Γιατί θέλει μεγάλη προσοχή ο πληθωρισμός

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι αλήθεια, είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε σε συνθήκες μεγάλων ανατιμήσεων. Σε μία χώρα που πέρασε μία μεγάλη σε χρόνο και έκταση οικονομική κρίση, ο αποπληθωρισμός ή άντε μία άνοδος κατά 1% ήταν ο κανόνας. 

Έτσι, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν η αγορά, αλλά και όσοι την εποπτεύουν θυμούνται τι προκάλεσε στο παρελθόν η ακρίβεια στη χώρα. Γιατί ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει επιστρέψει από πλευράς ανόδου στο 1997, όταν η Ελλάδα πάσχιζε να τον περιορίσει για να εκπληρώσει και το τελευταίο κριτήριο που απέμενε για την είσοδό της στην ΟΝΕ.

Για να είμαστε δίκαιοι, η άνοδος κατά 6,2% τον Ιανουάριο συγκρίνεται με την αρνητική πορεία του δείκτη πέρυσι (-2% τον Ιανουάριο του 2021), λόγω της ύφεσης που προκάλεσε τότε η πανδημία. Ανάλογη επίσης είναι η πορεία των τιμών σε όλη  την ΕΕ. 

Και εδώ που τα λέμε, ο πληθωρισμός δεν είναι απαραιτήτως κακό πράγμα. Αν βεβαίως μιλάμε για μία συγκρατημένη άνοδο που συνδέεται με την αύξηση της ζήτησης που φέρνει η ανάπτυξη. Μόνο που η άνοδος αυτό το καιρό «ξεφεύγει». Πάει και σε άλλα είδη, πέραν αυτών που πλήττονται άμεσα από την κρίση τιμών στην ενέργεια και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με άλλα λόγια τα καμπανάκια έχουν αρχίσει να ηχούν. 

Πρέπει λοιπόν να είναι ξεκάθαρο πως αν οι «προσδοκίες» δεν συγκρατηθούν, αν κάποιοι αυξάνουν τις τιμές πιο πολύ και για περισσότερο διάστημα από ότι δικαιολογείται από τα δεδομένα στην αγορά, αλλά και αν κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να ελέγξουν επαρκώς την πορεία των τιμών στην αγορά, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Και μάλιστα μεγάλο. Και για την «τσέπη» και για τα δημόσια οικονομικά και για την ανάπτυξη.

Να θυμίσουμε ότι τα αναλυτικά στοιχεία για το μήνα Ιανουάριο δείχνουν διψήφια άνοδο και σε κλάδους με μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση (πχ μεταφορές), αλλά και σε βασικά τρόφιμα και σε ρούχα και στα ξενοδοχεία. Είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – γιατί το ενεργειακό πρόβλημα δεν είναι βέβαιο τι τροπή θα λάβει, αλλά είναι δεδομένο πως δεν θα τελειώσει σύντομα – να υπάρξει σωστή αντίδραση. Να μην υπάρξουν (ή αν υπάρξουν να παταχθούν) φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και να γίνει κατανοητό πως «κραυγές» που καλλιεργούν πληθωριστικές προσδοκίες κάνουν ζημία. Θέλει προσοχή μεγάλη ο πληθωρισμός.  

Όλες οι ειδήσεις

22:43

Η IPO της Anthropic μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ της SpaceX

22:26

Κολομβία: 13 νεκροί από κατάρρευση εδάφους σε παράνομο ορυχείο

22:13

Πιερρακάκης: «Μειώνουμε το χρέος, εξασφαλίζουμε δημοσιονομικό χώρο για τους πολίτες»

21:51

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο νότιο Περού

21:39

Ήπιες διακυμάνσεις για τον χρυσό με το βλέμμα σε Fed και ομόλογα

21:16

Η Νορβηγία αναβαθμίζει τη νεοσύστατη ταξιαρχία της στην Αρκτική

20:59

Υψηλό άνω των 3 εβδομάδων για το πετρέλαιο με κερδοφόρο 5 στα 5

20:42

Πυροσβεστική: 25 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

20:32

Φον ντερ Λάιεν: Εκστρατεία «υβριδικού πολέμου» κατά της ΕΕ

20:22

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ αγόρασε κάστρο του 19ου αιώνα στην Ιρλανδία

20:10

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τα σχέδια της Τουρκίας στη Συρία

19:55

Σε χαμηλό σχεδόν 3 εβδομάδων οι ευρωαγορές με πτωτικό 7x7

19:42

Εμπορική συμφωνία Ελβετίας - Κίνας για αδασμολόγητες εξαγωγές

19:29

Χάκαμπι προς Ισραηλινούς εποίκους: «Ου κλέψεις» τις περιουσίες Αμερικανοπαλαιστινίων στη Δυτ. Όχθη

19:19

Παρατείνονται έως 3 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη

19:09

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Ξεκάθαρη η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

19:02

ΕΛΑΣ σε ΥΠΕΝ για AntiNero: «Ανεξάρτητη αξιολόγηση του προγράμματος αντί κυβερνητικής αυτοεπιβεβαίωσης»

18:52

ΗΠΑ: Η «οικονομική D-Day» κατά Ιράν απομακρύνει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση - Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα

18:52

«Οικονομική τρομοκρατία»: Η Τεχεράνη καταδικάζει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

18:44

Αυστρία και Φινλανδία ζητούν από την Ιταλία να δεχθεί επιστροφές αιτούντων άσυλο

18:32

«Παράθυρο» από Μπέσεντ για επαναγορές ομολόγων άνω των 4 δισ. δολαρίων ανά έκδοση

18:22

Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη με αδύναμο τζίρο

18:19

Επιθέσεις των Χούθι σε αεροδρόμιο και εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

18:11

Ντάλι: Η αγορά ομολόγων εμπιστεύεται τη νομισματική πολιτική της Fed

17:57

Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Αττική κι Εύβοια

17:41

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ

17:25

Βραχυπρόθεσμη η «ανακούφιση» στην αγορά ομολόγων από την απόφαση Μπέσεντ

17:06

Μία νεκρή και εκτεταμένες ζημιές από σφοδρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους σε περιοχές της Γερμανίας

16:52

Πιέσεις στη Wall Street από πετρέλαιο και ομόλογα

16:45

Απευθείας πτήσεις Αθήνα - Σιάτλ από Alaska Airlines: Πότε ξεκινούν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider