Γιατί ακόμα έχει να γίνει πολλή δουλειά

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πόρισμα της ενισχυμένης εποπτείας ήταν αναμφισβήτητα θετικό και επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο. Έγινε ξεκάθαρο πως παρά την πανδημία η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώθηκε. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Η ανεργία και ο φόβος για μαζικά λουκέτα - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν επιβεβαιώθηκε, λόγω της επιτυχίας των μέτρων στήριξης.

Μέχρι εδώ είναι όλα καλά. Ωστόσο το πόρισμα επισημαίνει και πόση δουλειά απομένει ακόμα να γίνει. Όχι μόνο γιατί δεν έχει τελειώσει η υγειονομική κρίση και - όπως αναφέρει - χρειάζονται πολύ προσεκτικά βήματα στην απόσυρση των μέτρων στήριξης για να μην μπουν σε περιπέτειες η αγορά και οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα, αλλά και γιατί πολλές κρίσιμες μεταρρυθμίσεις τώρα θα φανεί αν θα υλοποιηθούν στην πράξη.

Δεν μιλάμε για τα γνωστά φαντάσματα του παρελθόντος όπως τις οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες (που τελειωμό δεν έχουν) ή τις πολλές και κρίσιμες παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα που προφανώς είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μιλάμε για τομές που έχουν σχέση με την αγορά και με τις επενδύσεις.

Η κυβέρνηση πολύ καλώς έπραξε και άλλαξε το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων το καλοκαίρι. Αλλά τώρα είναι η ώρα της ενεργοποίησής του μέσω των εφαρμοστικών διατάξεων και των άλλων κινήσεων που απαιτούνται.

Το ίδιο ισχύει επίσης και για τον πολύ κρίσιμο μηχανισμό ωρίμανσης έργων θα τροφοδοτούν το σχέδιο ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Τώρα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία για να διασφαλιστεί πως η χώρα θα μπορεί να παράγει διπλάσιες σε αξία επενδύσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα άνω των 70 δισ. ευρώ κονδυλίων της ΕΕ που μας αναλογούν την προσεχή 6ετία.  

Υπάρχουν και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι στο... δρόμο. Από την απλοποίηση της αδειοδότησης, τις τομές στη δικαιοσύνη και το σύστημα προμηθειών του δημοσίου, έως τις τομές στο δημόσιο και την μείωση της γραφειοκρατίας.

Η χώρα είναι στην τελική ευθεία για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Και πρέπει να τα καταφέρει υπό αντίξοο διεθνές περιβάλλον. Για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η δυναμική που δημιουργείται πρέπει να γίνει σαφές από όλους και προς όλους πως πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά. Γιατί τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ: Σχεδόν 100 εκατ. παιδιά στερούνται το σχολείο εξαιτίας κρίσεων

23:52

Συρία: Πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας»

23:46

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους

23:40

Ιράν: Εκκένωση 11.000 εγκλωβισμένων ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

23:32

Γκουτέρες: «Είναι καιρός να ειπωθεί η αλήθεια για το οικολογικό κόστος των data centers»

23:25

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν

23:16

Wall Street: Δεύτερη ημέρα απωλειών με «βαρίδι» την τεχνολογία - Έχασε 2,21% ο Nasdaq

22:53

Mevaco: Στο 5,73% αυξήθηκε το ποσοστό του Γ. Γκιωνάκη

22:47

Μελόνι: «Οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ πρέπει να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλότητας»

22:38

Μόλις το 24% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράν άξιζε το κόστος του

22:28

Πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τις διελεύσεις στο Ορμούζ

22:12

Πούτιν: «Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας»

21:57

Απώλειες για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου

21:44

ΑΔΜΗΕ: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές σε ελληνική και διεθνή προσφορά

21:38

Κλήρωση Eurojackpot 23/6/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:34

Μαροκινοί αξιωματικοί έφτασαν στο Ισραήλ για τη Γάζα

21:18

Συμμετοχή της Hellenic Cables σε ευρωπαϊκά έργα ΑΠΕ με στήριξη από ΕΤΕπ και HSBC

21:02

Ρούμπιο: «Δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να χρεώσει διόδια στα Στενά του Ορμούζ»

20:59

Γεωργιάδης: «Η χώρα μας προχωράει μπροστά, γίνεται ολοένα καλύτερη και πιο δυνατή»

20:39

Γαλλία: Η Τρίτη ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

20:25

Ουκρανία, η επόμενη μέρα: Οι προκλήσεις της ανασυγκρότησης

20:23

Η Δανία στέλνει νεοσύλλεκτους στην Γροιλανδία

20:12

Πεζεσκιάν: «Το Ιράν δεν διαπραγματεύεται τους βαλλιστικούς πυραύλους του»

20:05

Scope για Alpha Bank: Ανθεκτική κερδοφορία - Περαιτέρω αποκλιμάκωση των NPEs έως το 2027

20:01

Λίβανος: Ο Αούν ζητά «τέλος ισραηλινής κατοχής» ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων

20:00

Μαρκόπουλος: «Ημέρα νίκης και δικαίωσης η τροπολογία για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη»

19:54

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στο Βερολίνο για θέματα άμυνας

19:42

Βιανέξ: Νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα με επένδυση 12,47 εκατ. ευρώ

19:38

Ρωσία: Στο τραπέζι η απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου κίνησης για να σταθεροποιηθεί η αγορά

19:26

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider