Η δυναμική επάνοδος των διδύμων ελλειμμάτων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα καμπανάκια ήχησαν από δύο πλευρές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέγραψε την Ελλάδα ως την οικονομία με το δεύτερο πιο υψηλό εξωτερικό έλλειμμα (σ.σ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) μεταξύ των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» κρατών, με πρώτη τη Κύπρο. Αλλά και το ΙΟΒΕ έκανε σαφές πως «η επιστροφή σε βαθιά δίδυμα ελλείμματα κατά την πανδημία και η επί μακρόν υστέρηση σε  παραγωγικές επενδύσεις και εξαγωγές υψηλής καινοτομίας, αποτελούν λόγους για εγρήγορση  και μέσα στη νέα κρίση».

Μιλάμε για δίδυμα ελλείμματα γιατί πέρα από το εξωτερικό, υπάρχει και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ελλάδα λόγω των – απολύτως αναγκαίων – πολύ μεγάλων δαπανών για μέτρα στήριξης από την πανδημία, επέστρεψε σε ελλείμματα, τα οποία  δυστυχώς και φέτος - λόγω της νέας κρίσης αυτή τη φορά - αναμένεται να περιορισθούν με  μεγαλύτερη δυσκολία. 

Υπάρχουν βεβαίως καλά νέα: το 2021 κλείνει τελικά με χαμηλότερο κατά 1,5% του ΑΕΠ έλλειμμα. Κάτι που δείχνει πως τα κρατικά ταμεία «αντέχουν» και τα έσοδα συνεχίζουν να ενισχύονται. Αλλά, όπως λέει και το ΙΟΒΕ χαρακτηριστικά, «αν η παγκόσμια οικονομία μοιάζει με ναρκοπέδιο, η ελληνική έχει και δικές της προκλήσεις». 

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο «ελλείμματα» ως προς το εξής. Η επιστροφή από δημοσιονομικά ελλείμματα σε πλεονάσματα δεν εξαρτάται – ειδικά φέτος - από τις ελληνικές κινήσεις. Εξαρτάται  κυρίως από την πορεία της νέας πολεμικής- ενεργειακής – εφοδιαστικής κρίσης, από τις ανάγκες για μέτρα στήριξης και από το αν θα υπάρξει αυτή η κοινή αντίδραση της ΕΕ με τρόπο γενναίο που θα απορροφά το δημοσιονομικό κόστος.

Η συρρίκνωση όμως των εξωτερικών ελλειμμάτων της χώρας, που δεν διαφαίνεται στον «ορατό» ορίζοντα (σύμφωνα με το ΔΝΤ) είναι μία άλλη υπόθεση που απαιτεί πιο σύνθετές κινήσεις. Η άνοδος της αξίας των εισαγωγών λόγω του πληθωρισμού είναι δεδομένη. Απαιτείται λοιπόν αντιστάθμισμα που δεν έχει διαμορφωθεί επαρκώς όλα τα τελευταία χρόνια. Αντιστάθμισμα παραγωγής, ενίσχυσης της εξαγωγικής δυνατότητας και δυνάμωσης του τουριστικού προϊόντος. Αλλά και των προϋποθέσεων για έλευση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. 

Για τις επόμενες εβδομάδες προαναγγέλθηκε μία πλημμυρίδα προκηρύξεων δράσεων του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης με την μορφή των επιδοτήσεων, προκηρύξεων που θα απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις.  Θα ακολουθήσουν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ. Θα υπάρχουν λοιπόν ευκαιρίες, παρά την νέα αυτή κρίση, για αλλαγή σελίδας και για προετοιμασία του ιδιωτικού τομέα για μία νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, εγχωρίως και διεθνώς. Μία νέα παγκόσμια ισορροπία με αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας πολλών κλάδων και αγορών αλλά με αδιάρρηκτη την ανάγκη για ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ως τη μόνη διέξοδο για τη θωράκιση της οικονομίας, των κρατικών εσόδων, της εργασίας, των αμοιβών και της κοινωνικής ειρήνης. 

Όλες οι ειδήσεις

10:29

Στο «κυνήγι» της στήριξης Τραμπ η Ευρώπη για τις συνομιλίες Ρωσίας–Ουκρανίας

10:29

Εκτόξευση 7% για την Hugo Boss μετά την πρόταση εξαγοράς ύψους 2 δισ. από την Frasers

10:18

Βόρεια Ιρλανδία: Νέα νύχτα διαδηλώσεων και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μπέλφαστ

10:15

ΟΗΕ: Σχεδόν στα 118 εκατομμύρια ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως το 2025

10:13

Ryanair: Έλεγχος για τη χρέωση που πληρώνουν οι γονείς για να καθίσουν δίπλα στα παιδιά τους

10:12

Βουλή: Kατατέθηκε ο Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

09:40

Στο Λουξεμβούργο ο Κ. Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

09:36

Βουλή: Συστήνεται θέση Mόνιμου Υπηρεσιακού Υφυπουργού Εξωτερικών

09:32

ΕΒΕΠ: Δράσεις, αντιδράσεις και επιδράσεις του πληθωρισμού στην αγορά

09:16

Παπαθανάσης: 14,4 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό της Ακρινής Κοζάνης σε Πρότυπο Πράσινο Οικισμό

09:14

Τραμπ: Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν «μυστική αποστολή» κρατώντας ανοικτό το στενό του Ορμούζ

09:03

Νέες ισορροπίες στις τηλεπικοινωνίες φέρνει η συμφωνία ΔΕΗ – Vodafone για τις οπτικές ίνες

08:59

FT: Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν τη διάλυση της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας

08:55

Πανελλαδικές: Συνεχίζουν τις εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ - Δείτε τα σημερινά θέματα

08:52

ProntoPegno: Το νέο κατάστημα στον Πειραιά και η αγορά ενεχυροδανεισμού στην Ελλάδα

08:50

Μέση Ανατολή: Το Ιράν επιτέθηκε σε βάσεις των ΗΠΑ μετά τα νέα αμερικανικά πλήγματα - «Το Ορμούζ είναι κλειστό»

08:46

Σούπερ μάρκετ: Αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις τιμών στο ράφι

08:38

Συνάντηση Πιερρακάκη με Ρούτε για χρηματοδότηση άμυνας και ρήτρα διαφυγής

08:31

Νέο ντιμπέιτ Μέσι - Ρονάλντο: Ποιος είναι ο GOAT των απολαβών

08:14

Όμιλος Ηρακλής (Holcim): Η επιτυχία του «The Ellinikon» ανοίγει τον δρόμο για νέες επενδύσεις

08:10

ΕΥΔΑΠ: Προ των πυλών μεγάλο ΚΕΛ αξίας 100 εκατ. στην Ανατολική Αττική - Το προηγούμενο «ναυάγιο»

08:05

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στο ΕΣΥ

08:04

Ο πήχης Μητσοτάκη στην «μία και αυτοδύναμη Κυριακή» - Η προειδοποίηση στον Σαμαρά - Η άφαντη συνεδριακή θέση του ΠΑΣΟΚ

07:58

Στα 866 ευρώ η μέση σύνταξη τον Μάιο - Στο τραπέζι η αναμόρφωση της ΕΑΣ και η «13η σύνταξη»

07:44

Prodea Investments: Επενδύσεις 400 εκατ. σε αποθήκες, ξενοδοχεία, οικιστικά - «Παράθυρο» για επενδυτή στα logistics

07:34

«Σκουπίζει» χρήμα μέσω ομολογιακών η Εθνική

07:28

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πού σκοντάφτει ο καθαρισμός ενώ λήγει η προθεσμία στις 15 Ιουνίου

07:22

Lamda - Ελληνικό: Εγκαίνια για Sports Park, Riviera Galleria, Κατοικίες - Τι έρχεται για ΙΟΝ, IRC, ξενοδοχεία, σχολεία

07:14

Χρέη στην Eφορία: Στο «ράφι» 6 δισ. ως ανεπίδεκτα είσπραξης - Tο σχέδιο της ΑΑΔΕ

07:06

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε ρέστα - Επιστολή SOS - Τα οδικά έργα της Αττικής


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider