Σε 2 φάσεις, Απρίλιο και Οκτώβριο, οι αποφάσεις για ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης και άλλες ελαφρύνσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε 2 φάσεις, Απρίλιο και Οκτώβριο, οι αποφάσεις για ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης και άλλες ελαφρύνσεις
Διατήρηση των μέτρων στήριξης και τον Απρίλιο ανάλογα με την παράταση των περιορισμών στην αγορά. Οι αποφάσεις μετά τον καθορισμό των αποφάσεων στο υγειονομικό πεδίο.

Το κατά πόσο θα παραταθούν χρονικά κάποιες από τις – προσωρινού χαρακτήρα – ελαφρύνσεις όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κλπ θα αποφασισθεί σε 2 φάσεις, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ένα μέρος από τα αν λόγω μέτρα θα «κλειδώσουν» μέσα στο βασικό σενάριο το οποίο θα περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος Απριλίου (και στο Μεσοσπρόθεσμο που θα πάει στη Βουλή τον Μάιο), ενώ καλύτερη εικόνα για τις δυνατότητες της οικονομίας θα υπάρχει τον Οκτώβριο κατά τη χάραξη του σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2022.

Για το άμεσο μέλλον, η διατήρηση των μέτρων στήριξης (Επιστρεπτέα, Αποζημιώσεις κλπ) και τον Απρίλιο αλλά και τους επόμενους μήνες είναι «συνάρτηση του βαθμού ανοίγματος της οικονομίας και του πώς θα ανοίγει η οικονομία» αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Εξηγούν πως το δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου που άνοιξε το λιανεμπόριο κατεγράφη μία ισχυρή αναβαλλόμενη κατανάλωση.

«Το πώς λοιπόν θα αντιδράσει οικονομία θα μας καθοδηγήσει» στις κινήσεις στήριξης που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα. Εξήγησαν πως όπου διατηρούνται οι περιορισμοί θα παραμένουν τα μέτρα στήριξης. Επισημαίνοντας πως οι οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον καθορισμό των αποφάσεων στο υγειονομικό πεδίο.

Η παράταση των περιορισμών ωστόσο συνδέεται με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν για μείωση φόρων και εισφορών. Καθώς εκτιμάται πως ο Μάρτιος θα είναι ένας δύσκολος ταμειακά μήνας.

Ο νέος Προϋπολογισμός

Για το Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου (σ.σ. πολυετής προϋπολογισμός) οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως θα υπάρχει ένα σενάριο βάσης με αλλαγές προς το καλύτερο στους δημοσιονομικούς στόχους λόγω και των επιδόσεων που καταγράφονται στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Γίνεται επίσης λόγος για μία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους με βάση όσα συζητούνται στο Ecofin. Επίσης ο τρόπος σύνταξης θα διαμορφωθεί και από τις «οδηγίες» που θα εκδώσει η Κομισιόν για τα περιθώρια ευελιξίας που θα υπάρχουν φέτος και τα επόμενα χρόνια

Όσον αφορά στο 2021, κατά το πρώτο τρίμηνο το πλήγμα από τα ισχυρότερα - από ότι αναμενόταν – περιοριστικά μέτρα υπεραντιστάθμισε πλήρως το όφελος από τη «ρηχότερη» ύφεση του 2020.

Ο μεγάλος άγνωστος «Χ» αναφέρουν αρμόδιες πηγές είναι το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες, των οποίων «τις δυνατότητες δεν γνωρίζουμε ούτε εμείς ούτε το τραπεζικό σύστημα» και «αυτό είναι κάτι που θα αποκαλυφθεί τις επόμενες εβδομάδες». Για τις φορολογικές εκκρεμότητες, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως θα γίνει αποτίμηση λίγο πριν ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις.

Το 30ετές

«Υποχρέωσή μας είναι πρώτα από όλα να έχουμε έλεγχο και καλή εικόνα των δημόσιων οικονομικών» ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ μιλώντας για την επιτυχή έκδοση του 30ετές ομολόγου. «Αυτό είναι το βάθρο πάνω στο οποίο στήνεται οποιαδήποτε οικονομική πολιτική», ειδικά σε μία χώρα με επενδυτικό κενό πως η Ελλάδα. Πρέπει να υπάρχει η «αίσθηση ότι η χώρα είναι ασφαλής δημοσιονομικά». Κατά συνέπεια το επιτόκιο αλλά και η διάρκεια του ομολόγου «είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τη χώρα, είναι σημαντική η στιγμή αυτή» είπαν για την έκδοση.
Πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές πως «η δουλειά που έχουμε κάνει η οποία είναι δουλειά μυρμηγκιού σε όλα τα επίπεδα του Υπουργείου - στα θέματα των τραπεζών, στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, στα θέματα των δημόσιων οικονομικών, στα θέματα της στόχευσης και της συγκράτησης των δαπανών» έχουν σχέση με τη δημόσια εικόνα «που δίνουμε προς τα έξω και προς τις αγορές». Το ίδιο ισχύει, ανέφεραν, για την θετική αξιολόγηση των Θεσμών αλλά και για «τη δουλειά που έχουμε κάνει με το Ταμείο Ανάκαμψης» με το οποίο «είμαστε στην αρχή, αλλά υπάρχει μία εικόνα της δουλειάς». Όλα αυτά στο τέλος της ημέρας συνοψίζονται στην αντίδραση των αγορών», ανέφεραν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider