Η σημασία του συνεδριακού τουρισμού για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας

Θανάσης Πηλιούνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η σημασία του συνεδριακού τουρισμού για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας
Ο τουρισμός στην Αθήνα είναι, για να λέμε και τα καλά της πόλης, η μία αγορά που βαίνει αυξανόμενη.

Νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ξεφυτρώνουν παντού, και η πόλη έχει τη δυναμική που θα της επιτρέψει, ιδίως όταν η καθαριότητα, ασφάλεια, η καλαισθησία και οι δημόσιες υπηρεσίες βελτιωθούν, να απογειωθεί ως προορισμός.

Όμως η πόλη εξακολουθεί να υστερεί ως προορισμός συνεδριακού τουρισμού. Ενός τουρισμού που προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, οι οποίοι μπορούν, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, ή και παρατείνοντας τη διαμονή τους στην πόλη, να δώσουν κίνηση και πνοή στην αγορά της, δώδεκα μήνες το χρόνο.

Το 2017 η Αθήνα βρισκόταν στην 26η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των συνεδρίων που φιλοξένησε, και στην 18ηευρωπαϊκή, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης . Μία θέση με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ενόψει όσων έχει η πόλη να προσφέρει στον επισκέπτη της. Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε κέντρο συνεδριακού τουρισμού για κάθε επιστημονικό ή επιχειρηματικό κλάδο. Να γίνει ο τόπος διοργάνωσης ενός τουλάχιστον εμβληματικού ετησίου συνεδρίου στην Αθήνα. Ένα συνέδριο 1.000 ατόμων εκτιμάται πως αποφέρει περί το 1 εκατομμύριο ευρώ στην οικονομία της πόλης. Για να προσελκύσει όμως μία πόλη παρόμοια συνέδρια, χρειάζεται υποδομές, καθαρό πρόσωπο, ασφάλεια και υψηλές παροχές.

Η προσέλκυση και σταθερή διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων στην πόλη αποτελεί μία από τις στοχεύσεις του συνδυασμού μας «Αθήνας Ψηλά». Συνεδρίων που μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την επιχειρηματική αναγέννηση της πόλης και την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή του Δήμου σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

Για το σκοπό αυτό, πολλά μπορούν να γίνουν, με το πρόγραμμά μας να αφιερώνει ειδικά για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού κονδύλια ύψους 1.100.000 ευρώ. Αλλά και ποικίλες δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα, όπως ηανέγερση ενός μοντέρνου συνεδριακού κέντρου στον Ελαιώνα με την δυνατότητα να εξυπηρετεί πολυπληθή συνέδρια, την αναμόρφωση της ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων με έξυπνο και ελκυστικό σχεδιασμό, για την προβολή της Αθήνας ως προορισμό (και) του συνεδριακού τουρισμού όλες τις εποχές του χρόνου.

Η προβολή της Αθήνα με όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία. Η ανάπτυξη ειδικού φορέα εντός του Δήμου Αθηναίων, για την προώθηση και διευκόλυνση του συνεδριακού τουρισμού στην πόλη και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Η διασύνδεση με ειδικές δραστηριότητες ή ξεναγήσεις για τους συνέδρους. Η αξιοποίηση κτιρίων του Δήμου για τη δημιουργία υποδομών συνεδριακού τουρισμού. Η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους επισκέπτες και δωρεάν wi-fi στο κέντρο της πόλης. Η καλύτερη σήμανση των τουριστικών υποδομών. Για να μπει η Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη, ως η πόλη όπου θέλουν και προτιμούν να έρχονται σύνεδροι από όλο τον κόσμο, για να συνδυάσουν ευχάριστα την αποτελεσματική συνεδριακή εμπειρία με την επαφή με τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider