Κρυπτονομίσματα: Σε χαμηλό εβδομάδας το bitcoin μετά την FTX

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυπτονομίσματα: Σε χαμηλό εβδομάδας το bitcoin μετά την FTX
Τριγμοί και ανησυχία μετά την FTX - Αγωνία στην αγορά.

Το Bitcoin κινήθηκε σε χαμηλό εβδομάδας τη Δευτέρα ενώ και άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα υποχώρησαν απότομα, καθώς ο αντίκτυπος από τη δραματική κατάρρευση του FTX συνεχίζει να κλυδωνίζει στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, το Bitcoin «βούτηξε» έως και 3,6% για να διαπραγματευτεί περίπου στα 15.990,89 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk ενώ το απόγευμα συμμάζεψε τις απώλειές του και διαμορφώνεται στα 16.198 δολάρια με -1,90%.

Το Ethereum πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση 7% στα 1.120,61 δολάρια, ενώ τώρα επανήλθε σχετικά καταγράφοντας απώλειες 2,94% στα 1.133 δολάρια.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την χρεοκοπία της FTX, του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ενώ από τις 6 Νοεμβρίου -την ημέρα που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, είπε ότι το ανταλλακτήριό του θα ρευστοποιήσει τα εγγενή token του, FTT- η αγορά έχει χάσει αξία άνω των 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και παρακολούθησης για να δει αν υπάρχουν άλλες οντότητες που θα μπορούσαν να πέσουν ως αποτέλεσμα της FTX», δήλωσε στο CNBC ο Βιγιάι Αγιάρ, αντιπρόεδρος της Luno.

«Πλήρη αποτυχία ελέγχου» καταγγέλλει ο νέος CEO

Ξεκάθαρες αιχμές κατά της διοίκησης του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ στην FTX.com άφησε ο νέος CEO της εταιρείας κρυπτονομισμάτων, Τζον Ρέι.

Σε επιστολή του προς δικαστήριο του Ντέλαγουερ που έχει αναλάβει το αίτημα χρεοκοπίας της FTX, ο Ρέι ανέφερε πως «με την πείρα που έχω εδώ και 40 χρόνια, δεν έχω δει ποτέ ξανά τόσο πλήρη αποτυχία εταιρικού ελέγχου και τόση παντελή έλλειψη αξιόπιστων χρηματοπιστωτικών στοιχείων όσο αυτή που έχει σημειωθεί» στην FTX.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ρέι αναφέρει «από τα εν κινδύνω συστήματα συνοχή και την ελλιπή επίβλεψη έως τη συγκέντρωση ελέγχου στα χέρια μιας πολύ μικρής ομάδας άπειρων ατόμων, η κατάσταση αυτή δεν έχει προηγούμενο». Υπενθυμίζεται πως ο Ρέι ανέλαβε CEO της FTX την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μπάνκμαν-Φράιντ υπέβαλε αίτημα για προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της και στη συνέχει παραιτήθηκε.

Πάνω από 3 δισ. δολάρια τα χρέη της FTX στους δανειστές της

Την ίδια στιγμή, η FTX χρωστάει 3,1 δισ. δολαρίων στους 5 μεγαλύτερους πιστωτές της σύμφωνα με τα έγγραφα από την αίτηση πτώχευσης του επενδυτικού ταμείου κρυπτονομισμάτων που δημοσίευσε το Bloomberg. Μεταξύ αυτών, η FTX χρωστά 200 εκατ. δολάρια σε δύο από τους πιστωτές της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα ποσά που οφείλονται σε αυτούς τους πιστωτές (που δεν κατονομάζονται) κυμαίνονται από 21 έως 226 εκατ. δολάρια. Η FTX και οι θυγατρικές της κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης στο Ντέλαγουερ στις 11 Νοεμβρίου σε ένα από τα πιο προβεβλημένα πλήγματα στην αγορά κρυπτογράφησης, αφήνοντας περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες και άλλους επενδυτές να αντιμετωπίζουν συνολικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει μια στρατηγική επανεξέταση των παγκόσμιων περιουσιακών της στοιχείων και προετοιμάζεται για την πώληση ή την αναδιοργάνωση ορισμένων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για το brent, στα 100 δολ. το βαρέλι στο δ' τρίμηνο

Ανεβάζει τον πήχη για τις μετοχές των Πειραιώς - Eurobank η Morgan Stanley

Ποια είναι η επενδυτική στρατηγική της Gοldman Sachs για το 2023 - Γιατί οι «αρκούδες» δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider