Κέρδη στη Wall καθώς οι αμερικανικές Πολιτείες «ανάβουν» τις μηχανές

Wall Street

Κέρδη στη Wall Street, την Τρίτη με τους επενδυτές να αναμένουν την επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τους επενδυτές να λαμβάνουν ώθηση από την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς θετικά είναι τα δείγματα από την Νέα Υόρκη.

Παράλληλα στα οικονομικά νέα των ΗΠΑ το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Μάρτιο στα 44,4 δισ. δολάρια, ενώ εισαγωγές διολίσθησαν 6,2%, ενώ οι εξαγωγές βούτηξαν 9,6%.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM διολίσθησε στις 41,8 μονάδες τον Απρίλιο από τις 52,5 τον Μάρτιο.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε τις φάσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο «Μεγάλο Μήλο» ξεκινώντας με πολύ συγκεκριμένους τομείς, όπως την οικοδομή, στις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία. Ο Κουόμο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η καραντίνα στην Πολιτεία λήγει στις 15 Μαΐου. Ο κυβερνήτης είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι περιοχές όπου έχουν καταγραφεί λίγα κρούσματα και διαθέτουν αρκετές ελεύθερες νοσοκομειακές κλίνες μπορεί να ξανανοίξουν μετά την ημερομηνία αυτήν.

Μολονότι δεν έδωσε πολλές διευκρινίσεις, το περίγραμμα που αποκάλυψε ο Κουόμο κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, είναι το πιο λεπτομερές μέχρι σήμερα για το πώς θα αρχίσουν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους. Όπως είπε, κατανοεί τα αισθήματα των διαδηλωτών που ζητούν μια πιο γρήγορη επανεκκίνηση, όμως προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον ιό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ισπανική γρίπη του 1918 ήταν πιο θανατηφόρα κατά το δεύτερο κύμα της.

Πρώτη φάση

«Μπορούμε να το κάνουμε για μια σύντομη περίοδο, όχι όμως για πάντα», είπε ο Κουόμο, αναφερόμενος στην εντολή για καραντίνα που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου. «Αλλά η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο», πρόσθεσε.

Στην πρώτη φάση μπορεί να ξεκινήσουν και πάλι η οικοδομή, η μεταποιητική βιομηχανία και επιλεγμένα καταστήματα λιανικής. Θα ακολουθήσουν, στη δεύτερη φάση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μεσιτικά γραφεία και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων ενώ στην τρίτη μπορεί να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, οι υπηρεσίες εστίασης γενικότερα και τα ξενοδοχεία. Στην τέταρτη και τελευταία φάση εντάσσονται οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης και τα σχολεία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ΓΚάβιν Νιούσομ ανέφερε ότι ορισμένα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης θ έχουν την δυνατότητα από την Παρασκευή να παραδίδουν - με ορισμένους περιορισμούς - προϊόντα σε πελάτες.

Ωστόσο οι φόβοι για τους επενδυτές παραμένουν σχετικά για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας αλλά και για το ξέσπασμα μιας νέα σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας με φόντο τον κορονοϊό.

Δείκτες

Την Τρίτη ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,56% στις 23.883 μονάδες, κατά 0,90% καταγράφει άνοδο ο S&P 500 στις 2.868 μονάδες, ενώ κέρδη 1,13% καταγράφει ο Nasdaq στις 8.809 μονάδες.

BEST OF INTERNET

ΑΡΧΙΚΗ