Γιατί επτά οίκοι σορτάρουν το ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί επτά οίκοι σορτάρουν το ευρώ

Mε φρενήρεις ρυθμούς αυξάνονται οι short τοποθετήσεις στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου το τελευταίο διάστημα, με ολοένα και περισσότερους διεθνείς επενδυτικούς οίκους να επιλέγουν να λαμβάνουν αποστάσεις ασφαλείας από το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Την Τρίτη το ευρώ διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά μηνών, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed, της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, για πρώτη φορά μετά το 2006.

Με την αύξηση των επιτοκίων της Fed θα μπει φρένο στην εποχή της υπερβολικά «εξυπηρετικής» νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, γεγονός που ασκεί μεγάλες πιέσεις στο ευρώ. Για τον λόγο αυτό, ο ένας μετά τον άλλο οι μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συστήνουν short τοποθετήσεις στο ευρώ.

Αναλυτικά:

HSBC

Tο ευρώ κινείται πτωτικά και έτσι θα συνεχίσει. Η αγορά το έχει ήδη αντιληφθεί.

Deutsche Bank

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που να δικαιολογούν short τοποθετήσεις στο ευρώ, ισχυρίζονται οι αναλυτές της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας. Όπως τονίζουν, για τους ίδιους λόγους οι επενδυτές δεν μπορούν παρά να δηλώνουν bullish (αισιόδοξοι) για το δολάριο.

Οι λόγοι έχουν ως εξής:

- Το αυξανόμενο κόστος της χρηματοδότησης σε δολάρια. Ήδη στην αγορά συναλλάγματος το κόστος χρηματοδότησης σε δολάρια έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.

- Δεν διαφαίνεται στην τρέχουσα συγκυρία κανένας σοβαρός πιστωτικός κίνδυνος, τύπου Lehman Brothers και ικανός να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο δολάριο.

- Η Fed κινείται στην κατεύθυνση αύξησης των επιτοκίων, την ώρα που το σύνολο σχεδόν των άλλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη κινείται σε τροχιά μηδενικών επιτοκίων.

Credit Agricole

To μαζικό sell-off στο οποίο έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα το ευρωπαϊκό νόμισμα εντείνεται. Το ευρώ φλερτάρει επικίνδυνα με τα χαμηλότερα επίπεδα για το 2015, καθώς η ΕΚΤ αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά της για τη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής.

Οι αγορές διαφωνούν και επιμένουν να αξιώνουν μια νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πραγματικότητα, τη δεδομένη στιγμή, το βάρος υποχώρησης του ευρώ φεύγει από τους ώμους της ΕΚΤ και περνά στη Fed.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το αμέσως επόμενο διάστημα τα καλά νέα για το δολάριο – και αντίστοιχα τα κακά νέα για το ευρώ – θα ενταθούν.

Credit Suisse

To ράλι του αμερικανικού δολαρίου αναμένεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να κορυφωθεί το 2016. Το outlook της αμερικανικής οικονομίας ισχυροποιείται, ενώ την ίδια στιγμή οι πολιτικές που υιοθετούνται σε Ευρώπη και Ιαπωνία λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επενδυτές, οι οποίοι μοιραία αποστρέφονται τα νομίσματά τους και επιστρέφουν στην ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου.

SEB

Η πτώση του ευρώ θα συνεχιστεί, καθώς ισχυροποιείται η δυναμική του δολαρίου, εκτιμά η σκανδιναβική SEB και συστήνει προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να σορτάρει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Barclays

Oι πιέσεις που δέχεται το ευρωπαϊκό νόμισμα επιβεβαιώνουν πως μπαίνει τέλος στη πολύμηνη αισιοδοξία των τελευταίων μηνών. Οι κινήσεις του ευρώ δικαιολογούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις bearish (απαισιόδοξες) διαθέσεις μας, τονίζουν οι αναλυτές της βρετανικής Barclays.

UBS

Οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη τη δεδομένη στιγμή. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν πως τώρα είναι η καλύτερη ώρα για πωλήσεις ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider