Τι ισχύει για τις μεταφορές κατά τη διάρκεια του lockdown - Όλες οι μετακινήσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι ισχύει για τις μεταφορές κατά τη διάρκεια του lockdown - Όλες οι μετακινήσεις
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατά τη διάρκεια του lockdown.

Νέοι κανόνες σε ό,τι αφορά τις μεταφορές τίθενται σε ισχύ από σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ για τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μετακινήσεις με: μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ΙΧ, ΚΤΕΛ, λεωφορεία τουριστικά, αεροπορικές μεταφορές, για σχολές οδήγησης και για ΚΤΕΟ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατά τη διάρκεια του lockdown, ισχύει:

Αναστέλλεται η λειτουργία των υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων, εξαιρουμένων αποκλειστικά των Δημόσιων και Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη - αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων.

Στις περιπτώσεις κατ' εξαίρεση επιτρεπόμενης λειτουργίας, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή δεν πρέπει να ξεπερνά τα εννέα άτομα, ενώ η προσέλευση γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και με επίδειξη του σχετικού καταλόγου στα ελεγκτικά όργανα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υγειονομικών μέτρων από υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και 2.000 ευρώ για τη δεύτερη παράβαση. 

Διαβάστε επίσης:

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολών οδήγησης. Επιτρέπεται μόνο η εκπαίδευση και εξέταση (θεωρητική και πρακτική) υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως πέντε εκπαιδευόμενων.

Αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υγειονομικών μέτρων από σχολές οδηγών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και 2.000 ευρώ για τη δεύτερη παράβαση.

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.

Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του. 

Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Εφόσον πρόκειται για μαθητές σε μη αστικές περιοχές, που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.

Στα ΙΧ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν επιβαίνει σε αυτό μόνο ο οδηγός, εάν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες, καθώς και εάν είναι συγγενείς α' και β' βαθμού.

H λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ' ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.

Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας χρήσεως, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήση, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:54

Καλαφάτης: Το υπ. Ανάπτυξης επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου για την Ηθική και την Τεχνολογία

17:45

HGF - 90η ΔΕΘ: Ο πρωτογενής τομέας περνά σε νέα εποχή - Από την παραγωγή στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα

17:36

Μαρινάκης: Στόχος είναι, ενώ μειώνουμε τους φόρους, να συνεχίζουμε να αυξάνουμε τα φορολογικά έσοδα

17:23

Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις της ΝΔ λόγω του δυστυχήματος στην Τανάγρα

16:59

Μπρατάκος (ΕΒΕΑ) - 90η ΔΕΘ: Νέο παραγωγικό συμβόλαιο για τη χώρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

16:49

Δενδιας - 90η ΔΕΘ: Η «Ατζέντα 2030» ως πλαίσιο μετάβασης στην καινούργια εποχή

16:22

Χατζηδάκης: Είμαι φανατικός οπαδός της πολιτικής με αποτέλεσμα

16:00

Τουρισμός: Οι τρεις «αστερίσκοι» πίσω από την θετική πορεία της χρονιάς

15:47

Πούτιν: Διέταξε την τριήμερη παύση των πληγμάτων κατά του Κιέβου

15:34

Γεωργιάδης - 90η ΔΕΘ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος

15:07

Athens Flying Week 2026: F-4 συνετρίβη στην Τανάγρα - Νεκροί οι δύο χειριστές

14:55

Τσάφος: Η Ελλάδα είναι πλέον σημαντικός εξαγωγέας ρεύματος - Κομβικός ο ενεργειακός ρόλος της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

14:33

Πιερρακάκης: Επενδύσεις και έργα που δημιουργούν αξία για τους πολίτες και τη χώρα από το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο

14:22

Η ΔΕΗ στην 90η ΔΕΘ: Ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας, τεχνολογίας και συνδεσιμότητας

14:09

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος του 31χρονου που εισέβαλε με μαχαίρι στο Α.Τ Μάνδρας

13:59

Anthropic: Η έναρξη της IPO μετατίθεται προς τα μέσα Οκτωβρίου

13:45

Foxconn: Αναμένεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις για κερδοφορία το Γ’ τρίμηνο του έτους

13:34

Νεπάλ: Ένας Κινέζος υπήκοος είναι ο τρίτος διασωθείς από σήραγγα μετά τη φονική πλημμύρα

13:18

Σχοινάς: 365 εκατ. ευρώ στην αγροδιατροφή με «όχημα» το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

13:11

Τσουκαλάς: Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή και όχι αλλαγή φρουράς διαχειριστή με το ήδη υπάρχον πλαίσιο

13:01

Alpha Bank: Οι πρωτοβουλίες σε ESG, εκπαίδευση, αθλητισμό και πολιτισμό

12:44

Τουρκία - Πρέσβης ΗΠΑ: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν στοχεύουν την Τουρκία ή το τραπεζικό της σύστημα

12:39

Χατζηδάκης στο Insider: «Κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για όλους» – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

12:38

Βουλή: Προς κύρωση η αμυντική Συμφωνία για την Νατοϊκή Αντιβαλλιστική Άμυνα

12:32

Τρεις συλλήψεις ανηλίκων για την πυρκαγιά στο Ψυχικό

12:28

Ιράν: Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εκρήξεις κοντά στο νησί Χαργκ

12:22

Παπασταύρου: «Καθοριστικός ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας»

12:14

Μητσοτάκης: Οραματικό το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου

12:00

Οι υποδομές και οι αναπλάσεις – παρεμβάσεις που οδηγούν στη Θεσσαλονίκη της «επόμενης μέρας»

11:56

Χατζηδάκης: Η πρωτοβουλία για τις υπεύθυνες δηλώσεις απλοποιεί περίπου το 40% των 2.500 διαδικασιών του ΜΙΤΟΣ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider