Bankman-Fried: «Τα θαλάσσωσα» με την FTX - 4 δισ. ζητά από τους επενδυτές - «Σύννεφα» στην crypto-αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bankman-Fried: «Τα θαλάσσωσα» με την FTX - 4 δισ. ζητά από τους επενδυτές - «Σύννεφα» στην crypto-αγορά
Η FTX επιχειρεί να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την διάσωση της με τη μορφή χρέους, μετοχικού κεφαλαίου ή συνδυασμό και των δύο, αναφέρουν οι πηγές.

Xωρίς να «πέσουν στο τραπέζι» μετρητά, η FTX.com θα κηρύξει πτώχευση, ήταν η προειδοποίηση του Sam Bankman-Fried προς τους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, κι ενώ η Binance έχει αποχωρήσει από την συμφωνία εξαγοράς.

Κατά την διάρκεια μιας ενημέρωσης την Τετάρτη, προτού η Binance δεσμευθεί για την προσφορά εξαγοράς του FTX, ο Bankman-Fried δήλωσε στους επενδυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων πως αντιμετωπίζει έλλειμμα έως και 8 δισ. δολαρίων και χρειάζονται 4 δισ. δολάρια για να παραμείνει η εταιρεία εντός των υποχρεώσεων της.

Η FTX επιχειρεί να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την διάσωση της με τη μορφή χρέους, μετοχικού κεφαλαίου ή συνδυασμό και των δύο, αναφέρουν οι πηγές.

«Τα σκάτ*σα», παραδέχτηκε ο Bankman-Fried στους επενδυτές, συμπληρώνοντας πως θα ήταν «απίστευτα, απίστευτα ευγνώμων» εάν μπορούσαν να βοηθήσουν.

Η αναγνώριση των εντεινόμενων προβλημάτων και των περιορισμένων επιλογών της εταιρείας του είναι μια εκπληκτική στροφή για το κάποτε παιδί-«θαύμα» της αγοράς κρυπτονομισμάτων, που κάποτε είχε αξία 26 δισ. δολαρίων και τον συνέκριναν με τον JP Morgan. H παραδοχή του επίσης υπογραμμίζει την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την FTX, τους πελάτες της και τις αγορές των crypto.

Στην ίδια «μοίρα» δεν βρίσκονται μόνο οι επενδυτές και οι δανειστές, αλλά οποιοσδήποτε πελάτης δεν μπόρεσε να ανακτήσει τα περιουσιακά στοιχεία του από τότε που διακόπηκαν ορισμένες αναλήψεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η χρεοκοπία των εταιρειών κρυπτονομισμάτων Celsius και Voyager οδήγησε δισεκατομμύρια σε χρήματα πελατών να δεσμευτούν σε διαδικασίες πτώχευσης.

Η FTX έχει μια εξέχουσα λίστα υποστηρικτών όπως η Sequoia Capital, η BlackRock, η Tiger Global Management και η SoftBank.

Η Sequoia μείωσε την αξία των συμμετοχών της στο FTX.com και στο FTX.us, μια ένδειξη ότι η εταιρεία δεν βλέπει ξεκάθαρο δρόμο για την ανάκτηση της επένδυσής της.

Ωστόσο, ο Bankman-Fried παρέμεινε εριστικός κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου περίπου 24 ωρών που περιλάμβανε εντεινόμενες εικασίες ότι η Binance δεν θα προχωρούσε στη συμφωνία.

Δήλωσε επανειλημμένα στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης ότι δεν ήταν αλήθεια ότι ο Changpeng Zhao θα αποχωρούσε από την εξαγορά, είπε το πρόσωπο.

Περίπου μια ώρα αργότερα, η Binance ανακοίνωσε ότι πράγματι υποχωρούσε.

«Η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX για την παροχή ρευστότητας, αλλά τα ζητήματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε», δήλωσε η Binance, το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης που ιδρύθηκε από τον Zhao.

Εκτός από τις οικονομικές πιέσεις, η FTX «κερδίζει» την προσοχή των αρχών στις ΗΠΑ, καθώς η SEC διερευνά εάν η εταιρεία διαχειρίστηκε σωστά τα κεφάλαια των πελατών, καθώς και τη σχέση της με άλλα τμήματα της αυτοκρατορίας crypto του Bankman-Fried, συμπεριλαμβανομένου του οίκου συναλλαγών του Alameda Research. Αξιωματούχοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεργάζονται επίσης με τους δικηγόρους της SEC.

Ο Zhao είπε σε ένα σημείωμα νωρίτερα την Τετάρτη ότι δεν υπήρχε «βασικό σχέδιο» για την ανάληψη της FTX και ότι «η εμπιστοσύνη των χρηστών κλονίστηκε σοβαρά».

Η εντεινόμενη ανησυχία για τον κίνδυνο μετάδοσης εμφανίζεται στις τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 16.000 δολάρια, το χαμηλότερο σε δύο χρόνια, μετά την ανακοίνωση της Binance, ενώ την Πέμπτη ανακτά μέρος των απωλειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλό 2 ετών το bitcoin, μετά τη συμφωνία Binance - FTX

Crypto: Η Binance εξαγοράζει την ανταγωνίστρια FTX

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ανταλλακτηρίου crypto FTX στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider