Η ακρίβεια και... το καλάθι της νοικοκυράς 

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πακέτο μέτρων στήριξης από την ακρίβεια αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ για το μήνα Ιανουάριο είναι σημαντικό σε αξία και προφανώς καλοδεχούμενο και κρίσιμο γιατί καλύπτει πλέον ευρύτερα και το βιομηχανικό κόσμο (αν και με περιορισμούς πλέον στα νοικοκυριά). Εμμέσως καλείται να παράσχει στήριξη και για τον καταναλωτή γιατί συγκρατεί το κόστος παραγωγής από τα βαρίδια της ενεργειακής κρίσης και έτσι επιχειρεί να περιορίσει το κίνδυνο ανατιμήσεων. 

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ωστόσο δείχνουν πως το πρόβλημα είναι ήδη οξύ. Σύμφωνα με τη Eurostat στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν πολύ υψηλές (σε σχέση με άλλα κράτη) ανατιμήσεις και στην ενέργεια και στα τρόφιμα αλλά και σε βιομηχανικά ήδη. Η ακρίβεια, με άλλα λόγια, επηρεάζει πλέον και… αποδεδειγμένα το καλάθι της νοικοκυράς.

Το πρόβλημα δεν είναι προφανώς ελληνικό, είναι παγκόσμιο και οι τελευταίες εκτιμήσεις διεθνώς λένε ότι δεν θα καμφθεί γρήγορα. Το ζήτημα όμως είναι πόσο ευάλωτο είναι κάθε κράτος και κάθε κοινωνία, αλλά και πόσο θωρακισμένη είναι η κάθε αγορά. Το εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού είναι ήδη πολύ χαμηλό λόγω της ύφεσης και της υπερφορολόγησης που προηγήθηκε και τα κρατικά ταμεία της χώρας να έχουν ήδη πληρώσει 43,3 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης. 

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει. Είναι προφανές πως όταν υπάρχει μία κρίση, υπάρχουν και απώλειες. Μόνο που στην περίπτωση της ακρίβειας δεν πληρώνουν όλοι το ίδιο τίμημα. Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα κάποιου και όσο πιο πολλές ανάγκες έχει, τόσο πιο μεγάλο μέρος του εισοδήματος καταλήγει  σε κατανάλωση και έτσι τόσο πιο ευάλωτος είναι. Σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανώς καλοδεχούμενη η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, αλλά, από μόνη της δεν φτάνει. 

Θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα όχι μόνο στήριξης των νοικοκυριών (στο μέτρο προφανώς που αντέχουν τα κρατικά ταμεία), αλλά και θωράκισης της αγοράς. Ούτως ώστε ο ανταγωνισμός να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα και φαινόμενα κερδοσκοπίας να αποφευχθούν εν τη γενέσει τους.

Γιατί άλλωστε αν ο καταναλωτής περιορίσει τη δαπάνη του, ζημιωμένοι θα είναι όλοι: και ο επιχειρηματικός κόσμος που περιμένει τις εκπτώσεις, αλλά και η οικονομία γενικότερα.

Όλες οι ειδήσεις

15:50

Νέες συνομιλίες για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με εντολή Ερντογάν

15:35

Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»

15:19

Πώς το άγχος επηρεάζει το βάρος σου χωρίς να τρως περισσότερο

15:02

Κατς: Κανένας περιορισμός για τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο

14:46

Φωτιά τώρα στο Πικέρμι

14:31

Κεφαλογιάννη: Η Σύρος ξεχωρίζει για διασύνδεση του πολιτισμού με ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

14:19

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στην Ελβετία: Στο μικροσκόπιο Λίβανος, πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ

14:06

Δημοσκόπηση: 9 στους 10 Ισραηλινούς θεωρούν το Ιράν νικητή του πολέμου

13:54

Μεγάλη φωτιά στη Σύρο: Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

13:42

Ιαπωνία: Στα σκαριά επενδύσεις 2,3 τρισ. δολαρίων έως το 2040

13:29

Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά - Νεκρός 28χρονος μοτοσικλετιστής

13:14

Αναχώρησε από Ραφήνα το «Hyperspeed Jet 4» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

13:00

Ακίνητα - Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ποιες είναι οι τιμές στις top περιοχές - Τι ψάχνουν ξένοι και Έλληνες αγοραστές

12:45

Δήμας: Εντός 2026 τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης - Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65

12:31

Ιράν: Ο Λίβανος βασικό θέμα των συνομιλιών - Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ μέχρι νεωτέρας

12:19

Επτά νεκροί σε δυο εκρήξεις στο Πακιστάν

12:04

Λουτρό Χανίων: Καρτ ποστάλ από τη νότια Κρήτη

11:50

Στενά του Ορμούζ: Ο λογαριασμός για την παγκόσμια οικονομία παραμένει ανοικτός

11:38

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες λόγω μεγάλης πυρκαγιάς σε αποθήκη

11:24

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός και ο αρχηγός του στρατού έφτασαν στην Ελβετία

11:10

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σκαλωσιά Κορινθίας

10:55

Ιράν προς ΗΠΑ: Πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας ή θα υπάρξουν συνέπειες

10:40

Βρέθηκε η σορός της 45χρονης στα Χανιά: Ομολόγησε ο ενοικιαστής

10:28

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ακρίβεια - Το PosoKanei ήρθε για να μείνει

10:15

«Στοπ» στα σενάρια για πλαφόν στα ενοίκια

10:01

Το Τελ Αβίβ εξουδετέρωσε δύο επιχειρησιακά στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς

09:47

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός ηλικιωμένου μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

09:33

Τεχεράνη: Δοκιμαστικό πεδίο-κλειδί η πετρελαϊκή βιομηχανία για τελική συμφωνία με ΗΠΑ

09:18

Γάζα: 11 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

09:04

Φρέσκα κεφάλαια και νέοι τομείς στόχευσης για το ελληνικό οικοσύστημα των startups


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider