«Κύμα» αποχωρήσεων CEOs εταιρειών της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κύμα» αποχωρήσεων CEOs εταιρειών της αγοράς κρυπτονομισμάτων
Η είδηση της αποχώρησης του Τζέσε Πάουελ ακολουθεί τις αποχωρήσεις των Μάικλ Μόρο, διευθύνοντος συμβούλου της Genesis, του Μάικλ Σέιλορ της MicroStrategy και του Σαμ Τραμπούκο της Alameda Research.

Οι αναταραχές στην αγορά κρυπτονομισμάτων -που έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας- φαίνεται πια να αγγίζουν και τους επικεφαλής, σύμφωνα με το Bloomberg. Πλέον πρόσφατη εξέλιξη είναι η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου και συνιδρυτή του Kraken, Τζέσε Πάουελ, τη θέση του οποίου θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής επιχειρήσεων, Ντέιβιντ Ρίπλει.

Η εν λόγω αποχώρηση ακολουθεί τις αποχωρήσεις των Μάικλ Μόρο, διευθύνοντος συμβούλου της Genesis, του Μάικλ Σέιλορ της MicroStrategy και του Σαμ Τραμπούκο της Alameda Research. Η απώλεια άνω των 2 τρισ. στην αγορά κρυπτονομισμάτων το τελευταίο έτος, καθώς και το γεγονός πως όλο και περισσότερα στελέχη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών ουσιαστικά οδηγούν σε αλλαγή φρουράς στις κορυφαίες θέσεις του κλάδου, που μετρά μόλις μία δεκαετία «ζωής».

Η αρχή της τάσης έγινε τον Αύγουστο, οπότε και ο δισεκατομμυριούχος Σέιλορ και φανατικός υπέρμαχος του Bitcoin, αναγκάσθηκε να αποχωρήσει από την εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος το 1989, μετά και τις κατηγορίες που του απηύθυναν οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για φοροδιαφυγή. Δύο εβδομάδες μετά την είδηση για τον Σέιλορ, ήταν η σειρά του Μόρο να αποχωρήσει από την Genesis, λόγω της έκθεσης της εταιρείας στο χρεοκοπημένο πλέον hedge fund Three Arrows Capital.

Έπειτα στα τέλη Αυγούστου ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Alameda, Σαμ Τραμπούκο, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη θέση του γιατί είχε έρθει η ώρα να «επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα» στη ζωή του. Την ίδια αιτιολόγηση πρόσφερε και ο 42χρονος Πάουελ, λέγοντας πως δεν πήρε ελαφρά τη καρδία την απόφαση, καθώς την επεξεργαζόταν επί ένα ολόκληρο έτος και πως βασικό κίνητρο ήταν να εστιάσει στην προσωπική ζωή του, καθώς πλέον σχεδιάζει να απασχολείται σε 40ωρη εβδομαδιαία βάση στο Kraken, και όχι 80ωρη. Ωστόσο, τέσσερις μήνες πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης του, κυκλοφόρησε δημοσίευμα της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας New York Times, όπου γινόταν λόγος για τοξική συμπεριφορά του Powell προς τους εργαζόμενους του, που είχε οδηγήσει σε «πολιτισμικό πόλεμο» εντός της εταιρείας. Μάλιστα την ημέρα που δημοσιεύτηκε το άρθρο, ο ίδιος ο Πάουελ πόσταρε στο Twitter πως περίπου 20 εργαζόμενοι του Kraken ήταν αντίθετοι στην κουλτούρα της εταιρείας.

Τη θέση των παλαιών στελεχών και στις τέσσερις προαναφερθείσες εταιρείες θα πάρουν εσωτερικά στελέχη. Και φυσικά η αντικατάσταση ιδρυτικών στελεχών ενέχει κινδύνους, καθώς αναλυτές εκτιμούν πως είναι προσωπικότητα τους που λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για τους developers, αλλά και για την κοινότητα των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα στο σύνολό της.

Τέλος, η τάση αποχώρησης των διευθύνοντων συμβούλων του κλάδου δεν φαίνεται να τελειώνει με την έξοδο του Πάουελ. Ήδη ο δισεκατομμυριούχους συνιδρυτής του Binance, Τσανγκπεν Ζάο φέρεται να έχει υπονοήσει σε δηλώσεις του πως ενδέχεται να αποχωρήσει εντός της ερχόμενης πενταετίας από την κορυφαία θέση της εταιρείας, λέγοντας πως «είμαι ήδη 5 χρόνια διευθύνων σύμβουλος και δεν πιστεύω πως πρέπει ένας CEO να μένει στη θέση του για πάνω από δεκαετία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από $70 δισ. έχασαν στο 24ωρο τα κρυπτονομίσματα - Το βλέμμα στην Fed

Ημέρα-σταθμός για τα κρυπτονομίσματα - Ιστορική αναβάθμιση στο Ethereum

Κάτω από το 1 τρισ. δολάρια η αγορά των κρυπτονομισμάτων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider