Πού θα κάτσει η «μπίλια» για τη στερλίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού θα κάτσει η «μπίλια» για τη στερλίνα
Οι επόμενες κινήσεις για το βρετανικό νόμισμα έχουν αναδειχθεί στο νέο μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους αναλυτές.

«Τρενάκι του τρόμου» θυμίζουν οι διακυμάνσεις της στερλίνας την Τετάρτη, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ για το Brexit.

Οι επόμενες κινήσεις για το βρετανικό νόμισμα έχουν αναδειχθεί στο νέο μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους αναλυτές, σε άμεση συνάρτηση με την αγωνία για το κατά πόσο είναι εφικτή μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «άτακτο» Brexit.

Λίγο νωρίτερα, η στερλίνα σκαρφάλωσε πάνω από τα 1,28 δολάρια, εν μέσω φημών πως το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας έχει ξεπεραστεί. Μάλιστα, το βρετανικό νόμισμα άγγιξε υψηλά πέντε μηνών, φτάνοντας έως και τα 1,2840 δολάρια.

Μέσα σε πέντε μέρες η στερλίνα έχει καταγράψει άνοδο 4,6%, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για συμφωνία. Ωστόσο, τα εμπόδια είναι πολλά και η απόσταση για να γεφυρωθεί το χάσμα είναι ακόμη μεγάλη.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, εάν επιτευχθεί συμφωνία η στερλίνα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 1,30 δολάρια. Ίσως ακόμη και στα 1,40 δολάρια, εάν η συμφωνία αυτή επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. Τυχόν ναυάγιο των διαβουλεύσεων, όμως, μπορεί να στείλει το βρετανικό νόμισμα ακόμη και στα 1,11 δολάρια.

«Η κατάσταση δείχνει να αλλάζει και οι διαπραγματεύσεις προσεγγίζουν το κρισιμότερο σημείο τους», σχολιάζει ο Nader Naeimi, fund manager στην AMP Capital Investors.

Ο Stuart Simmons, manager στην QIC Ltd., κάνει λόγο για ενθαρρυντικές εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείει περαιτέρω άνοδο 4-8% για τη στερλίνα, ως το τέλος του έτους, εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Shyam Devani της Citigroup δηλώνει ουδέτερος (neutral) για τη στερλίνα τη δεδομένη στιγμή, ενώ ο Sheena Shah της Morgan Stanley προβλέπει ράλι έως τα 1,32 δολάρια, αν υπάρξει οριστική συμφωνία.

Ευκαιρίες στο βρετανικό νόμισμα «βλέπει» και ο Rajeev De Mello της Bank of Singapore.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider