Μίνι «κραχ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μίνι «κραχ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Τραπεζικά βαρίδια οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα. «Ανώμαλη προσγείωση» στις 851 μονάδες για το Γενικό Δείκτη. Βαρίδι οι τράπεζες.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων στους τραπεζικούς τίτλους. Η αρνητική εικόνα των διεθνών αγορών τροφοδότησε τις πιέσεις και στο Χρηματιστήριο, οδηγώντας την πλειονότητα των μετοχών σε αρνητικό έδαφος, στη σκιά του εμπορικού πολέμου.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 851,20 μονάδες με απώλειες 3,83%. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,1 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν με πτώση έκλεισαν 88 μετοχές , 25 με άνοδο και 23 αμετάβλητες.

Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν το μεγάλο βάρος των πιέσεων. Μάλιστα, οι τραπεζικοί τίτλοι υποχώρησαν παρά τη δημοσιοποίηση θετικής έκθεσης της Citi, η οποία αύξησε τις τιμές-στόχους που διατηρούσε για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στα 2,6480 ευρώ με απώλειες 10,24%. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στα 2,3680 ευρώ με απώλειες 8,22%. Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,54 ευρώ με απώλειες 8,06%. Η Eurobank έκλεισε στα 0,7650 ευρώ με απώλειες 7,33%.

Πιέσεις ασκήθηκαν και σε ενεργειακές μετοχές. Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0850 ευρώ με απώλειες 5,23%. Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,40 ευρώ με απώλειες 4,67%. Η Lamda έκλεισε στα 8,98 ευρώ με απώλειες 4,26%. Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,6020 ευρώ με απώλειες 3,63%.

Μερίδα χρηματιστηριακών αναλυτών θεωρεί δικαιολογημένη τηδιόρθωση της αγοράς και την κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές. Σύμφωνα με τους ίδιους, το Χρηματιστήριο βρέθηκε να καταγράφει κέρδη 46% από την αρχή του έτους και οι ρευστοποιήσεις ήταν αναμενόμενες. Κατά τους ίδιους, η άνοδος από τις 600 έως τις 700 μονάδες είχε τη βάση της στο πρώτο κύμα μείωσης των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων και στην ομαλοποίηση της εικόνας των αποτιμήσεων υπό την έννοια της μείωσης των μεγάλων εκπτώσεων στις κερδοφορίες και τις καθαρές θέσεις. Η επόμενη στάση του δείκτη στις 750 μονάδες είχε τον χαρακτήρα της μείωσης της αβεβαιότητας που συνεπαγόταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εν συνεχεία η άνοδος έως τις 900 μονάδες στηρίχθηκε στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Κατά την ανάλυση αυτή, η αγορά θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα των 750 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς δεν συνοδεύθηκε από μεγάλες ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων, ενδεικτικό της διάθεσης των επενδυτών για την αποφυγή ρίσκου. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομόλογου κινήθηκε σταθεροποιητικά στο 2,04%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider