Ο κορονοϊός δεν έφερε τις ίδιες επιπτώσεις σε όλες τις εταιρείες. Αν και οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες «χτυπήθηκαν» άσχημα από την κρίση της Covid-19.

Συγκεκριμένα, η Tesla Inc ανακοίνωσε κέρδη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, τονίζοντας ωστόσο ότι η εξάπλωση του νέου κορονοϊού πλήττει τις παραδόσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, ενώ η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού κατέστησε αδύνατο για την εταιρία να έχει δεδομένα για την πορεία όλου του έτους. Οι μετοχές της Tesla αυξήθηκαν κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 8% στα 870 δολάρια.

Η ανακοίνωση της εταιρίας για ένα κερδοφόρο τρίμηνο έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Ford Motor Co με έδρα το Ντιτρόιτ, για απώλειες 2 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, με πρόβλεψη για απώλειες 5 δισ. δολαρίων κατά το τρέχον τρίμηνο, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού πλήττει τη ζήτηση στην αγορά αυτοκινήτων.

Επανεκκίνηση για πολλά εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Σταδιακά και με αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, τα ευρωπαϊκά εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους μετά από πολλές εβδομάδες.

Ήδη η παραγωγή τους έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 2.000.000 περίπου οχήματα, ενώ περισσότερες από 26 εργάσιμες ημέρες κατά μέσο όρο, έμειναν κλειστά .

Τα παραπάνω στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), καταδεικνύουν μια τεράστια ύφεση του κλάδου, η οποία χρειάζεται άμεσα να αναστραφεί.

Με τη ζήτηση να έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών δεκαετιών, η παραγωγή ξεκινά μεν, ωστόσο τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης, μεταξύ αυτών η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων, είναι πιο απαραίτητα παρά ποτέ.