Τα χέρια με την Oracle φέρεται να έδωσε το Tik Tok - Εκτός η Microsoft

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα χέρια με την Oracle φέρεται να έδωσε το Tik Tok - Εκτός η Microsoft
Η συμφωνία που αναμεταδίδεται από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αμφισβητείται από τα κινεζικά ΜΜΕ. «Σιγή ιχθύος» τηρεί η κινεζική εταιρεία

Ναυάγησαν οι προσπάθειες της Microsoft να επεκταθεί περαιτέρω στον θαυμαστό κόσμο των κοινωνικών δικτύων, αφού η ByteDance, ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς κοινωνιού δικτύου Tik Tok έδωσε τα χέρια με την Oracle για τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία που επετεύχθει σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, θα καταφέρει εντέλει να κάμψει τις ανησυχίες περί εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Να θυμίσουμε ότι ο αμερικανός Πρόεδρος εδώ και μήνες έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον έχει υποψίες ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, εκτός κι αν συνεργαστεί με αμερικανική εταιρεία για τις εκεί επιχειρήσεις του. Μάλιστα στις 6 Αυγούστου είχε δώσει «τελεσίγραφο» στην κινεζική εταιρεία να βρει αγοραστή εξ Αμερικής εντός 45 ημερών, διαφορετικά θα πρέπει να κατεβάσει ρολά. Σε απάντηση της συγκεκριμένης εκτελεστικής εντολής του Αμερικανού προέδρου η Tik Tok μήνυσε την κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζοντας αυτές τις ενέργειες «άκρως πολιτικοποιημένες», ενώ αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατέθεσε και ένας υπάλληλος του κοινωνικού δικτύου, ζητώντας την αναστολή της απόφασης της 6ης Αυγούστου.

Η πρώτη αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρθηκε να εξαγοράσει τις δραστηριότητες του Tik Tok στις ΗΠΑ ήταν η Microsoft, σενάριο με το οποίο ήταν σύμφωνος και ο αμερικανός Πρόεδρος. Οι διαπραγματεύσεις με τον τεχνολογικό κολοσσό όμως ναυάγησαν - όπως ανακοίνωσε και η ίδια η Microsoft - και τελικά η κινεζική Tik Tok φέρεται να έδωσε τα χέρια με την Oracle. Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας μεταξύ TikTok και Oracle παραμένουν ασαφείς, ωστόσο πηγές αναφέρουν σε διεθνή μέσα πως δεν πρόκειται για πώληση αλλά για κάποιας μορφής συγχώνευση.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η συμφωνία μεταξύ ByteDance και Oracle «θα θυμίζει περισσότερο εταιρική αναδιάρθρωση - επιλογή που φαίνεται προτιμότερη από την άμεση πώληση που επεδίωκε η Microsoft - αν και είναι πιθανό να περιλαμβάνει μερίδιο σε μια νέα αμερικανική εταιρεία».

Την ίδια στιγή βέβαια η προαναφερθείσα συμφωνία αμφισβητείται από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης (CGTN), τα οποία επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, αναμεταδίδουν ότι οι επιχειρήσεις του Tik Tok στις ΗΠΑ δεν είναι προς πώληση και η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία ούτε με την Microsoft ούτε όμως με την Oracle. Η ίδια η ByteDance αρνείται να σχολιάσει.

Σημειωτέον ότι η εφαρμογή του Tik Tok συγκαταλέγεται στις τρεις πιο δημοφιλείς των ΗΠΑ. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε 315 εκατομμύρια νέους χρήστες, περισσότερες δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή σε αντίστοιχο διάστημα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Sensor Tower. Η απόκτηση μάλιστα των δραστηριοτήτων της ByteDance στην αμερικανική ήπειρο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 50 δισ. δολάρια στον όποιο αμερικανό ενδιαφερόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider