Βάστα Ντράγκι!

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σε μία περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη η αμηχανία περισσεύει και ο καθαρός πολιτικός λόγος - από πλευράς ηγετών και θεσμών - είναι σπάνιος, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η τοποθέτηση του «Σούπερ Μάριο» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.  Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ κατά τις δύσκολες ημέρες του “whatever it takes” και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προέβη σε μία σειρά από δηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Οι αναφορές του είχαν ξεκάθαρα μηνύματα. Προανήγγειλε πως «αυτό που συνέβη στην Ουκρανία πρόκειται να φέρει μια δραστική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε και «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Συμφώνησε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης παράλληλα με πίεση προς τη Μόσχα, λέγοντας όμως και ότι «είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» επισήμανε ο Ντράγκι. Έκανε σαφές πως στην Ιταλία και στην Ευρώπη οι άνθρωποι σκέφτονται τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε ειρήνη και «οι άνθρωποι πιστεύουν ότι — τουλάχιστον θέλουν να σκεφτούν την πιθανότητα εκεχειρίας και να ξαναρχίσουν κάποιες αξιόπιστες διαπραγματεύσεις».

Επίσης, μιλώντας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία περί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είπε πως «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».  Για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, έκανε σαφές πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια».

Οι αναφορές του αλλά και η προειδοποίησή του για το μέλλον της ΕΕ έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία  υπάρχει τεράστια έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων και μεγάλη ατολμία λήψης πρωτοβουλιών και αποφάσεων. Το αίτημα μιας πανευρωπαϊκής απάντησης στο οικονομικό πεδίο, το οποίο θέτει διαρκώς και εμφατικά η Ελληνική πλευρά, μένει αναπάντητο. Η πιθανότητα μίας κοινής και γενναίας αντίδρασης για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους από την ίδια την Ευρώπη δεν κερδίζει έδαφος. 

Η Ευρώπη, μετά από μήνες ενεργειακής κρίσης και πολέμου πασχίζει να βρει κοινό τόπο ακόμη και σε (θεωρητικά) απλά βήματα, όπως είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων. Με μία Κομισιόν που έχει προφανώς η ίδια ευθύνη για τη διστακτικότητα της, αλλά, ας μην ξεχνάμε, αποτελεί και τον καθρέφτη της αδυναμίας λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών από πλευράς ηγετών των μεγάλων κρατών.

Α! Να μη λησμονήσουμε το εξής: την Πέμπτη η Επιτροπή πήρε μία απόφαση, ότι πρέπει να μην πάρουν άλλη παράταση τα προσωρινά καθεστώτα ενισχύσεων που προσέφεραν το νομικό πλαίσιο για μέτρα στήριξης από την πανδημία. Πάει, λοιπόν, τελείωσε η κρίση του 2020. Καλό θα μου πείτε δεν είναι αυτό; Θεωρητικά ναι. Πρακτικά αυτά τα καθεστώτα θα μπορούσαν να είναι ένα «όχημα» διευκόλυνσης των μέτρων στήριξης και για τη νέα κρίση που διανύουμε. Έστω με το να δίνουν το «δικαίωμα» για μέτρα, χωρίς «ζεστό χρήμα».

Όλες οι ειδήσεις

13:39

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων για την απόρριψη 56 φορτίων μπάζων χωρίς άδεια

13:34

Τσουκαλάς: Το μέτρο της καθολικής πρόσβασης των νέων στα ΜΜΜ είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό

13:30

ΗΑΕ: Διάψευση αναφορών των ΜΜΕ για ξεπάγωμα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ιράν

13:17

Μητσοτάκης στη Ρόδο: Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο, προχωρά το master plan για το τουριστικό λιμάνι

13:00

Οφειλές 6,2 δισ. ευρώ έχουν διαγραφεί μέσω Εξωδικαστικού - Πώς κινήθηκαν οι servicers

12:57

Κύπρος: Μόνιμη παρουσία ελληνικών μαχητικών επιδιώκει η Λευκωσία

12:50

Τουρνάς: Η καύσιμη ύλη είναι η μεγάλη πρόκληση του φετινού καλοκαιριού

12:38

Ποια ομάδα θα σηκώσει το Μουντιάλ - Τι απαντά η τεχνητή νοημοσύνη

12:36

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακό άλμα για ταχύτερη απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

12:30

Βαμβάκι: Ποιο σύστημα γραμμών σποράς είναι πιο πρακτικό για την Ελλάδα

12:27

Η καρέτα-καρέτα, πρεσβευτής του βιώσιμου τουρισμού στην Κρήτη

12:14

Axios: Η επικείμενη συμφωνία Τραμπ με το Ιράν είναι πικρό χάπι για τον Νετανιάχου

12:02

Οι επιπτώσεις των data centers στο μικροκλίμα και οι προκλήσεις για τον αστικό σχεδιασμό

11:57

Θεμιστοκλέους: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανακουφιστική φροντίδα

11:43

Ανδριανός: Ζητούμενο ένα νέο παραγωγικό παράδειγμα

11:28

Ναυπηγεία Χαλκίδας: Επένδυση 35 εκατ. ευρώ σε νέα δεξαμενή Panamax για μεγαλύτερα έργα επισκευής

11:20

Μανουσάκης: Ώθηση στον ενεργειακό μετασχηματισμό με την ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ κατά 1 δισ. ευρώ

10:57

ΔΝΤ: Ζοφερή πρόβλεψη για εκτίναξη του δημόσιου χρέους της ΕΕ στο 130% του ΑΕΠ το 2040

10:48

Enaon: Ποιες πόλεις θα πάρουν αέριο μέχρι τον Μάρτιο του 2027 – Άνοδος 15% στις νέες ενεργοποιήσεις από χρόνο σε χρόνο

10:41

Η ΕΚΤ πάτησε τη σκανδάλη αύξησης των επιτοκίων

10:27

Anthropic: Απενεργοποιεί τα κορυφαίας κατηγορίας μοντέλα ΑΙ της μετά από εντολή των ΗΠΑ

10:08

Αυστραλία: Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση καρχαρία σε παραλία του Σίδνεϊ

10:02

Κίνα: Έντονα δυσαρεστημένη με την ενέργεια του Πενταγώνου κατά κορυφαίων κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών

09:33

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός θα αναγκάσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων

09:15

Αυτός είναι ο νούμερο ένα γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο για το 2026

09:04

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Συνέχεια για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

08:51

Τραμπ: Ανακοίνωσε την εξόντωση του αρχηγού της συμμορίας Tren de Aragua στη Βενεζουέλα

08:42

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου Fourlis – Το όραμα για το μέλλον

08:31

ΗΠΑ: Κατέρριψαν ιρανικά drones στο Ορμούζ παρά την αισιοδοξία για συμφωνία

08:17

Οι 5 λόγοι αποχώρησης από την εργασία - Πως αξιολογούν τους εργοδότες τους οι Έλληνες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider