FTX: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Μπάνκμαν-Φριντ για χειραγώγηση μαρτύρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FTX: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Μπάνκμαν-Φριντ για χειραγώγηση μαρτύρων
Η παρέμβαση των εισαγγελέων ήρθε μετά από άρθρο των New York Times σχετικά με την Καρολίν Έλισον, μάρτυρα στην υπόθεση της FTX.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον ιδρυτή της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, για χειραγώγηση μαρτύρων και ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστή να εκδώσει διαταγή που θα απαγορεύει στον πρώην δισεκατομμυριούχο και σε άλλα μέρη να κάνουν δημόσιες δηλώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν μια δίκαιη δίκη.

Η παρέμβαση των εισαγγελέων ήρθε μετά από άρθρο των New York Times σχετικά με την Καρολίν Έλισον, μάρτυρα στην υπόθεση της FTX, στο οποίο η ίδια μιλούσε για το ότι ήταν «αρκετά δυστυχισμένη και καταβεβλημένη» με τη δουλειά της και ότι ένιωθε «πληγωμένη/απορριφθείσα» από τον χωρισμό της με τον Μπάνκμαν-Φριντ.

Ο ρόλος της Έλισον

Όπως αναφέρει το Reuters, η Έλισον ήταν επικεφαλής του fund Alameda Research του Μπάνκμαν-Φριντ, για τον οποίο ο ίδιος δήλωσε ένοχος για εξαπάτηση επενδυτών και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς.

Τον Δεκέμβριο, ο Μπάνκμαν-Φριντ δήλωσε ότι ο ίδιος και η Έλισον είχαν σχέση, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ήταν προφανές ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ μοιράστηκε έγγραφα με τους New York Times και ότι οι δικηγόροι του επιβεβαίωσαν έκτοτε στην κυβέρνηση ότι συναντήθηκε προσωπικά με έναν από τους συντάκτες του άρθρου και μοιράστηκε έγγραφα «που δεν αποτελούσαν μέρος του υλικού ανακάλυψης της κυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος του Μπάνκμαν-Φριντ και οι δικηγόροι του δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Ούτε οι New York Times ούτε οι δικηγόροι της Έλισον απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι με την κοινοποίηση αυτών των εγγράφων, ο Μπάνκμαν-Φριντ προσπαθούσε να δυσφημίσει την αξιοπιστία της Έλισον και ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να εμποδίσει τους μάρτυρες να καταθέσουν και να αμαυρώσει τους ενόρκους.

«Μοιράζοντας επιλεκτικά ορισμένα ιδιωτικά έγγραφα με τους New York Times, ο κατηγορούμενος προσπαθεί να δυσφημίσει έναν μάρτυρα, να ρίξει κακό φως στην Έλισον και να προωθήσει την υπεράσπισή του μέσω του Τύπου και εκτός των περιορισμών της αίθουσας του δικαστηρίου και των κανόνων της απόδειξης: ότι η Έλισον ήταν ένας εγκαταλελειμμένος εραστής που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα μόνος του», ανέφεραν οι Αμερικανοί εισαγγελείς.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η FTX Trading μήνυσε τον Μπάνκμαν-Φριντ και άλλα πρώην στελέχη του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, επιδιώκοντας να ανακτήσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια που φέρεται να καταχράστηκαν πριν η FTX χρεοκοπήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider