Ανάκαμψη χωρίς χρηματιστήριο; Ως πότε η αγορά θα αντιμετωπίζεται ως... προπατορικό αμάρτημα;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένα λάθος που επί 20 χρόνια διαπράττουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, είναι ότι αντιμετωπίζουν το Χρηματιστήριο περίπου σαν... ταμπού, σαν το προπατορικό αμάρτημα που δεν επιτρέπεται όχι να το αξιοποιήσουν αλλά καλά καλά ούτε να το συζητήσουν.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάτι με το νόμο για την κεφαλαιαγορά και κάτι με την πολιτική μείωσης φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή κυβέρνηση κάνει κάποιες προσπάθειες να αναστήσει την αγορά. Όχι όμως επαρκώς και όχι με συστηματική στρατηγική. Δεν φτάνουν. Δεν φτάνουν στη βάση και στην ουσία. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βαρύτατα και βαθύτατα πληγωμένη και εντελώς πλέον αποψιλωμένη από σοβαρούς συμμετέχοντες, είτε εισηγμένες είτε επενδυτές, χρειάζεται αφοσιωμένη και γενναία σε αποφάσεις προσπάθεια για να παρουσιάσει εκ νέου ενδιαφέρον.

Και είναι και κρίμα και θα είναι και οξύμωρο και προφανώς μεγάλη χαμένη ευκαιρία αν η σημαντική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας δεν περάσει και από τη χρηματιστηριακή αγορά. Τα τεράστια λάθη και ευθύνες του παρελθόντος δεν μπορεί να λειτουργούν ως αιώνια βαρίδια και δεσμά. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί και δεν αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία υγιούς και όχι μέσα από συνεχώς διογκούμενα χρέη και δάνεια, χρηματοδότησης της αγοράς, τότε καμία άλλη δεν θα έχει ξανά την ευκαιρία.

Γιατί αυτή; Διότι έχει στη σύνθεσή της στελέχη που καταλαβαίνουν από αγορές, διότι συνομιλεί με τα funds και τους διεθνείς παίκτες. Και γιατί αν είναι ειλικρινής η σπουδή για τη μεσαία τάξη, η παλιννόστησή της δεν μπορεί να εξαιρεί την επενδυτική και αποταμιευτική δυνατότητα και προοπτική. Και βεβαίως αν επιθυμούμε ενίσχυση της μεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας, δεν μπορεί αυτό να αφήνεται μόνο σε επιδοτήσεις και φθηνό σήμερα δανεισμό που όμως κάποια στιγμή θα υπάρξει ίσως ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε βρόγχο.

Και για να τελειώνουμε με τις τύψεις... Ποιοι να προστατευτούν; Όσοι ήδη φλερτάρουν με τη φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων ωσάν χρυσωρύχοι του 19ου αιώνα; Αν και υπάρχει ακόμα συστημική και ιδιωτική παρουσία από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν την περίοδο του μεγάλου κραχ, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη. Άλλωστε τώρα είναι πλέον όλοι πιο υποψιασμένοι. Ή θα πρέπει, οφείλουν να είναι... Μην μακρηγορούμε όμως. Ας το δει με πιο ευνοϊκό μάτι η κυβέρνηση, ας πάρει γενναίες νομοθετικές αποφάσεις - επενδυτικά κίνητρα, ας επιχειρήσει βρε αδερφέ να βάλει το μαύρο χρήμα που και πάλι κυκλοφορεί, σε παραγωγική κατεύθυνση και να το αξιοποιήσει.

Οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες και ζωντανό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Σκεφτείτε το κύριοι, αφουγκραστείτε τους επιχειρηματίες, αναλογιστείτε τα οφέλη. Σε πλείστες όσες κατευθύνσεις. Το τι μπορεί να γίνει και το πώς είναι μία κουβέντα που μπορεί να γίνει, αλλά πρώτα χρειάζεται μία ισχυρή απόφαση.

Όλες οι ειδήσεις

11:11

Δημοσκόπηση Interview: Κάμψη της ΝΔ, τρίτο το κόμμα της Καρυστιανού - Πρόωρες εκλογές θέλουν οι πολίτες

11:11

Οριακές μεταβολές και επιφυλακτικότητα στο ταμπλό του ΧΑ

11:00

Η ΔΥΠΑ φέρνει στην Ξάνθη το 10ο JobReady - Δωρεάν εργαστήρια για την ένταξη όλων στην αγορά εργασίας

10:52

Grand-Slam στυλ: H BOSS εξασφαλίζει μια μεγάλη συνεργασία ως επίσημος lifestyle outfiter του Australian Open

10:49

Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Στη σκοτεινή επέτειο αντιτάσσουμε τον αισιόδοξο ορίζοντα μιας καλύτερης ζωής

10:46

Σήμερα η κρίσιμη ακρόαση του Κέβιν Γουόρς για το «τιμόνι» της Fed

10:40

Ευρωαγορές: Στάση αναμονής καθώς παραμένουν «θολές» οι επαφές ΗΠΑ-Ιράν

10:38

Κικίλιας: Οι λιμενικοί στην Κρήτη κάνουν τεράστια προσπάθεια για τις μεταναστατευτικές ροές

10:30

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σήμερα και αύριο, στη Γραμμή 7 του Τραμ

10:13

FT: Το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ διεξάγει συνομιλίες με την DP World για την ανοικοδόμηση της Γάζας

10:10

WWF: Το ΠΔ για τη Γυάρο διασφαλίζει τη μόνιμη προστασία της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής

10:08

Μπιρόλ (ΙΕΑ): Η σύγκρουση προκαλεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία

09:52

Διεθνής Αμνηστία: Αντισταθείτε σε ηγέτες «αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν και Νετανιάχου

09:39

Η Amazon επενδύει επιπλέον 25 δισ. δολ. στην Anthropic για υποδομές ΑΙ

09:37

Σλάιχερ - ΟΟΣΑ: «Ελλάδα και Εσθονία είναι οι δυο υπερδυνάμεις της ψηφιακής εκπαίδευσης»

09:32

Elikonos Capital: Στα 200 εκατ. ευρώ το Elikonos 3 μετά το δεύτερο closing

09:27

Ιαπωνία: Τουλάχιστον έξι τραυματίες από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό - Προειδοποίηση για νέο μεγα-σεισμού

09:17

Πλαστικά Θράκης: Ισχυρή αύξηση 77,7% στα καθαρά κέρδη το 2025, στα 48,4 εκατ. τα EBITDA

08:55

Τέλος εποχής στην Apple: Ο Τζον Τέρνους διαδέχεται τον Τιμ Κουκ στην ηγεσία

08:47

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν την Πέμπτη νέες συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

08:31

Τα trends που κυριαρχούν στα luxurious ακίνητα το 2026

08:28

Ιστορική αναστροφή για την Ιαπωνία - Χαλαρώνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων

08:23

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ουκρανία - Πλήρη κατάπαυση του πυρός ζητά η Ελλάδα

08:19

Σαράντης: Ανεβαίνει το κόστος των πρώτων υλών, κίνδυνος ανατιμήσεων λόγω Μέσης Ανατολής

08:14

Εκτόξευση 77% στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων

08:05

Τραμπ: «Μακρά και δύσκολη διαδικασία» για να «ξεθαφτούν» τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν

08:00

Το ρεύμα αποκτά «μνήμη»: Οι μπαταρίες αλλάζουν το ενεργειακό σύστημα από μέσα

07:52

«Καπέλο» αποζημιώσεων στο Fly Over Θεσσαλονίκης (ΑΒΑΞ-ΜΕΤΚΑ) - Πότε «κόβονται κορδέλες»

07:45

Πρωταθλητές της φοροδιαφυγής τα συνεργεία αυτοκινήτων - Στο 30% η παραβατικότητα το 2025

07:40

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider