Η δυναμική επάνοδος των διδύμων ελλειμμάτων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα καμπανάκια ήχησαν από δύο πλευρές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέγραψε την Ελλάδα ως την οικονομία με το δεύτερο πιο υψηλό εξωτερικό έλλειμμα (σ.σ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) μεταξύ των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» κρατών, με πρώτη τη Κύπρο. Αλλά και το ΙΟΒΕ έκανε σαφές πως «η επιστροφή σε βαθιά δίδυμα ελλείμματα κατά την πανδημία και η επί μακρόν υστέρηση σε  παραγωγικές επενδύσεις και εξαγωγές υψηλής καινοτομίας, αποτελούν λόγους για εγρήγορση  και μέσα στη νέα κρίση».

Μιλάμε για δίδυμα ελλείμματα γιατί πέρα από το εξωτερικό, υπάρχει και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ελλάδα λόγω των – απολύτως αναγκαίων – πολύ μεγάλων δαπανών για μέτρα στήριξης από την πανδημία, επέστρεψε σε ελλείμματα, τα οποία  δυστυχώς και φέτος - λόγω της νέας κρίσης αυτή τη φορά - αναμένεται να περιορισθούν με  μεγαλύτερη δυσκολία. 

Υπάρχουν βεβαίως καλά νέα: το 2021 κλείνει τελικά με χαμηλότερο κατά 1,5% του ΑΕΠ έλλειμμα. Κάτι που δείχνει πως τα κρατικά ταμεία «αντέχουν» και τα έσοδα συνεχίζουν να ενισχύονται. Αλλά, όπως λέει και το ΙΟΒΕ χαρακτηριστικά, «αν η παγκόσμια οικονομία μοιάζει με ναρκοπέδιο, η ελληνική έχει και δικές της προκλήσεις». 

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο «ελλείμματα» ως προς το εξής. Η επιστροφή από δημοσιονομικά ελλείμματα σε πλεονάσματα δεν εξαρτάται – ειδικά φέτος - από τις ελληνικές κινήσεις. Εξαρτάται  κυρίως από την πορεία της νέας πολεμικής- ενεργειακής – εφοδιαστικής κρίσης, από τις ανάγκες για μέτρα στήριξης και από το αν θα υπάρξει αυτή η κοινή αντίδραση της ΕΕ με τρόπο γενναίο που θα απορροφά το δημοσιονομικό κόστος.

Η συρρίκνωση όμως των εξωτερικών ελλειμμάτων της χώρας, που δεν διαφαίνεται στον «ορατό» ορίζοντα (σύμφωνα με το ΔΝΤ) είναι μία άλλη υπόθεση που απαιτεί πιο σύνθετές κινήσεις. Η άνοδος της αξίας των εισαγωγών λόγω του πληθωρισμού είναι δεδομένη. Απαιτείται λοιπόν αντιστάθμισμα που δεν έχει διαμορφωθεί επαρκώς όλα τα τελευταία χρόνια. Αντιστάθμισμα παραγωγής, ενίσχυσης της εξαγωγικής δυνατότητας και δυνάμωσης του τουριστικού προϊόντος. Αλλά και των προϋποθέσεων για έλευση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. 

Για τις επόμενες εβδομάδες προαναγγέλθηκε μία πλημμυρίδα προκηρύξεων δράσεων του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης με την μορφή των επιδοτήσεων, προκηρύξεων που θα απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις.  Θα ακολουθήσουν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ. Θα υπάρχουν λοιπόν ευκαιρίες, παρά την νέα αυτή κρίση, για αλλαγή σελίδας και για προετοιμασία του ιδιωτικού τομέα για μία νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, εγχωρίως και διεθνώς. Μία νέα παγκόσμια ισορροπία με αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας πολλών κλάδων και αγορών αλλά με αδιάρρηκτη την ανάγκη για ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ως τη μόνη διέξοδο για τη θωράκιση της οικονομίας, των κρατικών εσόδων, της εργασίας, των αμοιβών και της κοινωνικής ειρήνης. 

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Στη Λέσβο την Τρίτη ο Ν. Ανδρουλάκης - Σύσκεψη με κτηνοτρόφους για αφθώδη πυρετό

23:20

ΔΕΠΥ: Δεν εξαφανίζεται με την ηλικία - Με ποιες παθήσεις συνδέεται

22:52

Πρόσβαση του ασθενή στο ΕΣΥ ανά Επικράτεια - Σε τροχιά βελτιώσεων η Ελλάδα

22:24

Παχυσαρκία: Νέα φάρμακα, βιοδείκτες πρόβλεψης και το μέλλον της εξατομικευμένης θεραπείας

21:56

Πέθαναν οι ηθοποιοί Ναταλί Μπαγιέ και Νάντια Φαρές

21:28

Βουλή: Προς κύρωση οι συμφωνίες με Ιταλία - Πολωνία για «αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών»

21:00

Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου;

20:45

Η Rosatom έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

20:30

Πρώτο κύμα απολύσεων στη Meta στις 20 Μαΐου - Στην έξοδο 8.000 εργαζόμενοι

20:16

Ευρωομόλογα: Πιο κοντά από ποτέ αλλά ακόμη μακριά

20:02

Ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση της BP από το νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων

19:48

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία: Αναφαίρετο το δικαίωμα στα 12 μίλια

19:34

Τι αναζητά το μικρότερο κατοικημένο νησί στην Ισπανία

19:20

WSJ: Απόβαση σε πλοία που συνδέονται με το Ιράν σχεδιάζει ο αμερικανικός στρατός

19:06

Στη Βαρκελώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης

18:52

Πάπας Λέων: «Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ»

18:38

Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

18:24

Κίεβο: Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς - 58χρονος από τη Μόσχα ο δράστης

18:10

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη

17:56

ΕΔΕ για την αντιμετώπιση της Μυρτώς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς με εντολή Γεωργιάδη

17:42

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές σε Κορινθία και Αχαΐα - Tα πρόστιμα

17:28

Χειροπέδες σε μεθυσμένο οδηγό που έτρεχε με πάνω από 200 χλμ/ώρα στη Λεωφόρο Κηφισού

17:14

Μακρόν: Νεκρός Γάλλος στρατιώτης σε επίθεση στον Λίβανο

17:00

Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην ανεπίσημη εργασία - Μάστιγα η υποδηλωμένη απασχόληση

16:45

Χεζμπολάχ: «Δεν μας απασχολούν οι συνομιλίες Τελ Αβίβ - Βηρυτού»

16:30

Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει - «Η Τεχεράνη εξετάζει νέες προτάσεις από Ουάσιγκτον»

16:16

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Η μάχη που δίνουμε δεν έχει χρώματα και κομματική διάσταση

16:02

FT: Και ξενοδοχεία στην πλατφόρμα της Airbnb

15:48

Τραμπ: «Σύντομα» η δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων για τα UFO

15:34

Ο ισραηλινός στρατός καθόρισε «κίτρινη γραμμή» στον Λίβανο, όπως στη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider