Γιατί θέλει μεγάλη προσοχή ο πληθωρισμός

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι αλήθεια, είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε σε συνθήκες μεγάλων ανατιμήσεων. Σε μία χώρα που πέρασε μία μεγάλη σε χρόνο και έκταση οικονομική κρίση, ο αποπληθωρισμός ή άντε μία άνοδος κατά 1% ήταν ο κανόνας. 

Έτσι, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν η αγορά, αλλά και όσοι την εποπτεύουν θυμούνται τι προκάλεσε στο παρελθόν η ακρίβεια στη χώρα. Γιατί ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει επιστρέψει από πλευράς ανόδου στο 1997, όταν η Ελλάδα πάσχιζε να τον περιορίσει για να εκπληρώσει και το τελευταίο κριτήριο που απέμενε για την είσοδό της στην ΟΝΕ.

Για να είμαστε δίκαιοι, η άνοδος κατά 6,2% τον Ιανουάριο συγκρίνεται με την αρνητική πορεία του δείκτη πέρυσι (-2% τον Ιανουάριο του 2021), λόγω της ύφεσης που προκάλεσε τότε η πανδημία. Ανάλογη επίσης είναι η πορεία των τιμών σε όλη  την ΕΕ. 

Και εδώ που τα λέμε, ο πληθωρισμός δεν είναι απαραιτήτως κακό πράγμα. Αν βεβαίως μιλάμε για μία συγκρατημένη άνοδο που συνδέεται με την αύξηση της ζήτησης που φέρνει η ανάπτυξη. Μόνο που η άνοδος αυτό το καιρό «ξεφεύγει». Πάει και σε άλλα είδη, πέραν αυτών που πλήττονται άμεσα από την κρίση τιμών στην ενέργεια και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με άλλα λόγια τα καμπανάκια έχουν αρχίσει να ηχούν. 

Πρέπει λοιπόν να είναι ξεκάθαρο πως αν οι «προσδοκίες» δεν συγκρατηθούν, αν κάποιοι αυξάνουν τις τιμές πιο πολύ και για περισσότερο διάστημα από ότι δικαιολογείται από τα δεδομένα στην αγορά, αλλά και αν κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να ελέγξουν επαρκώς την πορεία των τιμών στην αγορά, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Και μάλιστα μεγάλο. Και για την «τσέπη» και για τα δημόσια οικονομικά και για την ανάπτυξη.

Να θυμίσουμε ότι τα αναλυτικά στοιχεία για το μήνα Ιανουάριο δείχνουν διψήφια άνοδο και σε κλάδους με μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση (πχ μεταφορές), αλλά και σε βασικά τρόφιμα και σε ρούχα και στα ξενοδοχεία. Είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – γιατί το ενεργειακό πρόβλημα δεν είναι βέβαιο τι τροπή θα λάβει, αλλά είναι δεδομένο πως δεν θα τελειώσει σύντομα – να υπάρξει σωστή αντίδραση. Να μην υπάρξουν (ή αν υπάρξουν να παταχθούν) φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και να γίνει κατανοητό πως «κραυγές» που καλλιεργούν πληθωριστικές προσδοκίες κάνουν ζημία. Θέλει προσοχή μεγάλη ο πληθωρισμός.  

Όλες οι ειδήσεις

19:35

Πυρκαγιά στην Εγνατία Οδό στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

19:13

Ένταση Άγκυρας-Κιέβου μετά από επιθέσεις σε τουρκικά πλοία

18:54

Πυροσβεστική: Συνολικά 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

18:46

Φυσικό αέριο: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη με χαμηλά 13 ετών στις αποθήκες

18:26

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

18:09

Νορβηγία: Η χώρα αποχαιρετά τον βασιλιά Χάραλντ με πλήθη κόσμου να συρρέουν στο βασιλικό παλάτι

17:54

Μιχαηλίδου: Να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου

17:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Χωροταξικό: Απαράδεκτοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα νομικό έρεισμα

17:27

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα hedge funds

17:14

Νεπάλ: Στους 675 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

17:00

Ακίνητα: Το ράλι σε τιμές και μεταβιβάσεις γεμίζει τα κρατικά ταμεία

16:45

Γιατί o ιός του Δυτικού Νείλου φέτος «χτυπά» την Αττική

16:30

Telegraph: Το θαύμα της φύσης στην Ελλάδα που πρέπει να δεις μία φορά στη ζωή σου

16:16

Μερτς: Στη Μόσχα η ευθύνη για τα drones στη Λειψία - Εκτεταμένες γερμανικές κυρώσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων

13:25

Η Ρωσία εκπαιδεύει τα παιδιά της για τους πολέμους του μέλλοντος

13:03

Ο πρόεδρος του Ιράν καλεί τους Ιρανούς «να αποδεχθούν» τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων

12:53

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο «πακέτο» της ΔΕΘ - Πόσο κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

12:51

Π. Μαρινάκης: Έμφαση στη μεσαία τάξη, τις MμΕ, τους συνεπείς και τις οικογένειες - Το στίγμα των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

12:36

Ο συμβιβασμός των 18 δισ. δολαρίων της Meta προειδοποιεί TikTok και YouTube – Ποιος παίρνει σειρά;


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider