Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - AstraZeneca για 300 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - AstraZeneca για 300 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού
Βρυξέλλες: Συμφωνία με την AstraZeneca για 300 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού

Σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αγορά τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για την πανδημία Covid-19 που είναι στο στάδιο των δοκιμών.

Οι Βρυξέλλες, που διαπραγματεύονται εξ ονόματος και των 27 χωρών μελών της ΕΕ, ανέφεραν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και την πιθανότητα να αγοραστούν άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

ΠΟΥ: Μόνο για τα εμβόλια χρειάζονται περισσότερα από 100 δισ. δολάρια

Υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους αναγκαίους πόρους για την καταπολέμηση του κορονοϊού και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια.

«Τους επόμενους τρεις μήνες παρουσιάζεται ένα κρίσιμης σημασίας παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας εμβέλειας του ACT Accelerator* », δήλωσε ο Τέντρος αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Access to COVID-19 Tools. «Ομως, για να εκμεταλλευθούμε αυτό το παράθυρο, θα πρέπει να αυξήσουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούμε το ACT Accelerator και να δώσουμε προτεραιότητα στην χρησιμοποίηση νέων εργαλείων. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις φιλοδοξίες μας για το ACT Accelerator και το ποσόν που έχει διατεθεί» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ΠΟΥ διαθέτει μόνο το 10% του συνολικού ποσού που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μόνο για τα εμβόλια χρειάζονται περισσότερα από 100 δισ. δολάρια», είπε. Ακούγεται μεγάλο ποσόν και είναι...αλλά είναι μικρό μπροστά στα 10 τρισ. που έχουν ήδη επενδύσει οι χώρες της G20 για την σταθεροποίηση των οικονομιών τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μέχρι στιγμής επιπτώσεων της πανδημίας».

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider