Ανάκαμψη χωρίς χρηματιστήριο; Ως πότε η αγορά θα αντιμετωπίζεται ως... προπατορικό αμάρτημα;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένα λάθος που επί 20 χρόνια διαπράττουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, είναι ότι αντιμετωπίζουν το Χρηματιστήριο περίπου σαν... ταμπού, σαν το προπατορικό αμάρτημα που δεν επιτρέπεται όχι να το αξιοποιήσουν αλλά καλά καλά ούτε να το συζητήσουν.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάτι με το νόμο για την κεφαλαιαγορά και κάτι με την πολιτική μείωσης φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή κυβέρνηση κάνει κάποιες προσπάθειες να αναστήσει την αγορά. Όχι όμως επαρκώς και όχι με συστηματική στρατηγική. Δεν φτάνουν. Δεν φτάνουν στη βάση και στην ουσία. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βαρύτατα και βαθύτατα πληγωμένη και εντελώς πλέον αποψιλωμένη από σοβαρούς συμμετέχοντες, είτε εισηγμένες είτε επενδυτές, χρειάζεται αφοσιωμένη και γενναία σε αποφάσεις προσπάθεια για να παρουσιάσει εκ νέου ενδιαφέρον.

Και είναι και κρίμα και θα είναι και οξύμωρο και προφανώς μεγάλη χαμένη ευκαιρία αν η σημαντική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας δεν περάσει και από τη χρηματιστηριακή αγορά. Τα τεράστια λάθη και ευθύνες του παρελθόντος δεν μπορεί να λειτουργούν ως αιώνια βαρίδια και δεσμά. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί και δεν αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία υγιούς και όχι μέσα από συνεχώς διογκούμενα χρέη και δάνεια, χρηματοδότησης της αγοράς, τότε καμία άλλη δεν θα έχει ξανά την ευκαιρία.

Γιατί αυτή; Διότι έχει στη σύνθεσή της στελέχη που καταλαβαίνουν από αγορές, διότι συνομιλεί με τα funds και τους διεθνείς παίκτες. Και γιατί αν είναι ειλικρινής η σπουδή για τη μεσαία τάξη, η παλιννόστησή της δεν μπορεί να εξαιρεί την επενδυτική και αποταμιευτική δυνατότητα και προοπτική. Και βεβαίως αν επιθυμούμε ενίσχυση της μεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας, δεν μπορεί αυτό να αφήνεται μόνο σε επιδοτήσεις και φθηνό σήμερα δανεισμό που όμως κάποια στιγμή θα υπάρξει ίσως ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε βρόγχο.

Και για να τελειώνουμε με τις τύψεις... Ποιοι να προστατευτούν; Όσοι ήδη φλερτάρουν με τη φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων ωσάν χρυσωρύχοι του 19ου αιώνα; Αν και υπάρχει ακόμα συστημική και ιδιωτική παρουσία από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν την περίοδο του μεγάλου κραχ, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη. Άλλωστε τώρα είναι πλέον όλοι πιο υποψιασμένοι. Ή θα πρέπει, οφείλουν να είναι... Μην μακρηγορούμε όμως. Ας το δει με πιο ευνοϊκό μάτι η κυβέρνηση, ας πάρει γενναίες νομοθετικές αποφάσεις - επενδυτικά κίνητρα, ας επιχειρήσει βρε αδερφέ να βάλει το μαύρο χρήμα που και πάλι κυκλοφορεί, σε παραγωγική κατεύθυνση και να το αξιοποιήσει.

Οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες και ζωντανό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Σκεφτείτε το κύριοι, αφουγκραστείτε τους επιχειρηματίες, αναλογιστείτε τα οφέλη. Σε πλείστες όσες κατευθύνσεις. Το τι μπορεί να γίνει και το πώς είναι μία κουβέντα που μπορεί να γίνει, αλλά πρώτα χρειάζεται μία ισχυρή απόφαση.

Όλες οι ειδήσεις

13:00

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ – Στόχος η διατήρηση και ενίσχυση των πόρων για την Ελλάδα

12:42

ΠΑΣΟΚ προς Μητσοτάκη: Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι σημαία ευκαιρίας

12:38

Οικογενειακή τραγωδία στη Γλυφάδα: Γιος σκότωσε τον 80χρονο πατέρα του

12:25

Ισραήλ: Το συμβούλιο ασφαλείας θα συζητήσει σήμερα το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα

12:13

Δορυφόροι και Κτηματολόγιο στην υπηρεσία του αγρότη: Πώς θωρακίζονται οι πραγματικές καλλιέργειες

12:01

Πάνω από ένα εκατομμύριο κανάλια στο YouTube χρησιμοποιούν εργαλεία ΑΙ καθημερινά

11:48

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Πορτοκαλί προειδοποίηση και για την Αττική

11:39

Επιστρέφουν στην κυριότητα του ΥΠΕΘΑ δύο ακίνητα στην Αττική συνολικής έκτασης 114.363 τ.μ

11:31

Ανοιχτά τα καταστήματα με προτεινόμενο ωράριο 11:00 -18:00 – Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

11:22

Τοξική ατμόσφαιρα: Γιατί ο αέρας των ελληνικών πόλεων γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος

11:09

Θεοδωρικάκος: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού προτύπου

10:55

ΥΠΕΝ: Νέο «πακέτο» δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια - Η δομή των νέων προγραμμάτων

10:48

Χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων και άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ από την σφοδρή κακοκαιρία στις ΗΠΑ

10:43

Η Βρετανία ιδρύει το δικό της FBI - Ανακοινώθηκε η νέα Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία

10:35

Ουκρανία: Περίπου 1.700 πολυκατοικίες στο Κίεβο παραμένουν χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα

10:22

Μητσοτάκης: Η Ενωμένη Ευρώπη να διατηρήσει διαύλους με τις ΗΠΑ, ακόμη και σε περιόδους έντασης

09:58

Ζαχαράκη: Το καλοκαίρι ξεκινά η κατασκευή φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

09:50

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας

09:39

Ενεργειακό κόστος και ανταγωνιστικότητα: Το CO₂ ως πιθανή διέξοδος

09:29

ΗΠΑ: Νέες διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο δεύτερου Αμερικανού στη Μινεάπολη από πράκτορες της ICE

09:21

Morgan Stanley, Bank of America: Το ράλι στη Wall Street έχει μέλλον

09:11

Τι σημαίνει «ψηφιακή» τράπεζα στην πράξη για τον πολίτη

09:05

Ενέργεια: Πρεμιέρα της αποθήκευσης τον Μάρτιο – Στην πρίζα οι πρώτες αυτόνομες μπαταρίες

09:00

Κατώτατος μισθός: Η «έκπληξη» στο ποσοστό αύξησής του - Εντός της εβδομάδας τα υπομνήματα των κοινωνικών εταίρων

22:40

Συρία: Η εκεχειρία με τους Κούρδους έληξε, χωρίς επίσημη ανακοίνωση για την παράτασή της

22:00

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ζητά πρόωρη αποφυλάκιση από τον Τραμπ

21:32

Γαλλία: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ζητά μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος

20:55

Συνομιλίες για την Ουκρανία: Την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι ο επόμενος γύρος

20:51

Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε τους «πολύ γενναίους» Βρετανούς στρατιώτες» μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του

20:43

Γαλλία: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις του Τραμπ για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider