H crypto startup MoonPay αποτιμάται πλέον στα 3,4 δισ. δολάρια μετά από τον πρώτο ιδιωτικό γύρο χρηματοδότησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H crypto startup MoonPay αποτιμάται πλέον στα 3,4 δισ. δολάρια μετά από τον πρώτο ιδιωτικό γύρο χρηματοδότησης
Ο Σότο-Ράιτ είπε ότι η εταιρεία στοχεύει να κάνει τα crypto προσβάσιμα στις μάζες με τον ίδιο τρόπο που τα εργαλεία τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom διευκόλυναν την πραγματοποίηση κλήσεων μέσω Διαδικτύου.

Οι startup κρυπτονομισμάτων έχουν συγκεντρώσει ρεκόρ χρηματοδότησης φέτος.

Δεν αποτελεί έκπληξη, όπως αναφέρει το CNBC, ότι ορισμένοι σημαντικοί «παίκτες» στον χώρο - από το ψηφιακό ανταλλακτήριο Gemini μέχρι την startup για blockchain ConsenSys του συνιδρυτή του Ethereum Τζόζεφ Λούμπιν - ανακοίνωσαν τεράστιες νέες συμφωνίες χρηματοδότησης την τελευταία εβδομάδα.

Η MoonPay, μια σχετικά νεοεισερχόμενη εταιρεία, ανεβάζει την κρυπτομανία των venture capitals σε νέα ύψη. Η τρίχρονη εταιρεία fintech δήλωσε τη Δευτέρα ότι συγκέντρωσε 555 εκατομμύρια δολάρια στον πρώτο της γύρο χρηματοδότησης. Η επένδυση, με επικεφαλής την Tiger Global και την Coatue, αποτιμά την εταιρεία στα 3,4 δισ. δολάρια.

Το λογισμικό της MoonPay, με έδρα το Μαϊάμι και έτος ίδρυσης το 2018, επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πουλούν κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους πληρωμής, όπως πιστωτικές κάρτες, τραπεζικά εμβάσματα ή πορτοφόλια κινητών, όπως το Apple Pay και το Google Pay.

Πουλά επίσης την τεχνολογία της σε άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιστότοπου κρυπτονομισμάτων Bitcoin.com και της αγοράς NFT OpenSea, κάτι που ο CEO Ιβάν Σότο-Ράιτ αποκαλεί «crypto-as-a-service».

Ο Σότο-Ράιτ είπε ότι η εταιρεία στοχεύει να κάνει τα crypto προσβάσιμα στις μάζες με τον ίδιο τρόπο που τα εργαλεία τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom διευκόλυναν την πραγματοποίηση κλήσεων μέσω Διαδικτύου.

«Με το blockchain και τα κρυπτονομίσματα, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμα στις μέρες του dial-up», είπε στο CNBC.

«Τελικά θα φτάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου το να μεταφέρουμε οποιαδήποτε αξία οπουδήποτε στον κόσμο θα γίνεται χωρίς ουδεμία τριβή και το κόστος πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο μηδέν».

«PayPal για crypto»

Με τις τιμές του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων να σημειώνουν υψηλά όλων των εποχών τον τελευταίο καιρό, οι επενδύσεις venture capitals σε startups ανθούν. Οι επενδυτές αναζητούν το επόμενο Coinbase μετά την εισαγωγή του γίγαντα των ανταλλαγών crypto στη Wall Street τον Απρίλιο.

Η πρόταση της MoonPay στους επενδυτές είναι ότι προσφέρει μια «πύλη» στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Προς το παρόν, αυτό περιλαμβάνει bitcoin, ether και άλλα ψηφιακά «προϊόντα» όπως τα NFT. Ωστόσο, το όραμα του Σότο-Ράιτ είναι να επεκτείνει την πλατφόρμα ώστε να περιλαμβάνει τα πάντα, από την ψηφιακή μόδα έως τις «κρυπτοποιημένες» μετοχές.

«Οι άνθρωποι μας αποκαλούν κάτι παρόμοιο με το PayPal, αλλά για κρυπτονομίσματα», είπε.

Η εταιρεία διαθέτει ισχυρούς ελέγχους και ελέγχους για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, ανέφερε ο Σότο-Ράιτ. Οι ρυθμιστικές αρχές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα στην αγορά.

Η MoonPay λέει ότι ήταν κερδοφόρα από τότε που κυκλοφόρησε την πλατφόρμα της το 2019. Η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα φέτος, αφού ο όγκος των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα ύψη 35 φορές από το 2020. Η υπηρεσία της χρησιμοποιείται πλέον από περισσότερους από 7 εκατομμύρια πελάτες.

Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό, κυρίως από πρωτοπόρους του fintech όπως το PayPal, το οποίο κυκλοφόρησε τα δικά του crypto features πέρυσι.

Ο Σότο-Ράιτ είπε ότι δεν ανησυχεί για τον ανταγωνισμό. Περιέγραψε το PayPal ως έναν «περιτοιχισμένο κήπο» που δεν δίνει στους χρήστες τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων. «Πιστεύουμε ότι το μέλλον των κρυπτονομισμάτων αφορά τους πελάτες που αποκτούν τα ιδιωτικά τους κλειδιά», τους κωδικούς πρόσβασης που παρέχουν στους χρήστες πρόσβαση στα κεφάλαιά τους, προσέθεσε.

Φιλοδοξίες για IPO

Κοιτάζοντας το μέλλον, η MoonPay σχεδιάζει να δαπανήσει τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν σε νέα προϊόντα και επέκταση. Ο Σότο-Ράιτ είπε ότι η εταιρεία έχει ήδη φιλοδοξίες να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. «Έχουμε φιλοδοξίες να γίνουμε τελικά μια εισηγμένη εταιρεία», δήλωσε.

Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα είναι διαβόητα για την αστάθεια τους και αυτό έχει επηρεάσει ακόμη και τους πιο γνωστούς παίκτες στον χώρο. Η Coinbase, για παράδειγμα, διέψευσε τις εκτιμήσεις πωλήσεων το γ’ τρίμηνο μετά από πτώση των μηνιαίων χρηστών.

Το bitcoin έφτασε στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 69.000 δολαρίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει περίπου 17%. To ether, εν τω μεταξύ, υποχωρεί κατά 13% από το ρεκόρ του.

Ο Σότο-Ράιτ τόνισε ότι η MoonPay είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή ύφεση στις αγορές κρυπτονομισμάτων, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι «αγνωστικιστική» σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζει.

«Με τον ίδιο τρόπο που διαταράχθηκαν οι τηλεπικοινωνίες μέσω VoIP (πρωτόκολλο Διαδικτύου), πιστεύουμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και όλες αυτές οι διαφορετικές εφαρμογές θα διαταραχθούν από το blockchain», είπε.

«Προφανώς θα υπάρξει αστάθεια καθώς η αγορά προσπαθεί να ανακαλύψει ποια περιουσιακά στοιχεία, ποια blockchain θα υιοθετηθούν τελικά».

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider