Διαφέρει η bull market του 2024 για το Bitcoin: Οι λόγοι - Τα ρεκόρ

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαφέρει η bull market του 2024 για το Bitcoin: Οι λόγοι - Τα ρεκόρ
Προς ιστορικό υψηλό η τιμή του Bitcoin - Ρεκόρ κεφαλαιοποίησης στα 1,35 τρισ. δολάρια. Πώς ξεχωρίζει η τρέχουσα bullish πορεία του.

Η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε προσωρινά τις 69.000 δολάρια πάνω από το ρεκόρ των 68.999,99 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021 εν αναμονή του halving ενώ σε όρους κεφαλαιοποίησης, η χρηματιστηριακή αξία του δημοφιλέστερου crypto στον κόσμο έχει ήδη σημειώσει ένα νέο ρεκόρ αγγίζοντας τα 1,35 τρισ. δολάρια, πάνω από το «φράγμα» των 1,28 τρισ. δολ. που πέτυχε πριν από 2,5 χρόνια.

Μετά από αρκετά έτη, το Bitcoin βρίσκεται και πάλι σε bull market επαναφέροντας στην μνήμη των επενδυτών το αποκορύφωμα της κερδοφόρας πορείας του την εποχή της πανδημίας, ενώ αφού χτες «πάτησε» και τα 67.000 δολάρια, κατοχυρώνει τα κέρδη του (profit taking) και σταθεροποιείται στα 67.250 δολάρια με συγκρατημένες απώλειες 0,65%. Παράλληλα και το Ethereum, με άλμα 3,86% διαμορφώνεται στα 3.715 δολάρια.

Ιστορικά, η αξία ρεκόρ της crypto - αγοράς «ήταν το πιο αξιόπιστο σήμα ότι ξεκινά μια νέα φάση ανόδου», εκτιμά ο Ντέιβιντ Λαγουάντ, επικεφαλής έρευνας στην crypto prime broker FalconX. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα… μπορεί κάλλιστα να είναι μια επανάληψη των αρχών της περασμένης εβδομάδας, όταν το Bitcoin εκτινάχθηκε κατά 10.000 δολάρια σε διάστημα μερικών ημερών. Βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου μια ή δύο μέρες κερδών, μπορούν να ανοίξουν την ακόρεστη όρεξη των επενδυτών» υπογραμμίζει ο Αντόνι Τρεντσέφ, συνιδρυτής του Nexo.

Παράλληλα, η άνοδος των Bitcoin - Ethereum συμπαρασύρει ανοδικά και άλλα μικρής κεφαλαιοποίησης νομίσματα, όπως το Dogecoin που εκτινάσσεται 32%, ενώ και το Shiba εκτοξεύεται κατά 95%. Οι αναλυτές μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι μικροεπενδυτές, οι οποίοι έλειψαν για μεγάλο μέρος του πρόσφατου crypto - ράλι, αρχίζουν να επιστρέφουν στην αγορά. Η κερδοσκοπική ζέση έχει επίσης επιστρέψει ευρύτερα στα crypto, από τα στοιχήματα με μεγάλη μόχλευση σε αγορές παραγώγων έως τις διψήφιες ενδοημερήσιες ανόδους σε meme νομίσματα. Αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι δυνητικά ευάλωτη σε αντιστροφή εάν οι ροές των ETF αρχίσουν να μετριάζονται και η αισιοδοξία μειωθεί.

Η άνοδος τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την ζήτηση για μερίδια Bitcoin ETFs και φυσικά από τα αποθέματα στα συναλλακτήρια. Ενδεικτικά, το iShares Bitcoin Trust (IBIT) της BlackRock σε μόλις επτά εβδομάδες έχει συγκεντρώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το πρώτο ETF στην ιστορία που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τόσα χρήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, μόνο 152 ETF (από 3.400) βρίσκονται σε αυτό το προνομιούχο κλαμπ. Συγκριτικά, το SPDR Gold Shares (GLD), το πρώτο ETF του χρυσού, χρειάστηκε περισσότερα από δύο χρόνια για μαζέψει αυτό το ποσό.

Ταυτόχρονα, το κύμα του Bitcoin οδηγεί σε κέρδη και ορισμένες crypto - μετοχές, όπως η Coinbase και η Microstrategy, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 11% και 23,6%, αντίστοιχα. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το Βitcoin θα μπορούσε να συνεχίσει να ισχυροποιείται βραχυπρόθεσμα, όμως μπορεί να «κουλάρει» τις επόμενες εβδομάδες και να «χτυπήσει» το ιστορικό ρεκόρ του στα μέσα του Απριλίου. Ο Nτέιβιντ Ντουόνγκ, επικεφαλής έρευνας στο Coinbase, διαμηνύει ότι παρόλο που ο Μάρτιος μπορεί να είναι «ανορθόδοξος» για το Βitcoin, θα επωφεληθεί από την έκρηξη που βασίζεται στην τεχνολογία AI και blockchain που θα μείνει εδώ για τα καλά.

Τι είναι το halving;

Ο όρος halving που επεικείται σε 1 μήνα σχετίζεται με το πόσα tokens αποδίδονται στους bitcoin miners ως ανταμοιβή για την παραγωγή. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον ίδιο τον όρο, η ανταμοιβή τους μειώνεται στο μισό. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Για να γίνει αυτό κατανοητό θα πρέπει να καταλάβει κάποιος πως λειτουργεί το δίκτυο των bitcoin των miners. Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο δίκτυο που επαληθεύει όλες τις συναλλαγές bitcoin σε μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη. Επί του παρόντος, πληρώνονται 6,25 bitcoin όταν πρώτοι προσθέτουν μια ομάδα συναλλαγών στο blockchain ως μέρος του πρωτοκόλλου Proof of Work.

Αυτά τα μπλοκ συναλλαγών προστίθενται περίπου κάθε 10 λεπτά και ο κώδικας υπαγορεύει ότι η ανταμοιβή για τους εξορύκτες μειώνεται στο μισό μετά τη δημιουργία κάθε 210.000 μπλοκ. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια σε περιόδους που συχνά συνοδεύονται από αυξημένη αστάθεια των τιμών του crypto. Για να δoθεί ένα παράδειγμα, το bitcoin έχει ανώτατο όριο τα 21 εκατ. νομίσματα σε κυκλοφορία. Επί του παρόντος, περισσότερα από 19 εκατ. bitcoin έχουν ήδη εξορυχθεί, αφήνοντας «χώρο» για να εξορυχτούν κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια.

Έτσι, για να μην αγγίζει το Bitcoin τα απώτατα όρια του, το πρωτόκολλο προχωρά στο halving σε περιοδικά διαστήματα. Αυτός είναι και ένας τρόπος για να ελεγχθεί η συνολική προσφορά των bitcoin. Κατ’ ουσίαν, η πολιτική του halving είναι εγγεγραμμένη στον αλγόριθμο του bitcoin για να εξουδετερώσει τον πληθωρισμό διατηρώντας τη προσφορά χαμηλά. Θεωρητικά, η μείωση του ρυθμού έκδοσης bitcoin σημαίνει ότι η τιμή θα αυξηθεί εάν η ζήτηση παραμείνει η ίδια. Αν κρίνουμε από την ιστορία, η θεωρία έγινε πράξη στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις. Απομένει να αποδειχτεί και την άνοιξη, στο τέταρτο halving!

Πόσο «γκάζι» θα δώσει στο Bitcoin το halving

Με μόλις 1 μήνα να απομένει από το τέταρτο Bitcoin halving στην ιστορία του κρυπτονομίσματος μέσα στον Απρίλιο, οι επενδυτές «φουσκώνουν» από αισιοδοξία καθώς αναμένουν το «κοντέρ» να γράψει νέα ιστορικά υψηλά, όπως ήδη αποτυπώνεται τα τελευταία 24ωρα. Το γεγονός θεωρείται ευρέως ως ικανό να αλλάξει την προοπτική ολόκληρης της αγοράς.

Ένα δείγμα μπορούμε να πάρουμε αν εξετάσουμε τα τρία πρώτα halving που πραγματοποιήθηκαν στο bitcoin, κατά τις ημερομηνίες 28 Νοεμβρίου, 2012, 9 Ιουλίου 2016 και 11 Μαΐου 2020.

  • Το κοινό σημείο είναι πως το κρυπτονόμισμα συνήθως ξεκινά μια ανοδική τάση ένα χρόνο πριν από το halving και συνεχίζει σε μια ανοδική πορεία για να φτάσει σε νέο υψηλό μετά το γεγονός πριν εισέλθει σε μια πτωτική φάση.
  1. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε στα ύψη από 2,48 δολάρια και 269 δολάρια ένα χρόνο πριν από το event, φτάνοντας στα ύψη των 1.131 δολάρια και 2.518 δολάρια περίπου ένα χρόνο αργότερα.
  2. Παρόμοιες τάσεις εμφανίστηκαν στον τρίτο κύκλο του halving του 2020, καθώς η τιμή μετακινήθηκε από το χαμηλό των 7.255 δολαρίων σε ένα υψηλό των 56.615 δολαρίων ένα χρόνο μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οδικά ΣΔΙΤ: Ετοιμάζονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Mytilineos, ΑΒΑΞ, Intrakat για projects 700 εκατ.

Gastrade: Σε εμπορική λειτουργία στις 30 Απριλίου η πλωτή «πύλη» LNG στην Αλεξανδρούπολη

Noval Property: Στα 64,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για το 2023 - «Άλμα» 39% στα aEBITDA

gazzetta
gazzetta reader insider insider