Βάστα Ντράγκι!

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σε μία περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη η αμηχανία περισσεύει και ο καθαρός πολιτικός λόγος - από πλευράς ηγετών και θεσμών - είναι σπάνιος, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η τοποθέτηση του «Σούπερ Μάριο» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.  Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ κατά τις δύσκολες ημέρες του “whatever it takes” και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προέβη σε μία σειρά από δηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Οι αναφορές του είχαν ξεκάθαρα μηνύματα. Προανήγγειλε πως «αυτό που συνέβη στην Ουκρανία πρόκειται να φέρει μια δραστική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε και «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Συμφώνησε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης παράλληλα με πίεση προς τη Μόσχα, λέγοντας όμως και ότι «είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» επισήμανε ο Ντράγκι. Έκανε σαφές πως στην Ιταλία και στην Ευρώπη οι άνθρωποι σκέφτονται τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε ειρήνη και «οι άνθρωποι πιστεύουν ότι — τουλάχιστον θέλουν να σκεφτούν την πιθανότητα εκεχειρίας και να ξαναρχίσουν κάποιες αξιόπιστες διαπραγματεύσεις».

Επίσης, μιλώντας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία περί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είπε πως «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».  Για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, έκανε σαφές πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια».

Οι αναφορές του αλλά και η προειδοποίησή του για το μέλλον της ΕΕ έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία  υπάρχει τεράστια έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων και μεγάλη ατολμία λήψης πρωτοβουλιών και αποφάσεων. Το αίτημα μιας πανευρωπαϊκής απάντησης στο οικονομικό πεδίο, το οποίο θέτει διαρκώς και εμφατικά η Ελληνική πλευρά, μένει αναπάντητο. Η πιθανότητα μίας κοινής και γενναίας αντίδρασης για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους από την ίδια την Ευρώπη δεν κερδίζει έδαφος. 

Η Ευρώπη, μετά από μήνες ενεργειακής κρίσης και πολέμου πασχίζει να βρει κοινό τόπο ακόμη και σε (θεωρητικά) απλά βήματα, όπως είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων. Με μία Κομισιόν που έχει προφανώς η ίδια ευθύνη για τη διστακτικότητα της, αλλά, ας μην ξεχνάμε, αποτελεί και τον καθρέφτη της αδυναμίας λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών από πλευράς ηγετών των μεγάλων κρατών.

Α! Να μη λησμονήσουμε το εξής: την Πέμπτη η Επιτροπή πήρε μία απόφαση, ότι πρέπει να μην πάρουν άλλη παράταση τα προσωρινά καθεστώτα ενισχύσεων που προσέφεραν το νομικό πλαίσιο για μέτρα στήριξης από την πανδημία. Πάει, λοιπόν, τελείωσε η κρίση του 2020. Καλό θα μου πείτε δεν είναι αυτό; Θεωρητικά ναι. Πρακτικά αυτά τα καθεστώτα θα μπορούσαν να είναι ένα «όχημα» διευκόλυνσης των μέτρων στήριξης και για τη νέα κρίση που διανύουμε. Έστω με το να δίνουν το «δικαίωμα» για μέτρα, χωρίς «ζεστό χρήμα».

Όλες οι ειδήσεις

09:50

Πόλεμος ανακοινώσεων ΥΠΕΘΑ - Δούκα για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

09:50

Ο ΠΟΥ αντιμετωπίζει δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του

09:40

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες

09:39

Η Ελλάδα προσαρμόζει τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

09:33

Bloomberg: Σταθερά στο 2% τα επιτόκια της ΕΚΤ έως το 2027

09:28

Υδρογονάνθρακες: Σε Chevron & Helleniq Energy και επίσημα τα 4 μπλοκ

09:22

Alpha Bank: Ιστορικά χαμηλό κόστος στο 6ετές πράσινο ομόλογο

08:59

ΙΝΣΕΤΕ: Η υπερφορολόγηση πλήγμα στη ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων

08:36

Κίνα: Η ΕΕ να αποσύρει τις κινεζικές επιχειρήσεις από το 19ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

08:36

Τραμπ: Το Ισραήλ θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ αν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

08:17

Γερμανία: Κλιμακώνεται η κρίση των ημιαγωγών - Συνέπειες για την αυτοκινητοβιομηχανία

08:15

Ποια είναι η πολυτιμότερη ομάδα του NBA;

08:12

Τραμπ: Οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά για το εμπόριο «τερματίζονται»

08:06

LC Waikiki: Γιατί το 2024 αποδείχθηκε έτος ορόσημο για τα «τουρκικά Zara»

08:05

Λάιεν: Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Αμυντική Ετοιμότητα 2030 παρέχει κάλυψη 360 μοιρών

07:57

Μητσοτάκης: Εκτός SAFE η Τουρκία όσο έχει εκκρεμές casus belli και αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών στο Αιγαίο

07:50

Η ΕΕ δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τις «πιεστικές» οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας την επόμενη διετία

07:40

Η επιστροφή του Τάσου - Με φιόγκο στον Αλέξη η Κουμουνδούρου - Σκιώδη κυβέρνηση ζητάει η Άννα

07:32

Ψηφιακός ΚΟΚ με κάμερες και σύγχρονη τεχνολογία - Έρχεται εθνικό πληροφοριακό σύστημα στους δρόμους

07:24

Αέριο: Προς χρηματοδότηση από ΗΠΑ ο Κάθετος Διάδρομος - Στην κορυφή της αμερικανικής ατζέντας η όδευση μέσω Ελλάδας

07:21

Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου: Απορρίφθηκε η προσφυγή της Aktor - Η πορεία του διαγωνισμού 320 εκατ. ευρώ

07:10

Αναδρομικά: Τι πρέπει να δηλώσουν οι συνταξιούχοι μέχρι το τέλος του έτους - Tα νέα εκκαθαριστικά και ο φόρος

07:04

Κινητικότητα στα νερά - Η επιτυχία στο πράσινο - Τα σενάρια για την Καρόλου

23:55

Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 νεκροί άμαχοι από ρωσικά πυρά στο Ντονέτσκ

23:45

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα

23:35

Βραζιλία: Ο 80χρονος Λούλα σκοπεύει να διεκδικήσει 4η προεδρική θητεία

23:32

Intel: Στα 13,65 δισ. δολάρια τα έσοδα γ' τριμήνου - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

23:20

Σε θετικό έδαφος η Wall Street - Άνοδος 2,3% για την Tesla

23:07

Κόστα: Η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις «πιεστικές» οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας την επόμενη διετία

23:01

«Εκτόξευση» πάνω από 5% για το πετρέλαιο μετά τις νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider