Η δυναμική επάνοδος των διδύμων ελλειμμάτων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα καμπανάκια ήχησαν από δύο πλευρές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέγραψε την Ελλάδα ως την οικονομία με το δεύτερο πιο υψηλό εξωτερικό έλλειμμα (σ.σ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) μεταξύ των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» κρατών, με πρώτη τη Κύπρο. Αλλά και το ΙΟΒΕ έκανε σαφές πως «η επιστροφή σε βαθιά δίδυμα ελλείμματα κατά την πανδημία και η επί μακρόν υστέρηση σε  παραγωγικές επενδύσεις και εξαγωγές υψηλής καινοτομίας, αποτελούν λόγους για εγρήγορση  και μέσα στη νέα κρίση».

Μιλάμε για δίδυμα ελλείμματα γιατί πέρα από το εξωτερικό, υπάρχει και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ελλάδα λόγω των – απολύτως αναγκαίων – πολύ μεγάλων δαπανών για μέτρα στήριξης από την πανδημία, επέστρεψε σε ελλείμματα, τα οποία  δυστυχώς και φέτος - λόγω της νέας κρίσης αυτή τη φορά - αναμένεται να περιορισθούν με  μεγαλύτερη δυσκολία. 

Υπάρχουν βεβαίως καλά νέα: το 2021 κλείνει τελικά με χαμηλότερο κατά 1,5% του ΑΕΠ έλλειμμα. Κάτι που δείχνει πως τα κρατικά ταμεία «αντέχουν» και τα έσοδα συνεχίζουν να ενισχύονται. Αλλά, όπως λέει και το ΙΟΒΕ χαρακτηριστικά, «αν η παγκόσμια οικονομία μοιάζει με ναρκοπέδιο, η ελληνική έχει και δικές της προκλήσεις». 

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο «ελλείμματα» ως προς το εξής. Η επιστροφή από δημοσιονομικά ελλείμματα σε πλεονάσματα δεν εξαρτάται – ειδικά φέτος - από τις ελληνικές κινήσεις. Εξαρτάται  κυρίως από την πορεία της νέας πολεμικής- ενεργειακής – εφοδιαστικής κρίσης, από τις ανάγκες για μέτρα στήριξης και από το αν θα υπάρξει αυτή η κοινή αντίδραση της ΕΕ με τρόπο γενναίο που θα απορροφά το δημοσιονομικό κόστος.

Η συρρίκνωση όμως των εξωτερικών ελλειμμάτων της χώρας, που δεν διαφαίνεται στον «ορατό» ορίζοντα (σύμφωνα με το ΔΝΤ) είναι μία άλλη υπόθεση που απαιτεί πιο σύνθετές κινήσεις. Η άνοδος της αξίας των εισαγωγών λόγω του πληθωρισμού είναι δεδομένη. Απαιτείται λοιπόν αντιστάθμισμα που δεν έχει διαμορφωθεί επαρκώς όλα τα τελευταία χρόνια. Αντιστάθμισμα παραγωγής, ενίσχυσης της εξαγωγικής δυνατότητας και δυνάμωσης του τουριστικού προϊόντος. Αλλά και των προϋποθέσεων για έλευση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. 

Για τις επόμενες εβδομάδες προαναγγέλθηκε μία πλημμυρίδα προκηρύξεων δράσεων του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης με την μορφή των επιδοτήσεων, προκηρύξεων που θα απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις.  Θα ακολουθήσουν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ. Θα υπάρχουν λοιπόν ευκαιρίες, παρά την νέα αυτή κρίση, για αλλαγή σελίδας και για προετοιμασία του ιδιωτικού τομέα για μία νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, εγχωρίως και διεθνώς. Μία νέα παγκόσμια ισορροπία με αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας πολλών κλάδων και αγορών αλλά με αδιάρρηκτη την ανάγκη για ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ως τη μόνη διέξοδο για τη θωράκιση της οικονομίας, των κρατικών εσόδων, της εργασίας, των αμοιβών και της κοινωνικής ειρήνης. 

Όλες οι ειδήσεις

23:57

S&P: Αμετάβλητη στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση της Ελλάδας

23:54

Ισπανία: Το ιατρικό περιοδικό Lancet αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την προέλευση της Covid-19

23:39

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 16% για το Brent

23:36

ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ επιδιώκει ευκολότερες ομοσπονδιακές εκτελέσεις

23:24

ΕΛΑΣ: EΔΕ για τα επεισόδια έξω από το Εφετείο Αθηνών

23:16

G7: Ανησυχία για την ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και της Κίνας

23:09

Wall Street: Intel και Ιράν ώθησαν τους δείκτες σε νέα ρεκόρ

22:48

Χρυσός: Άνοδος με φόντο την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:28

Συνάντηση Τασούλα - Μακρόν: «Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας - Γαλλίας»

22:11

Ζελένσκι: Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν για να μιλήσει για ασφάλεια και ενέργεια

22:01

Παιδιά online, αλλά με όρια: Το νέο πλαίσιο προστασίας στον ψηφιακό κόσμο

21:49

Ντέγιαν Μποντιρόγκα: «Πάνω από 400.000 αιτήσεις για τα εισιτήρια του Final 4»

21:43

Παπασταύρου: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

21:35

Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Οι 6 πυλώνες ανάπτυξης του νέου παραγωγικού μοντέλου

21:26

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το μεγάλο στοίχημα του επιχειρηματικού μετασχηματισμού

21:03

Σκέρτσος: Τις επόμενες εβδομάδες η πρόταση για το νέο ενιαίο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας

20:57

Chips και quantum στο επίκεντρο: Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στον νέο τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης

20:55

Stanton Chase Athens: Η ηγεσία ως καταλύτης ανθεκτικότητας σε μια εποχή συνεχούς αβεβαιότητας

20:42

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

20:22

Μακρόν: Αν η Τουρκία απειλήσει την Ελλάδα, θα είμαστε εδώ - Μητσοτάκης: Είναι η ώρα της Ευρώπης

20:21

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση

20:18

Υπερταμείο, CVC και JP Morgan «βλέπουν» ενέργεια και υποδομές για νέες επενδύσεις

20:09

Ευρωαγορές: Ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες 2,5% περιμένοντας τις συνομιλίες

19:46

Αποκαλύψεις Βουρλιώτη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεσμεύσεις ως 500 εκατ.» - Το φαινόμενο της «λευκής κόλλας»

19:45

Σχέδιο ΕΕ για ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας

19:21

Τραμπ: Το Ιράν θα υποβάλει προσφορά για να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας

19:13

Υπερταμείο: Χαρτοφυλάκιο άνω των 12 δισ. ευρώ σε 11 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

19:05

Χέγκσεθ προς Ευρώπη: «Κάντε λιγότερες διασκέψεις και δράστε»

18:58

Έφτασε στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν - LIVE η συζήτηση στη Ρωμαϊκή Αγορά

18:50

ΗΠΑ: Στο αρχείο η έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας σε βάρος του Τζερόμ Πάουελ

gazzetta
gazzetta reader insider insider