Τι αλλάζει στο Χρηματιστήριο μετά τις 22 Ιανουαρίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στο Χρηματιστήριο μετά τις 22 Ιανουαρίου
Οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένεται κυρίως να εστιάζουν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου των εισηγμένων.

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

Το νέο ΔΣ των Χρηματιστών θα αναλάβει σε μια κομβική περίοδο που δρομολογούνται εκτενείς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της Κεφαλαιαγοράς, αλλά και σε μια περίοδο που οι προτάσεις για την αναβάθμιση του θεσμού του Χρηματιστηρίου πέφτουν βροχή.

Ο ΣΜΕΧΑ, υπό την προεδρία του Σπύρου Κυρίτση, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να είναι παραγωγικός και ενεργός συνομιλητής της Πολιτείας και έχει εισφέρει καλές ιδέες και εμπειρίες, στους νομοθέτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΜΕΧΑ έδειξε αξιόλογη ψυχραιμία κατά την αναστολή λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των capital controls, και στη συνέχεια συνέβαλε στην σταδιακή άρση των περιορισμών, περιφρουρώντας τις επενδυτικές επιλογές των επενδυτών σε ένα περιβάλλον με αυξημένους περιορισμούς.

Το τελευταίο διάστημα, ο Σύνδεσμος έχει στενή επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που έχουν ενθαρρύνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, οι οποίοι έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα τους την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς.

Τις επόμενες εβδομάδες έρχονται νομοθετικές πρωτοβουλίες

Οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται κυρίως να εστιάζουν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου των εισηγμένων, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμης σημασίας μετά το σκάνδαλο της Folli Follie.

Αλλά δεν είναι μόνον η νομοθεσία της Κεφαλαιαγοράς που θα τροποποιηθεί. Παρεμβάσεις αναμένονται και από τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου προκειμένου να τονωθεί η εμπορευσιμότητα και να προβληθεί ξανά ο θεσμός.

Η δημιουργία νέων δεικτών, όπως ο Δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης καθώς και άλλων αλλά και η εισαγωγή ανώτατου ορίου στάθμισης 10% για τις μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη FTSE 25, αποτελούν κάποιες από τις ενδεικτικές παρεμβάσεις.

Τέλος, μια πρόταση που έχει τύχει θερμής υποδοχής από μερίδα των παλαιών χρηματιστών είναι να λειτουργήσει ξανά ο χώρος συνεδριάσεων στη Σοφοκλέους και το περίφημο «κάγκελο», αποκλειστικά ως σημείο επαφής των χρηματιστηριακών εταιρειών με τους πελάτες λιανικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider