Goldman Sachs: Ο κοροναϊός θα πλήξει τις ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Ο κοροναϊός θα πλήξει τις ελληνικές τράπεζες
Moody's και Goldman Sachs εκπέμπουν SOS για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ηχηρό σήμα κινδύνου για τον αντίκτυπο της εξάπλωσης του κοροναϊού στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εκπέμπουν, με διαφορά ελάχιστων ωρών, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s και η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, την ώρα που κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για την έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο.

Goldman Sachs

Μάλιστα, η Goldman Sachs προειδοποιεί σε σχετικό της report ότι οι τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία θα πληγούν δυσανάλογα από τον αντίκτυπο του ιού, ενώ αντίστοιχα οι τράπεζες σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και το Λουξεμβούργο θα κατορθώσουν να διαχειριστούν τις όποιες συνέπειες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν πως ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ (34 δισ. δολάρια) αναμένεται να κάνει φτερά από τα καθαρά έσοδα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, σε ορίζοντα τριετίας, λόγω των επιπλοκών που προκαλεί στην οικονομία η εξάπλωση του κοροναϊού.

Πρόκειται για μείωση της τάξης του 7% από τα τρέχοντα επίπεδα, η οποία θα προκύψει από τη ραγδαία άνοδο του πιστωτικού κινδύνου και της μεγάλης αύξησης του κόστους.

«Κατά γενική ομολογία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε μια πολύ ισχυρή θέση, ίσως στην πιο ισχυρή θέση της τελευταίας δεκαετίας, από πλευράς χρηματοπιστωτικής ισχύος» σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Η Goldman Sachs εκδηλώνει την προτίμησή της στις εξής ευρωπαϊκές τράπεζες:

- BNP Paribas

- ING Groep

- Banco Santander

- HSBC Holdings

- Erste Group Bank

- Bank Pekao

Moody’s

«Η εξάπλωση του κοροναϊού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως όπως προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2020», υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody's, μια μόλις μέρα μετά την πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επηρεαστούν από τις αδύναμες προοπτικές της οικονομίας, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αποδυνάμωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού ασκεί σημαντικές πιέσεις στον τουριστικό κλάδο διεθνώς και στη μεταποίηση», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody's, ο απευθείας αρνητικός αντίκτυπος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο από τον ιό θα είναι περιορισμένος, ωστόσο εάν η εξάπλωση συνεχιστεί με ραγδαίους ρυθμούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι εξελίξεις θα αποδειχθούν πολύ πιο σοβαρές και θα σημειωθεί σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα των δανείων των τραπεζών, αλλά και στην κερδοφορία τους.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα των δανείων των τραπεζών, αλλά και την κεφαλαιακή τους βάση, τα τελευταία χρόνια», διαπιστώνουν, τέλος, οι αναλυτές του οίκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider