Γιατί θέλει μεγάλη προσοχή ο πληθωρισμός

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι αλήθεια, είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε σε συνθήκες μεγάλων ανατιμήσεων. Σε μία χώρα που πέρασε μία μεγάλη σε χρόνο και έκταση οικονομική κρίση, ο αποπληθωρισμός ή άντε μία άνοδος κατά 1% ήταν ο κανόνας. 

Έτσι, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν η αγορά, αλλά και όσοι την εποπτεύουν θυμούνται τι προκάλεσε στο παρελθόν η ακρίβεια στη χώρα. Γιατί ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει επιστρέψει από πλευράς ανόδου στο 1997, όταν η Ελλάδα πάσχιζε να τον περιορίσει για να εκπληρώσει και το τελευταίο κριτήριο που απέμενε για την είσοδό της στην ΟΝΕ.

Για να είμαστε δίκαιοι, η άνοδος κατά 6,2% τον Ιανουάριο συγκρίνεται με την αρνητική πορεία του δείκτη πέρυσι (-2% τον Ιανουάριο του 2021), λόγω της ύφεσης που προκάλεσε τότε η πανδημία. Ανάλογη επίσης είναι η πορεία των τιμών σε όλη  την ΕΕ. 

Και εδώ που τα λέμε, ο πληθωρισμός δεν είναι απαραιτήτως κακό πράγμα. Αν βεβαίως μιλάμε για μία συγκρατημένη άνοδο που συνδέεται με την αύξηση της ζήτησης που φέρνει η ανάπτυξη. Μόνο που η άνοδος αυτό το καιρό «ξεφεύγει». Πάει και σε άλλα είδη, πέραν αυτών που πλήττονται άμεσα από την κρίση τιμών στην ενέργεια και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με άλλα λόγια τα καμπανάκια έχουν αρχίσει να ηχούν. 

Πρέπει λοιπόν να είναι ξεκάθαρο πως αν οι «προσδοκίες» δεν συγκρατηθούν, αν κάποιοι αυξάνουν τις τιμές πιο πολύ και για περισσότερο διάστημα από ότι δικαιολογείται από τα δεδομένα στην αγορά, αλλά και αν κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να ελέγξουν επαρκώς την πορεία των τιμών στην αγορά, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Και μάλιστα μεγάλο. Και για την «τσέπη» και για τα δημόσια οικονομικά και για την ανάπτυξη.

Να θυμίσουμε ότι τα αναλυτικά στοιχεία για το μήνα Ιανουάριο δείχνουν διψήφια άνοδο και σε κλάδους με μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση (πχ μεταφορές), αλλά και σε βασικά τρόφιμα και σε ρούχα και στα ξενοδοχεία. Είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – γιατί το ενεργειακό πρόβλημα δεν είναι βέβαιο τι τροπή θα λάβει, αλλά είναι δεδομένο πως δεν θα τελειώσει σύντομα – να υπάρξει σωστή αντίδραση. Να μην υπάρξουν (ή αν υπάρξουν να παταχθούν) φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και να γίνει κατανοητό πως «κραυγές» που καλλιεργούν πληθωριστικές προσδοκίες κάνουν ζημία. Θέλει προσοχή μεγάλη ο πληθωρισμός.  

Όλες οι ειδήσεις

23:58

FAO: Το εμπόριο λιπασμάτων μειώθηκε κατά 30% λόγω Μέσης Ανατολής

23:52

Γροιλανδία: Φωτιές σε βλάστηση ξεσπούν όλο και νωρίτερα στο νησί

23:40

Κεραμέως: «Η ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης συνιστά εθνική προτεραιότητα»

23:27

To Παρίσι ίσως ανακηρύξει επίτιμους δημότες τους κατοίκους της Γάζας

23:15

Στα πράσινα η Wall Street με οδηγό τις μετοχές ημιαγωγών

22:53

ΟΗΕ: Η Ελλάδα υπέρ τη συμμετοχής γυναικών τουλάχιστον 30% στις ειρηνευτικές διαδικασίες

22:38

Μακρόν: «Η συμφωνία ΗΠΑ- Ιράν ήταν μία απόφαση αυθορμητισμού»

22:23

Σκέρτσος για «PosoKanei»: «Η αντιπολίτευση να αποφασίσει με ποιων τα συμφέροντα συντάσσεται»

22:16

ΛΔ Κονγκό: Οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα ξεπέρασαν τους 200

22:01

Τζιτζικώστας: «Ήρθε η ώρα να εκπληρωθεί η υπόσχεση για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων»

21:54

Σε προπολεμικό χαμηλό το πετρέλαιο

21:40

Κοινές δηλώσεις Κόστα, Λάιεν και Ζελένσκι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

21:24

Διευρύνει την πτώση του ο χρυσός με φόντο δολάριο και επιτόκια

21:13

Ουκρανία: Οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων

21:02

Χαμενεΐ: «Ο Τραμπ από απελπισία χρησιμοποίησε κάθε μέσο για συμφωνία με Ιράν»

20:49

Κικίλιας: «Δίνουμε όραμα στη νέα γενιά επενδύοντας σε λιμάνια, ναυτιλία και τοπικές οικονομίες»

20:37

Οι ΗΠΑ τερματίζουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν - Τραμπ: «Κατάπαυση πυρός και στο Λίβανο»

20:26

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

20:16

Έως και το 30% των ασθενών με χρόνιες πνευμονοπάθειες νοσούν και από καρδιολογικές παθήσεις

20:04

ΔΕΗ: Αναβάθμιση σε «BB» από S&P Global - «Όχημα» το επενδυτικό σχέδιο «μαμούθ»

19:52

Νέα θετική προσέγγιση του Φόρεϊν Όφις για την Κύπρο

19:41

«Λύγισαν» οι ευρωαγορές υπό το βάρος της «γερακίσιας» Fed

19:32

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: «Χρέος μας η μείωση στην τιμή του αργού να περάσει στην αντλία»

19:21

ElvalHalcor: Καλεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για ΑΜΚ 250 εκατ. ευρώ

19:12

Σοκ στο Ισραήλ από τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Το ρήγμα Τραμπ με Νετανιάχου

19:05

Βανς: Οι 60 ημέρες διαπραγμάτευσης με το Ιράν ξεκινούν σήμερα

18:49

Κομισιόν και ΟΟΣΑ παρουσίασαν πλαίσιο γραμματισμού στον τομέα της AI

18:43

Κιβωτός του Κόσμου: Παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας για βαριά οικονομικά αδικήματα

18:41

Alter Ego Media: Στις 27 Ιουλίου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή

18:37

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αγορές όπλων για να στηρίξουν την Ουκρανία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider