Ανάκαμψη χωρίς χρηματιστήριο; Ως πότε η αγορά θα αντιμετωπίζεται ως... προπατορικό αμάρτημα;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένα λάθος που επί 20 χρόνια διαπράττουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, είναι ότι αντιμετωπίζουν το Χρηματιστήριο περίπου σαν... ταμπού, σαν το προπατορικό αμάρτημα που δεν επιτρέπεται όχι να το αξιοποιήσουν αλλά καλά καλά ούτε να το συζητήσουν.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάτι με το νόμο για την κεφαλαιαγορά και κάτι με την πολιτική μείωσης φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή κυβέρνηση κάνει κάποιες προσπάθειες να αναστήσει την αγορά. Όχι όμως επαρκώς και όχι με συστηματική στρατηγική. Δεν φτάνουν. Δεν φτάνουν στη βάση και στην ουσία. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βαρύτατα και βαθύτατα πληγωμένη και εντελώς πλέον αποψιλωμένη από σοβαρούς συμμετέχοντες, είτε εισηγμένες είτε επενδυτές, χρειάζεται αφοσιωμένη και γενναία σε αποφάσεις προσπάθεια για να παρουσιάσει εκ νέου ενδιαφέρον.

Και είναι και κρίμα και θα είναι και οξύμωρο και προφανώς μεγάλη χαμένη ευκαιρία αν η σημαντική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας δεν περάσει και από τη χρηματιστηριακή αγορά. Τα τεράστια λάθη και ευθύνες του παρελθόντος δεν μπορεί να λειτουργούν ως αιώνια βαρίδια και δεσμά. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί και δεν αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία υγιούς και όχι μέσα από συνεχώς διογκούμενα χρέη και δάνεια, χρηματοδότησης της αγοράς, τότε καμία άλλη δεν θα έχει ξανά την ευκαιρία.

Γιατί αυτή; Διότι έχει στη σύνθεσή της στελέχη που καταλαβαίνουν από αγορές, διότι συνομιλεί με τα funds και τους διεθνείς παίκτες. Και γιατί αν είναι ειλικρινής η σπουδή για τη μεσαία τάξη, η παλιννόστησή της δεν μπορεί να εξαιρεί την επενδυτική και αποταμιευτική δυνατότητα και προοπτική. Και βεβαίως αν επιθυμούμε ενίσχυση της μεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας, δεν μπορεί αυτό να αφήνεται μόνο σε επιδοτήσεις και φθηνό σήμερα δανεισμό που όμως κάποια στιγμή θα υπάρξει ίσως ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε βρόγχο.

Και για να τελειώνουμε με τις τύψεις... Ποιοι να προστατευτούν; Όσοι ήδη φλερτάρουν με τη φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων ωσάν χρυσωρύχοι του 19ου αιώνα; Αν και υπάρχει ακόμα συστημική και ιδιωτική παρουσία από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν την περίοδο του μεγάλου κραχ, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη. Άλλωστε τώρα είναι πλέον όλοι πιο υποψιασμένοι. Ή θα πρέπει, οφείλουν να είναι... Μην μακρηγορούμε όμως. Ας το δει με πιο ευνοϊκό μάτι η κυβέρνηση, ας πάρει γενναίες νομοθετικές αποφάσεις - επενδυτικά κίνητρα, ας επιχειρήσει βρε αδερφέ να βάλει το μαύρο χρήμα που και πάλι κυκλοφορεί, σε παραγωγική κατεύθυνση και να το αξιοποιήσει.

Οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες και ζωντανό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Σκεφτείτε το κύριοι, αφουγκραστείτε τους επιχειρηματίες, αναλογιστείτε τα οφέλη. Σε πλείστες όσες κατευθύνσεις. Το τι μπορεί να γίνει και το πώς είναι μία κουβέντα που μπορεί να γίνει, αλλά πρώτα χρειάζεται μία ισχυρή απόφαση.

Όλες οι ειδήσεις

18:31

Δένδιας: «Τέλος στη θητεία - παρωδία» - Τι αλλάζει με την Ατζέντα 2030

18:21

ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε η τεχνική βλάβη στο ραντάρ του Ελ. Βενιζέλος

18:07

Ισχυρές πιέσεις με μέτριο τζίρο στο ΧΑ - Στο «κόκκινο» όλοι πλην ενός στον FTSE Large Cap

18:06

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Ναι» στο squeeze-out για την Ακρίτας

17:58

CrediaBank: Κάλεσμα σε ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

17:55

Ικτίνος: Ολοκληρώθηκε η πώληση της θυγατρικής ΙΔΕΗ ΑΕ

17:47

Τραμπ στο Συμβούλιο Ειρήνης: Θα μάθουμε για Ιράν σε 10 ημέρες - Δεσμεύσεις 7 δισ. δολαρίων για Γάζα

17:38

Νετανιάχου: «Το Ιράν θα αντιμετωπίσει απάντηση που δεν μπορεί να φανταστεί αν μας επιτεθεί»

17:34

Έφεση στην απόφαση προφυλάκισης θα καταθέσει ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα»

17:30

Έως 6% €πιστροφή με καύσιμα κίνησης ελίν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

17:29

Γιώργος Προκοπίου: H Dynacom πούλησε 11 δεξαμενόπλοια VLCC στη νοτιοκορεάτικη Sinokor για

17:28

ΣΕΒ-Alba: Έναρξη 10ου κύκλου υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

17:22

Adecco: Η προσαρμοστικότητα «κλειδί» στη σύγχρονη επαγγελματική ασφάλεια

17:18

Ρωσία: Η Rosatom δηλώνει έτοιμη να δεχθεί εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν εάν χρειασθεί

17:15

Σουηδία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,42 δισ. δολ. στο Κίεβο

17:12

Bloomberg: Αγοραστή για την D-Marin ψάχνει η CVC - Την αποτιμά στο 1 δισ. ευρώ

17:04

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 900 δισ. δολ. το εμπορικό έλλειμμα το 2025 – Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1960

16:55

ΥΠΑΑΤ: Παράταση έως 31/12 για χρηματοδότηση και αγροτικά ακίνητα

16:44

Πτώση στη Wall Street με βλέμμα σε Walmart και ΗΠΑ - Ιράν

16:35

Η Amazon εκθρόνισε τη Walmart ως η πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις παγκοσμίως

16:26

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για το νομοσχέδιο πρόληψης καταστροφών

16:25

Νέα επένδυση από τον Κριστιάνο Ρονάλντο - Πού «έριξε» 7,5 εκατ. δολάρια;

16:16

Πού επεκτείνεται η Wolt πέρα από το delivery

16:14

ΠΑΣΟΚ: Τώρα καταλάβαμε γιατί η ΝΔ έπαιζε τα ρέστα της

16:10

Μερτς: Υπέρ της εισαγωγής ορίου ηλικίας στα social media

16:03

Το Google Gemini μπορεί πλέον να δημιουργεί μουσική

15:51

Μακρόν: «Προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να παράγουν ένα κοινό μοντέλο μαχητικού σκάφους»

15:50

«Γεμάτα» τα κρατικά ταμεία παρά τις πρόωρες αποπληρωμές - Πάνω από 39,5 δισ. ευρώ

15:50

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

15:38

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ελάνα Μέγιερς Τέιλορ στα 41 της έγινε η γηραιότερη χρυσή Ολυμπιονίκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider