Ανάκαμψη χωρίς χρηματιστήριο; Ως πότε η αγορά θα αντιμετωπίζεται ως... προπατορικό αμάρτημα;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένα λάθος που επί 20 χρόνια διαπράττουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, είναι ότι αντιμετωπίζουν το Χρηματιστήριο περίπου σαν... ταμπού, σαν το προπατορικό αμάρτημα που δεν επιτρέπεται όχι να το αξιοποιήσουν αλλά καλά καλά ούτε να το συζητήσουν.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάτι με το νόμο για την κεφαλαιαγορά και κάτι με την πολιτική μείωσης φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή κυβέρνηση κάνει κάποιες προσπάθειες να αναστήσει την αγορά. Όχι όμως επαρκώς και όχι με συστηματική στρατηγική. Δεν φτάνουν. Δεν φτάνουν στη βάση και στην ουσία. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βαρύτατα και βαθύτατα πληγωμένη και εντελώς πλέον αποψιλωμένη από σοβαρούς συμμετέχοντες, είτε εισηγμένες είτε επενδυτές, χρειάζεται αφοσιωμένη και γενναία σε αποφάσεις προσπάθεια για να παρουσιάσει εκ νέου ενδιαφέρον.

Και είναι και κρίμα και θα είναι και οξύμωρο και προφανώς μεγάλη χαμένη ευκαιρία αν η σημαντική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας δεν περάσει και από τη χρηματιστηριακή αγορά. Τα τεράστια λάθη και ευθύνες του παρελθόντος δεν μπορεί να λειτουργούν ως αιώνια βαρίδια και δεσμά. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί και δεν αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία υγιούς και όχι μέσα από συνεχώς διογκούμενα χρέη και δάνεια, χρηματοδότησης της αγοράς, τότε καμία άλλη δεν θα έχει ξανά την ευκαιρία.

Γιατί αυτή; Διότι έχει στη σύνθεσή της στελέχη που καταλαβαίνουν από αγορές, διότι συνομιλεί με τα funds και τους διεθνείς παίκτες. Και γιατί αν είναι ειλικρινής η σπουδή για τη μεσαία τάξη, η παλιννόστησή της δεν μπορεί να εξαιρεί την επενδυτική και αποταμιευτική δυνατότητα και προοπτική. Και βεβαίως αν επιθυμούμε ενίσχυση της μεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας, δεν μπορεί αυτό να αφήνεται μόνο σε επιδοτήσεις και φθηνό σήμερα δανεισμό που όμως κάποια στιγμή θα υπάρξει ίσως ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε βρόγχο.

Και για να τελειώνουμε με τις τύψεις... Ποιοι να προστατευτούν; Όσοι ήδη φλερτάρουν με τη φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων ωσάν χρυσωρύχοι του 19ου αιώνα; Αν και υπάρχει ακόμα συστημική και ιδιωτική παρουσία από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν την περίοδο του μεγάλου κραχ, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη. Άλλωστε τώρα είναι πλέον όλοι πιο υποψιασμένοι. Ή θα πρέπει, οφείλουν να είναι... Μην μακρηγορούμε όμως. Ας το δει με πιο ευνοϊκό μάτι η κυβέρνηση, ας πάρει γενναίες νομοθετικές αποφάσεις - επενδυτικά κίνητρα, ας επιχειρήσει βρε αδερφέ να βάλει το μαύρο χρήμα που και πάλι κυκλοφορεί, σε παραγωγική κατεύθυνση και να το αξιοποιήσει.

Οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες και ζωντανό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Σκεφτείτε το κύριοι, αφουγκραστείτε τους επιχειρηματίες, αναλογιστείτε τα οφέλη. Σε πλείστες όσες κατευθύνσεις. Το τι μπορεί να γίνει και το πώς είναι μία κουβέντα που μπορεί να γίνει, αλλά πρώτα χρειάζεται μία ισχυρή απόφαση.

Όλες οι ειδήσεις

16:34

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα στον Όλυμπο

16:18

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ινδό ομόλογό του - Θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

15:56

Καλάθι ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις με «μπόνους» στους συνεπείς - Πώς και για ποιους επαγγελματίες καταργείται σταδιακά το τεκμαρτό εισόδημα

15:49

Η Τεχεράνη επέτρεψε σε ιρακινά πετρελαιοφόρα να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ

15:35

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα 24 Αυγούστου

15:17

Το οικονομικό crash test του Τραμπ: Xρέος 40 τρισ. δολ, επιτόκιο στεγαστικών 6,7% και ντίζελ 5 δολαρίων

15:10

Ρωσία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε σειρά πληγμάτων από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

14:50

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη – «Άμεση ανάγκη για μέτρα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου»

14:42

Ο στρατηγός που έχασε τον γιο του και απειλεί να γκρεμίσει τον Νετανιάχου από την εξουσία

14:31

Σουηδία: Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας διαδικτυακές κοινότητες μετά τον θάνατο 17χρονης σε σχολείο

14:12

Ισπανία: Eπτά τραυματίες από σφοδρές βροχοπτώσεις – Εκκενώθηκε κάμπινγκ

13:59

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ προειδοποιεί το Ισραήλ για επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία

13:47

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

13:34

Τι σκέφτεται ο Τραμπ για την Κορέα

13:15

Euronext Athens: Στην τελική ευθεία η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

13:02

Σιδηρόδρομος: Η (κυβερνητική) λίστα με τα μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα - Η πρόοδος και τα χρονοδιαγράμματα

12:54

ΠΑΣΟΚ: Στον «αέρα» την Κυριακή το νέο vidcast για την Παιδεία

12:36

Ιός Δυτικού Νείλου: Κορύφωση για ακόμη 2 με 3 εβδομάδες – Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν

12:27

Οι διαιτητές κερδίζουν έως και 3.000 δολάρια ανά αγώνα - Γιατί έχουν βαρεθεί και τα παρατάνε

12:11

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις – Πότε αναμένεται η κλήρωση

11:52

Φονέας: Η παραλία με την άγρια ομορφιά στη Μεσσηνιακή Μάνη

11:36

ΟΑΣΘ: Έρχονται 12 νέες γραμμές λεωφορείων από 1η Σεπτεμβρίου

11:20

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 60χρονο με ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Interpol

11:09

Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι στην ΕΕ: Το χάσμα των δύο φύλων στα.. πτυχία - Η εικόνα στην Ελλάδα

10:58

Ουκρανία: Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στο Κίεβο

10:44

Προσωρινό «ΟΚ» από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίθουσα χορού στο Λευκό Οίκο - «Ευγνώμων» δηλώνει ο Τραμπ

10:36

ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.500 αστυνομικοί επί ποδός

10:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο

10:21

Τραμπ: Επιλογή Μπέσεντ η παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

10:01

Η περιορισμένη χωρητικότητα κρατά ψηλά τους ναύλους των containers


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider