτημα μιας πανευρωπαϊκής απάντησης στο οικονομικό πεδίο, το οποίο θέτει διαρκώς και εμφατικά η Ελληνική πλευρά, μένει αναπάντητο. Η πιθανότητα μίας κοινής και γενναίας αντίδρασης για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους από την ίδια την Ευρώπη δεν κερδίζει έδαφος. 

Η Ευρώπη, μετά από μήνες ενεργειακής κρίσης και πολέμου πασχίζει να βρει κοινό τόπο ακόμη και σε (θεωρητικά) απλά βήματα, όπως είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων. Με μία Κομισιόν που έχει προφανώς η ίδια ευθύνη για τη διστακτικότητα της, αλλά, ας μην ξεχνάμε, αποτελεί και τον καθρέφτη της αδυναμίας λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών από πλευράς ηγετών των μεγάλων κρατών.

Α! Να μη λησμονήσουμε το εξής: την Πέμπτη η Επιτροπή πήρε μία απόφαση, ότι πρέπει να μην πάρουν άλλη παράταση τα προσωρινά καθεστώτα ενισχύσεων που προσέφεραν το νομικό πλαίσιο για μέτρα στήριξης από την πανδημία. Πάει, λοιπόν, τελείωσε η κρίση του 2020. Καλό θα μου πείτε δεν είναι αυτό; Θεωρητικά ναι. Πρακτικά αυτά τα καθεστώτα θα μπορούσαν να είναι ένα «όχημα» διευκόλυνσης των μέτρων στήριξης και για τη νέα κρίση που διανύουμε. Έστω με το να δίνουν το «δικαίωμα» για μέτρα, χωρίς «ζεστό χρήμα».

Όλες οι ειδήσεις

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

17:56

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα

17:42

Ημέρα ανόδου για τα κρυπτονομίσματα

17:41

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση για την Ουκρανία

17:31

UBS: Τέλος η εποχή των φθηνών τροφίμων - Οι 5 καταλύτες που αλλάζουν το τοπίο

17:28

Στο «κόκκινο» η κίνηση στα λιμάνια - Πάνω από 80.000 αναχωρήσεις έως την Κυριακή

17:10

Μελόνι: «Νόμιζα ότι η σχέση με τον Τραμπ θα ήταν πιο εύκολη»

16:52

Προσπάθεια ανάκαμψης στην Wall Street - Σε τροχιά για εβδομαδιαίες απώλειες

16:49

Συναγερμός στη Σουηδία: Τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε σχολείο

16:35

Η Tesla ανακαλεί 3 εκατ. οχήματα στην Κίνα λόγω προβλημάτων στις χειρολαβές θυρών

16:33

Bally’s Intralot: Στις 27 Αυγούστου η πληρωμή τόκων 3,92 εκατ. ευρώ για το ομολογιακό

16:26

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

16:17

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στη Λήμνο - Απεγκλωβίστηκαν 59 άτομα δια θαλάσσης

16:10

Bloomberg: Οικονομολόγοι αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ

15:59

Πυρκαγιά στο Αγρίνιο - Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μεσσηνία

15:54

Φινλανδία: Εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών για το αναγνωριστικό αεροσκάφος

15:49

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κάρυστο

15:35

Γιατί οι μεγαλύτερες αμερικανικές μάρκες χάνουν έδαφος στην Κίνα

15:29

Αντιμέτωπη με πρόστιμα 1,4 τρισ. δολαρίων η Meta - Τι πρέπει να αλλάξει σε Facebook και Instagram

15:23

Η Τουρκία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

15:18

Ο Τραμπ αναστέλλει για 90 ημέρες τους δασμούς στις εισαγωγές βοείου κρέατος

15:13

Στη δεύτερη πιο επιβαρυμένη θέση από τον ιό του δυτικού Νείλου η Ελλάδα

15:08

Κίνα: Η μηχανή των επιδοτήσεων δουλεύει στο φουλ – Το καμπανάκι για τους εμπορικούς εταίρους

15:01

Πεζεσκιάν: Είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος όσο η Τεχεράνη είναι «σε θέση ισχύος»

14:51

Έμπολα: Πάνω 2.500 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό - «Εξαπλώνεται εκθετικά» η επιδημία

14:49

Γεωργιάδης: Eμφανής σε όσους δεν έχουν εμπάθεια η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ σε όλα τα νησιά

14:43

Αύξηση 15,6% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το εξάμηνο λόγω πετρελαιοειδών

14:31

ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider