Crypto Lingo: Η ορολογία που πρέπει να ξέρει κανείς αν έχει bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crypto Lingo: Η ορολογία που πρέπει να ξέρει κανείς αν έχει bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα
Είτε θετικές, είτε αρνητικές, οι ειδήσεις για το bitcoin συνήθως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και αυτό είναι η παρουσία lingo.

Το μεγαλύτερο και πιο διάσημο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 130% από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και από τον Νοέμβριο έχει κάνει συνεχόμενα άλματα ξεπερνώντας το όριο των 1.000 δολαρίων, πηγαίνοντας στα 18.000 δολάρια από τα 15.000 δολάρια, σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Η άνοδος αυτή θύμισε την ξέφρενη πορεία που είχε την περίοδο 2017 - 2018, όταν εκτινάχθηκε κατά 1.375% λίγο πριν τις 20.000 δολάρια.

Και παρότι στις 18/4 το bitcoin βρέθηκε σε χαμηλό μήνα, υπό τον «φόβο» των κεντρικών τραπεζών, τις τελευταίες ημέρες το δημοφιλές crypto βρίσκεται και πάλι στις θετικές ειδήσει, μετά την υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος σε ακόμα μία χώρα, αλλά και για τη δημιουργία του πρώτου ETF που συνδυάζει bitcoin και χρυσό.

Είτε θετικές, είτε αρνητικές, οι ειδήσεις για το bitcoin συνήθως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και αυτό είναι η παρουσία lingo, δηλαδή τη χρήση λέξεων με ειδική σημασία στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Πρόκειται για ορολογία που είναι καλό να ξέρει κανείς αν έχει στην κατοχή του bitcoin ή αν θέλει να καταλαβαίνει καλύτερα τι συμβαίνει στον cryptoκοσμο.

FOMO / Fear of Missing Out

Ο φόβος του να μη χάσεις το τι συμβαίνει (fear of missing out) είναι μια σημαντική δύναμη σε όλες τις αγορές, όμως είναι ιδιαίτερα ισχυρός σε ένα πεδίο που δεν υπάρχουν θεμελιώδεις αξίες. Οι φανς των κρυπτονομισμάτων συχνά αναφέρονται στο FOMO ως έναν από τους κυριότερους λόγους που μπορεί να αγοράσουν crypto εν μέσω ράλι τιμών.

FUD / Φόβος, Αβεβαιότητα και Αμφιβολία

Ακόμα ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά στο πεδίο των επενδύσεων και υιοθετήθηκε από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν οι υποστηρικτές των crypto θέλουν να αποδοκιμάσουν την εσκεμμένη διασπορά παραπλανητικών ή λαθεμένων πληροφοριών. Την ίδια ώρα, οι σκεπτικιστές πιστεύουν πως το αρκτικόλεξο χρησιμοποιείται από τους φανατικούς για να «απαξιώσουν» οτιδήποτε αρνητικό, ακόμα και αν έχει βάση.

Miners / Ανθρακωρύχοι

«Ανθρακωρύχοι» στον χώρο των κρυπτονομισμάτων λέγονται όσοι χρησιμοποιούν λογισμικό που τους επιτρέπει να κάνουν «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων ή αλλιώς να παράγουν νέα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το monero. Η εξόρυξη crypto πραγματοποιείται ουσιαστικά από την επίλυση της ακολουθίας ενός κρυπτογραφικού γρίφου, με τη χρήση ενός μηχανισμού ασφαλείας που είναι ενσωματωμένος στο πρωτόκολλο του bitcoin.

Halving / Μείωση κατά το ήμισυ

Halving ή halvening, είναι μια προγραμματισμένη μείωση στα κέρδη που λαμβάνουν οι miners κρυπτονομισμάτων και είναι ένας όρος που αναφέρεται στον κώδικα του bitcoin. Τα Halvings συμβαίνουν μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, περίπου, ή πιο συγκεκριμένα, σε κάθε 210.000 blocks συναλλαγών.

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς και από τη λέξη, κάθε διαδικασία halving μειώνει το ποσό των bitcoin που λαμβάνουν ως αμοιβή οι miners «κατά το ήμισυ». Η πρακτική αυτή εξυπηρετεί στο να διατηρηθεί ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων κρυπτονομισμάτων. Φέτος, τις εβδομάδες μετά το halving του bitcoin καταγράφηκε μια σταθερή αύξηση της τιμής του.

Hodl / Hold

Είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι «πιστοί» του κρυπτονομίσματος όταν θέλουν να καθησυχάσουν τους ανήσυχους επενδυτές σε περιόδους που το bitcoin πέφτει ή παραμένει σε χαμηλά επίπεδο, διαβεβαιώνοντας τους για τα μακροπρόθεσμα κέρδη.

Weak hands / Αδύναμα χέρια

Αντίστοιχα αυτή η έκφραση περιγράφει τους «νέους» στον χώρο των κρυπτονομισμάτων που αντί να κάνουν «hodl», υποκύπτουν στις νευρικές κινήσεις της αγοράς και τα προσωρινά αρνητικά δημοσιεύματα, πουλώντας τα crypto που έχουν στην κατοχή τους.

Whale / Φάλαινα

Σε μια ευρεία γκάμα αγορών, οι «φάλαινες» είναι οι επενδυτές των οποίων οι επενδύσεις είναι τόσο μεγάλες που κάθε τους αγορά ή πώληση προκαλεί «κύματα» στην αγορά. Είναι ένας όρος που συχνά ακολουθείται από μια αρνητική έννοια για μια ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς, καθώς οι «φάλαινες» έχουν τη δύναμη να κινήσουν τις τιμές ανοδικά ή πτωτικά, ανάλογα με το προσωπικό τους συμφέρον.

Μ πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεγονός το πρώτο ETF που συνδυάζει bitcoin και χρυσό

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι αρχές υιοθετούν το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider