Ηχηρό σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο νέου πτωτικού κύματος στις διεθνείς αγορές, με άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εκπέμπει η Oxford Economics. Αποτιμώντας την κατάσταση των κυριότερων χρηματιστηρίων του πλανήτη και παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις, δεν διστάζει, μέσω νέας, ειδικής ανάλυσής της, να προειδοποιήσει για τη μεγάλη απειλή που δύναται να αποτελέσει για την παγκόσμια ανάπτυξη ένας νέος γύρος αδυναμίας των αγορών.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Oxford Economics, γίνεται πλέον αντιληπτό πως το τελευταίο διάστημα οι αγορές εμφανίζονται νωχελικές, καθώς, όχι μόνο κινούνται πτωτικά, αλλά και απομακρύνονται μέρα με τη μέρα από τα ιστορικά υψηλά τους.

Εν μέσω γενικευμένης απραξίας από την πλευρά των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη – της βασικής κινητήριας δύναμης των αγορών – η συζήτηση για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ένας νέος γύρος πτώσης των αγορών, έχει για τα καλά φουντώσει στους κύκλους των αναλυτών. Τα στοιχήματα για το μέγεθος της επίδρασης της κίνησης των αγορών στην παγκόσμια οικονομία ήδη δίνουν και παίρνουν, με τους ανά τον κόσμο οικονομολόγους να παίρνουν στα χέρια τους το… επόμενο σταυρόλεξο που θα τους απασχολήσει, απαιτώντας λύση, για τους ερχόμενους μήνες.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, προειδοποιεί η Oxford Economics, επισημαίνοντας πως δεν αποκλείεται η πρόσφατη πτωτική τάση των αγορών να ξυπνήσει άσχημες μνήμες του (οικονομικού και χρηματιστηριακού) παρελθόντος.

«Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποφανθεί εάν η τρέχουσα αδυναμία των αγορών είναι η απαρχή ενός βίαιου sell-off ή εάν είναι απλά μια παύση από την επόμενη ανοδική πορεία των αγορών. Εάν οι πιέσεις επιμείνουν, τότε δεν αποκλείεται οι αγορές να εισέλθουν σε τροχιά βίαιης υποχώρησης και μάλιστα ιστορικών διαστάσεων», επισημαίνουν οι Adam Slater και Melanie Rama, οικονομολόγοι της Oxford Economics και συντάκτες της εν λόγω έκθεσης. «Μια μεγάλη διόρθωση των διεθνών αγορών αναμένεται να θέσει νέο, σοβαρό κίνδυνο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», προσθέτουν.

Σύμφωνα με τα οικονομικά μοντέλα που παρουσιάζονται στην εν λόγω έκθεση, μια πτώση της τάξης του 15% στον δείκτη MSCI, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση έως και 0,7% το παγκόσμιο ΑΕΠ, σε ορίζοντα διετίας. Μια βουτιά 30% των διεθνών αγορών, αντίστοιχα, θα στερούσε από το παγκόσμιο ΑΕΠ ανάπτυξη 1,5%.

Πλήγμα στον ανεπτυγμένος κόσμος

Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία της συγκεκριμένης ανάλυσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως, σε περίπτωση μιας βίαιης διόρθωσης των αγορών, οι οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου είναι εκείνες που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα. Η κεφαλαιοποίηση των αγορών τους σε όρους ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερη έναντι εκείνης που καταγράφεται στις αναδυόμενες αγορές. Μόνο σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ελβετία και Καναδά, η κεφαλαιοποίηση των αγορών ξεπερνά το 100% σε όρους ΑΕΠ.

Τι μπορούν να πράξουν οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος μιας βίαιης πτώσης των αγορών; «Τίποτα», απαντούν οι αναλυτές της Oxford Economics, εξηγώντας πως σε αρκετές χώρες, τα επιτόκια κυμαίνονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να κινηθούν ακόμη χαμηλότερα.