«Μαύρος Κύκνος» για τις ασφαλιστικές εταιρείες ο κοροναϊός

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρος Κύκνος» για τις ασφαλιστικές εταιρείες ο κοροναϊός
O ασφαλιστικός κλάδος έχει αρχίσει να δέχεται τις πιέσεις από τον κοροναϊό. Συμβόλαια ασφάλισης διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο κοροναϊός έχει αναδειχθεί σε ένα «Μαύρο Κύκνο» για το διεθνές οικονομικό σύστημα, με σημαντικές επιδράσεις στο διεθνές εμπόριο, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όπως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Και μπορεί την τελευταία δεκαετία οι μετέχοντες στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και ειδικά οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις να έχουν χειριστεί πρωτόγνωρες πυρκαγιές, τυφώνες, ανεμοστρόβιλους , θεομηνίες και πανδημίες, ωστόσο οι οικονομικές απώλειες που συνοδεύουν τον κοροναϊό είναι υπολογίσιμες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο ασφαλιστικός κλάδος

Ήδη ο ασφαλιστικός κλάδος έχει αρχίσει να δέχεται τις πιέσεις από τον κοροναϊό. Αλλά το κόστος δεν προέρχεται από τα συμβόλαια ζωής ή τα συμβόλαια υγείας. Έρχεται από τα συμβόλαια ασφάλισης διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Business Interruption Insurance) και από τις αξιώσεις των εταιρειών να καλύψουν οι ασφαλιστικές τους την απώλεια εισοδήματος τους από την αναστολή λειτουργίας τους λόγω του κοροναϊού.

Συμβόλαια ασφάλισης διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Ειδικά στο εξωτερικό το Business Interruption Insurance είναι μια διαδεδομένη ασφάλιση που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να προστατεύει το εισόδημα της επιχείρησης σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της.

Αν και συνήθως τα συμβόλαια ασφάλισης διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συνοδεύουν το ασφαλιστήριο περιουσίας το οποίο συνομολογεί η επιχείρηση για ζημίες που προέρχονται από τις αιτίες που ρητά αναφέρονται σε αυτό, φωτιά, πλημμύρα κ.λ.π, τα πιο σύγχρονα ασφαλιστήρια προσφέρουν πιο σφαιρική κάλυψη.

Έτσι, καλύπτουν λόγους διακοπής λειτουργίας και απώλειας εισοδήματος εκτός και πέραν των ορίων της ιδιοκτησίας του ασφαλισμένου ή λόγω του ότι ο βασικός προμηθευτής ή ο κύριος πελάτης της επιχείρησης, έχει διακόψει την λειτουργία του κατόπιν ζημιογόνου γεγονότος καθιστώντας την ασφαλισμένη επιχείρηση ανενεργή (Contingent Business Interruption). Αυτό γίνεται διότι ο σκοπός της Business Interruption Insurance είναι να εξασφαλίσει ότι το εισόδημα της ασφαλισμένης εταιρείας θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα είχε επιτύχει αν δεν είχε προκύψει η διακοπή εργασιών.

Η αναγκαστική διακοπή εργασιών που προκάλεσε σε χιλιάδες επιχειρήσεις διεθνώς ο κοροναϊός έχει ενεργοποιήσει δεκάδες χιλιάδες συμβόλαια ασφάλισης διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κάτι που έχει ήδη γίνει αισθητό στη διεθνή ασφαλιστική αγορά.

Ασφαλιστικά συμβόλαια που διατίθενται στην ελληνική αγορά παρέχουν κάλυψη «Απώλειας Κερδών» από διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και προβλέπουν την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για κάθε ημέρα που παραμένει η επιχείρηση εκτός λειτουργίας συνεπεία καλυπτομένων κινδύνων του ασφαλιστηρίου. Ωστόσο, σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι σχετίζονται με γεγονότα όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πολυήμερες και υλικές καταστροφές και όχι με διακοπή δραστηριότητας λόγω πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider