Ελ Σαλβαδόρ: Εκδίδει ομόλογα σε bitcoin και ετοιμάζει την πρώτη bitcoin City

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελ Σαλβαδόρ: Εκδίδει ομόλογα σε bitcoin και ετοιμάζει την πρώτη bitcoin City
Ο μόνος φόρος που θα πληρώνεται στην νέα πόλη θα είναι ένα 10% για τη χρηματοδότηση δομών και υπηρεσιών της bitcoin City.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εκδώσει κρατικά ομόλογα σε bitcoin, παράλληλα με την δημιουργία της Πόλης του bitcoin, δίπλα σε ηφαίστειο.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε, στην παραλιακή πόλη Μιζάτα, εν μέσω επευφημιών από το πλήθος, όπως μετέδωσε το Bloomberg, σε μια σειρά εκδηλώσεων για την «εβδομάδα του bitcoin» στο Ελ Σαλβαδόρ.

Η πόλη θα έχει οικιστικές και εμπορικές περιοχές, υπηρεσίες, ψυχαγωγία, εστιατόρια, ενώ ένα αεροδρόμιο θα χτιστεί κοντά στο ηφαίστειο Conchagua στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το 2022 και η πόλη δεν θα έχει φόρους, πλην ΦΠΑ.

Τον Ιούνιο, το Ελ Σαλβαδόρ πέρασε έναν νόμο με τον οποίο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δέχεται το bitcoin ως νόμιμο μέσο συναλλαγών. Αλλά δεν συμφωνεί το σύνολο του πληθυσμού με την κίνηση αυτή. Τον Σεπτέμβριο, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους κατά του νόμου, υπό τον φόβο ότι το κρυπτονόμισμα θα οδηγούσε σε αστάθεια το κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Η χώρα έχει θεσπίσει επίσης ένα πορτοφόλι bitcoin που επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα.

Η bitcoin City θα χτιστεί κοντά στο ηφαίστειο Κοντσαγκούα, που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων, ενώ ο μόνος φόρος που θα πληρώνεται στην νέα πόλη θα είναι ένα 10% για τη χρηματοδότηση δομών και υπηρεσιών της bitcoin City, πρόσθεσε ο Μο.

Ομόλογο bitcoin

Ξεχωριστά, το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 1 δισ. δολάρια μεσώ ενός «ομολόγου bitcoin», σε συνεργασία με την Blockstream, μια εταιρεία υποδομών ψηφιακών assets. Τα μισά από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά bitcoin, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. δολάρια θα κατευθυνθούν για υποδομές εξόρυξης bitcoin και ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Σάμσον Μο, επικεφαλής της Blockstream, μετά από μια 5ετή «κλειδωμένη» περίοδο, η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ θα ξεκινήσει να πουλά τα bitcoin της και να πληρώνει επιπλέον μέρισμα στους επενδυτές. Ακόμα, όσοι επενδύσουν στο ομόλογο θα λαμβάνουν μόνιμη άδεια κατοικίας και θα επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης ιθαγένειας τους στο Ελ Σαλβαδόρ, ανέφερε ο Μο μιλώντας στην εκδήλωση δίπλα από τον Μπουκέλε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελ Σαλβαδόρ: Πληρωμές σε Bitcoin θα δέχεται ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Volaris

gazzetta
gazzetta reader insider insider