JPMorgan: Προειδοποιεί για κατρακύλα του bitcoin από το μειωμένο κόστος του mining

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JPMorgan: Προειδοποιεί για κατρακύλα του bitcoin από το μειωμένο κόστος του mining
Ο ανταγωνισμός για επιβίωση μεταξύ των miners του bitcoin έχει προκαλέσει αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας εξόρυξης και ως εκ τούτου μείωση του κόστους παραγωγής του κρυπτονομίσματος.

Ραγδαία πτώση έχει σημειώσει το κόστος mining ενός bitcoin τον τελευταίο μήνα, πέφτοντας πάνω από 10.000 δολάρια, γεγονός που σύμφωνα με ανάλυση της JPMorgan μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 160 δισ. δολαρίων από την αξία κεφαλαιοποίησης του κορυφαίου κρυπτονομίσματος, η οποία συνολικά ανέρχεται σε 400 δισ. δολάρια.

Ο ανταγωνισμός για επιβίωση μεταξύ των miners του bitcoin έχει προκαλέσει αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας εξόρυξης και ως εκ τούτου μείωση του κόστους παραγωγής του κρυπτονομίσματος, με την τράπεζα να εκτιμά πως το μέσο κόστος παραγωγής μειώθηκε από περίπου 24.000 δολάρια στις αρχές Ιουνίου σε περίπου 15.000 δολάρια έως το τέλος Ιουνίου και στα περίπου 13.000 δολάρια επί του παρόντος.

Η μείωση της εκτίμησης του κόστους παραγωγής οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον περιορισμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτει από τον δείκτη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Cambridge Bitcoin, ενώ το hash rate παρουσίαζε μεταβλητότητα τους τελευταίους μήνες χωρίς σαφή πτωτική τάση, εξαιτίας της προσπάθειας των miners να διατηρήσουν την κερδοφορία τους αναπτύσσοντας πιο αποτελεσματικές εγκαταστάσεις.

Όμως, όπως προειδοποιεί η JPMorgan, ενώ σαφώς βοηθάει την κερδοφορία των miners και δυνητικά μειώνει τις πιέσεις που υφίστανται να πωλούν μέρος από τα αποθέματα τους σε bitcoin για αύξηση ρευστότητας ή για απομόχλευση, η μείωση του κόστους παραγωγής μπορεί να εκληφθεί ως αρνητική για την προοπτική της τιμής του bitcoin στο μέλλον, καθώς το κόστος παραγωγής ερμηνεύεται από ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά ως το κατώτερο όριο του εύρους τιμών του bitcoin σε μια bear market.

Μετά το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου, όταν η τιμή του bitcoin «άγγιξε» τις 70.000 δολάρια, το crypto έχει κατρακυλήσει κατά 70%, ακολουθώντας την τάση στην αγορά των μετοχών η οποία με την σειρά πλήττεται από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για την αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού.

Σήμερα διαπραγματεύεται περίπου στα 22.261 δολάρια ανά bitcoin, σημειώνοντας κέρδη άνω του 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Πιο κοντά στα 10.000 παρά στα 30.000 δολάρια, δείχνει δημοσκόπηση

Κρυπτονομίσματα: Σε διαδικασία πτώχευσης η Celsius

Κρυπτονομίσματα: Η Voyager Digital ανέστειλε αναλήψεις, συναλλαγές, καταθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider