Ανάκαμψη χωρίς χρηματιστήριο; Ως πότε η αγορά θα αντιμετωπίζεται ως... προπατορικό αμάρτημα;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένα λάθος που επί 20 χρόνια διαπράττουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, είναι ότι αντιμετωπίζουν το Χρηματιστήριο περίπου σαν... ταμπού, σαν το προπατορικό αμάρτημα που δεν επιτρέπεται όχι να το αξιοποιήσουν αλλά καλά καλά ούτε να το συζητήσουν.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάτι με το νόμο για την κεφαλαιαγορά και κάτι με την πολιτική μείωσης φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή κυβέρνηση κάνει κάποιες προσπάθειες να αναστήσει την αγορά. Όχι όμως επαρκώς και όχι με συστηματική στρατηγική. Δεν φτάνουν. Δεν φτάνουν στη βάση και στην ουσία. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βαρύτατα και βαθύτατα πληγωμένη και εντελώς πλέον αποψιλωμένη από σοβαρούς συμμετέχοντες, είτε εισηγμένες είτε επενδυτές, χρειάζεται αφοσιωμένη και γενναία σε αποφάσεις προσπάθεια για να παρουσιάσει εκ νέου ενδιαφέρον.

Και είναι και κρίμα και θα είναι και οξύμωρο και προφανώς μεγάλη χαμένη ευκαιρία αν η σημαντική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας δεν περάσει και από τη χρηματιστηριακή αγορά. Τα τεράστια λάθη και ευθύνες του παρελθόντος δεν μπορεί να λειτουργούν ως αιώνια βαρίδια και δεσμά. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί και δεν αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία υγιούς και όχι μέσα από συνεχώς διογκούμενα χρέη και δάνεια, χρηματοδότησης της αγοράς, τότε καμία άλλη δεν θα έχει ξανά την ευκαιρία.

Γιατί αυτή; Διότι έχει στη σύνθεσή της στελέχη που καταλαβαίνουν από αγορές, διότι συνομιλεί με τα funds και τους διεθνείς παίκτες. Και γιατί αν είναι ειλικρινής η σπουδή για τη μεσαία τάξη, η παλιννόστησή της δεν μπορεί να εξαιρεί την επενδυτική και αποταμιευτική δυνατότητα και προοπτική. Και βεβαίως αν επιθυμούμε ενίσχυση της μεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας, δεν μπορεί αυτό να αφήνεται μόνο σε επιδοτήσεις και φθηνό σήμερα δανεισμό που όμως κάποια στιγμή θα υπάρξει ίσως ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε βρόγχο.

Και για να τελειώνουμε με τις τύψεις... Ποιοι να προστατευτούν; Όσοι ήδη φλερτάρουν με τη φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων ωσάν χρυσωρύχοι του 19ου αιώνα; Αν και υπάρχει ακόμα συστημική και ιδιωτική παρουσία από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν την περίοδο του μεγάλου κραχ, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη. Άλλωστε τώρα είναι πλέον όλοι πιο υποψιασμένοι. Ή θα πρέπει, οφείλουν να είναι... Μην μακρηγορούμε όμως. Ας το δει με πιο ευνοϊκό μάτι η κυβέρνηση, ας πάρει γενναίες νομοθετικές αποφάσεις - επενδυτικά κίνητρα, ας επιχειρήσει βρε αδερφέ να βάλει το μαύρο χρήμα που και πάλι κυκλοφορεί, σε παραγωγική κατεύθυνση και να το αξιοποιήσει.

Οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες και ζωντανό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Σκεφτείτε το κύριοι, αφουγκραστείτε τους επιχειρηματίες, αναλογιστείτε τα οφέλη. Σε πλείστες όσες κατευθύνσεις. Το τι μπορεί να γίνει και το πώς είναι μία κουβέντα που μπορεί να γίνει, αλλά πρώτα χρειάζεται μία ισχυρή απόφαση.

Όλες οι ειδήσεις

11:42

Κεραμέως: Θέλουμε να καταργούμε φόρους και να αυξάνονται μισθοί και συντάξεις

11:35

Κικίλιας: «Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας σε ναυτιλία, ναυπηγεία και λιμένες»

11:33

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής - «Βαρίδι» o κλάδος του αυτοκινήτου

11:27

ΟΗΕ: Οι δασικές πυρκαγιές και οι καύσωνες απειλούν την ποιότητα του αέρα και την υγεία των ανθρώπων

11:22

Novartis: Απέτυχε σε κλινική δοκιμή φάρμακο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα - Πτώση της μετοχής

11:10

Μαρινάκης: Μέχρι να κάνει κόμμα ο Σαμαράς δεν είναι πολιτικός μας αντίπαλος

11:05

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική άνοδος με το βλέμμα στις τιμές του πετρελαίου

11:02

Ryanair κατά Κομισιόν: «Χάος το σύστημα ελέγχου εισόδου στην ΕΕ»

10:51

Η Νικαράγουα πάει τη Γερμανία στο Διεθνές Δικαστήριο για τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

10:50

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ορμούζ και επιτόκια

10:46

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για μέτρα ΔΕΘ: «Το πρώτο βήμα για μια ολοκληρωτική δικαίωση»

10:40

Καβάλα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ελαιοχώρι

10:31

Παπαθανάσης στο Insider: Δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα επόμενα βήματα για το τελικό αίτημα των 6,5 δισ.

10:29

Ιστορικό ρεκόρ στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Αύγουστο - Ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ επιβάτες

10:27

Goldman Sachs: Έως τα 120 δολάρια το πετρέλαιο εάν αυξηθούν οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

10:15

Χατζηδάκης: «Όσο ανεβαίνει η οικονομία θα ανεβαίνει και η στήριξη της κοινωνίας»

10:03

Όρμπαν για νίκη AfD: «Είναι μόνο η αρχή» - Ανησυχία σε Γαλλία, Πολωνία

09:44

ΕΣΠ για ΔΕΘ: Η αγορά περίμενε περισσότερα - Χρειάζεται σχέδιο για το επιχειρείν σήμερα

09:43

Ωνάσεια Σχολεία: Λήγουν την Τρίτη οι αιτήσεις για τη συμπληρωματική διαδικασία εισαγωγής

09:35

ΕΕΤ: Διαγραφή δανείων και 50.000 ευρώ στις οικογένειες των πιλότων του Phantom που συνετρίβη

09:25

Ουκρανία: Αναχώρησαν από το Κίεβο οι Αμερικανοί απεσταλμένοι μετά από συνομιλίες με τον Ζελένσκι

09:08

Παλιά σπίτια: Πότε η ηλεκτρική εγκατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη

09:06

Ο δισεκατομμυριούχος «εγκέφαλος» που «τρέχει» τη Λίβερπουλ

09:00

Ινδονησία: Επτά αεροδρόμια παρατείνουν το κλείσιμό τους εξαιτίας ηφαιστειακής έκρηξης

08:46

Το Ιράν θα κηρύξει «ζώνη απαγόρευσης» κοντά στα Στενά του Ορμούζ τις επόμενες ημέρες

08:38

Οι αγρότες μας δεν «καίγονται» στη δουλειά ούτε «πνίγονται» στα λεφτά, ας αναβαθμιστούν σε προστάτες του περιβάλλοντος

08:31

Πυρκαγιές: Γιατί η Ελλάδα έμεινε με γερασμένα Canadair - Τα κονδύλια και η ανανέωση του στόλου

08:26

Ο Τραμπ προτείνει να μετονομαστεί το Νέο Μεξικό σε «Νέα Αμερική»

08:17

Δίκη για τα Τέμπη: Ξεκινά σήμερα μετά τη διακοπή του Αυγούστου - Αναμένεται η αποδεικτική διαδικασία

08:12

Γερμανία: Η AfD δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη Σαξονία-Άνχαλτ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider