Αναλυτές για κοροναϊό: Τα χειρότερα για τις αγορές είναι μπροστά

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές για κοροναϊό: Τα χειρότερα για τις αγορές είναι μπροστά
Η ραγδαία αύξηση των θανάτων από τον κοροναϊό επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση του φαινομένου τα τελευταία 24ωρα, αλλά και την ταχύτατη μετάδοσή του διεθνώς. Κλυδωνίζονται οι αγορές.

Ως ένα από τα πιο καταστροφικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις διεθνείς αγορές εδώ και πολλά χρόνια περιγράφουν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού, που βύθισε σε «βαθύ κόκκινο» τα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

Η αύξηση των θανάτων από τον κοροναϊό σε χώρες πλην της Κίνας, όπως το Ιράν, η Νότιος Κορέα, αλλά και η Ιταλία, επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση του φαινομένου τα τελευταία 24ωρα, αλλά και την ταχύτατη μετάδοσή του διεθνώς.

Ο νέος κοροναϊός, που ξεκίνησε από την Κίνα, έχει εξαπλωθεί τώρα σε τουλάχιστον 32 χώρες του κόσμου, με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν για τον μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και να προχωρούν μάλιστα σε μαζικές υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Μια μερίδα αναλυτών αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας, αμέσως μόλις ανασχεθεί η πανδημία, ενώ ορισμένοι άλλοι προειδοποιούν για βίαιη διόρθωση των διεθνών αγορών, υπό το βάρος των φόβων για παγκόσμια ύφεση.

Τι προβλέπουν οι «γκουρού» των αγορών

Σύμφωνα με την επενδυτική πλατφόρμα eToro, οι αγορές, που μέχρι πρόσφατα είχαν επιδοθεί σε ράλι, τώρα αρχίσουν να… ξυπνούν και να αντιλαμβάνονται τι πραγματικά συμβαίνει. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε ανησυχία, αλλά πλέον οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως είναι ορατός ο κίνδυνος για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία. «Εάν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν άμεσα για την ανάσχεση του φαινομένου, τότε ο νέος κοροναϊός μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πιο καταστροφικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων για τις αγορές», υποστηρίζεται.

«Ο πανικός αναμένεται να αυξηθεί προσεχώς, αλλά είναι αναγκαίος για να ενισχυθούν οι προσπάθειες συγκράτησης της μετάδοσης του ιού», σχολιάζει αναλυτής της Evercore ISI. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «δεν έχουμε ιδέα πως θα διαμορφωθεί προσεχώς η κατάσταση διεθνώς, αλλά είμαστε βέβαιοι πως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το χάος δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, ο οποίος βασίζεται στα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, οκτώ στους 10 επενδυτές δεν προβλέπουν ομαλοποίηση της κατάστασης πριν τον Ιούλιο.

Όπως προειδοποιεί από την πλευρά της η deVere Group, όσο οι επενδυτές διακατέχονται από εφησυχασμό, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος για αρνητικές… εκπλήξεις. Μάλιστα, οι αναλυτές της deVere Group εφιστούν την προσοχή προς τις κεντρικές τράπεζες, ζητώντας να αναλάβουν άμεσα δράση για να μην αποδυναμωθεί η ζήτηση. Σύμφωνα με τους ίδιους, μια διόρθωση 10% στις αγορές δεν θα αποφευχθεί, εάν οι κυβερνήσεις δεν διοχετεύσουν την απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές.

«Ο φόβος θα είναι κοντά μας…»

«Ο φόβος θα είναι κοντά μας για εβδομάδες, αν όχι για μήνες», προειδοποιούν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Independent Advisor Alliance. Σύμφωνα με τους ίδιους, μάλιστα, το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Εάν ο κοροναϊός πλήξει σε τέτοιο βαθμό την παγκόσμια οικονομία, ώστε να βυθιστεί στην ύφεση η αμερικανική οικονομία.

«Οι πελάτες μας θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι έχουμε τέσσερα σενάρια για τον κοροναϊό: Το κακό, το χειρότερο, το άσχημο και το αδιανόητο», προειδοποιούν οι αναλυτές της Rabobank. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «διαβάζοντας» τις εξελίξεις που αφορούν στη μετάδοση του κοροναϊού, το κακό σενάριο δίνει απευθείας τη θέση του στο άσχημο σενάριο, παραγκωνίζοντας το χειρότερο σενάριο. Το κακό σενάριο αφορά στην εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα, ενώ το άσχημο σενάριο αφορά στη μετάδοση του ιού στις αναπτυσσόμενες αγορές και τον αναπτυγμένο κόσμο.

«Οι εξελίξεις για τον κοροναϊό βρίσκονται ψηλά στη διεθνή ειδησεογραφία και στο κέντρο των ανησυχιών των επενδυτών», εκτιμούν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της National Australia Bank. «Όσο περισσότερα έκτακτα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του ιού, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία».

Για παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας προειδοποιεί από την πλευρά της η Mizuho Bank, ενώ η JP Morgan παραδέχεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. «Για το λόγο αυτό, υιοθετούμε μια ισορροπημένη θέση ανάμεσα στα ομόλογα και τις μετοχές», εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

«Το ρίσκο θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα», προβλέπουν οι αναλυτές της TD Securities, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται πως η οικονομική ζημιά από τον ιό είναι μεγαλύτερη. Οι τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού αιμορραγούν σε αρκετές χώρες του πλανήτη, σημειώνουν.

«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τα στοιχεία και τους αριθμούς για να δούμε πού οδηγείται η κατάσταση», επισημαίνουν οι αναλυτές της IG Group, ενώ οι αναλυτές της Federated Investors εκτιμούν πως η ζήτηση διεθνώς θα πληγεί, αλλά δεν θα καταστραφεί.

Την ίδια στιγμή, ανάσχεση της επιδημίας του νέου κοροναϊού μέχρι τα τέλη Μαρτίου προβλέπουν οι αναλυτές της UBS, παρακολουθώντας στενά τις οικονομικές συνέπειες του φαινομένου. «Το βασικό μας σενάριο προβλέπει πως ο νέος κοροναϊός θα έχει τεθεί υπό έλεγχο, σε μεγάλο βαθμό, μέχρι τα τέλη Μαρτίου», υποστήριζαν πρόσφατα οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, σε 7σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο «Can the coronavirus be contained?».

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο του νέου ιού, η UBS εκτιμά πως αναπόφευκτα θα υπάρξει αρνητική επίδραση της επιδημίας στην κινεζική οικονομία, επίδραση, ωστόσο, η οποία θα περιοριστεί μόνο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. «Η κινεζική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν πάρει τα πάνω της η ζήτηση», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση.

«Μια πανδημία τρομάζει τον άνθρωπο, αλλά δεν πρέπει να επηρεάζει τις αγορές»

Για την εξάπλωση του κοροναϊού διεθνώς, αλλά και τον οικονομικό του αντίκτυπο στις αγορές μίλησε και ο 89χρονος μεγαλοεπενδυτής και ιδρυτής της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, σε μια χειμαρρώδη συνέντευξή του στο CNBC.

«Η εξάπλωση του κοροναϊού επηρεάζει σίγουρα τις ανθρώπινες ζωές, αλλά δεν χρειάζεται να επηρεάζει και τις κινήσεις των επενδυτών. Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να μένουν ανεπηρέαστα, όσο τρομακτική κι αν μοιάζει η κατάσταση. Μια πανδημία τρομάζει τον άνθρωπο, αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις μετοχές», τονίζει χαρακτηριστικά ο «γκουρού» των αγορών τη Δευτέρα, η οποία αποδείχθηκε «μαύρη» για τις διεθνείς αγορές, εν μέσω μαζικού sell – off λόγω του κοροναϊού.

«Καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις αγορές λόγω του ιού, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν. Δεν θα πρέπει να λαμβάνουν επενδυτικές κινήσεις βάσει των πρωτοσέλιδων και των καθημερινών δημοσιευμάτων. Μην αγοράζετε ή πουλάτε μετοχές, διαβάζοντας την καθημερινή σας εφημερίδα», συστήνει ο Μπάφετ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider